από metereologos.gr
Σάββατο 26 Μαΐου 2018
 
 

Οικονομική κρίση στην Ελλάδα: πώς οι αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές εφαρμόζονται στην Ευρώπη

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Όταν αποφάσισα να πραγματοποιήσω μεταπτυχιακές μελέτες στα οικονομικά της ανάπτυξης πριν από 11 χρόνια, ο καθηγητής μου στο πανεπιστήμιο του Μακεδονίας Ανδρέας Παπανδρέου με πληροφόρησε ότι αυτή η σταδιοδρομία δεν θα ήταν πολύ σχετική για την εξεύρεση εργασίας στην Ελλάδα.

Όμως, η φιλοδοξία μου να μάθω γιατί μερικές χώρες είναι καταδικασμένες να είναι φτωχές, ενώ άλλες ακολουθούν μια εύκολη πορεία πλούτου και οικονομικής άνθισης, ήταν τόσο ισχυρή που με ώθησε σε ένα διδακτορικό που εστιάζετε στα οικονομικά ανάπτυξης. Τώρα, συνειδητοποιώ ότι όλες αυτές οι θεωρίες είναι σχετικές με την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας μου.

Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά οικονομική ύφεση. Αυτό που άρχισε στις ΗΠΑ ως χρηματοοικονομική κρίση το 2007 οδήγησε σε μια παγκόσμια ύφεση που απειλεί τώρα πολλές υπερχρεωμένες χώρες στην Ευρώπη, στην πρώτη γραμμή της οποίας είναι οι αποκαλούμενοι από διάφορους αρθρογράφους της Ευρώπη οι ΧΟΙΡΟΙ (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, και Ισπανία).

Η τρόικα που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές για την επίλυση προβλημάτων της Ελλάδας. Αυτή η προσέγγιση θέτει ως αίτημα ότι μια ευρεία ποικιλία μέτρων, όπως η περικοπή των δημόσιων δαπανών, η μείωση των μισθών, και η αύξηση των φόρων, θα σταθεροποιήσει μακροπρόθεσμα την οικονομία. Αυτή η λύση δεν λειτουργεί στην Ελλάδα, και το πιο σημαντικό, τα στοιχεία προτείνουν ότι δεν έχει λειτουργήσει οπουδήποτε. Προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα εμβαθύνοντας την κρίση.

Κάτι πολύ παρόμοιο συνέβη κατά τη διάρκεια μεγάλου "κραχ" το 1929 στις ΗΠΑ, όταν σύμφωνα με τον John Kenneth Galbraith το ανεξέλεγκτο χρηματιστήριο - ξέρετε, οι συνήθεις ύποπτοι, Goldman Sachs, J.P.Morgan, κ.λπ. - προκάλεσε την άνθηση, κρίση και κάμψη, τις οποίες ο Joseph Schumpeter όρισε ως οικονομικοί κύκλους της κεφαλαιοκρατίας. Οι διάσημοι νεοκλασικοί οικονομολόγοι της εποχής απέτυχαν να προβλέψουν το "κραχ". Ο καθηγητής Irving Fisher από το πανεπιστήμιο του Γέιλ υποστήριζε ημέρες πριν από το "κραχ" ότι οι δείκτες των μετοχών έχουν φθάσει σε ότι μοιάζει με ένα μόνιμα υψηλό επίπεδο. Η μεγάλη ύφεση των Η.Π.Α που ακολούθησε στο "κραχ" του 1929 υπερνικήθηκε με μια επεκτατική οικονομική πολιτική, την αποκαλούμενη κεϋνσιανής προσέγγιση, η οποία αύξησε τις δημόσιες δαπάνες και τα ποσοστά απασχόλησης, και επέβαλε αυστηρούς κανονισμούς στις τράπεζες.

Δεν είναι απαραίτητο να πάει κάποιος τόσο πίσω στην ιστορία για να εντοπίσει την ανικανότητα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών να ξεπερνούν τις οικονομικές κρίσεις. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα προσπάθησαν να εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ένα ευρύ φάσμα των αποκαλούμενων πολιτικών φιλελευθεροποίησης και ιδιωτικοποίησης πραγματοποιήθηκε σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, της ανατολικής Ασίας και της Αφρικής, με την ελπίδα ότι θα επετύγχαναν οικονομική ανάπτυξη.

