από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Δικολαβίζουσα μισθολαγνεία

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η παράδοση ήθελε το ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών να συμβαδίζει με το αντίστοιχο των πανεπιστημιακών, καθώς η πολιτεία θεωρούσε ότι οι δύο αυτές κατηγορίες δημοσίων λειτουργών έχουν ιδιαίτερα αυξημένες ευθύνες και η ανταπόκριση σε αυτές απαιτεί και ιδιαίτερα αυξημένα προσόντα και διαρκή αφοσίωση στο καθήκον. Η παράδοση αυτή τηρήθηκε μέχρι το 2008! Δεν μπόρεσε να αντέξει περισσότερο σε μια Ελλάδα που κάθε έννοια δικαίου είχε καταστρατηγηθεί και κάθε πραγματική αξία είχε υποβαθμιστεί. Το 2008 οι αποδοχές των δικαστικών γνώρισαν αύξηση της τάξεως του 80% (!), ενώ αυτές των πανεπιστημιακών παρέμειναν καθηλωμένες στα επίπεδα του 2004. Η κατάσταση αυτή εξακολουθεί βέβαια να υπάρχει και σήμερα με αποτέλεσμα, για να αναφέρω ένα παράδειγμα, οι αποδοχές του δεκαπενθημέρου ενός δικαστή να είναι προκλητικά μεγαλύτερες από τις μηνιαίες αποδοχές ενός πανεπιστημιακού αντίστοιχης βαθμίδας!

Η προεξαγγελθείσα απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σύντομα σε νέες περικοπές (20%) σε όλα τα ειδικά μισθολόγια θα ανοίξει αναπόφευκτα τη συζήτηση και θα πρέπει όλα να ειπωθούν δημόσια. Το  πρώτο και βασικό ερώτημα που ανακύπτει φυσιολογικά είναι τι άλλαξε ξαφνικά το 2008 ώστε να δικαιολογείται η διαφοροποίηση των μισθολογίων που αναφέραμε παραπάνω. Πειστική απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν απόψεις για προφανή συναλλαγή μεταξύ πολιτικής και δικαστικής εξουσίας ή, σε μια πιο «ήπια» και γενικόλογη εκδοχή, για προνομιακή μεταχείριση εκ μέρους του κράτους των κλάδων που καταφέρνουν να ασκούν πίεση.

Πρόκειται, προφανώς, για το κλασικό νεοελληνικό παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο, όποιος έχει στα χέρια του κάποιας μορφής εξουσία την αξιοποιεί για να βολέψει τον εαυτό του! Το δεύτερο ερώτημα θέτει τις σημερινές διαστάσεις του προβλήματος. Θα αποκαταστήσει την διαταραχθείσα ισορροπία η σημερινή κυβέρνηση, όπως οφείλει, ή θα προσποιηθεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα (ούτε ηθικό, ούτε λογικό, ούτε οικονομικό!) και θα εφαρμόσει απλά τις προσφιλείς της οριζόντιες περικοπές; Το πρόβλημα δεν προσφέρεται για γενικόλογες ρητορείες γιατί είναι χαρακτηριστικά απλό. Η στοιχειώδης αίσθηση δικαίου (αντίθετα με τις διακηρύξεις των θεσμικών εκπροσώπων της δικαιοσύνης) απαιτεί επάνοδο στην προτέρα κατάσταση. Αυτό σημαίνει πρακτικά εξίσωση (τουλάχιστον!) του μισθού δικαστικών και πανεπιστημιακών. Η λογική προτείνει εξίσωση προς τα πάνω, αλλά η οικονομική συγκυρία μάλλον επιβάλλει εξίσωση σε κάποιο ενδιάμεσο επίπεδο ή προς τα κάτω. Σε αυτό το δίλημμα καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση.

