Πριν από δυό – τρεις εβδομάδες όλα φάνταζαν σκοτεινά και μαύρα.

Η χώρα κρέμονταν όντως από μια κλωστή και έμοιαζε παραδομένη στις διαθέσεις των ξένων. Η απειλή εξόδου από το ευρώ είχε διατυπωθεί ,η κοινωνία ήταν ανάστατη , τα κόμματα παρακολουθούσαν φοβισμένα την επερχόμενη κοινωνική αναταραχή και μέσα στην ανησυχία τους αμφισβητούσαν τους πάντες και τα πάντα.

Στη βάση αυτού του κλίματος κόμματα εγκατέλειψαν την προσπάθεια, άλλα κλονίσθηκαν και πρόσωπα της πολιτικής διαφοροποιήθηκαν , παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους ή άλλαξαν στρατόπεδο. Ορισμένοι μάλιστα έφθασαν στο σημείο να αμφισβητούν τον πρωθυπουργό, να τον κατηγορούν ότι δήθεν δεν διαπραγματεύεται, ότι δεν έχει σχέδιο και ότι δεν είναι αρκούντως πολιτικός.

Τα γεγονότα ωστόσο , όσα ακολούθησαν κι όσα θα ακολουθήσουν στο προσεχές διάστημα ,φανέρωσαν και φανερώνουν ότι ο αθόρυβος και αντιεπικοινωνιακός κ.Παπαδήμος και σχέδιο είχε και διαπραγμάτευση ισχυρή έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Στη σύνοδο κορυφής τα πράγματα πήγαν κατ’ ευχήν, η συμφωνία έκλεισε,η επικύρωσή της θα γίνει προσεχώς, η συμμετοχή των ιδιωτών στη ρύθμιση των ελληνικών χρεών προχωρεί παρά τα πολλά αντίθετα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου και το κλίμα μπορεί να πει κανείς ότι σταδιακά βελτιώνεται.

Το γεγονός μάλιστα ότι οι ευρωπαίοι, πέραν των περιοριστικών πολιτικών, συζητούν πλέον τόσο για την ελληνική ανάπτυξη , όσο και για κοινωνική συνοχή , μαρτυρά ότι ο σκληρά εργαζόμενος πρωθυπουργός όχι μόνο διαπραγματεύεται ,αλλά ταυτόχρονα οργανώνει , κινητοποιεί και πείθει την Ευρώπη για την ελληνική προσπάθεια και τις ελληνικές ανάγκες.

Κακά τα ψέματα , όλο και περισσότεροι αποδέχονται ότι ο κ.Παπαδήμος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση , τη στιγμή που πρέπει.

Δεν κοροϊδεύει κανένα, λέει την αλήθεια στον λαό ,μιλάει λίγο ,αλλά δουλεύει ακούραστα ,χωρίς επιφυλάξεις και ενδοιασμούς, διαμορφώνει με επιμέλεια επιχειρήματα και θέσεις και το σημαντικότερο έχει την ικανότητα να προωθεί τα ελληνικά συμφέροντα κατά τρόπο αποτελεσματικό στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο.
Και επειδή η επίλυση του ελληνικού προβλήματος δεν είναι υπόθεση ορισμένων εβδομάδων , αλλά θα χρειασθούν αρκετοί ακόμη μήνες επίπονης και οργανωμένης προσπάθειας, ίσως θα ήταν σκόπιμο να παραταθεί ο βίος αυτής της κυβέρνησης, με μόνο σκοπό την εμπέδωση της σταθερότητας και την απομάκρυνση των πολλών ακόμη κινδύνων που απειλούν την ελληνική οικονομία.

Τα δύο κόμματα εξουσίας που συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα μπορούσαν να παρατείνουν τον βίο της, τουλάχιστον ως το προσεχές φθινόπωρο και να δώσουν τον χρόνο και την ευκαιρία στον κ.Παπαδήμο να παραδώσει μια πιο οργανωμένη και περισσότερο αποτελεσματική διοίκηση.