Ποια ήταν η έκβαση; Μια βάναυση εμβάθυνση της οικονομικής ύφεσης στις λατινοαμερικάνικες χώρες και αυτές της Αφρικής, ενώ κάποια επιτυχία επιτεύχθηκε στην ανατολική Ασία. Το "Ασιατικό Θαύμα" χρησιμοποιήθηκε ως εμπειρικό στοιχείο από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα για να επιβεβαιώσει τη ραγισμένη συνταγή οικονομικής ανάπτυξής. ¨Όμως, η ασιατική κρίση που άρχισε το 1997, τους απέδειξε λανθασμένους ακόμα μια φορά. Η «Επανεξέταση του ασιατικού θαύματος» είναι μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, που ακόμα σήμερα κτυπά το τύμπανο του νεοφιλελευθερισμού, στην οποία οι ίδιοι οι τεχνοκράτες που εφάρμοσαν αυτές τις πολιτικές αναγκάστηκαν τελικά να επανεξετάσουν την αξιοπιστία και τη χρησιμότητα των συνταγών τους. Ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph E. Stiglitz είχε υποστηρίξει ότι η αντίδραση του ΔΝΤ στην ασιατική κρίση ήταν καταστρεπτική: επιδείνωσε παρά βελτίωσε την κατάσταση. Όπως στην περίπτωση της Ελλάδας σήμερα, το ΔΝΤ επέβαλε φορολογική αυστηρότητα, ένα φοβερό λάθος που καθυστέρησε την ανάκαμψη των ασιατικών οικονομιών.

Γιατί, όμως, αυτές οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν αποτύχει ευρέως σε πολλές χώρες, πολιτικές που περιθωριοποίησαν οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, τώρα εφαρμόζονται στην Ελλάδα;

Η απάντηση δεν είναι απλή αλλά μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: Στην διεθνοποιημένη οικονομία στην οποία ζούμε, η ανικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει τους εξωτερικούς πιστωτές της μπορεί να οδηγήσει στη συντριβή του χρηματοοικονομικού συστήματος. Κάποιος βέβαια θα αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν μια μικρή χώρα να μπορεί να προκαλέσει τέτοια καταστροφή. Οι πιστωτές της Ελλάδας είναι οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να πληρώσει ειδικά τις ευρωπαϊκές τράπεζες που κρατούν την πλειοψηφία του ελληνικού χρέους τότε αυτές θα καταρρεύσουν. Η τρόικα που «συμβουλεύει» την Ελλάδα για το πώς θα υπερβεί την κρίση ενδιαφέρεται μόνο για την προστασία των συμφερόντων αυτών των μεγάλων τραπεζών και μετόχων τους.

Πολλοί αναρωτιούνται επίσης γιατί οι έλληνες συμμορφώνονται με αυτές τις πολιτικές. Μια πιθανή απάντηση είναι ότι οι έλληνες πολιτικοί, που λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές μέχρι και 8.000 ευρώ αισθάνονται μετά βίας τον νυγμό της κρίσης, και χρησιμοποιούν το φόβο και την παραπληροφόρηση για κοινωνικό έλεγχο.

Βέβαια δεν πρέπει να κατηγορήσουμε μόνο την τρόικα και τους έλληνες πολιτικούς. Τιμιότητα και ευθύνη απαιτούνται. Η Ελλάδα και οι άνθρωποί της έχουν την ευθύνη επίσης. Οι έλληνες πολίτες ψήφισαν αυτούς τους διεφθαρμένους πολιτικούς που στη συνέχεια, υποκίνησαν το οικονομικό μπουμ ενθαρρύνοντας τον ιδιωτικό και δημόσιο δανεισμό και την κερδοσκοπία.

Εντούτοις, είναι αδικαιολόγητο να χρησιμοποιηθούν οι έλληνες ως αποδιοπομπαίοι τράγοι για αυτήν την κολοσσιαία καταστροφή. Η τρόικα ισοπεδώνει τη δημοκρατία της Ελλάδας. Ένας πρωθυπουργός μαριονέτα, ο οποίος δεν ψηφίστηκε για θέση που κρατά αυτήν την περίοδο, λαμβάνει τώρα τις αποφάσεις που θα έχουν επιπτώσεις για τις μελλοντικές γενιές.