Η δικαστική εξουσία από τη πλευρά της φαίνεται αποφασισμένη να υπερασπιστεί αυτά που θεωρεί μισθολογικά κεκτημένα και ετοιμάζεται μάλιστα για τη μάχη όχι μόνο επεξεργαζόμενη καινούργιες επικοινωνιακές πρακτικές, αλλά και εισάγοντας νέες εννοιολογικές διακρίσεις που θα τις ζήλευε και ο ίδιος ο Ερμογένης. Όποιος παρακολούθησε τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του κ. Αυτιά (ΣΚΑΙ, Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012) μπορεί να βεβαιώσει ότι η επιχειρηματολογία του υπέρ του μισθολογικού δικαίου των δικαστών εμφανίστηκε ως επί τη ευκαιρία αναφορά σε μια συζήτηση με πολλούς προσκεκλημένους που ασχολούνταν με θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος! Υποτίθεται ότι έτσι το μήνυμα διαχέεται αβίαστα και επηρεάζει αποτελεσματικότερα! Ήταν, βέβαια, φανερό ότι η παρουσία του εκπροσώπου των δικαστών δεν εξυπηρετούσε την γενικότερη συζήτηση, αλλά μόνον την προσέγγιση του συγκεκριμένου, συνδικαλιστικού χαρακτήρα, θέματος.

Στο επίπεδο της επιχειρηματολογίας το καινούργιο στοιχείο ήταν η επιχειρηθείσα διάκριση μεταξύ άμεσων δημοσίων λειτουργών, που είναι βέβαια οι δικαστές, και έμμεσων (;) που δεν κατονομάζονται. Είναι προφανές, όμως, τι έχει κατά νου ο ομιλητής. Άλλοι δημόσιοι λειτουργοί, που ρητά αναφέρονται στο Σύνταγμα (χωρίς βέβαια καμία διάκριση σε άμεσους και έμμεσους) είναι οι Καθηγητές των ΑΕΙ, και αυτούς προσπαθεί εντέχνως (δικολαβικά!) να βάλει στη γωνία ο εκπρόσωπος της Δικαιοσύνης! Το επιχείρημα ισχυρίζεται τα εξής: Επειδή οι δικαστές αποτελούν μια ξεχωριστή, ανώτερη στην ουσία, κατηγορία δημόσιων λειτουργών, δεν είναι σωστό να θεωρείται ότι έχουν ειδικό μισθολόγιο ούτε να γίνονται συγκρίσεις με τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια∙ η συζήτηση περί ειδικών μισθολογίων, περικοπών, κλπ., αφορά τους έμμεσους (!) δημόσιους λειτουργούς! Υπάρχει προφανώς μια παρεξήγηση: η αναγνώριση της ρητορικής φύσης του νόμου συμβάλλει στην καλύτερη απονομή δικαιοσύνης, αλλά η αποδοχή της ρητορικής φύσης της πραγματικότητας δεν είναι παρά μια επεξεργασμένη και διευρυμένη εκδοχή του «είσαι ό,τι δηλώσεις»!

Τα υπόλοιπα επιχειρήματα είναι τα γνωστά, τα σχετιζόμενα με τις ιδιαιτερότητες του κλάδου: η σταδιοδρομία του δικαστή δεν μπορεί να αρχίσει πριν τα τριάντα του χρόνια, ο δικαστής εργάζεται και στο σπίτι του και δεν έχει ωράριο. Δεν αμφισβητεί κανείς φαντάζομαι την αλήθεια αυτών των θέσεων. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι τις ίδιες ακριβώς συνθήκες, και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη ένταση λόγω της πολυπλοκότητας της αποστολής τους (διδακτικό, ερευνητικό, καθοδηγητικό, διοικητικό, κλπ., έργο) αντιμετωπίζουν οι πανεπιστημιακοί. Το γνωρίζει αυτό ο εκπρόσωπος της θεσμικής δικαιοσύνης και γι’ αυτό προσπαθεί να αποφύγει τις συγκρίσεις – δικαιολογημένα, γιατί οι συγκρίσεις δεν τον ευνοούν σε κανένα επίπεδο. Έχουν, όμως, νόημα οι συγκρίσεις αυτού του τύπου; Σε μια κοινωνία, όπως η δική μας, όπου δεν υπάρχει αίσθηση του μέτρου, όπου αρχές και αξίες γίνονται παίγνιο εκ πλαστελίνης στα χέρια της «εξουσίας» και όπου η κυρίαρχη ιδεολογία είναι αυτή του βολέματος, οι συγκρίσεις πρέπει να γίνονται και να διατυπώνονται δημόσια. Αυτό βοηθάει όλους μας να επανακτήσουμε σαφή γνώση της θέσης και των ορίων μας. Δεν είναι πρόθεσή μου να προχωρήσω περαιτέρω τη σύγκριση αυτή τη στιγμή. Σκοπός μου είναι απλά να συμβάλω στην προώθηση μιας συζήτησης που ούτως ή άλλως άνοιξε με την αθώα εκείνη συνέντευξη του σαββατιάτικου πρωινού. 

