Χαρταετός της νίκης

Ενα τέτοιο χαμόγελο κάθε μέρα τα μνημόνια κάνει πέρα

Ετοιμάζω τον μεγαλύτερο χαρταετό που έφτιαξα ποτέ στη ζωή μου – τα καλάμια του, όσο και το μπόι μου με το χέρι τεντωμένο, έτσι τα μέτρησα για να τα κόψω από τον κήπο της γειτόνισσας• και επειδή είμαι ψηλός και λυγερός, πρέπει να είναι κάπου δυόμισι μέτρα. Ολόισια, σχετικά φρέσκα, μόλις να έχουν ξυλοποιηθεί για να αντέχουν την πίεση του ανέμου, αλλά όχι και πολύ νωπά, για να μην έχουν περιττό βάρος. Τα ξύνω να φύγουν τα φύλλα• θα τα βάλω ολόκληρα φυσικά, στρογγυλά όπως είναι• αν τα λιανίσω να γίνουν επίπεδα πηχάκια, όπως πρέπει να γίνεται κανονικά, σίγουρα θα σπάσουν.

Πιο πολύ και από τα Κούλουμα με τον τεράστιο χαρταετό θέλουμε να γιορτάσουμε την άρση της αβεβαιότητας περί το Ψ, ημερολόγιό μου: ανοίξαμε την πόρτα του δωματίου και είδαμε πως η ΕλλάδαΓάταΤουΣρέντιγκερ είναι ζωντανή. Η αισιοδοξία που με κατέλαβε όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου δικαιώθηκε – εντάξει, λιγοψύχησα όταν είδα την Αθήνα ξανά να καίγεται, αλλά τελικά επιβεβαιώθηκε ότι όλα πάνε καλά στον καλύτερο δυνατό κόσμο.
Θα χάσουν καμιά εκατοστή δισεκατομμύρια οι τραπεζίτες, θα μας δώσουν καμιά διακοσαριά ακόμη οι συνεταίροι μας στην Ενωση, καθισμένοι πάνω σε αυτό το βουνό δισεκατομμυρίων μπορούμε να δούμε και λίγο πιο πέρα από τη μύτη μας, άρα να κοιτάξουμε μπροστά με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία.
* Ο Γλυνζώνιος και ο Γρηγόρης παραπέρα ενώνουν τις πολύχρωμες κόλλες που θα ντύσουν τον αετό. Με 2,5 μέτρα διάμετρο, θα είναι σχεδόν 8 τετραγωνικά μέτρα η επιφάνειά του. Το σχέδιο προβλέπει κόκκινο χρώμα με τεράστιο γαλάζιο στη μέση, να δηλώνει πως η χώρα παραμένει στο υψιπετές ευρώ, και γύρω-γύρω τα 12 αστέρια της σημαίας της Ενωσης.
Οικονομολόγοι της καταστροφής
«Πάμε καλά, πολύ καλά» μου αναλύει ο Γρηγόρης την κατάσταση• «το ευρώ έσπασε με μεγάλο όγκο αγορών τον κινητό μέσον όρο των 100 ημερών στα 1,33 δολάρια – βρίσκεται μια ανάσα από το 1,35. Αν σπάσει και τον κινητό μέσον όρο των 200 ημερών στο 1,37 ευρώ, σε λίγες ημέρες θα είναι στο 1,45. Την περασμένη εβδομάδα ήταν μόλις 1,30 και πριν από έναν μήνα είχε κατρακυλήσει στο 1,27 – οι αγορές εμπιστεύονται το Ψ, πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, αγοράζουν ευρώ, ανεβαίνει η τιμή του».
«Οι Ελληνες όμως δεν έχουν πειστεί…».
«Και πόσοι ξέρουν ότι το ευρώ ανεβαίνει γρήγορα ώστε να πειστούν; Αυτό που ξέρουν είναι όσα λένε οι οικονομολόγοι της συμφοράς στα κανάλια και στα μπλογκ. Ας τους ρωτήσουν τους επιφανείς καταστροφολόγους: εσείς τι κάνετε αυτή την εποχή; Αγοράζετε ή πουλάτε ευρώ; Αγοράζετε ή πουλάτε τραπεζικές μετοχές; Και αν έχουν κότσια, ας απαντήσουν».