Η θέμα δεν είναι εάν χρεοκοπήσουμε, αλλά το πότε και το πώς. Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αργά ή γρήγορα και το καλύτερο σχέδιο δράσης είναι να χρεοκοπήσει τώρα. Εάν η χρεοκοπία συνεχίσει να αναβάλλεται και να χειρίζεται από την Τρόικα, τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει κάποια στιγμή στο μέλλον π.χ. το 2013, όταν θα έχει καταστραφεί εντελώς η οικονομία και η κοινωνική συνοχή, και η δημόσια ιδιοκτησία πουληθεί σε ξένες πολυεθνικές. Αυτό που συμβαίνει τώρα συμβιβάζει τη ζωή όχι μόνο των παιδιών μας αλλά και αυτή των εγγονιών μας. Τα εργατικά δικαιώματα και οι δημοκρατικοί θεσμοί που κερδήθηκαν με τη θυσία των πατέρων και των παππούδων μας πωλούνται φτηνά στον τραπέζι παχιών και πλούσιων διαπραγματευτών.

Είναι αλήθεια ότι εάν η Ελλάδα επιλέξει την χρεοκοπία η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις για περίπου δύο μήνες λόγω προβλημάτων ρευστότητας. Όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή Κώστα Λαπαβίτσα εάν η Ελλάδα επιλέξει την χρεοκοπία και βγει από την νομισματική ένωση, θα κατορθώσει μπει σε μια πορεία ανάκαμψης. Μία προεπιλεγόμενη χρεοκοπία διοικούμενη από την Ελλάδα θα ανακουφίσει την οικονομία με την ακύρωση ενός μεγάλου μέρους του χρέους, ενώ η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα ωθήσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της χώρας.

Μετά από όλα αυτά τα έτη που μελετάω τα οικονομικά έχω φτάσει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μόνο μία λύση σε οποιοδήποτε οικονομικό πρόβλημα, όπως οι έλληνες πολιτικοί και η Τρόικα θέλει να πιστεύουμε. Το παιχνίδι τους είναι απλό: παρουσιάζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ως τη μόνη λύση και υποστηρίζουν ότι αυτές οι οικονομικές θεωρίες που έχουν οδηγήσει τον κόσμο στη χειρότερη οικονομική κρίση έχουν την ισχύ της «φυσικής επιστήμης».

Η αλήθεια είναι ότι ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι ούτε η μόνη λύση ούτε είναι οικονομολόγοι αλάνθαστοι. Σύμφωνα με έναν άλλο νομπελίστα οικονομολόγο Paul Krugman, η κεϋνσιανή προσέγγιση παραμένει το καλύτερο πλαίσιο που έχουμε για να κατανοήσουμε και να ξεπεράσουμε την οικονομική ύφεση. Επίσης, τα οικονομικά κατατάσσονται στις «Κοινωνικές Επιστήμες» και συχνά πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους. Εντούτοις, προσεκτική ανάγνωση της οικονομικής ιστορίας μπορεί να μας διδάσκει ένα βασικό οικονομικό μάθημα: οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δημιουργούν τους κύκλους άνθησης, κρίσης και κάμψης, και δεν εξυπηρετούν ποτέ τα συμφέροντα της ευρύτερης κοινωνίας.

Η Δρ Έφη Κεσίδου είναι επίκουρος καθηγήτρια στα βιομηχανικά οικονομικά στην πανεπιστημιακή Οικονομική Σχολή του Νόττιγχαμ, πανεπιστήμιο του Νόττιγχαμ.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (31)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Κώστας Παππάς | 14/02/2012 14:41
  Εντάξει, τώρα καταλαβαίνω γιατί η Ελλάδα κάνει τόσο κακό. Φυσικά, τα περισσότερα από τα σχόλια εδώ γίνονται από αδαείς που απολαμβάνουν να κάνουμε υποθέσεις για το συγγραφέα και τη ζωή της, αντί να επικεντρώνονται στην βάσιμο επιχείρημα που προβάλλει. Είμαστε όλοι θα συντριβή, αν σας αρέσει είτε όχι.
  Παππάς
  απάντηση32
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τροτσκιστές του Ηνωμένου Βασιλείου | 14/02/2012 11:21
  Από τα γραφόμενά σας και τις αναφορές στον κ. Λαπαβίτσα, συνάγω ότι ανήκετε κι εσείς στον περίφημο κύκλο των "τροτσκιστών οικονομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου". Δηλαδή σε μία ομάδα ατόμων που αμείβονται πλουσιοπάροχα από μία οικονομία που στηρίζεται στον νεοφιλελευθερισμό του City, αλλά την ίδια στιγμή προτείνουν για την Ελλάδα πρακτικές που θα την οδηγήσουν νομοτελειακά στην απολυτη κατάρρευση και τη διεθνή απομόνωση. Καταλαβαίνω ότι μια τέτοια Ελλάδα, βυθισμένη στον πληθωρισμό και την πολιτική αστάθεια, θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε άτομα που θα έρθουν από το εξωτερικό, τόσο στο χώρο της πολιτικής (όπου θα παρουσιαστούν ως σωτήρες ή προφήτες), όσο και σε θέματα προσωπικής διαβίωσης (καθώς θα έχουν πολύ μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη, η οποία θα τους τοποθετήσει αυτόματα σε μια προνομιούχα τάξη). Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το θράσος και το ύφος αυθεντίας με το οποίο διατυπώνονται αυτές οι απόψεις, δεδομένου ότι η ιστορία έχει δείξει ότι οι οικονομολόγοι (πέραν μεμονομένων περιπτώσεων) έχουν επιδόσεις αστρολόγου στην πρόβλεψη των διεθνών κρίσεων και στις προτάσεις εξόδου από αυτές. Τέλος, επειδή διαθέτω και εγώ διδακτορικό και ερευνητική εμπειρία (τριπλάσιες δημοσιεύσεις από εσάς, σε μια επιστήμη πολύ αυστηρότερη από τα οικονομικά), σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν άτομα που μπορούν να διαβάσουν υπεραπλουστευμένα άρθρα σαν το δικό σας "πίσω από τις γραμμές" και να διακρίνουν την προχειρότητα, τα λογικά κενά και - τελικά - την επιστημονική ανεπάρκεια.
  Dr. Wu
  απάντηση96
   
