από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

17 προτάσεις για την ανάπτυξη

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η Αθήνα και όλη η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο καθώς και διεθνές κέντρο άλλων υπηρεσιών (τουριστικών, ναυτιλιακών, εκπαιδευτικών, ιατρικών, εμπορικών, κατασκευαστικών, κ.τ.λ.) χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός της χώρας με πρόσθετα έξοδα.

Μπορούμε να υιοθετήσουμε μέτρα ανάπτυξης χωρίς δημοσιονομικό κόστος, τα οποία θα φέρνουν έσοδα -δύο χρόνια μετά την ψήφιση τους- τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ το χρόνο. Το Λουξεμβούργο έχει υιοθετήσει σχετικά μέτρα και έχει μετατραπεί σε χρηματοοικονομικό κέντρο. Τώρα βλέπει τη συμμετοχή μόνο του χρηματοοικονομικού τομέα στο ΑΕΠ να είναι της τάξης του 38%. Στη Μ. Βρετανία το 10% του ΑΕΠ δηλαδή 150 δισ. ευρώ προέρχεται από τον Χρηματοπιστωτικό τομέα μόνο χάρη σε θεσμικά μέτρα χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει τέτοια μέτρα τα οποία θα φέρουν άμεσα επενδύσεις. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα πληρώνονται ασφαλιστικές εισφορές, θα αγορασθούν ή/και νοικιαστούν ακίνητα που σήμερα παραμένουν επί πολλούς μήνες ξενοίκιαστα, θα έρθουν στη χώρα στελέχη εταιρειών που θα πληρώνουν ΦΠΑ, θα βοηθήσουν την κατανάλωση, τα εμπορικά καταστήματα, τον τουρισμό υψηλής στάθμης, τα νησιά μας, θα βρουν εργασία λογιστές & δικηγόροι, η εκπαίδευση θα ανθίσει, οι ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα θα αναβαθμιστούν με ευεργετικές συνέπειες σε ασθενείς, γιατρούς, οδοντιάτρους, νοσοκόμους και άλλους, οι Τράπεζες θα δουν τις καταθέσεις τους και την ρευστότητα τους να αυξάνονται, οι ΑΧΕΠΕΥ θα δουν τις εργασίες τους να διεθνοποιούνται με ανοδική πορεία εργασιών.

Θα προσφέρουν θέσεις εργασίας σε νέους οι ΑΕΔΑΚ, τα Α/Κ κ.α. Η ανάπτυξη θα διαχυθεί σε όλη την οικονομία επιπλέον του χρηματοοικονομικού τομέα. Οι επενδυτές του ΧΑ θα δουν τις εισηγμένες εταιρίες να ανεβαίνουν σε αξία λόγω ανόδου όλης της οικονομίας. Πιο αναλυτικά πρέπει:

1.
Να μην υπάρχει φορολογία στα διεθνή εισοδήματα, όταν δεν παράγονται στην Ελλάδα. Φορολογική απαλλαγή σε όσους ξένους έρχονται να μείνουν στην Ελλάδα για κατ' ελάχιστον 186 ημέρες το χρόνο και έχουν διεθνή εισοδήματα με ελάχιστο τραπεζικού λογαριασμού 1 εκ. ευρώ.

2. Να εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία που ισχύει στην Ε.Ε. περί «ελεγχόμενων αλλοδαπών εταιριών»
γνωστές ως CFC (Control Foreign Corporation). Θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Θα πέσουν οι τιμές των προϊόντων.

3.
Να συμφωνηθούν επικαιροποιημένες συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης Ελλάδος με ξένες χώρες.

4. Να δοθεί δυνατότητα δημιουργίας
πρόσφορων εταιρειών όπως στο Λουξεμβούργου

5. Να αντιγραφεί η νομοθεσία Λουξεμβούργου (διοικητική και φορολογική) των ασφαλιστικών εταιρειών με σκοπό την προσέλκυση διεθνών ασφαλιστικών εταιρειών με πελάτες εκτός Ελλάδος.

6.
Σε περίπτωση χρεωκοπίας ασφαλιστικών εταιρειών πρώτη προτεραιότητα να είναι τα κεφάλαια επενδυτών/ασφαλισμένων έναντι 4ης προτεραιότητας τώρα. Θεματοφυλακή τίτλων ασφαλιστικών εταιρειών σε τράπεζες.

