από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Οι συλλογικές ρήτρες και τα «κουνούπια»

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι συμφωνίες διακανονισμού του ελληνικού χρέους με τον μηχανισμό του λεγόμενου PSI+ είναι καθοριστικής σημασίας για να μπορέσει να ξαναγίνει βιώσιμο και η Ελλάδα να ξαναβγεί κάποτε στις διεθνείς αγορές. Υπάρχει όμως ακόμη ένα εμπόδιο για την καθολική εφαρμογή του μηχανισμού, καθώς μερικά επενδυτικά κεφάλαια δεν θέλουν να συμμετάσχουν και σκοπεύουν να καταγγείλουν την Ελλάδα ότι ανατρέπει μονομερώς τις συμφωνίες έκδοσης των ομολόγων. Για να τους αντιμετωπίσει η Ελλάδα θα ψηφίσει τις «ρήτρες συλλογικής δράσης», τα λεγόμενα CACs, με τις οποίες η πλειονότητα των πιστωτών μπορεί να επιβάλει τους όρους ανταλλαγής ακόμη και σε όσους δεν συμφωνούν.
Εδώ αρχίζει να αναπτύσσεται μια βιομηχανία κερδοσκοπίας. Οσοι είχαν επενδύσει σε ασφάλιστρα πτώχευσης (τα λεγόμενα CDS) θα επιχειρήσουν να αποδείξουν με προσφυγές σε διεθνή δικαστήρια ότι ο διακανονισμός του ελληνικού χρέους ισοδυναμεί με καθεστώς χρεοκοπίας και ότι οι συλλογικές ρήτρες δεν μπορούν να θεσπιστούν αναδρομικά. Η θεατρική υποβάθμιση την οποία έκανε ο οίκος Fitch την περασμένη εβδομάδα εξυπηρετούσε θαυμάσια αυτό το επιχείρημα των κερδοσκόπων και μερικοί πιστεύουν ότι ίσως και να έγινε με αυτόν τον σκοπό.
Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δικαστικές διεκδικήσεις των κερδοσκόπων δεν θα έχουν καμία τύχη, ώστε η μείωση του χρέους να γίνει γρήγορα και απρόσκοπτα. Και σε αυτή τη μάχη έχει σημαντικά επιχειρήματα. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα είχε προ δεκαετίας αποδεχθεί τη λογική των συλλογικών ρητρών και είχε μάλιστα συμβάλει στην προώθησή τους στην ΕΈ και διεθνώς. Το 2003 ως εκπρόσωπος του Eurogroup είχα δηλώσει στη συνέλευση του ΔΝΤ ότι τα κράτη-μέλη αποδέχονται την εφαρμογή τους και τα επόμενα χρόνια θα προσάρμοζαν τις εκδόσεις ομολόγων σε αυτό το καθεστώς για να μετριάσουν τις συνέπειες τυχόν αναδιάρθρωσης του χρέους τους, όσο απίθανο και να φάνταζε ένα τέτοιο ενδεχόμενο την εποχή εκείνη.
Αν και η Ιταλία που διαδέχθηκε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή προεδρία δεν ήταν εξίσου ένθερμη, πολλά κράτη προχώρησαν στην αποδοχή της λογικής των συλλογικών ρητρών και στη σταδιακή εφαρμογή τους. Εναν χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2004, η Οικονομική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης διεπίστωνε ότι για την περίπτωση της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Αυστρίας «σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμών ή εξαιρετικών καταστάσεων, πλειοψηφία 75% των πιστωτών έχει το δικαίωμα να προσλάβει αντιπροσωπευτικό διαπραγματευτή και να συγκαλέσει συνέλευση των ομολογιούχων».
Θα μπορούσαν ενδεχομένως αργότερα να γίνουν και άλλα βήματα πιο λεπτομερούς κατοχύρωσης των συλλογικών ρητρών, αλλά φαίνεται ότι πιο πολλή ενέργεια αφιερωνόταν από τις μετέπειτα κυβερνήσεις στην απαξίωση παρά στην προστασία της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση όμως απολύτως κανείς επενδυτής δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι η Ελλάδα δρα τώρα μονομερώς και απροειδοποίητα, δεδομένου ότι είχε εγκαίρως αποδεχθεί μαζί με όλα τα κράτη της ΕΈ την αρχή των συλλογικών ρητρών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Και αυτό θα εφαρμόσει με τον επικείμενο νόμο εξειδίκευσης προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή την αναδιάρθρωση του χρέους. Οι μόνοι που δικαιολογημένα απαιτούν πλήρη εξόφληση των ομολόγων είναι οι μικροκαταθέτες, οι οποίοι τοποθέτησαν τις αποταμιεύσεις τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου πιστεύοντας ότι θα τύχουν της ίδιας προστασίας με τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Τα υπόλοιπα είναι απλώς κερδοσκοπικά σχέδια των μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων για να απομυζήσουν επιπλέον πόρους από το Ελληνικό Δημόσιο και να φέρουν εμπόδια στην πιο κρίσιμη στιγμή της αναδιάρθρωσης του χρέους προς ίδιον όφελος. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε τα δικηγορικά γραφεία που αναλαμβάνουν τις προσφυγές τους στην Αργεντινή αποκαλούνται «μοσκίτος» (=κουνούπια).