Και πρόσθεσε ακόμη μία κόλλα για να γίνει η κόκκινη βάση. Θα είναι τετράγωνο 3 επί 3 μέτρα, έξι κόλλες σε κάθε πλευρά, πρέπει να ενωθούν 36 κόλλες, χώρια το € που θα βάλουμε στη μέση και τα αστέρια• πολλή δουλειά. Για λόγους οικονομίας το κόλλημα γίνεται με αλεύρι, πού να αγοράζαμε τόσα μπουκάλια κόλλας για να κολλήσουμε τις κόλλες – πάντα με εκνεύριζε αυτή η συνωνυμία της κόλλας που κολλάμε με την κόλλα χαρτιού, δεν εννοώ την κόλλα που κολλάμε χαρτί, μια κόλλα χαρτί, πώς το λένε.
* Η κατασκευή του αετού μας γίνεται έξω, πάνω στις πλάκες της αυλής. Πότε βροχές, πότε ήλιος, έχει λιώσει το περισσότερο από το χιόνι μέσα στη Δράκεια, κυκλοφορούμε εύκολα πια. Το meteo.gr προβλέπει πως θα χιονίζει στα Χάνια την Καθαρά Δευτέρα και θα έχει πολύ δυνατό αέρα 6-7 μποφόρ, μπορεί στο χωριό όμως να μην έχουμε χιόνι και ο άνεμος θα είναι 5-6 μποφόρ, ό,τι πρέπει για να πετάξει ο γιγάντιος αετός της ευρωπαϊκής υπόσχεσης. Αρκεί να έχουμε καλά ζύγια και μεγάλη ουρά.
* Εχουμε αγοράσει ήδη χαλβάδες, καλαμαράκια, ελιές, βολβούς, πίκλες, ταραμά, μπόλικο τσίπουρο• κρασί έχουμε από το δικό μου, λαγάνες θα πάρουμε τη Δευτέρα φρέσκες-φρέσκες από τον φούρνο. Το πέταγμα του αετού θα γίνει στο πλάτωμα της Αγίας Τριάδας, εκεί που πηγαίνουν οι νεαροί του χωριού να ξεμουδιάζουν τα άλογά τους. Εχει δύο μέτρα χιόνι πάνω του, αλλά έχει σταθεροποιηθεί, δεν θα έχουμε πρόβλημα.
Ντανταϊστικό έθνος
* Ξεκινά το Ψ-PSI σήμερα, διαβάζω στο ιντερνέτ. Τελικά, τους έκοψαν ακόμη κάτι ψιλά των τραπεζιτών, 53,5% θα είναι το «κούρεμα», όχι 50%. Το επιτόκιο για τα υπόλοιπα 46,5% των ομολόγων θα είναι 1% στην αρχή και θα φθάνει 4,3% μετά το 2024, μέσος όρος κάπου στο 3,5%. Δεν μου μοιάζει τοκογλυφικό: η Αμερική και η Γερμανία με 2% δανείζονται, η Ισπανία και η Ιταλία με πάνω από 5%. Τους παίρνουμε και 100 δισεκατομμύρια, πάνω από 70% θα είναι οι απώλειες των τραπεζών, αν συνυπολογίσουμε και τα επιτόκια γιατί κάποια από τα ομόλογα είχαν εκδοθεί με επιτόκιο γύρω στο 5%. Παρόμοιο «κούρεμα» δεν έχει γίνει εθελοντικά στην ιστορία της ανθρωπότητας, νομίζω.
