από metereologos.gr
Κυριακή 15 Ιουλίου 2018
 
 

Ποιος μας οδήγησε στο ΔΝΤ

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η παγκόσμια κρίση βρήκε την Ελλάδα μέσα σε ένα «πυρπολημένο» και ευάλωτο οικονομικό περιβάλλον έτσι ώστε η έκρηξή της να λάβει δραματικές διαστάσεις. Στη χώρα μας οι στοιχειώδες άμυνες κατά του συνεχώς διογκούμενου χρέους δυστυχώς αγνοήθηκαν ή υποτιμήθηκαν. Τα πρώτα σημάδια εμφανίστηκαν τη δεκαετία του '80. Τότε το χρέος τριπλασιάστηκε και υπερέβη το ΑΕΠ της χώρας. Εκτοτε η κατάσταση σταδιακά επιδεινωνόταν, σε μικρότερο ωστόσο βαθμό. Το πρόβλημα όμως είχε πια εγκατασταθεί για τα καλά, με αποτέλεσμα να έχουμε μια διαρκώς φθίνουσα πορεία της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Την πραγματικότητα αυτή επιχείρησε η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ να τη διαστρέψει και να φορτώσει ολόκληρη τη διαχρονική κρίση χρέους της Ελλάδας στις τελευταίες κυβερνήσεις της ΝΔ. Η συκοφαντική αυτή εκστρατεία του ΠαΣοΚ κατά της ΝΔ γεννά εύλογα ερωτήματα: υποδηλώνει άραγε την αγωνιώδη προσπάθειά του να αποφύγει το πολιτικό κόστος ή μήπως κρύβεται η εκ των προτέρων απόφαση του κ. Παπανδρέου να οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ;

Τα οικονομικά ωστόσο προβλήματα της Ελλάδας έχουν βαθιές και διαχρονικές αιτίες. Οφείλονται κυρίως στην απρόσφορη και αναποτελεσματική αντιμετώπιση της δημοσιονομικής διαχείρισης, η οποία οδήγησε σε μεγάλες καταναλωτικές δαπάνες, ακόμη και σε περιόδους ανάπτυξης. Οφείλονται επίσης στις διαρθρωτικές αδυναμίες της χώρας. Ενα εκτενές δίκτυο φοροδιαφυγής εμπόδιζε συστηματικά τις εισπρακτικές αρχές να συγκεντρώσουν τους αναγκαίους πόρους, ενώ κατά τα τελευταία 30 χρόνια η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αλλοίωνε την εικόνα των στοιχείων της οικονομίας. Η δημοσιονομική εξάλλου κατάσταση της χώρας διογκώθηκε ακόμη περισσότερο λόγω της μεγάλης δύναμης των συντεχνιών και των άλλων πελατειακών συστημάτων.

Είναι αλήθεια πως συχνά οι ελληνικές κυβερνήσεις εφάρμοσαν σταθεροποιητικές πολιτικές, τις οποίες όμως δυστυχώς γρήγορα εγκατέλειπαν. Το 1985-87 η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου επέβαλε μια τέτοια πολιτική, με υπουργό Οικονομίας τον Κώστα Σημίτη. Γρήγορα όμως η πολιτική εκείνη αντικαταστάθηκε με την πολιτική Τσοβόλα («Τσοβόλα, δώσ' τα όλα»). Το ίδιο συνέβη και την περίοδο 1990-1993 με την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη και υπουργό Οικονομίας τον Γ. Σουφλιά, οπότε εφαρμόστηκε μια πολιτική νοικοκυρέματος. Η πολιτική αυτή ωστόσο άλλαξε με την επάνοδο του ΠαΣοΚ στην εξουσία το 1993.

Θα μπορούσαμε, συνεπώς, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων να αξιοποιήσουμε αποδοτικότερα και παραγωγικότερα τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας μας. Θα μπορούσαμε επίσης να εκμεταλλευθούμε ορθολογικότερα την ευνοϊκή συγκυρία της ένταξής μας στην ΕΕ και να μην τη σπαταλήσουμε με αντιπαραγωγικές πολιτικές. Θα μπορούσαμε ακόμη να διαχειρισθούμε καλύτερα τη λειτουργία του κράτους και να μην το αφήσουμε να διογκωθεί και να πνίξει την οικονομία με άχρηστες υπηρεσίες. Κυρίως όμως θα έπρεπε να τιθασεύσουμε τη «Λερναία ύδρα» της φοροδιαφυγής που ταλανίζει τη χώρα από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Και βέβαια, κάποια στιγμή θα έπρεπε να περιορίσουμε την ασύδοτη λειτουργία των παπανδρεϊκών «συνδικάτων-Φρανκενστάιν» που επί χρόνια αποτελούν εστίες διαφθοράς του κρατικού μηχανισμού.

