Δεν θα χρειαζόταν ίσως η ματιά ενός νομπελίστα για να επιβεβαιωθεί αυτό που αντιλαμβάνεται ο κάθε σκεπτόμενος Ελληνας: ότι το πρώτο μνημόνιο, έμπνευσης του κ. Πόουλ Τόμσεν και των ελλήνων συνεργατών του, απέτυχε και ότι και το δεύτερο μνημόνιο που επιβάλλει υπό την απειλή της άτακτης χρεοκοπίας το ΔΝΤ στη χώρα μας δεν θα έχει καμία τύχη αν δεν αλλάξει το ζοφερό κλίμα και δεν αποκατασταθούν οι αναγκαίες συνθήκες για επιστροφή της οικονομίας στον δρόμο της ανάπτυξης.
Επειδή όμως στην Ελλάδα αυτό που κυριαρχεί, ακόμη και σήμερα, στις τραγικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, είναι το «πολιτικό παιχνίδι», έχουν μεγάλη σημασία και αξία οι 150 λέξεις του άρθρου του καθηγητή Πόουλ Κρούγκμαν στους «Νew York Times» για την Ελλάδα καθώς αποκαλύπτει τη γύμνια των οικονομολόγων του ΔΝΤ.
Γράφει λοιπόν:
«Το υφιστάμενο σχέδιο ζητεί από την Ελλάδα να επιτύχει ένα τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή πλεόνασμα στο οποίο δεν συνυπολογίζονται οι τόκοι για το χρέος, από -10% του ΑΕΠ το 2009 στο +4% το 2014.
Αυτή είναι μια τεράστια μεταστροφή, η οποία μάλιστα υποτίθεται ότι θα συμβεί εν μέσω μιας οικονομίας που πλήττεται από βαθιά ύφεση. Αυτό φαίνεται αδιανόητο».
Και συμπληρώνει:
«Οταν ξεκίνησε, η Ελλάδα είχε ένα τεράστιο έλλειμμα που σήμαινε ότι, ακόμη κι αν αρνούνταν ολόκληρο το χρέος της, θα αναγκαζόταν να προχωρήσει σε τεράστια συρρίκνωση των δημοσιονομικών δαπανών. Αυτό δεν ισχύει πια.
Αυτό που βλέπουμε πλέον είναι ένα σενάριο στο οποίο η Ελλάδα αναγκάζεται να προχωρήσει σε θανατηφόρα επίπεδα λιτότητας για να αποπληρώσει τους ξένους πιστωτές της χωρίς να υπάρχει πραγματικό φως στο τούνελ».
Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί η παρουσία του κ. Τόμσεν στη χώρα μας, παρά την τραγική αποτυχία της συνταγής που υπαγόρευσε στους αξιοθρήνητους υπουργούς του ΠαΣοΚ, οι οποίοι υποστήριξαν τη λύση ΔΝΤ μέχρι τελευταίας ρανίδος:
– Την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών, όπως άλλωστε κάνει όλα τα χρόνια της καριέρας του στο ΔΝΤ.
Η ουσία είναι ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν στις τραγικές συνθήκες της οικονομίας και στο περιβάλλον φτώχειας που δημιούργησαν τα τεράστια λάθη που έγιναν μετά την ένταξη της χώρας στο ευρώ αλλά κυρίως τα εγκλήματα οικονομικής πολιτικής των τελευταίων δυόμισι ετών.
Η διέξοδος βρίσκεται μόνο στην ανάπτυξη της οικονομίας, αυτό που ξέχασε ο κ. Τόμσεν και αυτό που λείπει από την πολιτική των ευρωπαίων εταίρων μας.
ztsolis@dolnet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