από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Η Μεταπολίτευση πέθανε, ζήτω ο Εμφύλιος

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Ο καπνός που βγαίνει ακόμη από τα ερείπια των πυρπολημένων κτιρίων δεν πρέπει να μας κρύψει τον ορίζοντα – που φοβάμαι είναι πιο σκοτεινός από τα αποκαΐδια. Ίσως αυτά που έγιναν την Κυριακή δεν είναι το τέλος των δεινών της χώρας αλλά απλώς ένας ακόμη σταθμός σε πορεία απολύτως επικίνδυνη.

Είμαστε βαθιά διαιρεμένοι σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Το το δίλημμα δεν είναι πλαστό: μπορεί το μνημόνιο τελικά να μη λύσει τα προβλήματα της χώρας και να οδηγηθούμε σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, αλλά από την άλλη πλευρά η απόρριψη του μνημονίου είναι απολύτως βέβαιο ότι οδηγεί εκεί. Όσοι υποστήριξαν και υποστηρίζουν το μνημόνιο, δηλαδή την αντιμετώπιση της κρίσης  σε συνεργασία με τους θεσμούς της ΕΕ και το ΔΝΤ, δεν το έκαναν επειδή ήσαν πεπεισμένοι για την επιτυχία του, αλλά επειδή δεν έβλεπαν άλλη λύση που να δίνει πιθανότητες έστω, παραμονής στην Ευρωζώνη. Το αντιμνημονιακό στρατόπεδο είναι διχασμένο ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούν ότι υπήρχαν εναλλακτικές λύσει, επωφελέστερες για τη χώρα, που συνδυάζονταν με παραμονή στην Ευρωζώνη και σε αυτούς που θεωρούν ότι λύση είναι η επιστροφή στη δραχμή.

Δεν έχουν αυτή τη στιγμή σημασία τα επιχειρήματα της μιας ή της άλλης πλευράς, ίσως ούτε και το ποια θα κερδίσει στο τέλος – αυτό που έχει σημασία είναι πως οι χθεσινές εξελίξεις μέσα και έξω από τη Βουλή πιθανώτατα οδηγούν τη χώρα σε έξοδο από το ευρώ μέσω εμφύλιας σύρραξης και κατάλυσης του κοινοβουλευτισμού. Αυτός είναι ο ακόμα πιο μαύρος ορίζοντας πέρα από τους καπνούς και τα αποκαΐδια.

Έχουμε καταρχήν αυτά που έγιναν έξω από τη Βουλή. Για μια ακόμη φορά η Αθήνα κάηκε και μικρότερης έκτασης επεισόδια είχαμε σε πολλές άλλες πόλεις. Θα επιμείνω ακόμη μια φορά ότι αυτό δεν δείχνει την «απελπισία και την οργή του κόσμου» που θίγεται από τις σκληρές ρυθμίσεις του μνημονίου αλλά τη βιαιότητα της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας. Η Αθήνα είχε καεί και τον Μάιο του 2010, στην πρώτη αντιμνημονιακή εκδήλωση, πριν ακόμα υπάρξει οποιαδήποτε επίδραση από τα μέτρα. Είχε καεί και το 2008, με τα Δεκεμβριανά, είχε καεί και το 1992 με αφορμή τον θάνατο του καθηγητή Τεμπονέρα, είχε καεί επανειλημμένα και κατά τη δεκαετία του 1980. Δεκάδες είναι οι νεκροί σε διαδηλώσεις, δεκάδες είναι και τα θύματα της τρομοκρατίας σε όλη τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Πάντα η εξήγηση για την πολιτική βιαιότητα είναι κάποιου είδους «οργή», ανάλογα με τη συγκυρία. Πιθανόν η κοινωνία μας να είναι συνεχώς οργισμένη, είτε λόγω του υπαρξιακού κενού που δημιουργεί η ευημερία (τώρα το ξέρουμε: υπήρξε ευημερία πριν την σημερινή κρίση) είτε λόγω της ανέχειας που προκαλούν οι κρίσεις – αλλά χρειάζεται να δοθεί κάποια εξήγηση για αυτό το περίσσευμα οργής που μας διακατέχει πάντα. Κατά τη γνώμη μου, η επίκληση της «οργής», του «φόβου», της «ανέχειας» δεν ήσαν παρά δικαιολογίες για να μην αποδεχθούμε την τρομερή ένταση της πολιτικής βίας. Απλώς ονοματίζουμε αλλιώς το φαινόμενο και το ξορκίζουμε. Σήμερα όμως η οργή για την ανεργία, η οργή κατά του πολιτικού συστήματος, η οργή για τις χαμένες προοπτικές των νέων είναι πραγματική, υπαρκτή. Αν αυτή η οργή δεν κατευναστεί, εννοώ αν δεν υπάρξουν μέτρα που να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα, τότε η βία θα είναι πολλαπλάσια αυτής που γνωρίσαμε ως σήμερα. Για τούτο φοβάμαι πως το τέλος της μεταπολίτευσης μπορεί να είναι η αρχή εθνικού διχασμού, εμφύλιου πολέμου.