*Ο κ. Καραδήμας Δημήτρης είναι Επίκουρος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (26)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ξεχάσατε κάτι | 03/10/2013 09:55
  αγαπητέ κ. καθηγητά ξεχάσατε να γράψετε και εσείς κάτι στο σχόλιο σας που δεν σας ευνοεί καθόλου. Υπάρχουν καθηγητές - και δεν είναι καθόλου λίγοι- που από την απασχόλησή τους σε ελευθέρια επαγγέλματα (πχ δικηγόροι, ιατροί, συγγραφείς κλπ) έχουν συνολικές αποδοχές πολλαπλάσιες απ' αυτές των δικαστών, οι οποίοι - και σωστά- δεν έχουν δικαίωμα να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. αυτά πρός αποκατάσταση της αλήθειας.
  anagn;vsthw
  απάντηση00
   
   
  αναδρομικα, διπλασιασμος αποδοχών | 20/07/2012 11:34
  Γι ατα αναδρομικά θα πείτε τίποτα?τα μετράτε? οι ανώτατοι δικαστικοι πήραν 170.000 30.000 στην δευτερη δίκη. και αντιστοιχα μειωμενα ποσά οι απο κάτω, για λεφτα που σας χρωσταγαμε επειδή τα δικάσατε στον εαυτο σας στο μισθοδικείο. Αφου βρήκατε οτι ο προεδρος της ΕΕΤ παιρνει 10.000 μισθό, κανατε αίτηση για τνα παρετε τα ίδια,(πηρατε 6.500) όχι να μειωθεί ο δικός του μισθός. Και μαλιστα αναδρομικα, και για τους συνταξιουχους και για τις χήρες και τα ορφανα. Και γαι τους βουλευτες που ακολουθουν τους μισθους σας.Για αυτά θα πείτε τίποτα?που κυκλοφορείτε αναμεσα στους κοινους θνητους και καμαρώνετε για την καινουργια κουρσα, την καινουργια μεζονετα και το καινουργιο φορεματακι και τσαντουλα?
  αναδρομικα? μισθοι?
  απάντηση00
   
   
  περί παράδοσης και ψεύδους | 02/03/2012 20:13
  Η αντιστοιχία των αποδοχών δικαστικών και καθηγητών δεν είναι θέμα παράδοσης, είναι επιλογή της πολιτείας. Και πριν το 1997, και το 1997 και το 2004, ο βασικός μισθός του πρωτοδίκη και του λέκτορα, που αποτελούν τη βάση υπολογισμού των μισθολογίων δικαστικών και πανεπιστημιακών αντίστοιχα, ήταν ο ίδιος. (βλ. ΠΟΣΔΕΠ>Ερευνες-Μελέτες>Μεταβολές στο ειδικό μισθολόγιο, http://www.posdep.gr/index.php?option=com_docman
  Ανώνυμος / η
  απάντηση21
   
   
   
  "Μεγαλοϊδεατισμός" | 02/03/2012 16:58
  Είναι φανερό ότι οι δικαστικοί, οι οποίοι αποτελούν τη μία από τις τρεις εξουσίες όπως διατείνονται, συμπεριφέρονται κατά τρόπο ανάλογο με τον λανθασμένο των άλλων δύο. Φυσικά, με τον "μεγαλοϊδεατισμό" που τους διακατέχει εννοούν ως μοναδικά τα καθήκοντα που απορρέουν από τη θέση τους μειώνοντας όλους τους άλλους κλάδους. Λες και όλοι οι πρωτοδίκες, ειρηνοδίκες κλπ. δικάζουν μεγάλα σκάνδαλα (στα οποία ειρήσθω εν παρόδω απονέμεται πάντοτε δικαιοσύνη). Από την άλλη κάνουν πώς δεν γνωρίζουν για επιτροπές που τους αποφέρουν ειπλέον εισοδήματα ούτε για το ονόρε που τους παρέχει η θέση τους και το οποίο αργότερα εξαργυρώνουν σε πολιτικά οφίτσια. Απεναντίας το λειτούργημα ενός γιατρού-καθηγητή για παράδειγμα, που μπορεί μετά από μια πολύωρη πρωτοποριακή εγχείριση να σώσει ζωές θεωρείται από τους ίδιους κατώτερη εργασία. Ότι δεν απαιτεί τη μελέτη τόνων βιβλίων (ίσως και ενός δωματίου) ή εξειδικευμένη γνώση. Για να μη θέσω και το ζήτημα των προσόντων μεταξύ μελών ΔΕΠ και δικαστικών. Πάντως, το παροιμιώδες "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει" που εφαρμόζουν στα μισθολογικά τους ζητήματα (αναδρομικά κλπ.), έχει την επίδραση που φαίνεται στο link: http://www.google.gr/search?q=posdep osep 25-1-2011
  Ανώνυμος / η
  απάντηση166
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Σχόλια απορίας | 02/03/2012 15:57
  1. Τέτοιοι μισθοί με 4 χρόνια σπουδών και 1 χρόνο σχολή δικαστών; 2.Και άλλοι έχουν πολλή δουλειά και δεν αφήνουν το γραφείο τους παρά μόνο όταν νυχτώσει. 3. Δεν έχει αυξημένη ευθύνη ο καθηγητής που μέσα σε 5 χρόνια δημιοργεί ένα δικαστή;
  Ανώνυμος / η
  απάντηση134
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Φατε Χωμα Διορισμενοι | 02/03/2012 15:49
  Οποιος δεν γουσταρει τον εργοδοτη του ή θεωρεί οτι πληρωνεται λίγο να αρχισει τα βιογραφικά Ο εργοδοτης σας πτωχευσε κρατικοδιαιτοι βολεμένοι , φατε χωμα τωρα
  ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
  απάντηση64
   
   
  Προς αποκατάσταση της αλήθειας | 02/03/2012 14:18
  Σεβαστέ κ. καθηγητά, η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια.Και τούτο διότι ο ημιμαθής βλάπτει και τον εαυτό του, αφού πλανάται θεωρώντας τον εαυτό του επαϊοντα, αλλά και το κοινωνικό σύνολο, αποπροσανατολίζοντάς το ή και φανατίζοντάς το , μεταδίδοντας πληροφορίες εσφαλμένες. Οι δικαστές ουδέποτε απήλαυσαν αύξηση 80% αλλά περίπου 25-30%!πέσατε δηλαδή μόλις 50-55% εξω! αυτό γνωρίζετε πώς ακούγεται στ' αυτιά ενός ανέργου;80% αύξηση;Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα απ΄το ότι αυτή η αύξηση εξανεμίσθηκε λόγω της μειώσεως των μισθών των δικαστικών κατα 35%, ο μισθός τους πριν το 2008 ήταν δυσανάλογος σε σχεση με την απασχόληση και την ευθύνη τους. Αλήθεια κύριε καθηγητά , πόσα χρήματα θεωρείτε ότι πρέπει να παίρνει κάποιος που δικάζει τη 17 Νοέμβρη, τα στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια, τα μεγάλα σκάνδαλα SIEMENS κλπ, όπου οι δικογραφίες είναι σε όγκο ακόμη και ένα ολόκληρο δωμάτιο;θα το κάνατε για λ.χ 1.500 ευρω;μάλλον όχι. Επιπροσθέτως, ας μη λησμονούμε ότι ο δικαστής δεν μπορεί να ασκήσει οποιοδήποτε άλλο επαγγελμα, ενώ οι καθηγητές νομικής , ιατρικής, πολυτεχνείου κλπ έχουν παράλληλα με τις έδρες τους (τις οποίες πολύ συχνά κατέχουν για το λεγόμενο ονόρε) και τις γραφειάρες τους αποκερδαίνοντας υπερδεκαπλάσια χρήματα από το μισθό τους. Ας μη μιλήσουμε δε και για τα χρήματα απο ερευνητικά προγράμματα. Πέραν αυτών, ουδέποτε υπήρχε παράδοση οι δικαστές να έχουν ισους μισθούς με τους ακαδημαικους. Αντιθέτως το Σύνταγμα ορίζει ότι υπάρχουν τρεις εξουσίες, νομοθετική , εκτελεστκή και δικαστική οι οποίες είναι ίσες.Τέλος, ας μη λησμονούμε πως το μέλος ΑΕΙ μπορεί εφ όρου ζωής να μείνει στον τόπο ασκήσεως των καθηκόντων του, ενώ ο δικαστής θα παρει στη ζωή του και καποιες μεταθέσεις με ό,τι αυτές συνεπάγονται (ενοίκια, μεταφορικά κλπ) , με αποτέλεσμα ο μισθός του να μειώνεται κατά πολύ Ας μη δημιουργούμε λοιπόν εντυπώαεις κι ας μην προκαλούμε την πάλη των διαφόρων κλάδων μεταξύ τους που μόνο επιβλαβή αποτελέσματα θα έχει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση1211
   
   
  αντιστοιχία μισθολογίων | 02/03/2012 13:32
  Για όσους υποστηρίζουν οτι δεν υπήρχε αντιστοιχία των μισθολογίων δικαστικών και πανεπιστημιακών, και ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν στους δικαστικούς το 2009 ήταν της τάξης του 20%, δείτε εδώ: http://www.posdep.gr/index.php?option=com_docman
  Ανώνυμος / η
  απάντηση31
   
   
  Έλεος κ. καθηγητά της μισθολιγούρικης σοφιστικής!! | 02/03/2012 02:39
  Το άρθρο του κ. καθηγητού χρησιμοποιεί ως βασικό επιχείρημα ένα ΨΕΜΑ. Η αύξηση του μισθου των δικαστών, της 1ης βαθμίδας (πρωτοδίκες), ήταν της τάξεως του 20%. Που απέχει παρασάγγες από το 80% που ισχυρίζεται. Μπράβο σας κ. καθηγητά... (Η οποία αύξηση φυσικά εξανεμίστηκε με τις μειώσεις της τάξεως του 30-35% που ακολούθησαν). Είτε μας αρέσει, είτε όχι, η δικαστική είναι μια απολύτως διακριτή εξουσία και προβλέπεται από το σύνταγμα. Ούτε οι πανεπιστημιακοί, ούτε οι γιατροί, ούτε οι ένοπλες δυνάμεις είναι κάτι τέτοιο. Και τέλος, ποιος διαφωνεί ότι το κύριο έργο των πανεπιστημιακών, η εκπαίδευση των φοιτητών, διεξάγεται τελικά άνευ διδασκάλου;; Βαριεστημένο μάθημα από καθέδρας και ό,τι πιάσατε, πιάσατε... Ποιος διαφωνεί ότι κάθε πανεπιστημιακή έδρα είναι ένα τσιφλίκι, ένα φέουδο που ορίζει όπως του καπνίσει ο κάθε καθητηγής; Να μιλήσουμε γι'αυτούς της ιατρικής, που το κύριο κίνητρο είναι να κοτσάρουν την ταμπέλα στο ιατρειάκι τους "Καθηγητής";; Τιμήστε πρώτα κ. καθηγητές τους τίτλους του εκπαιδευτικού και του λειτουργού και μετά διεκδικήστε σεβασμό...
  Μιλάνε Όλοι...
  απάντηση716
   
   
   
  Πρωτοδίκης | 01/03/2012 23:55
  1ον Δεν υπήρχε ποτέ τέτοια παράδοση. Αντίθετα, υπάρχουν συνταγματικές διατάξεις που αντιμετωπίζονται ως άμεσα όργανα του κράτους ισότιμα με τα μέλη των άλλων δυο λειτουργιών - αυτή είναι η διαφορά των δικαστικών λειτουργών με άλλους λειτουργούς (σε άλλα συντάγματα π.χ. ΗΠΑ, Κύπρου, Ιρλανδίας, Καναδά, Αλβανίας κπλ. υπάρχει και ρητή πρόβλεψη απαγόρευσης της μείωσης του μισθού όσο ο δικαστής διατηρεί το αξίωμά του). 2ον Δεν υπάρχει καμία σχέση ως προς τις ώρες εργασίας. Μακάρι να αμειβόμουν με το δικό σας «ωρομίσθιο». 3ον Η απόφαση για τα αναδρομικά δεν ήταν αυθαίρετη αλλά βασίζεται στην εφαρμογή της αρχής της ισότητας (πριν κρίνουμε μια απόφαση που είναι επιστημονικό κείμενο καλό είναι να έχουμε βασικές γνώσεις νομικών. Ήρθε ποτέ κανείς δικαστής να μιλήσει για το που βρίσκεται το παλάτι του Οδυσσέα κ. Επίκουρε;)
  Ανώνυμος / η
  απάντηση511
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Συγχαρητήρια για το άρθρο σας ... | 01/03/2012 21:44
  Το άρθρο περιγράφει με γλαφυρό (αλλά δυστυχώς ακριβή) τρόπο μια πικρή πραγματικότητα. Ντροπή σε αυτούς τους πολιτικούς που μας έφεραν εδώ, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο που επιθυμεί να διατηρήσει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση (απόφοιτοι δημοτικού και γυμνασίου σε πάμπολες δημόσιες υπηρεσίες να πληρώνονται καλύτερα από τους καθηγητές ΑΕΙ). Μετά μας φταίνε οι ξένοι ...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση93
   
   
  "Δικολαβίζουσα μισθολαγνεία" για ποιούς άραγε? | 01/03/2012 15:16
  Καλέ μου και σεβαστέ κ Επίκουρε Καθηγητά Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Αναγνωρίζετε, με πολύ ήπιες και "στρογγυλές" είναι αλήθεια εκφράσεις, ότι ο τρόπος μεθόδευσης της κατά 80%, όπως λέτε, αύξησης των δικαστικών αποδοχών το 2008 γεννά πολλά, ακόμη και ηθικής φύσης, ερωτήματα. Μιλάτε πχ για "..κυκλοφορία απόψεων για προφανή συναλλαγή μεταξύ πολιτικής και δικαστικής εξουσίας..". Δίκαια, λοιπόν, λέτε παρακάτω ότι "..η στοιχειώδης αίσθηση δικαίου απαιτεί την επάνοδο στην πρότερη κατάσταση..". Πολύ σωστά, μόνο που αμέσως εδώ αρχίζουν οι λογικές ακροβασίες! Από πού κι ως πού κε καθηγητά η λογική οδηγεί μόνο στην προς τα πάνω, άντε και έστω μέχρι κάπου στη μέση, εξίσωση? Δηλαδή κε καθηγητά κάτι που με όχι τελείως διαφανή και ηθικό τρόπο, κατά τα δικά σας λεγόμενα, πέτυχαν οι δικαστές θέλετε να το μοιρασθούν μαζί σας? Νά συμμετάσχουν σ' αυτό και οι Καθηγητές ΑΕΙ?? Και η ΗΘΙΚΗ κε Πανεπιστημιακέ Δάσκαλε? Και η ΛΟΓΙΚΗ που λέει ότι η εξίσωση μπορεί να πραγματοποιηθεί ΚΑΙ προς τα ΚΑΤΩ, ώστε να ικανοποιηθεί και η, σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, τρωθείσα Ηθική? Ή μήπως, σε απλά ελληνικά, είδατε φώς κε καθηγητά και είπατε, και μάλιστα στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία του τόπου, αντε να δούμε τι μπορείτε να κερδίσατε ίσως σαν κλάδος, πιθανής ευκαιρίας δοθείσης? Κρίμα, διότι κάθε διεκδίκηση είναι μεν σεβαστή αλλά, κατά την ταπεινή μου γνώση, αυτά που πρώτοι καλλιέργησαν οι αρχαίοι Έλληνες ήσαν η Ηθική και η Λογική. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
  Ι. Παπανικολάου, ένας απλός συνταξιούχος μηχανικός
  απάντηση169
   
   
   
