Η ομάδα πολιτών της Κατερίνης που έλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει ηλεκτρονική δημοπρασία για τις απούλητες πατάτες του Νευροκοπίου και να διεκπεραιώσει το αποτέλεσμά της, πέτυχε να βγάλει από τη μέση τους ενδιάμεσους του χονδρεμπορίου και να μοιράσει το υπερβάλλον κέρδος αυτών μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών.

Οι παραγωγοί πούλησαν σε διπλάσια τιμή το προϊόν τους και οι καταναλωτές απήλαυσαν υποπολλαπλάσιες τιμές από εκείνες της αγοράς. Ουσιαστικά η έμπνευσή τους υπήρξε απελευθερωτική, σπάζοντας τον άπληστο καταδυναστευτικό μηχανισμό των ενδιάμεσων. Και έδειξαν σε όλους ότι στη σημερινή τεχνολογική εποχή απλές ιδέες, έξω από το κουτί, μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα.

Μια Πολιτεία που παρακολουθεί την κοινωνική διεργασία θα έπρεπε να αντιδράσει αυτόματα, υποστηρίζοντας και διευκολύνοντας αντίστοιχες προσπάθειες. Το υπουργείο Ανάπτυξης, για παράδειγμα που έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για την ενθάρρυνση των παραγωγών και την ενίσχυση της θέσης των καταναλωτών, δεν έπρεπε να διστάσει ούτε στιγμή και να προσφέρει δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο μια εθνική πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών. «Είναι άραγε τόσο απλό;», θα μπορούσε να διερωτηθεί κάποιος. Κι όμως απλούστερο δεν γίνεται.

Αρκεί να μην είναι τα μυαλά καμένα…