Υπάρχει η θεωρία της προβοκάτσιας και του παρακράτους για να αιτιολογηθεί η βία. Την επανέλαβαν ξανά το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις καταστροφές της Κυριακής. Αλλά αυτή τη θεωρία την ακούμε δεκαετίες, είτε για την τρομοκρατία είτε για αιματηρές συγκρούσεις. Αυτοί που οργανώνουν τους προβοκάτορες και το παρακράτος θα έπρεπε να είχαν κάποιο πολιτικό όφελος – ποιο είναι αυτό; Ποιο από τα κυβερνώντα κόμματα, ΝΔ ή ΠαΣοΚ, αποκόμισε πολιτικό όφελος από τους νεκρούς και τους τραυματίες; Ποια κυβέρνηση και πότε χειρίστηκε το αίμα πολιτικά για να χτυπήσει την Αριστερά; Η επίκληση των προβοκατόρων είναι για να κρυφθεί το ουσιαστικό που δημιουργεί τη βία όλα αυτά τα χρόνια: το hate speech που εκφωνείται συνεχώς από κόμματα, συνδικάτα, ομάδες που επιδίδονται σε «ανυποχώρητους αγώνες».

Έξω από τη Βουλή λοιπόν η κατάσταση ήταν όπως την ξέρουμε δεκαετίες τώρα – μέσα όμως ήταν εντελώς διαφορετική: σαν να μην έφθανε η δημοσκοπική καθίζηση των δύο κομμάτων που κυβερνούν τη χώρα από το 1974, υπήρχε και διάσπασή τους. Αποχώρηση είκοσι βουλευτών από κάθε κόμμα ξεπερνά τις συνήθεις τριβές, κατι τέτοιο έχει να γίνει από την Αποστασία του 1965 – η πολιτική αστάθεια και η βία που ακολούθησαν οδήγησαν δύο χρόνια μετά στη δικτατορία. Ανεξάρτητα από τα κίνητρα της σημερινής μαζικής ανταρσίας των βουλευτών,  το πιθανότερο είναι πως θα έχουμε ακόμη δύο αντιμνημονιακά κόμματα. Και για να αιτιολογήσουν την ριζοσπαστική πολιτική τους πράξη οι δύο αυτές ομάδες θα είναι ριζικά αντίθετες με το μνημόνιο, και εξαιρετικά οξύς ο πολιτικός τους λόγος απέναντι στους πρώην συντρόφους τους. Η χρήση της γλώσσας του μίσους κατά των πολιτικών αντιπάλων θα διευρυνθεί και θα καλλιεργεί το δυναμικό της βίας.

Παρά τη μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Κυριακής υπέρ της δανειακής σύμβασης και του νέου μνημονίου είναι πιθανόν στις εκλογές, αν όχι έδρες όμως σε ψήφους, τα αποτελέσματα να είναι αντιμνημονιακά, γιατί τα αποδεκατισμένα ΠαΣοΚ και ΝΔ μπορεί να έχουν 151 βουλευτές αλλά να μην συγκεντρώσουν 50% των ψήφων. Τι θα γίνει τότε; Θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα τα έξι ή επτά άλλα κόμματα; Ή θα διαπιστώσουν εξαρχής «δυσαρμονία βουλής και εκλογικού σώματος» και θα συνεχίσουν τον ακραίο αντιμνημονιακό αγώνα; Αλλά υπάρχει περίπτωση ούτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία να έχουν ΠαΣοΚ-ΝΔ ή να μη θέλουν να συγκυβερνήσουν. Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Είναι σε θέση το αντιμνημονιακό μέτωπο να κυβερνήσει; Μήπως και στη μία και στην άλλη περίπτωση έχουμε έξαρση της πολιτικής βίας αν δεν σεβαστούμε το σύνταγμα και τους νόμους;