Η σημερινή κατάσταση της χώρας, συνεπώς, θα ήταν αναμφισβήτητα διαφορετική αν είχαμε καταπολεμήσει όλες αυτές τις δυσπλασίες που δημιουργήθηκαν από δική μας υπαιτιότητα και αναπαράγονταν διαρκώς από ολόκληρο το σύστημα. Βέβαια, στη σημερινή κρίση συμβάλλουν και εξωτερικοί παράγοντες γιατί είναι παγκόσμια και συστημική. Ωστόσο, αν η Ελλάδα είχε καλύτερη συγκρότηση ή κρίση, δεν θα είχε οδηγήσει την οικονομία της στη σημερινή ύφεση και την κοινωνία της σε τέτοια βάλτωση.

Ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης είναι πρώην υπουργός - ανεξάρτητος βουλευτής.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (17)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙΤΕ ΟΛΟΙ... | 21/02/2012 17:26
  Δεν γνωρίζω την πολιτεία σου και δεν έχω γνώμη για σένα προσωπικά κ Χατζηγάκη. Η Ελλάδα φίλτατε, είναι μια έννοια που συναπαρτίζεται από χώμα και ανθρώπους. Το χώμα είναι ποτισμένο από το ιερό αίμα των άξιων προγόνων και η τάξη στην οποία ανήκετε ποτισμένη εδώ και αμέτρητα χρόνια από νοσηρή νοοτροπία οθωμανικού τύπου. Και φέρετε ακέραιη την ευθύνη, τα χέρια κινούνται από εγκέφαλο και για τις πράξεις τους φταίει απόλυτα αυτός. Ναι, σίγουρα κλέβουν το κράτος οι Έλληνες και ο λόγος είναι διότι οι ταγοί του είναι διεφθαρμένοι και ανάξιοι να βελτιώσουν τους εαυτούς τους και τον Λαό. Σας αξίζει να πάτε να πνιγείτε συλλήβδην και να αφήσετε την πόλη στα αμούστακα, όπως είχε πει ο Ηράκλειτος. Σε άλλες εποχές την λύση την έδιναν αληθινοί άνδρες που ονομάζονταν τυραννοκτόνοι. Και όμως τολμάτε να ομιλείτε. Αιδώς...
  Νικόλαος Μιχάκης
  απάντηση00
   
   
  ΑΝ | 20/02/2012 19:04
  Πολλά αν και "θα μπορούσαμε" ! Το ΔΝΤ φάνηκε στον ορίζοντα από το τέλος του 2008 και η κυβέρνηση τότε δεν πήρε μέτρα, αν και έκανε πρόωρες εκλογές το 2007 με θέμα την επιδείνωση της οικονομίας! Aστα για αργότερα!
  γιώργος σ.
  απάντηση40
   
   
  Φατούρο που θέλετε | 20/02/2012 17:39
  Το θέλεις και εσύ το βρωμόξυλο σου. Το ζητάει ο οργανισμός σου γεωργο-πατέρα της κακιάς ώρας.
  Μπάμπης ο Φλου
  απάντηση60
   
   
  Ω τι θρασος! | 20/02/2012 14:17
  Ειναι θρασυς, θρασυτατος αναμφιβολα, χωρις ιχνος αυτοκριτικης για τα πεπραγμενα του η και τις σκοπιμες παραλειψεις του. Ειναι κλασσικο δειγμα εκεινων των πολιτικων που ευθυνονται για το σημερινο χαλι μας. Και παρ' ολα αυτα τολμα και αρθρογραφει για τις παθογενειες του ελληνικου πολιτικοκοινωνικου και οικονομικου συστηματος, τις οποιες παθογενειες ο ιδιος και οι ομοιοι του εσπειραν, καλλιεργησαν και φροντισαν να διατηρησουν ως καρκινωματα στο σωμα της ελληνικης κοινωνιας. Θα επρεπε να ντρεπεται και να φροντιζε να εξαφανιστει απο την επικαιροτητα. Αλλα προφανεστατα το ειδος του ανηκει σε εκεινους τους ανευ, εστω ελαχιστης, ευθιξιας πολιτικους (που, αλλοιμονο, αποτελουν τη συντριπτικη πλειονοτητα σε ολες τις παραταξεις) που ενω τους φτυνουν, ερωτουν αν βρεχει.
  ΓΚΓ
  απάντηση101
   