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης είναι καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου και πρώην υπουργός.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Συνεχεια απο Αντωνυμου blog | 28/02/2012 17:21
  Ευρωπαικη κοινοτητα /τραπεζοοικονομικα συγκοινωνουντα δοχεια. Συνεχεια.....Οι εκτιμητικοι οικοι Fitch και S
  Αντωνυμος
  απάντηση00
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  κουνουπακια | 28/02/2012 14:50
  παντως στη ρωσσια αν σου χρωσταει καποιο καθικι και δεν πληρωνει πουλας το δανειο στη μαφια για 50 σεντς το ευρω και ας τα βγαλει περα ο αχρηστος με τους μαφιοζους. τα vulture funds που αγορασαν τα ελληνικα ομολογα εναι απο το texas, οπως ο ellington και ο lone star. οι δικηγοροι τους δεν αστειευονται. βγαλτε τα περα μαζι τους..
  vladimir
  απάντηση10
   
   
  note | 28/02/2012 14:37
  http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2012/02/PSi Decision Tree.jpg merril research. no way CACs gent activated without CDS trigger. U can negotiate all u want, but it will be after bancruptcy.
  bozo
  απάντηση00
   
   
  Ο θαρραλέος… | 28/02/2012 10:08
  Δηλαδή ο κ. καθηγητής και πάλαι ποτέ τσάρος της οικονομίας θεωρεί εντελώς φυσιολογική την εξής κατάσταση: ξοδεύω τρελά, δανείζομαι τρελά, περνάω καλά… όταν τα χρέη φουσκώσουν και κανείς πια δεν με δανείζει τότε εγώ «με το Δίκαιο μου » αποφασίζω πόσα, πως και πότε θα επιστρέψω… Όποιος δανειστής μου ζητάει αυτά που μου δάνεισε κάνει «… απλώς κερδοσκοπικά σχέδια των μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων για να απομυζήσει επιπλέον πόρους από το Ελληνικό Δημόσιο και να φέρει εμπόδια στην πιο κρίσιμη στιγμή…». Με «το δίκιο του» όμως τα λέει αυτά ο κ. Χριστοδουλάκης… Χρόνια Υφυπουργός, Υπουργός Ανάπτυξης και μετά Οικονομίας απέδειξε ότι πιστεύει στο δόγμα ξοδεύω τρελά, δανείζομαι τρελά, περνάω καλά… αλλά το κρύβω όσο καλύτερα μπορώ με swaps και Greek statistics… Ελπίζω να μην τα διδάσκει αυτά εκεί που είναι καθηγητής γιατί έτσι συν-διαμορφώνει την επόμενη γενιά «μπαταξήδων»…
  θαυμαστής
  απάντηση60
   
   
  Ευρωπαικη κοινοτητα /τραπεζοοικονομικα συγκοινωνουντα δοχεια. | 28/02/2012 05:52
  Τρυπησε το Ελληνικο δοχειο και το μπαλωσαμε με τσιρωτο, αλλα, χανει πολυ ρευστο συνεχως. Τα ζουζουνια ( τα παθογεννητικα) ζουν και λιμαριζουν καταστρεπτικα τα τοιχωματα απο μεσα. Οι επιστατες ηλιοθεραπουν πανω στο καπακι και αγοραζουν φανταστικους αγρους κι αποδεχοντε παρασημα ...... Καποιος εργατικοτατος Ελληνας υπουργος και ζουμερος δασκαλος, οπως ακουω, για χρονια σκαρφιζοταν κι ονειρευοταν πως θα σωθει η Ελληνικη οικονομια...... Το παλαιβε στον υπνο του και στο ξυπνιο του νυχτα μερα...... Ναι,, υπαρχουν ακομα σαν κι αυτον μερικοι τριγυρο,.... ευτυχως...... Συνδραμει, μαλλον,με το ΔΝΤ για εφεδρικο πλανο διασωσης 3 εθνων απο χρεωκοπια και προτινει σημερα κι’ εκ μερους -κατω απο αδιαφοριας επιβλεψης- αυτων που επετρεψαν το λιμαρισμα, να γινει η Ευρωνομικοδεγμενη διαπραγματευση ωστε,να δεχτουν καποιοι πλουσιοι.....decapitation του κεφαλαιου τους. Ερδε Μπουμπουλη. Η γιαγια μου με πρωτομαθε τη διατηρηση κεφαλαιου με τα παζαρια της στην αγορα. Ενας αλλος λογος του ελληνικου ναυαγιου, ηταν η αμελεια καποιου Ιταλου Ευρωπροεδρου των συγκοινωνουντων δοχειων να επικαλεσει συγκολλητικα συνεργεια να μπρουτζο κολλησουν το φαινομενο της μεγαλης τρυπας του πατου του Ελληνικου δοχειου..... Οι εκτιμητικοι οικοι Fitch και S
  Αντωνυμος
  απάντηση40
   