Αλλά και στο άμεσο μέλλον, έχουμε τρεις «διαβολοβδομάδες» μπροστά μας, όπως είπε ο Παντελής Καψής, όπου, πέραν των όσων θα γίνονται με τους δανειστές, πρέπει να ψηφιστούν νόμοι και να υπογραφούν διατάγματα και αποφάσεις που θίγουν πολλούς, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους ή συνταξιούχους των ΔΕΚΟ. Κάθε διαδήλωση, κάθε απεργία μπορεί να δώσει το έναυσμα για νέους κύκλους υπέρμετρης βίας. Θα πάρουν την απόφαση να συνεχίσουν απεργίες και διαδηλώσεις τα συνδικάτα; Επιπλέον, σε όλη τη χώρα υπάρχει κλίμα μαζικής αντιμνημονιακής τρομοκρατίας, οι βουλευτές του ΠαΣοΚ και της ΝΔ δεν τολμούν να εμφανιστούν. Ακόμα και πολιτικά στελέχη του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γνωρίσει τη βία ομάδων που κανείς δεν ξέρει αν είναι ακροδεξιές ή ακροαριστερές – ούτε οι ίδιες γνωρίζουν άλλωστε, το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι να ασκήσουν βία στους «πολιτικάντες», εκμεταλλευόμενες την οργή εναντίον του πολιτικού συστήματος. Τι εκλογές θα είναι αυτές που έχουμε μπροστά μας αν δεν συμμαζευτεί η βία;

Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού πολιτικά. Κόμματα, συνδικάτα, επαγγελματικές οργανώσεις πρέπει να αποφασίσουν: είναι υπέρ της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ή όχι; Θα αφήσουν τη βία να εξαπλωθεί καταγγέλοντας μετά τους «παρακρατικούς προβοκάτορες» ή θα προσπαθήσουν να την περιστείλουν; Για το ΚΚΕ δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει στάση, αλλά εκεί στον Συνασπισμό και στη ΔΗΜΑΡ σκέπτονται την πιθανότητα να μην είναι αυτή η βία προβοκατόρικη και παρακρατική, αλλά βία που την καλλιεργεί πάνω στο υπόβαθρο της οργής η πολιτική ρητορική κατά του μνημονίου – και τη δικαιώνει; Ας υποθέσουμε ότι είχαν δίκιο οι αντιμνημονιακοί, ότι υπήρχαν άλλοι δρόμοι στην αρχή, εκτός μνημονίου – υπάρχουν ακόμη; Αν δεν υπάρχουν, πρέπει η χώρα να οδηγηθεί στη δραχμή; Πρέπει η χώρα να γίνει πεδίο συγκρούσεων; Αν κερδίσουν οι αντιμνημονιακοί στις εκλογές, πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως προτείνει η ως τώρα ρητορική, σαν «δοσίλογοι» που συνεργάστηκαν με δυνάμεις κατοχής ο Παπανδρέου, ο Βενιζέλος, ο Παπαδήμος; Δεν θα αρκέσει η τιμωρία του ΠαΣοΚ και της ΝΔ από τους ψηφοφόρους; Πρέπει να λιντσαριστούν οι βουλευτές τους, να στηθούν κρεμάλες, να καούν κτήρια, να σκοτωθούν άνθρωποι σε διαδηλώσεις;

Οι μνημονιακοί, από την άλλη πλευρά, ασκούν τη θεσμική βία του κράτους. Κατά την άποψη μου αυτή η βία έχει κρατηθεί σε θεμιτά όρια, αν σκεφθούμε ότι οι διαδηλωτές απειλούσαν να καταλάβουν και να κάψουν τη Βουλή. Θεωρώ καταστροφική την επιστροφή στη δραχμή, αλλά αν η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αποφασίσει αλλιώς, πρέπει να την αποδεχθούμε και να δούμε τι θα κάνουμε με τα συντρίμμια μας – αλλά και στο ευρώ να μείνουμε, πάλι θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το 1.000.000 ανέργους. Μπορεί να πρέπει να κοπούν ξανά οι συντάξεις για να χρηματοδοτηθεί η ανεργία, μπορεί να επιβληθεί φόρος στις καταθέσεις, ή να φορολογηθεί η ακίνητη περιουσία ή να δημευθούν οι περιουσίες των φοροφυγάδων. Δεν είμαι αρμόδιος να προτείνω αλλά είναι φανερό ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις αν θέλουμε να συνεχιστεί σε ομαλά η πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Είτε στο ευρώ είμαστε, είτε εκτός ευρώ. Και δεν είναι το μνημόνιο που μας εμποδίζει να το κάνουμε αυτό.

Καλό ή κακό το μνημόνιο, η ακολουθία μνημονίων για την ακρίβεια, το θέμα είναι ότι αυτό απαιτούν οι χώρες της Ευρωζώνης για να μας ανεχθούν ανάμεσά σους – όσοι είχαν ψευδαισθήσεις περί αυτού, δεν δικαιούνται να έχουν μετά τα όσα έγιναν στη διάσκεψη του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας και όσα έχουν δηλώσει πρόσφατα οι εκπρόσωποι των θεσμών της ΕΕ. Το επιβάλλουν οι νεοφιλελεύθεροι της Ευρώπης το μνημόνιο; Πιθανόν (αν και δεν είδα πολλά κόμματα της Αριστεράς να παίρνουν το μέρος μας), αλλά αυτοί είναι σήμερα οι συσχετισμοί στην ΕΕ. Θα τους ανατρέψουμε εμείς μόνοι μας και αν δεν τα καταφέρουμε θα γίνουμε Αρκάδι να τιναχτούμε στον αέρα;

