Συχνά-πυκνά περνούν στα ψιλά των ελληνικών ΜΜΕ ειδήσεις και περιστατικά ιδιαιτέρως διδακτικά για τα καθ’ ημάς αθλητικά δρώμενα μέσα κι έξω από τα γήπεδα όπου τα ήθη που επικρατούν μεταξύ παικτών, προπονητών, παραγόντων, διαιτητών και φυσικά των οπαδών καταδεικνύουν (καθ)υστέρηση σε όλα τα επίπεδα. Για να φανεί το μέγεθος στο ελληνικό έλλειμμα αθλητικής παιδείας και εν γένει κουλτούρας και επαγγελματισμού, εν συγκρίσει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και μεμονωμένες περιπτώσεις κορυφαίων πρωταγωνιστών των γηπέδων, παραθέτω τα ακόλουθα (παρα)δείγματα:
â Διάβαζα τις προάλλες ότι, μετά την καθαίρεση από την αρχηγία της Εθνικής Αγγλίας του στόπερ της Τσέλσι Τζον Τέρι (για ρατσιστικό επεισόδιο σε βάρος του αμυντικού της ΚΠΡ Αντον Φέρντιναντ), ρωτήθηκε ο στράικερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Γουέιν Ρούνεϊ για το ενδεχόμενο να γίνει αυτός αρχηγός. Τι απάντησε ο Ρούνεϊ που δεν φημίζεται δα για αβρότητα και δη έναντι «αιώνιων» αντιπάλων; «Είναι η ύψιστη τιμή να φορέσει ένας ποδοσφαιριστής το περιβραχιόνιο του αρχηγού της εθνικής ομάδας του, ωστόσο νομίζω ότι πιο κατάλληλος για αυτή τη θέση είναι ο Τζέραρντ»!
Και να σκεφθεί κανείς ότι το παραδοσιακά τεταμένο κλίμα μεταξύ των «Κόκκινων Διαβόλων» του Μάντσεστερ και των «Κόκκινων» του Λίβερπουλ είναι εσχάτως κάτι παραπάνω από εχθρικό εξαιτίας της ρατσιστικής επίθεσης του Ουρουγουανού της Λίβερπουλ Λουίς Σουάρες εναντίον του Γάλλου της Γιουνάιτεντ Πατρίκ Εβρά. Κι όμως, ο Ρούνεϊ υπέδειξε ως καταλληλότερο του ιδίου για το περιβραχιόνιο της Εθνικής τον αρχηγό της άσπονδης αντιπάλου Στίβεν Τζέραρντ!
Αλήθεια, διανοείται κανείς ότι θα τολμούσε να χρίσει καταλληλότερο για την αρχηγία της Εθνικής Ελλάδας, ας πούμε ο Βασίλης Τοροσίδης τον Γιώργο Καραγκούνη, ο Κώστας Κατσουράνης τον Αβραάμ Παπαδόπουλο ή και αντιστρόφως; Ακόμη και αν το αποτολμούσε κάποιος εξ αυτών… φίδι κολοβό που θα τον έτρωγε, όχι μόνο από τους πραιτοριανούς του αντίστοιχου – ερυθρόλευκου ή πράσινου – χουλιγκανικού στρατού αλλά και από θερμοκέφαλους παράγοντες στα αντίπαλα στρατόπεδα!
â Στις 10/1/2012 έγινε γνωστό ότι στην ετήσια ψηφοφορία για τους κορυφαίους του 2011 ο επιθετικός της Μίλαν Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς – ψηφίζοντας ως αρχηγός της Εθνικής Σουηδίας – για μεν τη Χρυσή Μπάλα επέλεξε τον Λιονέλ Μέσι, για δε τον κορυφαίο προπονητή τον Πεπ Γκουαρδιόλα (αντί του αγαπημένου του κόουτς Ζοζέ Μουρίνιο και του σερ Αλεξ Φέργκιουσον).
Τι το παράδοξο θα πείτε; Μα το γεγονός ότι ο «Ιμπρα» είναι στα μαχαίρια με τον κόουτς Γκουαρδιόλα ενώ δεν τρέφει τα καλύτερα αισθήματα για τον Μέσι!.. Μάλιστα στα μέσα Νοεμβρίου 2011 κυκλοφόρησε μια αυτοβιογραφία του Ιμπραΐμοβιτς, όπου ο βοσνιακής καταγωγής ποδοσφαιριστής περνάει γενεές δεκατέσσερις τον τεχνικό της Μπαρτσελόνα ο οποίος δεν κράτησε τον υψηλόσωμο φορ στην ομάδα της Βαρκελώνης. Το τι του σούρνει δεν περιγράφεται. Το πιο χοντρό είναι ότι… «τα κάνει πάνω του όταν συναντά τον Μουρίνιο»! Φυσικά ο Ζλάταν αναφέρεται στο 2010 όταν ο Μουρίνιο κατέκτησε με την Ιντερ το Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείοντας στα ημιτελικά την Μπάρτσα, διότι έκτοτε ο Πορτογάλος ως τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης έχει βρει τον μπελά του από την ομάδα τού Γκουαρδιόλα!..
Ακόμη ο Ιμπραΐμοβιτς έχει απειλήσει πως θα βγάλει νοκ άουτ (αγωνιστικά ή ότι θα τον δείρει, αδιευκρίνιστο…) τον κόουτς Γκουαρδιόλα, ενώ τον έχει στείλει «να πάει να γ…» γιατί κατά την άποψη του σουηδού παίκτη ο καταλανός τεχνικός είχε «μια Ferrari και τη χρησιμοποιούσε σαν ένα Fiat»!.. Επίσης ο πικραμένος Ζλάταν κατηγόρησε ευθέως και τον Μέσι ότι πήγε στον Γκουαρδιόλα για να του ζητήσει έναν άλλο ρόλο στην επίθεση της Μπάρτσα και ο κόουτς για να ικανοποιήσει τον Αργεντινό εκτόπισε την αφεντιά του…
Κι όμως, έπειτα απ’ όλα αυτά, ο «Ιμπρα» είχε το σθένος να ψηφίσει για κορυφαίους δύο… άσπονδους εχθρούς του! Τουτέστιν δεν ψήφισε με τις παρωπίδες της προσωπικής εμπάθειας ή συλλογικής-οπαδικής αντιπαλότητας αλλά με γνώμονα την ορθοφροσύνη βάσει των αγωνιστικών κριτηρίων που πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ο σωστός επαγγελματίας όσον αφορά την επιλογή των καλύτερων μέσω ενός τέτοιου διαγωνισμού.
Στα καθ’ ημάς, ας μου επιτραπεί να αμφιβάλλω αν ακόμη και σε μυστική ψηφοφορία που δεν θα φαίνονταν οι επιλογές του καθενός θα υπήρχε παίκτης (και δη των «αιωνίων» ΠΑΟ – ΟΣΦΠ ή Αρη –
ΠΑΟΚ) να ψηφίσει για κορυφαίους προπονητή και παίκτη με τους οποίους θα είχε προηγούμενα ή πολύ περισσότερο μισητούς (για τους οπαδούς) αντιπάλους!..

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