Αλλά πολλοί εδώ δεν είναι ευχαριστημένοι, ημερολόγιό μου. Να μην τους δώσουμε τίποτε, υποστηρίζουν. Για να μη μας ξαναδανείσει κανείς στον αιώνα τον άπαντα• άρα να έχουμε αυστηρά ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς – αλλά οι ίδιοι ξεσπαθώνουν κατά της απόφασης για τέτοιους προϋπολογισμούς που έλαβε πρόσφατα η Ενωση ύστερα από επιμονή της Γερμανίας, τον περασμένο Ιούλιο, μου φαίνεται, όταν πρωτοψήφισαν και για τη νέα διάσωσή μας από τη χρεοκοπία. Είναι αντιδραστικό μέτρο οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, υποστηρίζουν, «διότι ο Κέινς μπλα μπλα μπλα…».
Τις βρίσκω φουτουριστικές αυτές τις απόψεις, αλλά κυκλοφορούν ευρύτατα• είμαστε έθνος φουτουριστικό με στοιχεία σουρεαλιστικά, έθνος Dada για την ακρίβεια. Θα μας έπρεπε θέση σε μουσείο να μας επιδεικνύουν, ανάμεσα στην «Τζοκόντα με μουστάκι» του Μαρσέλ Ντυσάν και σε εκείνη την πίπα του Ρενέ Μαγκρίτ που γράφει από κάτω «Αυτό δεν είναι πίπα». Φορώντας αρβανίτικη φουστανέλα, T-shirt που θα γράφει «Δεν Πληρώνω», καθισμένοι πάνω στον σωρό των 350 δισεκατομμυρίων, θα κρατάμε με το ένα χέρι σάρισα με πανό που θα γράφει «Αυτό δεν είναι χρέος» – και με το άλλο μολότοφ, βεβαίως. Ουρές θα γίνονται για να μας δουν, θα μπορούσαμε από τα εισιτήρια να ξεπληρώσουμε το χρέος – αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη των τοκογλύφων.

Εναλλακτικές πατάτες
* Κοντεύουμε να τελειώσουμε, «να πάμε να αγοράσουμε πατάτες από την Κατερίνη το Σάββατο, θα τις πουλήσει παραγωγός από το Νευροκόπι προς 25 λεπτά μόνο, μεγάλη ευκαιρία» διακόπτει τη δημιουργική σιωπή μας ο Γρηγόρης.
«Πόσο έχει στο σουπερμάρκετ;» ρωτά ο Γλυνζώνιος.
Κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν έχει κοιτάξει πόσο κάνουν οι πατάτες, ούτε καν ο ίδιος ο Γρηγόρης. Με τα πολλά, βρίσκουμε στο ιντερνέτ ότι οι πατάτες Νευροκοπίου πωλούνται κοντά 90 λεπτά το κιλό.
«Καταπληκτική ευκαιρία, να πάμε οπωσδήποτε» επιμένει ο Γρηγόρης
«Ναι, αλλά θα μας κοστίσουν χρυσές με τη βενζίνη που θα κάψουμε».
«Δεν έχει σημασία, την οργανώνει εναλλακτικό κίνημα την εκδήλωση ενάντια στην αισχροκέρδεια των μεσαζόντων, πρέπει να το ενισχύσουμε».
Αρχίζει ολόκληρη συζήτηση, αν θα κόβει αποδείξεις ο αγρότης, αν θα βάζει ΦΠΑ, αν δικαιούται παραγωγός να πουλάει λιανική έξω από το χωράφι του, αν αυτό είναι παρεμπόριο ή αυτοοργάνωση παραγωγών – καταναλωτών, πώς θα πουληθούν 25 τόνοι πατάτες σε μία ημέρα, ποιος πληρώνει τα έξοδα οργάνωσης, πόσα είναι – δεν καταλήγουμε σε συμπέρασμα, θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει το Σάββατο. Μπορεί να είναι πατάτα όλη αυτή η ιστορία, μπορεί όμως να είναι και αρχή κινήσεων σοβαρότερων από το «Δεν Πληρώνω». Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην Ελλάδα τα έχουν κάνει θάλασσα, μπορεί να είναι μια νέα αρχή αυτή η ιστορία.