Οι καιροί είναι εξαιρετικά κρίσιμοι. Ανεξάρτητα από το ποιοι είναι μνημονιακοί ή αντιμνημονιακοί, πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιοι ανήκουν σε αυτό που αποκαλούσαν στην Ιταλία, την εποχή της ακροαριστερής και ακροδεξιάς τρομοκρατίας, «συνταγματικό τόξο». Πρέπει να σταματήσει η άλογη χρήση της λεκτικής πολιτικής βίας κατά των αντιπάλων – αυτή πυροδοτεί τη φυσική βία. Η χώρα είναι βαθύτατα διαιρεμένη, πρέπει οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις να κάνουν ρηχότερο το ρήγμα. Αν υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να το κάνουν βαθύτερο, να μας οδηγήσουν σε διχασμό ή εμφύλιο, πρέπει να απομονωθούν.

Θα πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι οι εμφύλιες συγκρούσεις δεν προέκυψαν επειδή τις προγραμμάτισαν τα μεγάλα κόμματα της δεξιάς ή της αριστεράς αλλά από τη δράση μικρών ακραίων ομάδων που συμπαρέσυραν και τους μεγάλους σχηματισμούς. Και ιδιαίτερα η Αριστερά πρέπει να θυμάται ότι σε τέτοιες καταστάσεις κρίσης κερδισμένοι βγήκαν οι ναζί, οι φασίστες και οι μπολσεβίκοι. Ας σκεφθεί, λοιπόν, και ας αποφασίσει αν πρέπει να οξύνει και άλλο την κρίση.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (40)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Αδιαλλαξια. | 15/02/2012 23:29
  Τη βια τη γενναει η αδιαλλαξια.Η αδιαλλαξια των ακρων αλλα και η αδιαλλαξια των υπολοιπων.Η αδιαλλαξια του πολιτικου,η αδιαλλαξια του εργοδοτη η αδιαλλαξια του συνδικαλιστη,του Ολυμπιακου και του Παναθηναικου,αλλα και η αδιαλλαξια του πατερα και της μητερας,η αδιαλλαξια του Δημαρχου και η αδιαλλαξια του κλητηρα. Αν και το ερωτημα παραμενει.Πως φτασαμε ως εδω και γιατι ειναι τοσο δυσκολο σε καθε μεγαλη η μικρη στιγμη της ζωης μας να βρουμε το κουραγιο να κανουμε ενα βημα πισω?Ειναι τελικα πιο ηρωικο να βγαλεις το πιστολι και να πυροβολησεις,η μηπως να βρεις τον τροπο να δωσεις το χερι σε αυτον που ειναι απεναντι σου? Για μενα η τραγωδια της μεταπολιτευσης δεν ειναι η οικονομικη χρεοκοπια.Η τραγωδια της μεταπολιτευσης ειναι η ενηλικιωση ενος λαου χωρις ηθικη, χωρις παιδεια, χωρις αρχες.Μιας δημοκρατιας που γεννηθηκε μεσα στο πολυτεχνειο αλλα ξεχασε να βγει απο αυτο.Μιας δημοκρατιας που εσπευσε να διδαξει τα δικαιωματα στο λαο της,αλλα ξεχασε να του μιλησει για τις υποχρεωσεις του.
  SNA
  απάντηση51
   
   
  Λίγη ψυχραιμία | 15/02/2012 21:20
  Η αριστερά με τα συνδικάτα της θα έπρεπε να έχει εκτονώσει τον απεργειακό κλοιό εδώ και χρόνια, έπνιξε την κοινωνία με τις συνεχείς οικονομικές απαιτήσεις και τους εκβιασμούς. Γιατί δεν απεργούσαν πχ. για το επίπεδο της παιδείας; Μία χούφτα άνθρωποι εξευτέλισαν το ιερό δικαίωμα της απεργίας δημιουργώντας μία κόλαση για τους συμπολίτες τους και κατέλυσαν χρόνια ολόκληρα την κονωνική και οικονομική ζωή του κέντρου με την ανέχεια της κυβέρνησης. Θερίζουν ό,τι έσπειραν, μία μαζική υστερία η οποία χρεώνεται κατά πολύ στους δημοσιογράφους που έγιναν ξαφνικά όλοι πολιτικοί, ρίχνουν συνεχώς λάδι στη φωτιά, και ο ρόλος τους είναι επιεικώς απαράδεκτος και τελικά επικίνδυνος. Γιατί πυροδοτούν καταστάσεις; Γιατί εδώ πρέπει να αντιδρούμε πάντα με μαζική υστερία; Είμαστε πιο έξυπνοι ή πιο κάφροι; Γιατί οι Ιρλανδοί υπάκουσαν αμέσως και τώρα πάνε καλύτερα; Δηλαδή τι θέλουν, να καούν όλα; Ποιον ωφελεί αυτό εκτός από τους κλέφτες και κάποιες επαγγελματικές ομάδες; Όποιος διοικήσει πρέπει να έχει πλέον ικανότητες ψυχιάτρου για να καλμάρει έναν λαό χωρίς παιδεία που στο όνομα της οργής πάει να βγάλει τα μάτια του. Και άλλες ερωτήσεις: Εάν πτωχεύσουμε θα διπλασιαστούν με ένα μαγικό τρόπο οι μισθοί και οι συντάξεις, θα βρει η χώρα χρήματα, θα αρχίσουμε να αναπτυσσόμαστε και εάν ναι μετά από πόσα χρόνια. Ή θα εμφανιστεί ο πονόψυχος Ωνάσης να μας σώσει; Θέλω να ακούσω ένα σενάριο διάσωσης της χώρας δηλ. των εαυτών μας μετά την πτώχευση. Δεν υπάρχει και δεν έχει εκφραστεί κανένα. Να σταματήσουν λοιπόν οι κορώνες γιατί πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι επιστροφή δεν υπάρχει και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο με συνέπεια και συνεργασία. Η ζωή μας άλλαξε για πάντα και πρέπει να το αποδεχτούμε. Πρέπει να πέσουν οι τόνοι από όλους, συμφωνώ με τον κ. Ψυχογιό. Τα αρνητικά μπορεί να γίνουν πιο θετικά αλλά όχι έτσι άναρχα. Η ψυχραιμία ήταν πάντα καλός σύμβουλος και δυστυχώς δεν ήταν ποτέ ίδιον των νεοελλήνων.
  M.E.M
  απάντηση192
   
   
  Με διαφορά... | 15/02/2012 16:03
  η καλύτερη ανάλυση που έχω διαβάσει τις τελευταίες ημέρες. Μια ανάλυση που δεν έχει να προτείνει "λύσεις" όπως κάνουν διάφοροι "μέντορες" της κρίσης (λέγε με βαρουφάκη, καζάκη και λοιπούς φωστήρες) αλλά θέτει καίρια ερωτήματα που αποτελούν τροφή για σκέψη και περαιτέρω διερεύνηση. Η απάντηση που θα προσπαθήσουμε να δώσουμε σε αυτά , ίσως μας κάνει να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη σοφία τις κρίσιμες ημέρες που διάγουμε...
  θεότρελος κερλάκας
  απάντηση162
   
   
  καταστολή, τώρα! | 15/02/2012 15:38
  Να νομοθετηθεί η χρήση πλαστικών σφαιρών σε όσους καταστρέφουν και βανδαλίζουν κάθε φορά το κέντρο της Αθήνας. Ομάδες των εκαμ στους δρόμους του κέντρου, να φωτογραφίζουν από πριν, και μετά να πυροβολούν στο ψαχνό και να συλλαμβάνουν τους κουκουλοφόρους. Οι φωτογραφίες να στοιχειοθετούν κατηγορίες και οι υπαίτιοι να φυλακίζονται άμεσα. Στατιστικά θα υπάρξουν και νεκροί, όμως εδώ που έχουμε φτάσει καλύτερα 5 τσόγλανοι νεκροί πάνω στο πλιάτσικό τους, παρά 500 ή 5 χιλιάδες νεκροί από μια ένοπλη σύγκρουση. Οι βάνδαλοι έχουν αποθρασυνθεί από την αδυναμία της αστυνομίας να τους αντιμετωπίσει αποτελεσματικά (πλέον διαθέτουν μάσκες πολύ ακριβότερες από αυτές των ματ) και αυτό συμβάλλει και στην γενικότερη απογοήτευση/αγανάκτηση απέναντι σε κράτος και πολιτεία. Ας πέσουν κάτω σφαδάζοντας όσοι χρειάζεται και οι ταραχές θα κοπάσουν. Μετά θα έχουν όσοι μπορούν και θέλουν την δυνατότητα να συζητήσουν και να αποφασίσουν για το μέλλον τους ήρεμα, χωρίς εκβιασμούς καταστάσεων από περιθωριακούς στρατούς και οργανωμένες μειοψηφίες.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση147
   
   
  Ελληνες πολιτικοί, βάλτε μυαλό! | 15/02/2012 15:12
  Τι πρέπει ακόμα να συμβεί για να καταλάβουν οι πολιτικοί μας ότι άλλα περιμένει ο κόσμος από αυτούς; Τι χρειάζεται για να αφήσουν καταμέρος την προσπάθεια επανεκλογής τους και την καπηλεία των δύσκολων περιστάσεων και να γίνουν, έστω και την ύστατη ώρα, φιλέλληνες; Ο Τιτανικός της Ελλάδας θα συμπαρασύρει και εκείνους. Οι κομματικές ρητορείες και στρεβλώσεις πεθαίνουν. Ας αμυνθούν τίμια "περί πάτρης" και όχι "περί εξουσίας".
  Σωκράτης
  απάντηση52
   
   
  Δυστυχώς... | 15/02/2012 14:33
  Οπως βλέπετε κ. Ψυχογιέ το χριστεπώνυμον πλήθος έπεσε να σας φάει ζωντανό. Οπως και τους "πολιτικάντηδες". Οταν έτρεχαν πίσω τους για ρουσφέτια δεν τους ενοχλούσε καθόλου πάντως. Ούτε όταν έκλεβαν την εφορία, έχτιζαν αυθαίρετο, δεν έδιναν απόδειξη ή σταυροκοπιόντουσαν μπροστά στον πάπαρδο... Δυστυχώς η πολιτική μας κουλτούρα είναι της πλάκας-ένα βαλκανικό κράτος γεμάτο μίσος που του αξίζει να πάει ακριβώς εκεί: στα πιο βαθιά Βαλκάνια της καθυστέρησης. Ας καούν όλα λοιπόν-αρκεί ο βλαξ ελληνικός λαός να καταλάβει κάποτε πως οι ευθύνες είναι κοινές (όπως ήταν κοινά και τα λεφτά που όλοι έφαγαν από την ΕΕ)
  giannis
  απάντηση102
   
   
  προς Αθλια Εξομοιωση. | 15/02/2012 14:26
  Οι ναζι και οι μπολσεβικοι ειναι οι δυο αντιθετες οψεις του ιδιου νομισματος.Συγνωμη,αλλα ιστορικα ειστε το λιγοτερο ασχετος.Εχετε υπόψιν σας ποσους εφαγε ο πατερουλης Σταλιν;;;Οσους ακριβως και ο Χιτλερ.Μονο που αυτος το παιζε καλος,ενω ο αλλος εδειξε με το καλημερα σας,τι καθαρμα ειναι.
  E.S
  απάντηση94
   
   
  Ναι μεν αλλά και εφόσον και όταν | 15/02/2012 11:43
  Μετά τα προχθεσινά διακρίνω μια αμυδρή αλλαγή στην ΤΙΝΑ σκέψη σας. Κάτι είναι και αυτό. Μην σκιάζεστε πάντως για εμφυλίους, εφόδους και άλλα τέτοια επικολυρικά. It always takes two to tango και τα ΜΑΤ δεν μου πολυφάνηκε την Κυριακή να θέλουν να ματώσουν για χάρη σας.
  Αρεντλογίες
  απάντηση614
   
   
  Δύο επιτροπές συγκροτεί η κυβέρνηση για τα επεισόδια της Κυριακής | 15/02/2012 02:19
  Ki o Πάγκαλος και στις δυο επιτροπές προεδρεύει!!! Αυτό σημαίνει το λιγότερο 250 Ευρώ την ώρα Χ 8 ώρες (δίχως υπερωρίες!!) μας κάνει 2,000 Ευρώ την ημέρα Χ 2 (2 οι επιτροπές!) = 4,000 Ευρω την ημέρα!!! Αλλά υποψιάζομαι ότι είναι ακόμα περισσότερα αφού προεδρεύει, Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει!! Α ρε τι βρήκαν να τρώνε πάλι! Αμα θες Πάγκαλε άνοιξε το Facebook να δεις φωτογραφίες τους κουκουλοφόρους που ψάχνεις!!! Α ρε τι ρεντίκολα, ξεφτίλες!
  Ξεφτίλες
  απάντηση164
   
   
  ΑΘΛΙΑ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ | 14/02/2012 22:44
  Μόνον ένας άθλιος υπαλληλίσκος του κεφαλαίου εξομοιώνει τους ναζί και τους φασίστες (που τους συνέτριψαν οι Κομμουνιστές) με τους Μπολσεβίκους.
  ΑΝΔΡΕΑΣ
  απάντηση1336
   