7.
Να εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή οδηγία περί ΑΕΔΑΚ που διαχειρίζεται Αμοιβαία Κεφάλαια (Α/Κ) με ελάχιστο ύψος κεφαλαίων 125.000-250.000 ευρώ. Υπάρχουν 2 τρισ. ευρώ στο Λουξεμβούργο. Το 1% να έρθει στην Ελλάδα είναι 20 δισ. ευρώ.

8.
Εφαρμόζουμε ευρωπαϊκή οδηγία για τα εναλλακτικά αμοιβαία κεφάλαια (alternative investment fund management) που θα διαχειρίζονται ελληνικές ΕΠΕΥ, θα έχουν Έλληνα θεματοφύλακα και θα απολαμβάνουν την ίδια φορολογία με τα αμοιβαία κεφάλαια.

9. Φορολογία Α/Κ επί του ύψους τους:
1bp σε ομολογιακά και 2bp για οτιδήποτε άλλο (τουλάχιστον για τα διεθνή Α/Κ)

10.
Η Θεματοφυλακή των Α/Κ να είναι από τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

11.
Το ΧΑ να αντιγράψει πλήρως το ευέλικτο καθεστώς του χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου ή/και του Δουβλίνου σε προϊόντα και υπηρεσίες.

12.
Η φορολογία στα διεθνή χρηματοοικονομικά προϊόντα μηδενίζεται εάν οι συναλλαγές γίνονται μέσω τραπεζών ή ΑΧΕΠΕΥ εγκατεστημένων στην Ελλάδα ή και ΑΧΕΠΕΥ. Αντίθετα θα επιβαρύνονται όταν γίνονται απευθείας με ξένες.

13.
Πλήρης εχεμύθεια σε τραπεζικούς λογαριασμούς τουλάχιστον για αλλοδαπούς με ποινική τιμωρία στην παραβίαση.

14. Φορολογικά κίνητρα
για μικρομετόχους

15.
Σύστημα επιλογής (μέσω σωρευτικής ψηφοφορίας) όπως στις ΗΠΑ ώστε εκπρόσωποι μικροεπενδυτών να συμμετέχουν στα Δ.Σ. Των εισηγμένων.

16.
Επίλυση διαφορών μέσω διαιτησιών με δίκαιο, φθηνό και γρήγορο τρόπο.

17.
Κοινωνικό Συμβούλιο με εφοπλιστές προκειμένου να αξιοποιηθεί η Ελληνική προστιθέμενη αξία σε εμπορεύματα και υπηρεσίες που καταναλώνουν.


* Ο κ. Aλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ

Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ένα μικρό σχόλιο σχετικά με το 1. | 04/03/2012 10:49
  Ναι! Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, οι μη-Ολλανδοί, ακόμη και κάτοικοι της Ευρώπης των 17 δεν πληρώνουν φόρους τα πρώτα 5 ή 7 χρόνια της παραμονής τους.
  archiedimi
  απάντηση20
   
   
  GOD BLESS YOU.MR MORAITAKIS | 03/03/2012 04:26
  YOU FORGOT THE MOST IMPORTANT: FIRST WE NEED A SMALL GOVERNMENT WITH TERM LIMITS AND THEIR SALARIES AND BENEFITS APPROVED BY THE GREEK TAXPAYERS ON EVERY ELECTION CYCLE. IF THEY DON'T LIKE THE PAY THEY ARE FREE TO QUIT ANY TIME THEY WISH ( TELL THEM TO MAKE SURE TO SHUT THE DOOR ON THEIR WAY OUT.)
  O VLAXODEMARXOS.
  απάντηση190
   
   
  Φαιδροτητες... | 03/03/2012 00:38
  Μας προτεινες μηδενισμο φορολογησης στα ελληνικα αμοιβαια κεφαλαια (δλδ στην κερδοσκοπια), απολυτη εχεμυθεια και να ερχονται πρωτοι οι κερδοσκοποι στην αποζημιωση σε περιπτωση πτωχευσης των επενδυτικων εταιρειων. Δεν εισαι απλα επικινδυνος. Αλλα και εκτος τοπου και χρονου... Οταν η κερδοσκοπια διελυσε ολοκληρη ηπειρο, εσυ προτεινεις να την επιβραβευσουμε και φορολογικα και να μην μπορουμε να την τιμωρησουμε και να την εποπτευσουμε.
  Λαϊκος
  απάντηση98
   
   
   
  more proposals | 03/03/2012 00:12
  All greeks can do is proposals. You can't do things, only proposals. Poposals to end bureaucracy, to collct taxes, etc. We should do this, we should do that. The future of greece is sun, beach and olive oil. And lots of paper work, like proposals and laws.
  Peter
  απάντηση85
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων