από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

«Κάψτε τα πλοία» της επιστροφής: φυγή προς τα μπρος!

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Ο νέος πατριωτισμός του Made in Greece! Η Ελλάδα των παραγωγών, των καινοτόμων, των δημιουργών, η Ελλάδα των νέων “Αργοναυτών”, η Ελλάδα της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αριστείας μπορεί και πρέπει να υπερκεράσει την “Ελλάδα” της μιζέριας, του παρασιτισμού, της διαφθοράς, της καταστροφής και αυτοκαταστροφής, της υστερικής δημαγωγίας! Καιρός να τελειώνουμε με την επιτάφια θρηνολογία!

Μετά το PSI τι; Μετά τον τερματισμό, τουλάχιστον το αμέσως επόμενο διάστημα της θεμελιώδους αβεβαιότητας “χρεωκοπία και κατάρρευση προς τη δραχμή”, τι; Μετά τι; Η αναδιάρθρωση και η διαγραφή χρέους είναι μόνο μια σημαντική μάχη. Ο πόλεμος είναι μπροστά. Το καθοριστικό του μέτωπο έχει όνομα: Νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο. Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Κοινωνικής Συνοχής με ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση πέρα από τους σημερινούς διαχωρισμούς. Εθνική Επιτροπή υψηλού κύρους και ειδικής επιχειρησιακής ικανότητας για τη χάραξη και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης με by pass σε μεγάλο βαθμό των παράλυτων γραφειοκρατικών διεφθαρμένων μηχανισμών. Ο Πρόεδρός της θα είναι είναι ισχυρή προσωπικότητα με αναγνωρισμένες αναλυτικές, εκτελεστικές και επιχειρηματικές ικανότητες και χρήσιμο θα ήταν να είναι αντιπρόεδρος της εκάστοτε κυβέρνησης της επόμενης τουλάχιστον πενταετίας αποκλειστικά για το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Το πείραμα “Παπαδήμου” πρέπει να επαναληφθεί στην ηγεσία και τη σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης - Ανασυγκρότησης. Η Βουλή των Ελλήνων με Ειδικό Ψήφισμα θα εγκρίνει με καταλυτική πλειοψηφία το Εθνικό “Μνημόνιο” Ανάπτυξης - Ανασυγκρότησης - Συνοχής και θα το υποβάλει στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα Κοινοβούλια των κρατών - εταίρων, στο Ευρωκοινοβούλιο, για να στηριχτεί στα πλαίσια ενός Νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Ανάπτυξη και Συνοχή, προϋπόθεση για την ψήφιση και την αποτελεσματική λειτουργία της νέας Δημοσιονομικής Συνθήκης.

500.000 νέες θέσεις εργασίας με βάσιμους υπολογισμούς σε δέκα χρόνια, σε εξωστρεφείς καθιερωμένους και νέους ανερχόμενους τομείς (rising stars) της πραγματικής οικονομίας. Το πιο δυναμικό “περιουσιακό” στοιχείο της χώρας είναι οι νέοι της και σ’ αυτούς πρέπει να ενθαρρύνουμε το ένστικτο της δημιουργίας, της καινοτομίας, της έξυπνης εργασίας, του επιχειρείν, του αγώνα της ζωής. Σταδιακός αναπροσανατολισμός 300.000 τουλάχιστον σημερινών επαγγελματιών, μισθωτών και επιστημόνων από τομείς φθίνοντες αντιπαραγωγικούς, μη βιώσιμους, σε δυναμικούς τομείς προϊόντων και νέων υπηρεσιών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Πρόκειται για μια μαζική ανακατάταξη και μετατόπιση πόρων και ανθρώπων προς τους παραγωγικούς διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς της οικονομίας. Είναι απαράδεκτη και μη βιώσιμη η κατάσταση όπου ένας σχετικά μικρός αριθμός παραγωγικών εργαζομένων, σε τομείς προϊόντων και υπηρεσιών, σηκώνει πάνω του μια αντεστραμμένη πυραμίδα μη παραγωγικών και μη κοινωνικά αναγκαίων υπερδομών. Νέα επιχειρηματική τάξη, εξωστρεφής, μη κρατικοδίαιτη. Νέα μισθωτή εργασία. Η φούσκα που έσκασε ισοδυναμεί με μια “Χαμένη Δεκαετία”. Μαζί με τον αέρα κοπανιστό μιας “ανάπτυξης” βασισμένης στον υπερδανεισμό και τις εισαγωγές χάθηκαν εισοδήματα και θέσεις εργασίας και απομειώθηκε πλούτος σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα και ασφαλιστικό “κεφάλαιο”. Ο χαμένος χρόνος και πλούτος μπορεί να ξανακερδηθεί! Φτάνει να το πάρουμε απόφαση. Το κατακτημένο επίπεδο της ζωής μας στην πρώτη δεκαετία του αιώνα, η συνολική δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση, οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις της κοινωνίας προς τους νέους και τους απόμαχους της εργασίας δεν μπορούν να υποστηριχτούν μέσο- και μακροπρόθεσμα από το υπάρχον αναπτυξιακό πρότυπο και το δημογραφικό προφίλ της χώρας. Είτε μας χαρίσουν το 100% των χρεών είτε με ευρώ είτε πολύ χειρότερα με τη δραχμή. Ή θα φτωχύνουμε ακόμα 30-40% για να μην αγοράζουμε ξένα προϊόντα και να ισοσκελίσουμε το ισοζύγιο πληρωμών μας, κάτι αδιανόητο και καταστροφικό ή με μεθόδους “πολεμικής οικονομίας”, με πολεμικού τύπου task force θα διευρύνουμε την παραγωγική και εξαγωγική βάση της χώρας.

