Τα προβλήματα που έφερε η κρίση χρέους ανάγκασαν πολλές χώρες να επιβάλουν νέους φόρους στα υψηλά εισοδήματα και άλλες να σχεδιάζουν να καλέσουν τους πολίτες τους με σημαντικά περιουσιακά στοιχεία αλλά και τους τυχερούς κληρονόμους στα ταμεία της Εφορίας. Οι εύποροι πολίτες θα πρέπει να συμβάλουν τόσο στην ελάφρυνση των κρατικών χρεών όσο και στην αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης.
Ετσι χώρες όπως η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησαν τους ανώτατους συντελεστές φορολόγησης, ενώ κάποιες επέβαλαν φόρους επί της ακίνητης περιουσίας και των κληρονομιών.
Οπως ήταν αναμενόμενο, οι αντιδράσεις από τους ενδιαφερομένους όχι μόνο ήταν σφοδρές αλλά και ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου οι ανώτατοι συντελεστές κατά μια έκθεση της KPMG είναι από τους χαμηλότερους διεθνώς (μόλις 27,9%), οι Ρεπουμπλικανοί απέρριψαν στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα πρόταση του προέδρου Ομπάμα για φορολόγηση των πλουσίων. Στη Γερμανία της κυρίας Μέρκελ ούτε λόγος να γίνεται για συμμετοχή των πλουσίων στα βάρη. Ακόμη και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται διχασμένο μπροστά στο πρόβλημα. Είναι γεγονός βέβαια ότι εκεί ο υψηλότερος συντελεστής βρίσκεται στο 47,5% και είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη μαζί με τη Σουηδία (56%) και τη Δανία (52%).
Στο βασικό επιχείρημα που κυρίως ακούγεται στη Γαλλία για τη θέσπιση του 75%, ότι οι πλούσιοι θα πάρουν τα χρήματά τους και θα φύγουν, πρέπει να απαντήσει κανείς με το μέτρο. Θα πρέπει ο κ. Ολάντ να μετριάσει λίγο τις απαιτήσεις του, γιατί στο τέλος θα διαπιστώσει ότι λεφτά μεν υπάρχουν αλλά θα έχουν πετάξει προς άλλους προορισμούς και θα ψάχνει για δισκέτες στην Ελβετία.
Η Ελλάδα δυστυχώς σήμερα ανήκει και εδώ σε μια ξεχωριστή κατηγορία. Δεν έχει ανάγκη από θέσπιση υψηλότερων συντελεστών, αυτοί υπάρχουν ήδη. Τα εισοδήματα φορολογούνται με τον πιο επιθετικό τρόπο, η περιουσία καλείται να σηκώσει βάρη τα οποία είναι πρωτόγνωρα και πλούσιοι αλλά και φτωχοί καλούνται να εξαντλήσουν τις δυνάμεις τους για να βάλουν πλάτη στα χειμαζόμενα οικονομικά της χώρας μας. Αυτά για τους συνεπείς έλληνες φορολογουμένους. Οι άλλοι, αυτοί που για δεκαετίες ολόκληρες αγνοούσαν τις υποχρεώσεις τους, συνεχίζουν χωρίς αιδώ το θεάρεστο έργο της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Χαράλαμπος Γκότσης είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