  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ | 01/03/2012 13:23
  Αναφέρεστε σε προνομιακή μεταχείριση των Δικαστών εκ μέρους του κράτους που δήθεν καταφέρνουν να ασκούν πίεση. Ποιά πίεση τη στιγμή που δεν έχουν δικαίωμα απεργίας, ενώ σεις κλείνετε τα ΑΕΙ κατά βούληση, και αν δεν το κάνετε ευθέως βάζετε να το κάνουν οι διάφοροι τραμπούκοι των μειοψηφιών, που πρόσφατα (με προτροπές βεβαίως συναδέλφων σας που δήλωσαν ότι δεν θα εφαρμόσουν το νόμο της Διαμαντοπούλου - Σημ: Αντί να απολυθούν πάραυτα, ακόμη κρατούν τις θέσεις τους), ακύρωσαν τις αρχαιρεσίες; Γράφετε επίσης ότι τις ίδιες συνθήκες εργασίας αντιμετωπίζουν και οι πανεπιστημιακοί. Πέρασε ποτέ κανείς από σας "πειθαρχικό" γιατί, υποχρεούμενος στα αδύνατα, δεν κατόρθωσε να ανταπεξέλθει; Εργασθήκατε ποτέ κ. καθηγητά Σαββατοκύριακα επί μονίμου βάσεως (οι δικαστές σας βεβαιώ εργάζονται), Χριστούγεννα ή Πάσχα; Και πως εννοείτε τις "ίδιες συνθήκες εργασίας"; Με τους αερομεταφερόμενους συναδέλφους σας, που θεωρούν πάρεργο το εκπαιδευτικό τους έργο και επιδίδονται στο "κύριο" επάγγελμά τους, θησαυρίζοντας;
  ΘΕΜΙΣ
  απάντηση2125
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ | 01/03/2012 12:18
  Και φυσικά ο κ. Καραδήμας διαπράττει το ίδιο σφάλμα για το οποίο κατηγορεί τον εκπρόσωπο των δικαστών. Αναφέρεται μόνο στους πανεπιστημιακούς και φυσικά μόνο στα όσα αφορούν στους μισθούς Για ποιο λόγο κύριε Καραδήμα θεωρείτε τον εαυτο σας ανώτερο ή πιο ΅δουλευταρά΅από τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς;
  onar1991
  απάντηση1512
   
   
  Πολιτειακή ανωμαλία! | 01/03/2012 12:07
  O Kαραμανλής επένδυσε στην εύνοια των δικαστών για ευνόητους λόγους! Σήμερα παρατηρούμε το παιχνίδι ανάμεσα σε δικαστική και πολιτική εξουσία: αλληλοεκβιάζονται με τα όπλα που διαθέτει ο καθένας! Ποιός θα επαναφέρει την ηθική τάξη και θα τολμήσει να εξυγειάνει τη δικαιοσύνη;
  γιώργος σ.
  απάντηση114
   
   
  Σε άλλη βάση | 01/03/2012 11:30
  Ας ξεκινήσουμε με την πραγματικότητα που ζούμε σήμερα. ΟΛΟΙ οι επαγγελματικοί κλάδοι στη σημερινή Ελλάδα προσπαθούν να κρατήσουν τα (δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα στην προγηθείσα εποχή) κεκτημένα, ΚΑΚΩΣ νομίζω. Μάλιστα, πιο πολύ από όλους προσπαθούν οι πιο βολεμένοι. Δεν νομίζω όμως ότι έχει νόημα να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Αλλη η δουλειά του καθηγητή πανεπιστημίου (όπου κ. καθηγητά έχουμε πληθώρα γνωστών σε όλους θλιβερών καταστάσεων) άλλη του δικαστή ή όποιουδήποτε άλλου που για τη δουλειά πληρώνεται από το κράτος. Για σκεφτείτε τι αμοιβές έχουν οι απλοί υπάλληλοι των ΔΕΚΟ (για τους τμηματάρχες ή διευθυντές καλύτερα να μην το συζητάμε) σε σχέση με εσάς αλλά και σε σχέση με τους δικαστές. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το μέσο μισθολογικό κόστος για τον ΟΣΕ το έτος 2010, ήταν περί τα 5.300 ευρώ (πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ).
  Α
  απάντηση144
   