Τρίτη λύση δεν υπάρχει. “Δωρεάν γεύμα” είναι ανέφικτο. Αυτός είναι ο νέος παραγωγικός πατριωτισμός. Δεν μπορεί να συμβιβαστεί, αισθάνεται ταπεινωμένος όταν η Ελλάδα είναι στο “doing business” πίσω από την Υεμένη και την Παπούα-Νέα Γουινέα (World Bank). Είναι ψευτοπατριωτισμός της δεκάρας να αποδέχεσαι η Ελλάδα να είναι στη θέση 90 στον παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας όταν ακόμα και η δική μας Κύπρος είναι πενήντα θέσεις πιο πάνω, όταν οι χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης είναι Φιλανδία (4), Γερμανία (6), Ολλανδία (7) ενώ οι άλλες περιφερειακές χώρες είναι Ιρλανδία (29), Ισπανία (36), Ιταλία (43), Πορτογαλία (45). Ο Νέος Πατριωτισμός απαιτεί η Ελλάδα σε μια δεκαετία να προσεγγίσει τη θέση 30. Είναι ρεαλιστικό υπό προϋποθέσεις. Κι άλλα έθνη γνώρισαν την ταπείνωση της χρεωκοπίας και της ιστορικής οπισθοδρόμησης κι όμως ανασυντάχθηκαν, αναγεννήθηκαν κι έγιναν παγκόσμιοι πρωταθλητές. Και η Ελλάδα του μαύρου ‘97, της πτώχευσης, του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου και της ταπεινωτικής ήττας στον ελληνοτουρκικό πόλεμο, ανασυντάχθηκε με το 1909 και διπλασιάστηκε μέσα από τους Βαλκανικούς πολέμους.

Με τι κεφάλαια το νέο αναπτυξιακό πρότυπο; Η πρόχειρη απάντηση των ημερών είναι το νέο Σχέδιο Μάρσαλ. Η λογική όμως του “Μάρσαλ” είναι η μεταβίβαση κεφαλαίων από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Νέοι αναπτυξιακοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι βέβαια πολύτιμοι και πρόδρομος ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων αλλά τώρα μας χρειάζεται ένα επενδυτικό μπουμ, μια γιγαντιαία πολυδιάστατη ροή χρηματοδότησης ευθυγραμμισμένη με τις προτεραιότητες του Εθνικού “Μνημονίου” Ανάπτυξης - Ανασυγκρότησης με τα παρακάτω εργαλεία:

α) Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η επιβαλλόμενη επιστροφή των καταθέσεων δίνουν τη δυνατότητα ευνοϊκού αναπρογραμματισμού των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων. Η Κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδας, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης - Ανασυγκρότησης, το ΤΧΣ καθοδηγούν έναν γενικότερο στρατηγικό αναπροσανατολισμό του τραπεζικού συστήματος στο δρόμο του νέου αναπτυξιακού προτύπου και συμβάλουν στις εύλογες συγχωνεύσεις και τη γενικότερη ανασύνταξή του με σεβασμό στην επιχειρηματική αυτονομία δίχως να εμπλέκονται στην καθημερινή διαχείριση και στη μετατροπή των τραπεζών σε προβληματικές κομματοκρατούμενες ΔΕΚΟ.

