από metereologos.gr
Τρίτη 21 Αυγούστου 2018
 
 

Υπήρχε κι άλλη λύση για τα ομόλογα των ταμείων

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το κόστος της ανταλλαγής των ομολόγων για τα ασφαλιστικά ταμεία εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον τρόπο διαχείρισης της αναδιάρθρωσης των ομολόγων. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα για το πώς τα ασφαλιστικά ταμεία θα εγγράψουν τις ζημίες, σε ποιο χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να τις αποσβέσουν, πώς θα υποδεχθεί η αγορά τα νέα ομόλογα και τι απόδοση θα απαιτεί, προσδιορίζουν και το συνολικό κόστος της αναδιάρθρωσης.

Ετσι γίνεται κατανοητό ότι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου ξεφεύγει από την υπεραπλουστευμένη προσέγγιση της μείωσης της αξίας των υφιστάμενων ομολόγων κατά 53% περίπου. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι από το 1998 και εντεύθεν στο σύνολο των αναδιαρθρώσεων που έλαβαν χώρα (π. χ. Ρωσία, Ουκρανία, Αργεντινή, Εκουαδόρ κ. α.) οι δανειστές και οι κάτοχοι των ομολόγων τύγχαναν διαφορετικής μεταχείρισης ακόμα και εντός της ίδιας διαδικασίας χρεοκοπίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο η διαδικασία αναδιάρθρωσης προσαρμόστηκε σε πολλές περιπτώσεις και στις ανάγκες επιμέρους ομάδων δανειστών. Δεδομένου ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν ένα κυρίαρχο περιουσιακό στοιχείο του ενεργητικού συγκεκριμένων ομάδων δανειστών όπως τα ασφαλιστικά ταμεία έπρεπε να τους παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλλουν μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου τις δικές τους προτάσεις τους.

Είναι κατανοητό από την μια μεριά ότι πρέπει η αναδιάρθρωση του χρέους να είναι τόσο δραστική ώστε να καταλήξει σε ένα βιώσιμο και εξυπηρετίσιμο χρέος καθώς και να βελτιώσει την δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδος από την άλλη όμως πρέπει η επόμενη μέρα να βρει την ελληνική οικονομία με ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θα μπορούσαν να καταγραφούν ορισμένες διαφοροποιήσεις ιδιαίτερα για τους οργανισμούς που συνηθίζουν να παρακρατούν τα ομόλογα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεδομένου ότι τα ελληνικά ομόλογα υπόκειντο στο ελληνικό δίκαιο θα μπορούσε η Ελλάδα μονομερώς ή σε συνεννόηση με τους δανειστές της να διεκδικήσει γι’ αυτές τις ειδικές κατηγορίες κατόχων ελληνικών ομολόγων ειδικές λύσεις. Με κατάλληλες μεταβολές των χαρακτηριστικών (διάρκεια, κουπόνι) που επηρεάζουν την αξία των ομολόγων μπορεί να επιτευχθεί ένα ισοδύναμο αποτέλεσμα και να αποφευχθεί η μεγάλη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.

Με αυτό τον τρόπο προστατεύεται, σε ένα μεγάλο βαθμό, η κεφαλαιουχική επάρκεια πολλών οργανισμών χωρίς να ωθούνται σε μια ασυντόνιστη χρεοκοπία. Δεδομένου ότι οι μακροχρόνιοι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων (ασφαλιστικά ταμεία) δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ποιότητα των ομολόγων, για το αν θα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο, θα μπορούσε να αντισταθμιστεί αυτή η παροχή με χαμηλότερης ποιότητας ομόλογα μια και τα ταμεία δεν διαπραγματεύονται τα ομόλογα στην δευτερογενή αγορά. Δεν πρέπει άλλωστε να μας διαφεύγει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία χρησιμοποιούν τα ομόλογα ως εγγύηση στις τράπεζες για την άντληση ρευστότητας. Αυτή η εγγύηση υπολογίζεται σύμφωνα με την ονομαστική αξία των ομόλογων.

Επομένως, αφού αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία στην αναδιάρθρωση θα μπορούσε να περικοπεί η ονομαστική αξία των ομολόγων όσο το δυνατόν λιγότερο και η περικοπή να υπολογιζόταν επί της καθαρής παρούσας αξίας.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σηματοδοτεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες. Επομένως η οποιαδήποτε λύση και το επισυναπτόμενο κόστος πρέπει να γίνει αντικείμενο ενός σοβαρού προβληματισμού.

 

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα υπάρξει μια δυσκολία πληρωμής του κόστους από το κοινωνικό σύνολο.
Ο κ. Διονύσης Χιόνης είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Δ.Π.Θ

Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ασφαλιστικά ταμεία | 18/03/2012 19:38
  Χρειάζεται ορισμένες φορές να αναζητούμε διεξόδους σε ορισμένα οικονομικά προβλήματα. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει διαφορετικά με τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία.Είναι πάγια πρακτική να χρηματοδοτούνται τα ταμεία απο ομόλογα ενώ τα βάζουν σε εγγύηση στις τράπεζες.Αυτή η εγγύηση πάει σύμφωνα με την ονομαστική αξία
  alex
  απάντηση00
   
   
  ασφαλιστικά ταμεία | 18/03/2012 19:09
  Χρειάζεται ορισμένες φορές να αναζητούμε διεξόδους σε ορισμένα οικονομικά προβλήματα. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει διαφορετικά με τα ελληνικά ασφαλσιτικά ταμεία. Ειναι παγια πρακτική να χρηματοδοτούνται τα ταμεία από ομόλογα ενώ τα βάζουν σε εγγύηση στις τράπεζες. Αυτή η εγγύηση πάει σύμφωνα με την ονομαστική αξία
  alex
  απάντηση00
   
   
  τα λερωμένα τ' άπλυτα.! | 17/03/2012 22:15
  ..όταν με την οικονομική επιστημονική ανάλυση επιχειρήται να προσφερθεί "δεκανίκι" ή αντίθετα "μπανανόφλουδα" ,.. σε μια απολύτως αμιγή πολιτική επιλογή ,. η επιστήμη δίνει "μαντζούνια" και η πολικοί εξαπατούν και αποπροσανατολίζουν..!
  Ιωνάς
  απάντηση10
   
   
   
  Δεντο πιστευω οτι ειναι καθηγητής | 17/03/2012 16:38
  Μαγικων συνεχεια απο ....καθηγητη .δήθεν . Τι μαγικό μαθαινουμε σήμερα . οτι τα ρεπος των ταμειων δεν εχουν βαση την τιμη της αγρας αλλά ...προς θεου εαν ειναι δυνατον !!την ονομαστική !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Δηλαδη αυτοι που θα τα παρουν στην ονομαστική θα πανε για αναχρηματοδοτηση στην ΕΚΤ και θα που ειναι μεν χαμηλης κατηγοριας αλλά παρτα στην ονομαστικη γιατι μου το ειπε ο χιονης ..ανεξαρτητα το ποια ειναι η τιμη αυτων των γ κατηγοριας ομολογων στην αγορα !και τι κεφαλαια απαιτουν οι εποπτικες αρχες για αυτάτα χαμηλης κατηγοριας ,που τα λεει και ετσι !!προς θεου απολυστε τον απο καθηγητή!
  που τους βρησκουν?στο ΔΟΛ?
  απάντηση50
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων