Η πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Κατ’ αρχάς, έχουμε αποφύγει τον άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας, με όλες τις τραγικές συνέπειες που αυτή θα είχε για τους έλληνες πολίτες. Η συνολική χρηματοδοτική στήριξη που έχει δοθεί από τους ευρωπαίους εταίρους από την αρχή της κρίσης – 240 δισ. ευρώ – υπερβαίνει κατά πολύ το σύνολο του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας. Τα επιτόκια του δανείου μειώνονται σημαντικά, με αναδρομική ισχύ από την έναρξη του πρώτου προγράμματος στήριξης. Το δημόσιο χρέος που πρόκειται να παραγραφεί μέσω της συμφωνίας PSI ανέρχεται σε 107 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 9.500 ευρώ ανά έλληνα πολίτη, η δε διάρκεια αποπληρωμής για το εναπομείναν χρέος θα παραταθεί ως 30 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Επιπλέον τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα παράσχουν στην Ελλάδα κέρδη που αποκόμισαν από την αγορά ελληνικών ομολόγων σε χαμηλότερη της ονομαστικής τους αξίας τιμή. Ουδέποτε σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει δοθεί σε άλλη χώρα τέτοιου ύψους οικονομική βοήθεια.
Πέρα όμως από τα οικονομικά μεγέθη, η συμφωνία αναμένεται να βοηθήσει στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων, του «κλίματος» για ανανέωση της εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Για οποιαδήποτε διέξοδο από την κρίση, η λέξη-κλειδί είναι «ανάπτυξη». Και για να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη, χρειάζεται ένα σταθερό περιβάλλον, δηλαδή να στείλουμε σε όλες τις κατευθύνσεις ένα ισχυρό μήνυμα πως κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, η θετική ψήφος στη Βουλή των Ελλήνων για το νέο μνημόνιο και τα εφαρμοστικά μέτρα αποτελούν σαφή δέσμευση του πολιτικού κόσμου να προχωρήσει η χώρα μπροστά, παρά τα σκληρά μέτρα που το νέο πακέτο στήριξης εμπεριέχει για τους πολίτες.
Τώρα είναι καιρός να γίνουν πράξη οι αποφάσεις και οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε. Ενδεικτικά, να αποκτήσουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, να απελευθερώσουμε τα εκ παραδόσεως κλειστά επαγγέλματα και τη συντεχνιακή οργάνωση της αγοράς και να προσφέρουμε στους πολίτες μια πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Ολα πάντως τα μέτρα που περιέχονται στο μνημόνιο έχουν σχεδιαστεί με μοναδικό στόχο την εξάλειψη των δυσλειτουργιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Το νέο μνημόνιο είναι περισσότερο επικεντρωμένο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την οικονομική ανάπτυξη. Δεν θα ισχυριστώ ότι το προηγούμενο πρόγραμμα ήταν τέλειο, αλλά όλοι έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη για να γίνουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, ιδίως μέσω της ενίσχυσης της «Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα», όπως ανακοινώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Τα ευρωπαϊκά ταμεία είναι επίσης διαθέσιμα για επενδύσεις σε τομείς και έργα που μπορούν να παρέχουν την υψηλότερη δυνατή προστιθέμενη αξία. Σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες πρωτοβουλίες, όπως για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Την κύρια όμως ευθύνη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη την έχει η ίδια η χώρα μας. Θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι το μνημόνιο έχει επιβληθεί στους έλληνες πολίτες από ξένες χώρες που επιδιώκουν ίδια συμφέροντα. Αντιθέτως, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως η μοναδική επιλογή της Ελλάδας για να βγούμε από την κρίση. Τα περισσότερα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο θα έπρεπε να είχαν ληφθεί εδώ και πολύ καιρό, ακόμη και αν δεν είχε εκδηλωθεί κρίση, και τότε θα ήταν λιγότερο επώδυνα και άδικα για τους πολίτες. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι ένα εύκολο έργο. Αλλά το οφείλουμε σε όλους τους πολίτες που έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες κατά τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν υποστεί μεγάλες θυσίες και αναμένουν να ζήσουν σε μια καλύτερη χώρα. Το οφείλουμε και στα παιδιά μας. Πρέπει να τους κληροδοτήσουμε μια χώρα σε καλύτερη κατάσταση και όχι μια χώρα με ερειπωμένες πόλεις και χωρίς θέσεις εργασίας. Σε όλες αυτές τις προσπάθειες η Ελλάδα θα έχει πάντα την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της.

Ο κ. Πάνος Καρβούνης είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