β) Ιδρύεται άμεσα κοινοπρακτικό Fund τύπου Τράπεζας Επενδύσεων, δισυπόστατης για έργα υποδομών και venture capital για νέες καινοτομικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν σ’ αυτό αναλογικά και μοιράζονται τους κινδύνους μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τις αναπτυξιακές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης. Η Ελληνική “Τράπεζα” Επενδύσεων συγκεντρώνει κεφάλαια από τις αγορές ειδικά από τα κρατικά SWFs, Pension Funds κ.α. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής “Τράπεζας” Επενδύσεων θα είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης - Ανασυγκρότησης.

γ) Ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, όλων των διαρθρωτικών ταμείων, των συγχρηματοδοτήσεων και του νέου ευρωπαϊκού αναπτυξιακού πακέτου (“Μάρσαλ”).

δ) Ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια -ελληνικά, ελληνικής διασποράς, ξένα- νέες μορφές επενδυτικών συμμετοχών όπως angels, crowdfunding κ.α.

ε) Επιθετικός αναπτυξιακός προσανατολισμός στις αποκρατικοποιήσεις και στην εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας ώστε να υπάρξουν σημαντικά κέρδη παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας.

Με τι προτεραιότητες; Υποδομές (ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων - σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Επέκταση μεγάλων εμπορικών λιμανιών - επέκταση περιφερειακών αεροδρομίων - βιομηχανική επεξεργασία αποβλήτων - διείσδυση δικτύων broadband). Ενέργεια (ανάπτυξη έξυπνων δικτύων - διασύνδεση νησιών με εθνικό δίκτυο για μείωση κόστους - ανανεώσιμες πηγές - προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας - επιτάχυνση της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης εγχώριου πετρελαίου και φυσικού αερίου). Τουρισμός (αναβάθμιση λιμανιών για κρουαζιερόπλοια - 30 νέες μαρίνες - υποδομές υψηλής κλάσης για συνεδριακό τουρισμό - Ιατρικός Τουρισμός - παραθεριστική κατοικία υψηλών προδιαγραφών). Ναυτιλία. Αγροτική οικονομία κλίμακας, ποιότητας, παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας με επιλεγμένα προϊόντα παγκόσμιους πρεσβευτές. Αγροτο-βιομηχανικές επιχειρήσεις. Βιομηχανία Τροφίμων - Ποτών (Greek brand products) με ισχυρά κανάλια προς τις διεθνείς αγορές, την ελληνική διασπορά και τον ελληνικό τουρισμό. Φαρμακευτική βιομηχανία γενόσημων. Εξειδικευμένα βιομηχανικά προϊόντα.

Είναι εφικτή η πραγμάτωση του Εθνικού “Μνημονίου” Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης στα πλαίσια των δανειακών συμβάσεων της χώρας μας με τους εταίρους της Ευρωζώνης; Είναι δυνατό να προστεθεί σύντομα η καθοριστική παράμετρος που απουσιάζει από την “ελληνική εξίσωση” της Ευρωζώνης δηλαδή το αναπτυξιακό επενδυτικό μπουμ; Ευρωζώνη σημαίνει συνεχής εξέλιξη - απάντηση σε κρίσεις, διαρκής επαναδιαπραγμάτευση. Ζούμε ένα ισοδύναμο πολέμου και πρέπει να αντέξουμε να βρεθούμε στο αναμενόμενο “μεταπολεμικό” τραπέζι που θα επαναχαράξει τον ευρωπαϊκό χάρτη ώστε να επανατοποθετήσουμε το ελληνικό ζήτημα και γενικότερα το ζήτημα του ευρωπαϊκού Νότου. Το κολοσσιαίο μέγεθος της εμπλοκής των εταίρων στη διάσωση της Ελλάδας (480 δις ευρώ) δημιουργεί ένα πλέγμα αλληλεξάρτησης ισοδύναμο μιας αμοιβαίας εγγύησης χρέους που αποτελεί αντικειμενικά ένα ατελές, ασύμμετρο πρόπλασμα ευρωομολόγου (107 δις διαγραφή χρέους + δάνειο 240 δις (110 δις + 130 δις) + 135 δις της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες). Η “παγίδευση” αποκτά αμοιβαιότητα. Αργά ή γρήγορα θα ‘ρθει η ώρα και του ευρωομόλογου το οποίο μόνο οι αφελείς και οι παντελώς άσχετοι δεν κατανοούν ότι θα έχει αυστηρές δημοσιονομικές προϋποθέσεις και δεν θα είναι δωρεάν γεύμα.

