ΕΝΑΣ τέτοιος τίτλος βιβλίου δίνει ως πρώτη εντύπωση ότι στις σελίδες του θα μάθουμε πολλά και διάφορα για έναν χώρο του αθλητισμού της εποχής όπου η σκοπιμότητα της «νίκης» υποτάσσεται, δίχως ενδοιασμό, σε γνωστά ή και άγνωστα μέσα. Αλλά ο υπότιτλος «μια ρεαλιστική προσέγγιση στον υπέροχο κόσμο του τρεξίματος» μας μεταφέρει σ’ έναν άλλον κόσμο και σε μια υπερασπιστική «απολογία» για έναν σημαντικό και ωφέλιμο τρόπο ζωής. Η ύλη του βιβλίου του ορθοπαιδικού και δρομέα μεγάλων αποστάσεων Νίκου Μαρκέα – για να σημειωθεί και η επιστημονική ιδιότητα του συγγραφέα – αναπτύσσεται σε 46 σπονδύλους, όσα είναι και τα μέρη του όλου πονήματος.

***

ΜΕ ΚΙΝΗΤΗΡΙΟ μοχλό την ουσία τού «τρέχειν» δημιουργείται ένα τεράστιο μωσαϊκό όπου η επιστήμη τεκμηριώνεται μέσα από τη ζωτική κίνηση και ο ψυχοπνευματικός ατομικός και κατ’ επέκταση κοινωνικός κόσμος αποκτά έναν πολυδιάστατο και πολύμορφο υποστηρικτικό λόγο. Ακόμη και μια παρότρυνση καθημερινότητας και ανανέωσης ως προς το ότι «ο δρομέας τρέχει για να δώσει πάνω απ’ όλα ευχαρίστηση στον ίδιο τον εαυτό του».

***

ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ με τα σαράντα και πλέον θέματα έχουν μια τόσο πλατιά «επιχειρηματολογία» που απλώνεται στις σελίδες του βιβλίου με την αλληλουχία της επιστημονικής γνώσης, της αποκάλυψης εννοιών που συνδέονται όχι μόνο με τη σωματική υγεία και άσκηση αλλά καταλήγουν σε μια ολοκληρωμένη επίδοση ζωής. Δρομέας μεγάλων αποστάσεων, ο συγγραφέας επί δεκαετίες υπερασπίζεται την άθληση ως εξισορρόπηση χωρίς την επιδίωξη και τη δέσμευση του τρεξίματος ως πηγή κέρδους, οικονομικού και δημόσιας προβολής και θαυμασμού.

***

ΠΥΞΙΔΑ αυτής της ιδιότυπης αλλά και απολαυστικής στην ποικιλία των επί μέρους ψηφίδων είναι ο δρομέας που «σκέπτεται και αναζητά», ας πούμε, φιλοσοφική αντίληψη καθώς μας γυρίζει χιλιετίες πίσω, όταν ο άνθρωπος έτρεχε πειθαρχημένος στον νόμο της επιβίωσης. Απειράριθμες οι αναφορές και εύληπτη η γραφή για χίλια δυο θέματα και εικόνες εμπειρίας, ογκόλιθοι αλλά και ψήγματα από τη σκηνή του βίου. Σφιχτοδέσιμο της σωματικής άσκησης με τον νου και την ψυχή. Ο συγγραφέας έχει φροντίσει με εμφανή επιμέλεια τα δείγματα και τα παραδείγματα τα οποία εμφυτεύονται στην επί μέρους θεματογραφία και είναι και μια χρήσιμη και ελκυστική γνώση και εμπειρία. Ετσι αιτιολογείται και η επεξήγηση αυτής της συγγραφικής πορείας ως «ρεαλιστική προσέγγιση στον υπέροχο κόσμο του τρεξίματος».

***

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ κείμενο της στήλης στις 22 Ιανουαρίου (τίτλος «Τρέχετε… Τρέχετε») ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των σωματείων μαζικού αθλητισμού δρόμων υγείας και μεγάλων αποστάσεων κ. Κ. Σάμιος απαντά στο ερώτημά μας τι κάνει η Πολιτεία γι’ αυτόν τον μεγάλο τομέα λαϊκής άθλησης. Χρειάστηκαν 2½ μήνες για να συναντηθούν με ειδικό συνεργάτη του πρώην υφυπουργού κ. Χρ. Μαϊδώνη (αρμόδιος τότε στα θέματα Λαϊκού Αθλητισμού του υπουργείου Υγείας). Δεν κατέστη δυνατόν να τους δεχθεί. Εδωσαν σχετικό σημείωμα στον συνεργάτη του λέγοντας πριν από κάθε άλλο «Δεν σας ζητάμε χρήματα». Και ιδού τι ζήτησαν, επί ματαίω. Α) Σύνδεση των συλλόγων δρομέων υγείας και μεγάλων αποστάσεων με τις περιφέρειες και τους δήμους προσφέροντας ανθρώπινο δυναμικό είκοσι και πλέον χιλιάδων ερασιτεχνών αθλητών. Β) Πρόσβαση των δρομέων στις εγκαταστάσεις που εποπτεύονται από τη ΓΓΑ και τους δήμους, δίχως «χαράτσι» εισόδου. Γ) Συντονισμό για τη συνδρομή της Τροχαίας και του ΕΚΑΒ καθώς και των εθελοντών των σωματείων με την παρέμβαση του υπουργείου. Δ) Διάθεση χώρου για στέγαση της ομοσπονδίας. Σε ουδένα από αυτά τα τόσο ολιγαρκή (αδάπανα) αιτήματα άθλησης κοινωφελούς μορφής υπήρξε ανταπόκριση από τον τότε αρμόδιο υφυπουργό του υπουργείου Υγείας. Επισημαίνουμε, για ακόμη μία φορά, την κοινωνικής αξίας αξιοποίηση και στήριξη δεκάδων χιλιάδων αθλουμένων χωρίς καμία οικονομική ή άλλης μορφής σκοπιμότητα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