   
  Άνντε,...λίγο ακόμα | 20/02/2012 14:12
  Καλά τα πας...Σκέψου λίγο ακόμα και ίσως κάπου καταλήξεις...Μην τα παρατάς!
  Τσε
  απάντηση50
   
   
  Έλεος πια | 20/02/2012 09:51
  Ποιός είναι ο κύριος? Και γιατί, κατ'επανάληψη, του δίνετε βήμα για να ονειρεύεται την επάνοδό του στην πολιτική ζωή του τόπου? Επέστρεψε τα 500.000.000 στα δημόσια ταμεία?
  Ι. Παπανικολάου
  απάντηση190
   
   
  θρασσος | 20/02/2012 09:06
  θα παρακαλουσα την εφημεριδα να του στειλει τα σχολια των αναγνωστων,για να δει τα αισθηματα του λαου απεναντι του. Κατι τετοιοι τιποτενιοι σαν αυτον ενισχυει την αποψη μου,οτι τελικα δεν υπαρχει θεος. Ελπιζω οταν ,με το καλο ψοφησει συντομα,και μας απαλλαξει απο την θλιβερη παρουσια του,να μην τον κηδεψουμε κι αυτον δημοσια δαπανη,σαν τον αλλο ,τον προστατη των απανταχου χασισοκαλλιεργητων.
  NIKOS
  απάντηση80
   
   
  Ωραίες διαπιστώσεις!! | 20/02/2012 08:33
  Πραγματικά πολύ ωραίες διαπιστώσεις!! Κάποιος πρέπει να θυμίσει στον Χατζηγάκη ότι Ήταν πολιτικός και όχι δημοσιογράφος και πως οι διαπιστώσεις γίνονται από τους δημοσιογράφους κ;αι όχι από τους πολιτικούς..
  atsalakotos
  απάντηση130
   
   
  αγρωγή | 19/02/2012 21:29
  Κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέπτη και επαναλάβετε τη λέξη "αγρωγή" τόσες φορές, όσες χρειάζεται για να αποσυρθείτε.
  du
  απάντηση241
   
   
  Για τα 500 εκατομμύρια κουβέντα ... | 19/02/2012 20:48
  Μπλα μπλα μπλα αγαπητέ . Ο "νηφάλιος" , "ψύχραιμός" πρώην υπουργός δεν έχει ούτε μία λεξούλα να πει για τα 500.000.000 που μοίρασε στους αγρότες επί Υπουργείας του . Και έχει το θράσος να αναζητεί ευθύνες για τη διόγκωση του χρέους . Ακόμη και αν εκτελούσε εντολές άνωθεν , αν είχε αξιοπρέπεια ώφειλε να παραιτηθεί . Άντε χάσου ποντικάκι ...
  Αντώνης Ευαγγελούλης
  απάντηση241
   
   
  Βρε ουστ πια | 19/02/2012 20:22
  Έλεος πια. Αντί να αυτοπυρποληθεί, αντί να εξαφανιστεί, αντί να σιωπήσει, έχει το θράσος κάποιος που ακόμη πληρώνεται αδρά από τον έλληνα πολίτη, βουλευτής γαρ, να κάνει διαπιστώσεις που θα έκανε ένα παιδάκι του νηπιαγωγείου. Και να βγάζει λάδι τον εαυτό του και τον αρχι-ανίκανο πρωθυπουργό του. Και να δείτε που θα έχει το απύθμενο θράσος να ξαναζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού στις επερχόμενες εκλογές, αντί να επιστρέψει όσα τόσα χρόνια τσέπωσε, νόμιμα ή παράνομα, από το ελληνικό κράτος, και να ζητήσει ταπεινά συγγνώμη. Με τέτοιους πολιτικούς και "άντρες" θα πάμε μπροστά και θα βγούμε από την κρίση...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση211
   