   
  Μήπως? | 14/02/2012 00:28
  Κα Κεσίδου τό άρθρο σου μπάζει νερά από πολλές απόψεις.Τό μεγαλύτερο τσάφ τό κάνεις εκεί πού γράφεις ότι οι φιλελεύθεροι βάζουν φόρους.Θά μάς τρελάνεις?Οι σοσιαλιστές έχουν έρωτα μέ τούς φόρους διότι είναι τεμπέληδες καί παράσιτα καί θέλουν νά ζούνε μέ τόν ιδρώτα τών άλλων πετώντας καί κάποιο ξεροκόμματο στόν λαό γιά νά θολώνουν τά νερά βλ. ''μαζί τά φάγαμε''.Μήπως έχεις βάλει στό μάτι κάποια βιλίτσα σέ κάποιο Ελληνικό νησί καί κάνεις λογαριασμούς γιά τό πόσα θά γλυτώσεις άν τήν αγοράσεις μετατρέποντας λίρες Αγγλίας σέ δραχμούλες?
  Ανώνυμος / η
  απάντηση75
   
   
   
  USA | 13/02/2012 22:52
  Oso yia ton neofileleftherismo kai tin epityhia tou stin ameriki: "47,000,000 US citizens qualify as poor" "50,000,000 US citizens have no medical cover" "1% of US citizens own 20% of the wealth in the country" "Another 11,000,000 families of four have an income of 11,000 dollars per year before taxation" Den ta leo ego. Ekpompi PANORAMA simera sto BBC1, 2030-2100 ora agglias.
  emigres
  απάντηση31
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Just one more minute please! | 13/02/2012 17:38
  Ligo pio prin se allo sholio pano sto idio arthro exiyisa yiati kata tin gnomi mou ehei apotyhei o keynsianismos stin ellada kai yiati epi tou parontos den tha voithouse tin katastasi stin ellada. Afto den simainei oti eimai yper ton neofileleftheron politikwn pou akolouthithikan stin Agglia kai Stin ameriki pou eferan to sympan s'afto to hali. Alimono epeidi dyo treis deiktes veltiothikan stin ameriki na milame yia telos tis krisis ekei kai an den kano lathos merikes dekades ekatommyria amerikanoi den ehoun kan iatriki perithalpsi, den borei na einai oloi tempelides. Milane kapoioi edo kai yia ypernomothetisi kai ypermetro kratiko paremvatismo stin ellada. Fantasteite ti tha pathainan oi idiotikoi ypalliloi ston arrosto elliniko idiotiko tomea an den ypirhan kai oi nomoi aftoi. O kratikos paremvatismos me tin morfi tis epivlepsis toulahiston tou hrimatopistotikou systimatos tha eihe apotrepsei n periorisei toulahiston tin pagosmia krisi tou 2007/8. To perifimo self-regulation se agglia kai USA apo organa stelehomena me proin ypallilous ton etaireion pou kalountan na elenxoun apetyhe patagodos na stamatisei egaira to risko kai tin toxikotita ergaleion pou hrisimopoiousan oi trapezes kai ta hedge funds. Stin prokeimeni elliniki krisi vevaia tha prepei na poume oti kaneis ma kaneis den ehei idea ti prepei na ginei yiati apla den ehei xanasymvei. Eite drahmi eite evro, eite neofileleftheroi eite keynsianistes, i kalyteri politiki einai to TH YPERMAHO STRATIGO TA NIKITIRIA. Yi' afto as min ehoume taboo kai as prospathisoume dimiourgika na synthesoume to kratos me tin idiotiki protovoulia afou prota epilifthoume ta tou oikou mas kai kanoume tis aparaitites metarythmiseis me pio simantiki afti tis allagis nootropias olon mas.
  emigres
  απάντηση41
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  εξηγηστε μας το φιλελευθερισμο σας | 13/02/2012 14:47
  διαβαζω τα σχολια διαφορων φιλελευθερων που αμεσως εκραξαν το αρθρο της καθηγητριας και αναρωτιεμαι. εσεις ποιον ακριβως κοσμο οραματιζεστε? εναν φιλελευθερισμο τυπου ΗΠΑ οπου τιποτε δε θα ειναι δωρεαν? οπου εαν δεν εχεις λεφτα απλα δεν σπουδαζεις? οπου εαν δεν ειχες λεφτα για ιδιωτικη ασφαλιση πεθαινεις στο δρομο? οπου τα ωραρια ειναι απελευθερωμενα κι αν δεν θες να δουλεψεις 14 ωρες τη μερα σε απολυουν? απετυχε λοιπον το κευνσιανο μοντελο ε? αντι να ενδιαφερεστε για τη διορθωση των στρεβλωσεων του συστηματος μας, εσεις μας μιλατε για φιλελευθερισμο λες και αυτο θα μας σωσει. προτεινω ολοι εσεις να γραψετε ενα κειμενο και να μας αποδειξετε με ποιο τροπο το φιλελευθερο μοντελο θα σωσει την Ελλαδα
  k
  απάντηση1011
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Top 3 Myths About the Great Depression and the New Deal | 13/02/2012 14:45
  http://www.youtube.com/watch?v=7QLoeehMw0w
  Adam Smith
  απάντηση11
   
   
  Analisi | 13/02/2012 14:34
  Akoma mia analisi pou apodeiknuei oti ta oikonomika den einai epistimi..perissotero filosofia giauto alloste kai o kathenas leei oti tou kapnisei...O neofileleutherismos apotinhanei gia dio vasikous logous: logo diafthoras kai dimiourgias akratou antagonismou...Opou to kratos ehei epemvei gia na lisei auta ta dio empodia to sistima douleuei; toulahiston poli kalitera apo ton sosialismo pou euaggelizeste..
  Didaktoriko stin viologia
  απάντηση62
   
   
  όποιος είναι έξω από τον χορό (ή αλλιώς: σε ξένο κ..., 100 ξυλιές) | 13/02/2012 14:15
  Ευχαριστούμε θερμά και εσάς και τον κ Λαπαβίτσα γιά τις συμβουλές σας. Θα τις λάβουμε υπ' όψη μας μόλις παραιτηθείτε από τις ακαδημαϊκές σας καρεκλίτσες στο Ηνωμένο Βασίλειο και έλθετε εδώ μαζί μας να μοιραστείτε την προσπάθεια, τα σκ...., και τον κίνδυνο της αποτυχίας. Α, και για να μην ξεχνιόμαστε: Ο Κέϋνς είχε προτείνει επεκτατική πολιτική με εσωτερικό δανεισμό γιά να ξαναμπούν σε κίνηση οι αδρανείς παραγωγικές δυνάμεις τής εγχώριας οικονομίας ή συνεχιζόμενο διεθνή δανεισμό γιά να τονωθούν οι εισαγωγές; Θα μου πείς - κι αυτό Κεϋνσιανή πολιτική είναι: δανείζεται η Ελλάδα για να τονώσει την παραγωγή τής Πόρσε ...
  Δεν είμαι μάγκας της δραχμής
  απάντηση55
   
   
  η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα ωθήσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της χώρας. η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα ωθήσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της χώρας. | 13/02/2012 13:52
  Να που μες στις μαυρίλες μας βρίσκονται ακόμα άνθρωποι που μας κάνουν να γελάμε. Με την καινούργια δραχμή η αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα θα... πάρει μπρος και θα φουλάρουμε για ανάπτυξη. Βέβαια, λέει, για ένα-δυο μήνες δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς, συντάξεις, πετρέλαιο... λεμόνια, σκόρδα, κρεμμύδια και κάτι άλλα ψιλοπράγματα, αλλά όλες αυτές οι ελλείψεις αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό εισροής χρήματος από τις εξαγωγές των συγκριτικά φτηνών ελληνικών προϊόντων.Επιμελώς, αποφεύγει να μας υποδείξει αυτά τα προϊόντα που μας περισσεύουν για εξαγωγή και δεν τα γνωρίζουμε. Αλλά αυτό είναι μια μικρή λεπτομέρεια που δεν πρέπει να μας απασχολεί επί του παρόντος. Το ότι δεν βρίσκεις πατάτα, κρεμμύδι, σκόρδα, ντομάτες, ακόμα και μαρούλια ελληνικά, για να μην προσθέσω και χοιρινό, μοσχάρι, ψάρια, φασόλια, φακές και άλλα απαραίτητα για τη διατροφή μας 'εδέσματα' και πρέπει να τα χρυσοπληρώνεις με σκληρό ευρώ στην Αίγυπτο, Αργεντινή, Κίνα, Ολλανδία και δε συμμαζεύεται, αυτό τίποτα δεν σημαίνει για την αρθρογράφο. Κοιμάται κι ονειρεύεται επάνοδο στα χωράφια, χωρίς πετρέλαιο για τα τρακτέρ και άνθιση πρωτοπόρων βιοτεχνιών χωρίς κεφάλαια και πρώτες ύλες. Έξω λοιπόν ολοταχώς από Ευρώπη και ευρώ μπας και σταματήσει επιτέλους η... συμφορά και δούμε κι εμείς μιαν άσπρη μέρα!!!
  Eleni
  απάντηση125
   
   
  Αποφεύγετε | 13/02/2012 13:36
  όμως να μας πείτε για ποιο λόγο αυξάνονται οι φόροι. Δεν μας λέτε με ειλικρίνεια όπως θα έπρεπε ότι οι φόροι αυξάνονται για να συντηρείται το τεράστιο και πανάκριβο δημόσιο! Θέλετε επομένως μείωση των φόρων? Πολύ ωραία! Το ίδιο θέλω και εγώ! Γιατί λοιπόν δεν συντάσσεστε με όλους εμάς που φωνάζουμε ζητώντας τη συρρίκνωση του δημοσίου? Λέτε επίσης ότι ο κεϋνσιανισμός είναι καλός. Ο κεϋνσιανισμός όμως προϋποθέτει αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους!!! Πως λοιπόν μπορεί να έχει εφαρμογή στην ελληνική περίπτωση? Αυτό που ισχυρίζεστε κοντολογίς όλοι οι κεϋνσιανιστές είναι πως η κρίση χρέους αντιμετωπίζεται με... περισσότερο χρέος!!! Λέτε για την αποτυχία του ΔΝΤ όπου κι αν πήγε. Δεν λέτε όμως ότι τα όργανα ξεκίνησαν (στην Αργεντινή π.χ.) όταν εξεδιώχθη το ΔΝΤ, έκλεισαν οι στρόφιγγες δανεισμού και οι τράπεζες κατέβασαν ρολά με αποτέλεσμα να μην έχει κανείς πρόσβαση στις αποταμιεύσεις του. Αυτό ήταν που έβγαλε το κόσμο στην Αργεντινή έξω στους δρόμους! Λέτε επίσης ότι ο ευκολότερος τρόπος επανάκτησης της ανταγωνιστικότητας είναι η επιστροφή στη δραχμή. Το σκεπτικό σας με αφήνει άναυδο. Δηλαδή γιατί όχι μία ανταγωνιστική Ελλάδα εντός του ευρώ? Μήπως γιατί αυτό απαιτεί προσπάθεια και γι' αυτό απορρίπτεται ως επιλογή? Μήπως γιατί αυτό απαιτεί μεταρρυθμίσεις που η ελίτ (πολιτική, συνδικαλιστική, επιχειρηματική, και θρησκευτική) θέλει να αποφύγει πάσει θυσία?
  Adam Smith
  απάντηση124
   
   
   