* Ωραία ήταν η ανάλυση• γεμίσαμε ελπίδες, ξεχάσαμε το πρόβλημα του χρέους. Αλλά υπάρχει άλλο πρόβλημα: για το χιόνι, και αν πέφτει, δεν μας νοιάζει• όμως αετός 8 τετραγωνικά με άνεμο 6 μποφόρ θέλει τεράστια ουρά για να ισορροπεί, αποφαίνεται βασανίζοντας με χαρτί και μολύβι τους νόμους της Αεροδυναμικής ο Γλυνζώνιος.
Το είχα υποπτευθεί μόλις διάβασα για τον καιρό• και το είχα συζητήσει μυστικά με εκείνη τη φωνή που είχε αρχίσει να με συνοδεύει τότε που πήγαμε στις Αγριόλευκες για σκι:
«Θα με δέσετε γερά και θα είμαι εγώ στην ουρά, θα σηκωθώ ψηλά στον ουρανό με το ευρώ» δηλώνω με ευρωλιγούρικο ενθουσιασμό.
Μεγάλος κίνδυνος, μεγάλος συμβολισμός, πολύ κιτς – αλλά δεν βαριέσαι, Καθαρά Δευτέρα είναι, ο καθένας κάνει την τρέλα του.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr
Απελευθερωθήκαμε από τους Τούρκους χάρη στους «ξένους», σκοτώσαμε τον Καποδίστρια και οι «ξένοι» μάς έφεραν άλλους «ξένους», είχαμε συχνές επεμβάσεις «ξένων» στα εσωτερικά μας με τη συνεργασία ντόπιων δωσίλογων, επί 180 χρόνια ζούμε ουσιαστικά με δανεικά των «ξένων», είμαστε στην πέμπτη χρεοκοπία μας και φταίνε και πάλι, και πάντα, και για όλα οι γνωστοί κακοί «ξένοι»!..
(Τσ)Αττίλας @sch.gr

***
Οι καταστροφικές φωτιές, κόκκινες και αυτές, οφείλονται στις τάχατες κόκκινες γραμμές που χάραζαν εδώ και καιρό οι του πολιτικού μας προσωπικού απέναντι στους δανειστές. Τελικά, τις κόκκινες γραμμές, ευθείες, τεθλασμένες, καμπύλες, τις τράβηξαν οι τελευταίοι. Τι απομένει πλέον για τους πρώτους; Να φορέσουν κόκκινες κλωστές – ο Μάρτης, μάλλον προεκλογικός, προβλέπεται θερμός.
Γ.Κ. @otenet.gr

***
Εμπρός, λοιπόν, Ελληνες, να εκλέξουμε τον νέο βασιλέα μας και, ως άλλοι Ταφούρ, να οδεύσουμε, περιούσιος λαός, στη Νέα Ιερουσαλήμ του ασαφούς μας μέλλοντος. Οδηγός μας ο Πέτρος ο Ερημίτης.
Ιωάννης ο Ιστωρ, Σαμοθράκη
***
Οι συζητήσεις «ειδικών» στα τηλεοπτικά παράθυρα για τη σωτηρία της χώρας θυμίζουν το ανέκδοτο με τον πόντιο γιατρό τον οποίο καλούν επειγόντως συγγενείς ετοιμοθανάτου. Οταν φτάνει, ο ασθενής έχει αποδημήσει και οι συγγενείς το ανακοινώνουν ευγενικά. «Πριν φύγω θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση…» λέει ο Πόντιος. «Προτού πεθάνει ο ασθενής, ίδρωνε;». «Ναι» απαντούν οι συγγενείς. «Κακό αυτό» σκυθρώπιασε ο «ειδικός».
Ο συνεργάτης αριθμός 8
***
«Δεν έχω δικαίωμα να πάω σπίτι μου» δήλωσε ο κ. Μανώλης και ως απλός στρατιώτης θα συμμετάσχει στο κόμμα Καμμένου. Πάλι καλά. Αλλοι που βρέθηκαν σε ανάλογη κατάσταση (είτε γιατί τους κλείδωσε έξω η σύζυγος είτε γιατί το απαγόρευσε ο δικαστής) το έριξαν στο ποτό.
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