   
  Στο χρονοντούλαπο | 19/02/2012 20:21
  Ένας ακόμη φαύλος πολιτικός που ξεχνάει το παρελθόν του. Αλλά μήπως τα 500 εκατομμύρια που χάρισε στους "φίλους του" ήταν δικά του. Των κουτόφραγκων που τον διαβάζουμε τώρα και κάνουμε και σχόλια ήτανε τελικά.
  Της ιστορίας
  απάντηση161
   
   
  ΚΑΛΑ ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ? | 19/02/2012 18:39
  Αυτον βαλατε να μας εξηγεισηςποιος μας οδηγησε στο ΔΝΤ. Ενα ΕΓΩ θα μας επειθε ολους . Αυτος δεν μειρασε κινητα τηλεφωνα με τρελλους λογαριασμους τους οποιους πληρωνε ο Ελληνικος λαος? Αυτος δεν εδωσε κακην κακως τα 500 εκατ. euro στους ψηφοφορους του στην Λαρισα.Τα οποια μας ζητανε να επιστρεψουμε τωρα. Αυτος δεν ηταν στελεχος πρωτης γραμμης της προηγουμενης κυβερνησης η οποια εχει την αναλογη ευθυνη για το καταντημα του Ελληνικου λαου. Ανεπτυξε μας ΤΟ πως κατεστρεψα μια χωρα (Ελλδα) μαζι με αλλους . Ισως κερδισης το NOBEL ΑΘΛΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
  Ε νας πελαγωμενος ελληνιας
  απάντηση111
   
   
  Μνημείο υποκρισίας | 19/02/2012 18:12
  Η λέξη ντροπή προφανώς δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο σας κ. Χατζηγάκη. Ούτε φυσικά και η λέξη συγγνώμη. Οι γενικές απόψεις που εκφράζετε δεν είναι φυσικά εκτός πραγματικότητας, εκτός πραγματικότητας είστε όμως εσείς που έχετε την αναίδεια να νομίζετε ότι ο λαός ξεχνά τα προσωπικά σας πεπραγμένα και το δωράκι των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768
  Κώστας Παπαδόπουλος
  απάντηση121
   
   
  Η θέση σας είναι στη φυλακή! | 19/02/2012 17:18
  Να μπει στη φυλακή ο κύριος για τα 500 εκατ. Ευρώ που χάρισε στους αγρότες του Θεσσαλικού Κάμπου πριν λίγα χρόνια και τώρα μας τα ζητάει πίσω η ΕΕ! Έλεος πια, μας κάνει κατήχηση-καθοδήγηση αυτός που χρέωσε την χώρα; Ελπίζω να δημοσιευτεί, δεν υβρίζω!
  Νικόλαος Μαρουφίδης
  απάντηση151
   
   
  εκει που μας χρωσταγανε,μας πηραν και το βοδι. | 19/02/2012 16:30
  Δεν μιλανε για σκοινι,στο σπιτι του κρεμασμενου.(Λαικη παροιμια).Ωστε ποιος φταιει,ε;Σιγουρα δεν φταιει το κομμα σου κ. Χ"γάκη,που εβαλε ενα φεσι καμια 30αριά Δις την τελευταια μονον χρονια ,το 2009 δηλαδη,στη Χωρα.Ουτε εσυ ο ιδιος,που εδωσες μισο Δις στους ψηφοφορους σου του καμπου,και που τωρα μας τα ζητανε με τοκους απο τις Βρυξελες,οι κακοι ξενοι.Αντι λοιπον,να κρυφτεις στην τρυπα σου και να μη θορυβεις,βγαινεις κι απο πανω,κατηγορωντας τους αλλους,που κι εκεινοι τα ιδια μυαλα κουβαλαγανε και κουβαλανε,γι αυτο και το αποτελεσμα των δρασεων σας,ειναι τοσο πετυχημενο.Τι να πω εγω;Λαγός, τη φτέρη έσειε,κακο της κεφαλης του...
  Παιραιωτης Μαουνιερης
  απάντηση101
   
   
  βάλτος | 19/02/2012 14:59
  Αν μου πέφτει λόγος, ο κ. υπουργός χρησιμοποιεί ανακριβείς εκφράσεις ή δύστροπες λέξεις (βάλτωση), ενώ επί της ουσίας δε λέει τίποτα καινούριο. Καμία δε προσπάθεια αυτοκριτικής!
  μη επιδοτούμενος αγρότης
  απάντηση111