  Διορθωσεις | 13/02/2012 13:13
  1. ΟΙ ΗΠΑ, η πλεον φιλελευθερη απο τις δυτικες δημοκρατιες, εχει ηδη ξεπερασει την κριση. Η Ευρωπη που ακολουθει τα κρατικοδιαιτα μοντελα του Κεϊνς ακομη χαροπαλευει. 2. Η Ελλαδα δεν εχει δοκιμασει φιλελευθερη πολιτικη. Οι προ διετιας απαιτησεις της τροϊκας για απελευθερωση αγορας μολις τωρα αρχιζουν να εφαρμοζοναι. Η οικονομια ειναι ακομη κρατικοδιαιτη και υπερνομοθετημενη. Οποτε δεν μπορουμε να πουμε οτι απετυχε ενα συστημα οταν δεν εχει καν δοκιμαστει! 3. Αντιθετα, το μοντελο αναπτυξης που εχει στην βαση του το κρατος δοκιμαστηκε για 30 χρονια. Το αποτελεσμα το βλεπουμε ολοι σημερα. Απλα πραγματα. Ας μη ριχνουμε παρακαλω σταχτη στα ματια του κοσμου. Διδακτορικο στην οικονομια δεν εχουμε αλλα κοινη λογικη εχουμε.
  Φιλελευθερος
  απάντηση106
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Καλή η κριτική αλλά το 'δια ταύτα' ποιό είναι; | 13/02/2012 13:00
  Κυρία Κεσίδου, Καλές οι θεωρίες (συνωμοσίας και άλλες), όμως αυτές που επικαλείσθε στην ανάλυσή σας δε μας λένε και πολλά για την Ελλάδα. Ο νεοφιλελευθερισμός και οι πολιτικές ολικής απορρύθμισης είναι κακά πράγματα, εντάξει, αλλά αυτό τί ακριβώς συνεπάγεται για την οικονομία μας; Οτι δεν πρέπει να γίνει καμιά αλλαγή στο ρυθμιστικό πλαίσιο στις αγορές εργασίας και προϊόντων; Η χρήση του εργαλείου της ονομαστικής ισοτιμίας (αν βγούμε από την ΝΕ) δεν βοηθάει την ανταγωνιστικότητα σε βάθος χρόνου, αυτό θα έπρεπε να το ξέρετε και εσείς και ο κύριος Λαπαβίτσας. Βραχυπρόθεσμα, για να έχει αποτέλεσμα, θα πρέπει η διαχείριση της εξόδου από το ευρώ να γίνει πολύ συντεταγμένα, ούτως ώστε η υποτίμηση να μην περάσει σε μισθούς και τιμές. Από αυτά που έχετε δει να συμβαίνουν στην Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια, τί σας κάνει να πιστεύετε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτή η έξοδος συντεταγμένα; Κι αν η χρεοκοπία αποχώρηση από την Ευρωζώνη θα σημάνουν τη μη πληρωμή μισθών για κάνα-δυο μήνες, γιατί δεν κόβουμε δύο μισθούς για φέτος τώρα που λαμβάνουμε και την όποια πενιχρή βοήθεια; Για να μην κάνουμε τη χάρη στους κακούς ανθρώπους του ΔΝΤ; Επίσης, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η έξοδος και υποτίμηση γίνονταν συντεταγμένα, πόσο μεγάλος νομίζετε ότι είναι ο εξαγωγικός τομέας στην Ελλάδα για να τραβήξει και την υπόλοιπη οικονομία από το τέλμα; Χρειαζόμαστε την ανάπτυξη νέων τομέων γι'αυτή τη δουλειά και επενδύσεις. Σε τί θα βοηθήσει την προβλεψιμότητα των συνθηκών στην Ελληνική οικονομία η χρεοκοπία και η επιστροφή στη δραχμή; Δεν λέω ότι τα μνημόνια βοηθούν, η παραμονή της Ελλάδας όμως στην Ευρωζώνη και στα πράγματα, μπορεί να οδηγήσει σε λίγο καλύτερες λύσεις και επενδύσεις στο μέλλον. Εστω κι αν αυτό πρέπει να περάσει από την πλήρη χρεοκοπία του υφισταμένου πολιτικού προσωπικού της χώρας.
  Pap
  απάντηση93
   
   
  ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ | 13/02/2012 12:58
  Το ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσο ο σχεδιασμός σε κεντρικό επίπεδο μείωσης μισθών και κυρίως η αύξηση φόρων είναι νεοφιλελεύθερη πολιτική. Μπορεί κανείς να διαφωνεί ή όχι με το ΔΝΤ και τις πολιτικές του αλλά να χαρακτηρίζει νεοφιλελευθερισμό τις αυξήσεις φόρων π.χ. είναι παραλογισμός.
  brandus
  απάντηση73
   