   
  Ανακρίβειες | 01/03/2012 10:01
  Α. Ήδη από την πρώτη παράγραφο υπάρχουν 2 ανακρίβειες: [1] Δεν υπάρχει παράδοση, σύμφωνα με την οποία συμβαδίζουν οι μισθοί δικαστικών και πανεπιστημιακών. Επίσης δεν υπάρχει σχετική νομική ή συνταγματική πρόβλεψη. [2] Οι αυξήσεις των δικαστικών δεν ήταν της τάξεως του 80%, αλλά μεταξύ του 30% και 35% στα καθαρά. Β. Στη δεύτερη παράγραφο τίθεται ένα ερώτημα: γιατί αυξήθηκαν τόσο οι μισθοί των δικαστών. Πολλά μπορούν να ειπωθούν, αλλά επιτρέψετέ μου να σας παραθέσω ένα στοιχείο: Στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη δεκαετία του 2000, ο εισαγωγικός μισθός του δικαστή αντιστοιχεί στο 2,2 του μέσου μισθού της χώρας του. Πριν τις αυξήσεις του 2008 ο εισαγωγικός μισθός δικαστή στην Ελλάδα αντιστοιχούσε μόλις στο 1,4 του μέσου μισθού της Ελλάδας. Με τις αυξήσεις του 2008 ο εισαγωγικός μισθός δικαστή ανήλθε πλέον στο 2,1 του μέσου μισθού, πλησιάζοντας τις ευρωπαϊκές αναλογίες (βλ. 4th Report - Edition 2010 - 2008 data της Επιτροπής CEPEJ του Συμβ. της Ευρ.). Είναι απλό: οι μισθοί των ελλήνων δικαστών, ως αναλογία προς το μέσο μισθό στην Ελλάδα, υπολείπονταν κατά πολύ των μισθών των ευρωπαίων δικαστών (ως αναλογία του μέσου μισθού της χώρας τους: αυτό είναι το κρίσιμο μέγεθος σύγκρισης και όχι, βέβαια, οι απόλυτες τιμές). Όσο και εάν προξενεί εντύπωση, η αλήθεια είναι ότι οι μισθοί των δικαστών μας ήταν υπερβολικά χαμηλοί για τα ευρωπαϊκά μέτρα (δεν έχω χώρο για να επεκταθώ στο ερώτημα γιατί οι άλλες χώρες επιμένουν να δίνουν καλούς μισθούς στους δικαστές, καθώς επίσης και γιατί πρέπει να κάνουμε το ίδιο).
  Γ. Π.
  απάντηση1616
   
   
  θεωρια επισκοπου,και καρδία μυλωνά | 01/03/2012 09:23
  Κυριε Καραδημα μου,ας οψεται εκεινος ο ραμολι γερος το 64,που τους ανεβασε σε βαθρο και εβαλε και στο Συνταγμα οτι οι αποδοχες τους,πρεπει να ειναι το τοπ.Για να τον ευχαριστησουν βεβαια,μπηκε σαν πρωτος πρωθυπουργος της Χουντας,δικαστικος.Το οτι πολλοι απ αυτους, το ματι το εχουν στο χρυσιον,φανηκε και απο καποιον αλλο,μυθο γενομενο εν τω μεταξυ,που πηγαινοντας σε επισημη επισκεψη στην Απω Ανατολη,επεστρεψε με το αεροπλανο γεματο ηλεκτρικες συσκευες,και οπως λενε,ζητουσε να παρεχουν φυλαξη-προστασια στο παιδι του εις την αλλοδαπη ευρισκομενο.Και ακομα,μπορουν και βγαζουν αποφασεις για το υψος των αποδοχων τους,μονοι αυτοι, σε μια πτωχευμενη Χωρα,καταφερνοντας να παρουν και αναδρομικα ενος Δις.
  Theodore
  απάντηση196
   
   
  Αρθρο που αναδύει κόμπλεξ... | 01/03/2012 08:18
  Ίδιες συνθήκες εργασίας? Είστε με τα καλά σας κύριε? Έχουμε περάσει από τα Πανεπιστήμια και έχουμε δει την απίστευτη αδιαφορία των καθηγητών, που αντιμετωπίζουν την εκπαιδευτική τους εργασία ως...part time job. Προσωπικά ως δικηγόρος μπορώ να κατηγορήσω για πολλά τους δικαστές, αλλά όχι για το ότι δεν δουλεύουν. Οι περισσότεροι βρίσκονται πάνω από τις δικογραφίες επί δωδεκάωρο καθημερινά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάποιες αποφάσεις τους περί αναδρομικών δεν ήταν όντως προκλήτικές αλλά η καταβολή τους διακόπηκε και δικαίως...
  gh
  απάντηση2022