   
   
  ισα μετρα και ισα σταθμα | 27/02/2012 19:44
  1. συνήθως όταν δανείζεις κάποιον υπάρχει συμβόλαιο δανεισμού που εξηγεί επακριβώς τους κανόνες που διέπουν το δανειο. Δεν νοείται σοβαρό κράτος να αλλάζει το "γκολπόστ" αφότου έχει αρχίσει το παιχνίδι. Συνεπώς αυτές οι ρήτρες είναι εκ του πονηρού και κακόπιστο να θεσπίζονται τώρα, εφόσον δεν ειναι στο αρχικό ομόλογο. Εξού και κανέις δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα στο μέλλον 2. είναι λαικιστικο και αφελές να λέει κάποιος ότι ένας επενδυτής θα τύχει διαφορετικής μεταχειρήσεως απο έναν άλλον λόγω του μεγέθους του. Ολοι είναι ίσοι έναντι του νόμου και αφής στιγμής αγοράζουν το ίδιο ομόλογο δεν νοείται να υπάρχει διαφορετική μεταχείρηση. Αν ήθελαν οι πολιτικοί να προστατέψουν τους μικροεπενδυτές ας μην επέτρεπαν αγορές "λιανικής". Εξού και η ΕΚΤ θα χάσει από τα ομόλογά της, όπως και οι υπόλοιποι επενδυτές. 3. κουνούπια ή μη, κάποιος πρέπει να υπενθυμίζει στους "πολιτικούς" , "καθηγητές" η μή οτι οι νόμοι δεν ειναι για να αλλάζουν κατά το δοκούν, αλλά οι πολίτες έχουν δικαιώματα. Πόσα κουνούπια κέρδισαν τις δίκες τους? Μήπως όλα? 4. τα CDS και να ενεργοποιηθούν, δεν χάθηκε ο κόσμος - αυτός ειναι ο λόγος ύπαρξης τους. Αγορά επιμερισμού ρίσκου. Κάποιος αγόραζει ασφάλεια υγείας. Τον πατάει κρατικό αμάξι αφήνοντας τον λυπόθυμο. Πάει στο νοσοκομείο και χωρίς τη συγκατάθεση του, του κόβουν το πόδι για λόγους "βιωσιμότητας του νοσοκομέιου¨". Γυρνάει σπίτι και του λέι και η ασφάλεια ναι, ξέρεις ναι μεν ειναι κομμένο το πόδι κατα 50% και κανονικά σε πληρώνουμε, αλλά εμείς δεν σου πληρώνουμε τίποτα, γιατί εσύ πήγες "εθελοντικά" στο γιατρό. Κάπως έτσι, κόβει ο γιατρός κράτος το πόδι του ομολογιούχου για να πληρώσει τις νοσοκόμες/δημοσίους υπαλλήλους, και η ασφαλιστική / αγορά CDS πάει να κάνει την πάπια και να μην πληρώσει τίποτα. Και δαρμένος και κερατάς δηλαδή. Εμ δεν δουλέει έτσι το θέμα. Το Ελληνικό κράτος κλέβει τους δανειστές που καλή τη πίστη το δάνεισαν με το ισχνό 3-4% και οι φωστήρες πολιτικοί της ΕΕ ακυρώνουν τις υποχρεώσεις τον ασφαλιστικών μηχανισμών. λ
  Kerveros
  απάντηση20
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  eer | 27/02/2012 15:54
  μονο που η αργεντινη χρωκοπησε κανονικα και με το νομο. δηλαδη οποιος αγορασε ασφαλεια πηρε πισω τα λεφτα του. στην περιπτωση της ελλαδας προσπαθουμε να παριστανουμε οτι δεν εγινε χρεωκοπια ενω το κουρεμα ειναι 70%. αρλουμπες δηλαδη. αλλα δεν θα δουλεψει. πρωτα βαρας κανονι και μετα διπραγματευεσαι. τα ομολογα πουληθηκαν ολα απο τραπεζες σε ιδιωτες, δηλαδη funds. αν συμφωνησουν αυτοι να φανε κουρεμα θα φαω το καπελο μου. θα αποτυχει η ανταλλαγη, θα εχουμε default event και μετα οση διαπραγματευση θελετε, με CAC βεβαια. αλλα αυτο, μετα..
  asxetos
  απάντηση10