   
  Τα παχιά τα λόγια τα ωραία... | 13/02/2012 12:53
  Καλή η ιστορική αναδρομή και η θεωρία, πλην όμως, κυρία Έφη μας, ζείτε και εργάζεστε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι καταθέσεις σας αναπαύονται εκεί, ενδεχομένως και τα περιουσιακά σας στοιχεία. Θα ήθελα να 'ξερα αν αυτά τα παλαβά περί Νέου Νομίσματος θα τα λέγατε εάν η εργασία, η περιουσία, η ζωή σας βρισκόταν εδώ.
  Δε Νομίζω Τάκη
  απάντηση133
   
   
  Ορθογραφία! | 13/02/2012 12:53
  Ο καθηγητής σας Ανδρέας Παπανδρέου (της γνωστής οικογενείας) προφανώς δεν σας έμαθε ορθογραφία: "εστιάζετε" το διδακτορικό γράφεται με "αι". Μπορεί να μην έχετε άδικο σε όλα όσα γράφετε, αλλά η απλοϊκότητα των απόψεών σας συναγωνίζεται την ανακρίβεια της ορθογραφίας σας. Όσο για τον καθηγητή σας, καλύτερα να σας έλεγε πώς ένας "σοσιαλιστής" πρωθυπουργός καταφέρνει να μας αφήσει κληρονομιά, εκτός από τον "διάδοχο" που ανέβηε στο θρόνο "αντ' αυτού" και δυο-τρια πριγκιπόπουλα ακόμα να τρέφουμε. Σίγουρα, τέτοιες χώρες είνα μάλλον καταδικασμένες να είναι φτωχές...
  Αυστηρός συντηρητικός
  απάντηση54
   
   
   
  Just a minute please! | 13/02/2012 12:49
  H oikonomia tou Keynes efarmozetai stin ellada edo kai dekaeties me tis dimosies ependyseis na kratane meso Mesoyiakon programmaton kai allon EE kondylion ypsila tous rythmous anaptyxis mehri kai to 2004 peripou. S'afto to modello stirihthike n oikonomia mas kai vouliaxe. Einai evyenes kai koinonika filiko modello yiati prosvlepei sto full employment alla proypothetei exalipsi grafeiokratias, red tape kai diafthoras toulahiston kathos kai ypodomes kai synthikes pou tha voithisoun tin ousiastiki anaptyxi - xekathari forologiki politiki, ousiastikes diefkolynseis pros tous epiheirimaties yia anoigma epiheiriseon, tehnognosia kai propanton diafaneia stin politiki kai dimosia dioikisi metaxy allon. Prin yinoun ola afta then borei kat'eme na efarmostei keynsiano modello. Se ola afta ehoume tromero elleima opos toulahiston pliroforoumaste apo ta MME. Horis loipon tis metarythmiseis kai tis allages pou oloi xeroume oti prepei na yinoun stis domes kai tin leitourgia tou dimosiou kai idiotikou tomea kai otan emeis oi idioi den kratame hamilo profil, alla syllivdin katigoroume kommata, kratos kai koinonikes omades, yiati n troika pou ta gnorizei episis na dosei hrimata yia anaptyxi se ena systima pou oloi theoroun dieftharmeno?
  emigres
  απάντηση62
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  To ΔΝΤ προκαλεί οικονομική αστάθεια | 13/02/2012 12:33
  Στο προηγούμενο σχόλιο, το σωστό link είναι http://tinyurl.com/6omklad
  Κ. Φράγκος
  απάντηση22
   
   
  Το ΔΝΤ προκαλεί οικονομική αστάθεια | 13/02/2012 12:26
  Θέλω να συγχαρώ τη κα. Κεσίδου για το πολύ εμπεριστατωμένο άρθρο της. Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα λειτουργούν ως έναν ιατροδικαστή που πλησιάζει έναν ασθενή που ζει: προκαλούν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υπόσχονται και λειτουργούν ως προάγγελο κακών, εφαρμόζοντας σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε χώρες που δεν μπορούν να τις υιοθετήσουν. Πρόσφατα, δημοσιεύσαμε μια μελέτη όπου παίρνοντας τα παραδείγματα της Ρωσίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας όταν παρενέβη το ΔΝΤ, αποδείξαμε με γραμμικά μοντέλα, ότι αυξήθηκε η ανεργία, ο πληθωρισμός και το δημόσιο χρέος. Βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://tinyurl.com/6u99m3t
  K. Φράγκος
  απάντηση59