Είμαστε ωστόσο πολύ κοντά στο ευρωομόλογο αναπτυξιακού σκοπού για τη χρηματοδότηση ενός Νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ευρωπαϊκό Μάρσαλ). Ο νέος ιστορικός συμβιβασμός Βορρά - Νότου στην Ευρωζώνη ταυτίζεται με την εξής συμφωνία: εμείς οι Νότιοι μειώνουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα, προωθούμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εσείς οι Βόρειοι μειώνετε τα πλεονάσματά σας αυξάνοντας την εσωτερική ζήτηση υπέρ των εργαζομένων σας, αυξάνετε τις εισαγωγές από το Νότο, ανακυκλώνετε με παραγωγικές επενδύσεις κι όχι τοκογλυφικές και καταναλωτικές τα πλεονάζοντα κεφάλαιά σας στο Νότο. Αντί μετά δύο τρία χρόνια να χρηματοδοτήσετε ένα Τρίτο Πρόγραμμα Διάσωσης ύψους τουλάχιστον 50 δις, αναπόφευκτο όσο συνεχίζεται το θανατηφόρο σπιράλ ύφεσης - υπερχρέωσης, είναι προτιμότερο και στοιχίζει λιγότερο εδώ και τώρα να στηρίξετε ένα νέο αναπτυξιακό πακέτο στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Εκτός από το ένα R (Reform - μεταρρύθμιση) που θέλει χρόνο για να αποδώσει χρειάζεται με άμεσα χειροπιαστά μέτρα το άλλο R (Recovery - ανάκαμψη), υποδείκνυε ο μακαρίτης Κέυνς στον Ρουζβελτ. Εδώ συμπεριλαμβάνεται και το κοινωνικό voucher (κουπόνι) τουρισμού για το Νότο στους εργαζομένους του πυρήνα της Ευρωζώνης τουλάχιστον 300 - 500 ευρώ.

Είναι εφικτή η κοινωνική συνοχή με το Νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο; Είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη της. Άμεσα αναπροσαρμόζονται τα κονδύλια της κοινωνικής πολιτικής για να στηριχθούν οι άνεργοι και οι φτωχοί. Αποκατάσταση αδικιών, επανόρθωση των ασύμμετρων απωλειών των μισθωτών καθώς περνούμε στη φάση της ανάπτυξης. Εξασφαλίζεται το ταξικό μέρισμα για τον κόσμο της εργασίας στα πλαίσια του κοινωνικού συμβολαίου της νέας ανάπτυξης. Η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας και η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας κατά 20-30% σε μια δεκαετία είναι η μόνη σίγουρη εγγύηση για το ασφαλιστικό σύστημα το οποίο με τα σημερινά οικονομικά και δημογραφικά δεδομένα δεν είναι βιώσιμο. Συμπληρωματικά δημιουργούμε νέο ισχυρό αποθεματικό για τη στήριξη του ασφαλιστικού όπως έχω περιγράψει εδώ και μια δεκαετία με το Εθνικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών (αποταμιευτικό - επενδυτικό future fund). Σ’ αυτό κατατίθενται όλα τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις και την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, όλα τα oneoff έσοδα του δημοσίου από την παροχή αδειών, μέρος των “πράσινων” φόρων και του ΦΠΑ.

Κάθε μεγάλη οικονομική κρίση (κραχ) έχει πέντε φάσεις συλλογικού αισθήματος: σοκ, αγωνία, θυμός και έκρηξη, κατάθλιψη και στην πέμπτη φάση υπάρχει η διχάλα: “λυτρωτική συλλογική και εθνική αυτοκτονία ή αναπτυξιακή δράση, δράση, δράση για να ξανακερδηθεί ο χαμένος χρόνος, οι χαμένες δουλειές, ο χαμένος πλούτος”. Εκεί βρισκόμαστε τώρα. Φτου κι από την αρχή! Στοπ στην εθνική κατάθλιψη! Σοκ δε σημαίνει Στοπ. Προχωράμε! Μπορούμε να τα καταφέρουμε και αυτή η πίστη μας μπορεί και πρέπει να είναι μεταδοτική.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (52)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Οι ιδιοι θα μας σωσουν? | 03/03/2012 17:19
  Το διαβασα το αρθρο σας κ Ανδρουλακη.Περιλαμβανει ολο το προεκλογικο προγραμμα του Πασοκ πριν γινει μπατσοκ με αλλα λογια, εν ειδη 'αναλυσης "και "προτροπης" . Ολα αυτα που γραψατε, λιγο πολυ εχουν συμπεριληφθει στα προγραμμα των κομματων, και εχετε προσθεσει και μερικα αποσπασματα απο αλλους δικτυακους τοπους και μας τα παρουσιαζετε σημερα ως δικα σας !! http://www.mckinsey.com/locations/athens/index.aspx Το μνημονιο που ψηφισατε εφερε την Ελλαδα πισω κατα 20 χρονια ! Οταν βαζατε την ψηφο σας μαλλον δεν ειχατε διαβασει το λινκ που σας εδωσα πιο πανω να παρετε ιδεες. Κοινοτυπιες κουφιες χιλιοειπωμενες ιδεες , γνωστα πραγματα, αλλα δεν απαντησατε σε ενα ερωτημα ! ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ? Ο Βενιζελος των 3.000.000 εισοδημα που δεν ειχε το πολιτικο και ηθικο αναστημα να ακολουθησει το παραδειγμα του προεδρου ττης δημοκρατιας οταν απαρνηθηκε τον μισθο του την ωρα που στερουσε απο τα γεροντια το γιαουρτακι τους? Ο Παγκαλος? εδω γελαμε ! Ο Λοβερδος που δεν χει παρει ποτε γεννοσημο φαρμακο να δει την γλυκα? Ο.. Παπουτσης του σαμαινα και του ΜΠΑΤΣΟΚ? Ο αδιαβαστος Χρυσοχοιδης? Ο κυριος Τιτανικος ο Παπακωνσταντινου? Οι τραπεζιτες πολιτικοι? Εσεις? τσιου τσιου τα πουλακια τραλαλα τραλαλα? Περα απο την ακατασχετη φλυαρια, υπαρχει η σκληρη πραγματικοτητα των 1,200,000 ανεργων κυριε Ανδρουλακη . Μαλλον δεν εχετε περασει απο αυτη την φαση στην ζωη σας, και εχετε λυσει το βιοποριστικο προβλημα σας πουλωντας βιβλια, καθοτι υπαρχουν ακομη αφελεις που διαβαζουν τις αμπελοφιλοσοφιες που τσαμπουνατε τοσα χρονια ως τηλεοπτικος μαιντανος και ως "διανοουμενος" ! Αλοιμονο στην διανοηση ! Αλλα υποψιαζωμαι οτι επειδη ολα τα στελεχη του Μπατσοκ ειναι καμενα χαρτια πλεον ισως εχετε ως πιθανο εφαρμοστη των "ιδεων΄" σας καποιον Σαμαρα, και βολιδοσκοπειτε μπας και δωσει συνεχεια στην μιζερη πολιτικη σας υπαρξη, γιατι με το Μπατσοκ δεν σας βλεπω να μενετε για πολυ στην επιφανεια, καθοτι οι φελοι ειναι ελαφροι και επιπλεουν, αλλα ενιοτε παρασυρωνται και απο ανεμους . Ελπιζω να περασει η ζαλη !!
  Ηλειος Ολυμπιος
  απάντηση92
   
   
   
  άθλιος... | 02/03/2012 16:46
  Μίμη Ανδρουλάκη είσαι ο πιο ξευτιλισμένος εκπρόσωπος της λεγόμενης «γενιάς του πολυτεχνείο», ξεπούλησες και εξαργύρωσες τα πάντα και θα έπρεπε πια να σκάσεις αντί να παριστάνεις συνέχεια τον προφήτη, τον προάγγελο που όλα τα ξέρει, όλα τα έχει προβλέψει. Ξέχασες ρε την περίοδο που παρίστανες τον γκουρού της παγκοσμιοποίησης, της απορρύθμισης (de-regulation), της ελεύθερης διακίνησης των πάντων, μέχρι και τον ειδικό του χρηματιστηρίου έκανες… Η θλίψη είναι ότι τα ΜΜΕ εκτιμούν ακόμη την ξευτίλα και την αμετροέπεια σου και σ’αφήνουν και μιλάς…
  despoina
  απάντηση124
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τα πλοία; Ποιά πλοία; | 02/03/2012 15:27
  Μίμη με μπέρδεψες. Πρώτον γιατί η άνεργη νεολαία φεύγει ήδη για την Ευρώπη - είναι αυτό μπροστά; Και δεύτερον, αν εννοείς τους άλλους που μένουν, θα πρέπει να ξέρεις πως δεν υπάρχουν πια πλοία γιατί τα πήραν οι εφοπλιστές και φύγαν προς το city και αλλού. Ας σε ευλογεί ο προνοών Δίας για να μην πάθεις άνοια.
  χβασίλης
  απάντηση81
   
   
  Οι φαντασιώσεις ενός γερασμένου... | 02/03/2012 14:47
  Ο νέος αγωνίζεται, ο γέρος ονειρεύεται. Γερασμένος και ο Μίμης ονειρεύεται, φαντασιώνεται και τελικά παραληρεί. Σημείωση: αυτά τα ταξιδιωτικά κουπόνια των 500 ευρώ τί τα ήθελες; (τόσο φθηνή σκέψη δεν αξίζει ούτε σε έναν Ανδρουλάκη)
  Αληθινός
  απάντηση102
   
   
  Μπλα-μπλα ... | 02/03/2012 13:53
  κε Ανδρουλάκη, Υπάρχει λογικός άνθρωπος να διαφωνεί με τα ωραία που λέτε? Γιατί μας τα λέτε όμως αυτά τα αυτονόητα ? Φτάνει βαρεθήκαμε το μπλα-μπλά. Αν έχετε κάτι συγκεκριμένο που παρακαλώ να συνοδεύεται με νούμερα όχι του αέρα αλλά τεκμηριωμένα να μας το πείτε, από κρεβατομουρμούρα χορτάσαμε ...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση61
   
   
  Με ποιό πολιτικό προσωπικό ;;; | 02/03/2012 11:39
  Ωραία τα λέτε και συμφωνώ. Αλλά με ποιό πολιτικό προσωπικό θα γίνουν αυτά πραγματικότητα; Ποιοί θα διαχειριστούν την προσπάθεια, την πίστη και τα όνειρα αυτών που θα ανασκουμποθούν για άλλη μια φορά για να βγούμε από το τούνελ; Και όσο δεν υπάρχει αξιόπιστη απάντησ σε αυτό, πώς θα γίνουν κρίσιμη μάζα αυτοί που πιστέυουν στη φυγή προς τα εμπρός΄και όχι στην αυτοκτονία;;;;;
  Αναμπέλα
  απάντηση82
   
   
  Αριστεροί του κ..... | 02/03/2012 02:11
  Δεν υπάρχει πιο σιχαμένο είδος στον κόσμο από αυτούς που από αριστεροί γίνανε φασίστες του κερατά. Αυτοί που από αριστεροί στα νιάτα τους (γιατί τότε αυτό τους βόλευε), άρχισαν περνώντας τα χρόνια να το στρίβουν κατά εκεί που ήταν το μέλι. Έφτασαν λοιπόν στα γεράματα να γίνουν τόσο ξεφτιλισμένοι όσο δεν πάει άλλο. Οσφυοκάμπτες και γλύφτες του κεφαλαίου και των ξένων συμφερόντων. Να θυμηθούμε μερικούς; Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Παπουτσής και τόσοι άλλοι . Τον Βενιζέλο δεν τον βάζω πουθενά γιατί η δίψα του να κυβερνήσει, να γίνει ο μελλοντικός ηγέτης τον κάνει κατηγορία από μόνο του(έτσι δεν είναι Μίμη, εσύ που τόσο τον θαυμάζεις;). Ελπίζω ο λαός να σας δώσει αυτό που σας αξίζει άθλια υποκείμενα.
  fantom
  απάντηση1216
   
   
  το γκολ πως βγαινει μιμηηηηη | 01/03/2012 22:42
  Χθες ξεκινησα να σε διαβαζω και σημερα επιτελους σε τελειωσα. Με κουρασες μιμη μου, μονο αμπελοφιλοσοφιες, συνταγμενες και ωραιοποιημενες πολυσυλλαβες λεξεις, προτασεις και φρασεις διχως νοημα.
  απολλωνιος
  απάντηση99
   
   
  ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΑΙ ΤΙ ΛΕΤΕ | 01/03/2012 16:02
  ΚΑΝΕΤΑΙ ΛΑΘΟΣ ΚΥΡΙΟΙ. Ο ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΘΡΑ. ΑΠΛΑ ΕΣΕΙΣ ΠΑΤΕ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΝΟ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ= ΠΡΩΗΝ ΕΦΕΕ ΚΑΙ ΚΚΕ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΥΡΛΙΑΖΕΙ ΧΡΟΝΙΑ. ΤΟΝ ΑΚΟΥΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ. ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΓΑΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ. ΜΑΡΙΝΟΣ, ΜΑΝΟΣ, ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΑΛΟΙ. ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΑΝΕ. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΥΘΥΝΗ. ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ. ΑΝ ΘΕΛΑΤΕ ΘΑ ΤΑ ΑΚΟΥΓΑΤΕ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ. ΕΙΤΑΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΕΤΑΙ ΑΝ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΑΤΕ Η ΔΕΝ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ Η ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΙ ΑΚΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ. ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΦΤΑΝΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ.
  Α. ΛΙΝΟΣ
  απάντηση2811
   
   
  ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ | 01/03/2012 15:51
  Πρέπει όλοι νά είμαστε εναντίον τών μπουκωμένων υπαλληλάκων-πολιτικών ,,,, αλλά συγχρόνως δέν πρέπει νά μηδενίζουμε τά πάντα.. Στούς ανθρώπους ενυπάρχει τό καλό καί τό κακό.. Η επιλογη τού καθε ενός εξ ημών , είναι πού κάνει τήν διαφορά ... Φθάνει τό αυτομαστίγωμα .. Μέ μάτια καί ψυχή ανοιχτά ,, προχωρούμε πρός τό μέλλον.. Εμείς θά προσπαθήσουμε γιά τό καλύτερο ,,, ΌΜΩΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ότι εμάς θά βρούν μπροστά τους , εάν δέν τό παλέψουν μέ αξιοκρατία καί ήθος!! Γιά σένα καί την παρέα σου, τό λέω , Μίμη μου!!
  Ενάντια στήν μιζέρια
  απάντηση111
   
   
  Τις... Αγορές,τις ξέχασες; | 01/03/2012 14:51
  Καλά εσύ δεν έλεγες για καμιά δεκαετία [μετά τον Μάο,τον Λένιν και το...Γκορμπατσόφ] ότι θα μας σώσουν οι ...αγορές;
  Σωτήρης Καρέας[nickname]
  απάντηση107
   
   
  η Αριστρελά | 01/03/2012 14:28
  Οι διορισμοι και τα τσιφτετέλια του δημοσίου που ειναι μπροστα ή πισω ? Ηταν μπροστα οταν οι Μπιστηδες πηγαν στο Πασοκ και πισω μολις ξαναφύγαν ? Εσενα ως παλαιό αριστερο γιατι θα πρέπει να σου δινουμε την παραμικρή σημασία ? Sociopath εισαι , θες ηλεκτροσοκ για να φυγει η αριστρελά απο μεσα σου Καντα και μετα ελα γραψε εδω
  Roug@gmail.com
  απάντηση98
   
   
  Τι θυμήθηκες πάλι! | 01/03/2012 13:53
  Μπα, Μπά! Τι βλέπω; Φέρνουμε και για παράδειγμα τον Κορτέζ με τους κονκισταδόρες του;
  Ανώνυμος / η
  απάντηση42
   
   
  Με ποιούς...; | 01/03/2012 13:35
  Καλά τα λέτε σε γενικές γραμμές (ως συνήθως) αλλά τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Θα ξεκουνηθείτε από τη θεσούλα του βυθιζόμενου πλοίου να πάτε μαζί με 10-20 άλλους σοβαρούς με παρόμοιες απόψεις ή το φοβάστε και θέλετε τη σιγουριά του παλιού;
  Thomas
  απάντηση51
   
   
  Τα καράβια κάηκαν... | 01/03/2012 13:35
  Δυστυχώς κ. Ανδρουλάκη, τα καράβια και τα καταστήματα κάηκαν, τα σπίτια ρημάζουν, τα χωράφια μένουν ακαλλιέργητα και σεις έχετε χάσει επαφή με την πραγματικότητα!!!
  Γιάννης
  απάντηση105
   
   
  Μπουρδολογιες | 01/03/2012 11:50
  Κυριε Ανδρουλακη ειστε λογιος αλλα φοβαμαι μπουρδολογιος. Γραφεται ενα σωρο φιλολογιες χωρις καν να μιλατε για τον ορυκτο πλουτο της χωρας. Απλουστατα περιμενετε και ζητατε νεο δανειακι απο ψηλα για να κανετε αναπτυξη. Ποσο εκτος πραγματικοτητας μπορει να ειστε, απορω πως υπαρχει κοσμος που σας ψηφιζει η σας δινει την ευκαιρια να γραφετε αρθρα. Η πενα σας ειναι για τα σκουπιδια. Γιατι δεν μιλατε κ. Μιμη για τα πετρελαια, για το φυσικο αεριο, για τον χρυσο, για το νικελιο, για τον βωξιτη και τοσα αλλα ορυκτα που υπαρχουν αφθονα στην χωρα? Αντε πανε απο εδω, αχρηστε παπαρολογε.
  Αντι
  απάντηση718
   
   
  Θαρρσείν χρή. | 01/03/2012 11:38
  Για να αρχίσουμε να κάνουμε όνειρα για εθνικό πρωταθλητισμό - ανάπτυξη και καινοτομία (30ή θέση κλπ) πρέπει πρώτα από όλα να τελειώνουμε με την κηδεμονία της χώρας, να ξέρουμε ακριβώς τί χρωστάμε δλδ το πλήρες ποσόν και το χρονοδιάγραμμα της εξυπηρέτησης του χρέους. Απάντηση σε αυτό ακόμα δεν έχουμε. Δεύτερον κάνετε σοβαρό λάθος και απορώ, η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει με νοοτροπίες και άτομα του παρελθόντος πχ. όλο το ΥΠΑΝ και κατ΄επέκτασιν οι διαχειριστές των διαφόρων κοιν. προγραμματων - ΕΣΠΑ πάσχουν από οξυτάτη διαφθορά. Συνεπώς εάν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές απαντήσεις - λύσεις στα παραπάνω 1) κηδεμονία - ποιός? 2) ακριβής προσδιορισμός του χρέους, πόσο? 3) αμερόληπτη διαχείριση κοιν. επιδοτήσεων (από ποιούς?) μή το βασανίζετε χρειάζονται συγκεκριμένες και συνδυασμένες δράσεις, αλλιώς λίαν συντόμως θα ανακαλύψουμε τα νέα αδιέξοδ, καλύτερα ας μήν επεκταθώ, αντιλαμβάνεσθε..
  Katsikis
  απάντηση71
   
   
  ARES MARES | 01/03/2012 10:16
  MIMAKO GIA PES ALEVRI ,O PAPOUTSAKOS SE GYREYEI
  PUF
  απάντηση136
   
   
  ΛΟΓΙΑ | 01/03/2012 07:56
  ΟΚ,εαν δεχθεί νασυνεργασθεί ο ελληνικός λαός....
  Frixos
  απάντηση11