   
  ΚΡΙΜΑ ΓΕΙΤΟΝΑ (συνέχεια) | 14/02/2012 22:34
  9. θα έπρεπε να είχαν κάποιο πολιτικό όφελος – ποιο είναι αυτό; Σχόλιο 9. Σώπα! Και δεν το βλέπεις, ε; Εδώ βρίσκεται (μία) διαφορά μας; Μήπως και η διαπλεκόμενη, όπως επανειλημμένα έχει αποδειχθεί, με την Αστυνομία οργανωμένη «Μαφία»; Αλήθεια, γιατί κάηκε το Starbucks και δεν κάηκε ο διπλανός Γρηγόρης; 10. κατι τέτοιο έχει να γίνει από την Αποστασία του 1965 Σχόλιο 10. Ποια σχέση μπορεί να έχουν; Ίσως μόνο αντικατοπτρισμού! Γιατί στη συνείδηση του απλού λαού (του κόσμου, αν προτιμάς) τώρα τα πράγματα είναι αντίστροφα. Οι διαγραφόμενοι θεωρούνται έντιμοι και οι παραμένοντες ξενόδουλοι. Και περίπτωση εμφάνισης Χούντας δεν υπάρχει, γιατί δεν άφησαν κανένα πόλο εξουσίας, που να μην έχει πλήρως κομματικοποιηθεί. 11. είναι πιθανόν στις εκλογές, αν όχι έδρες όμως σε ψήφους, τα αποτελέσματα να είναι αντιμνημονιακά Σχόλιο 11. Μα ακριβώς αυτό λέω: Η πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν ΔΕΝ αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των πολιτών! Αν οι πολίτες κάνουν λάθος, ας χαθεί η Χώρα! Ούτε η πρώτη φορά θα είναι! Σωτήρες οι (πρώην;) υπάλληλοι του ΔΝΤ και της Goldman Sachs (Παπαδήμος, Ξαφά κ.λπ.); Έλεος! 12. Θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα τα άλλα κόμματα; Σχόλιο 12. Τι νόημα έχει ο προβληματισμός; Στους Δανειστές δώσαμε τα πάντα. Ότι και να πούμε από ‘δω και πέρα είναι ΜΟΝΟ για εσωτερική κατανάλωση. Τους δώσαμε ΜΕ ΝΟΜΙΜΟΦΑΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ αποκλειστικότητα στα έσοδα από την (εκποίηση της Δημόσιας) περιουσία(ς) και προτεραιότητα στις πληρωμές από τα όποια έσοδα του Δημόσιου Ταμείου. Αυτά αποτελούσαν το διακύβευμα την Κυριακή το βράδυ. Αυτά ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία των σημερινών Βουλευτών, που, όπως και ο φίλος μου παραδέχεται, ΔΕΝ εκπροσωπούν τη Λαϊκή βούληση. 13. Ας σκεφθεί, λοιπόν, και ας αποφασίσει αν πρέπει να οξύνει και άλλο την κρίση Σχόλιο 13. Δεν άντεξα άλλο, πήδησα στην τελευταία φράση. Έτσι λοιπόν! Για να μην οξυνθεί η οργή του λαού, μη μιλάτε, σκύψτε το κεφάλι κ.τ.τ. Και ‘κείνο το «Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι, η πείνα το καμάρι είναι του κιοτή, του σκλάβου που του μέλλει να θαφτεί»
  ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ...
  απάντηση313
   
   
  ΚΡΙΜΑ ΓΕΙΤΟΝΑ! | 14/02/2012 22:26
  1.απλώς ένας ακόμη σταθμός σε πορεία απολύτως επικίνδυνη Σχόλιο 1. Μακάρι. Όμως φοβάμαι ότι είναι η αρχή για πολύ χειρότερα! 2. Είμαστε βαθιά διαιρεμένοι Σχόλιο 2. Επί τέλους. Το κατάλαβε και το παραδέχεται κι ο φίλος μου ο Διόδωρος! 3. μπορεί το μνημόνιο τελικά να μη λύσει τα προβλήματα της χώρας Σχόλιο 3. Α’ στο Δι’άλο! Λες μπορεί; Δηλαδή, μπορεί και να τα λύσει; 4. αλλά επειδή δεν έβλεπαν άλλη λύση Σχόλιο 4. Όπως όλοι όσοι συμβιβάζονται (-όμαστε) με τους Κατακτητές … 5. Το αντιμνημονιακό στρατόπεδο είναι διχασμένο Σχόλιο 5. Ενώ το μνημονιακό είναι συμπαγέστατο! 6. κατάλυσης του κοινοβουλευτισμού Σχόλιο 6. Ποιου κοινοβουλευτισμού ; Άλλοι πρόλαβαν και τον κατέλυσαν. Ποιος δεν ξέρει ότι η σημερινή Βουλή ΔΕΝ εκφράζει την πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού (ο οποίος ενδεχομένως δεν κατανοεί τι είναι καλό γι’ αυτόν, αλλά έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να κάνει ένα ακόμη λάθος. Ας τον αφήσουν) Ποιος σεβάστηκε τον κοινοβουλευτισμό; Αυτός, που ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για να παραιτηθεί; Ποια κοινοβουλευτική τάξη τηρήθηκε στην παράδοση της πρωθυπουργίας σε κάποιον άσχετο, με εισήγηση του παραιτηθέντος προηγούμενου (που παραιτήθηκε ως αποτυχών, μην το ξεχνάμε); Ποια νομιμότητα μπορεί να έχει σήμερα η ονομαζόμενη κυβέρνηση, αφού ΔΕΝ υπάρχει πια κόμμα που να έχει πλειοψηφία στη Βουλή; Βέβαια αυτά είναι τυπικά, αλλά το τυπικό στον Κοινοβουλευτισμό είναι το σημαντικότερο. Αλλιώς θα επιλέγαμε την Αριστοκρατία. 7. δεν δείχνει την «απελπισία και την οργή του κόσμου Σχόλιο 7. Να και κάτι στο οποίο συμφωνούμε απόλυτα. 8. Πιθανόν η κοινωνία μας να είναι συνεχώς οργισμένη Σχόλιο 8. Εδώ όμως θα επιτρέψετε να διαφωνήσω. Στον τομέα «πολιτική βιαιότητα», σίγουρα δεν είμαστε πρωταθλητές. Ας κοιτάξουμε λίγο πιο πέρα από τη μύτη μας. Ούτε ΟΑΠ (Γαλλία), ούτε Μπάαντερ-Μάινχοφ, ούτε Ερυθρές Ταξιαρχίες (η περίφημη 17Ν, μαϊμού αποδείχτηκε, άσε που μπροστά σ’ αυτές, που προαναφέρω μάλλον αρσακειάς μοιάζει).
  ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ...
  απάντηση110
   
   
  απίστευτο απίστευτο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ !!! | 14/02/2012 22:02
  Οχι ''κύριε'' δεν θα σου κάνω τη χάρη... Ενα μόνο εύχομαι και ελπίζω, να μην είσαι καθηγητής και διδάσκεις παιδιά, γιατί αν είσαι αλοίμονο μας, τότε ναι μπορεί να γίνει ότι γράφεις, αλλά δεν θα φταίει τίποτα από αυτά που λες, παρά μόνο εσύ, τα δημιουργήματα σου, και όποιος άλλος σκέφτετε και δρα μ' αυτό το τρόπο...... απίστευτο, δε μπορώ να το πιστέψω με τίποτα, εδώ σηκώνει μέχρι παρέμβαση εισαγγελέα.
  Γιώργος (τέως)
  απάντηση1015
   
   
  Εμπρός για το καινούργιο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ | 14/02/2012 19:26
  Πάλης ξεκίνημα.../... νέοι αγώνες.../... οδηγοί της ελπίδας.../... οι πρώτοι νεκροί..../....../... Όχι άλλα δάκρυα.../... κλείσαν οι τάφοι.../... λευτεριάς λίπασμα.../... οι πρώτοι νεκροί..../...
  SemnosKaiTapeinos
  απάντηση1141
   
   
  προβοκάτσια | 14/02/2012 17:58
  όσον αφορά στην προβοκάτσια, υπάρχει ένα πολιτικό όφελος: να φοβηθεί ο κόσμος να παει στις πορείες. πόσοι πολιτες θα πήγαιναν άραγε αν δεν φοβόντουσαν ότι θα παρατηρηθούν βίαια επεισόδια... όχι βέβαια ότι όλοι οι κουκουλοφόροι είναι βαλτοί αλλά υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτωνών.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση2735
   
   
   
  δοσίλογοι | 14/02/2012 17:07
  Αν κερδίσουν οι αντιμνημονιακοί στις εκλογές, πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως προτείνει η ως τώρα ρητορική, σαν «δοσίλογοι» που συνεργάστηκαν με δυνάμεις κατοχής ο Παπανδρέου, ο Βενιζέλος, ο Παπαδήμος; NAI !!!!!!!!! Πρέπει να λιντσαριστούν οι βουλευτές τους, να στηθούν κρεμάλες,
  aganakthsh
  απάντηση1750
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ναι? | 14/02/2012 15:03
  Πολλές γαργάρες κάνεις, αλλά το σάπιο στόμα σου δεν λέει να ξεβρομίσει.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση1945
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Πολλα Συγχαρητηρια | 14/02/2012 14:36
  Πρεπει να ομολογησω οτι ειναι απο τις καλυτερες αναλυσεις που εχω διαβασει στον ημερησιο τυπο. Ο δημοσιος βιος και η συνειδηση των πολιτων μονο κερδισμενοι μπορουν να βγουν απο την εξαιρετικη σας αναλυση!
  giorgos
  απάντηση4615
   
   
  Μπολσεβίκοι | 14/02/2012 14:27
  Μα οι δικοί μας αριστεροί (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αυτό ακριβώς είναι: μπολσεβίκοι. Ο της ΔΗΜΑΡ μόνο είναι σοσιαλλα'ι'κιστές.
  Ηλίας Παπαδάτος, Ζάκυνθος
  απάντηση3415