Οτι τα σχολιαρόπαιδα του Πoλ Τόμσεν είναι δογματικά και κολλημένα το γνωρίζουμε όλοι. Αλλά και οι δικοί μας διαπραγματευτές-υπουργοί και άλλοι παραμένουν αμετανόητοι. Τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις κόλλησαν επειδή οι τροϊκανοί αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιστολής των δαπανών, που οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν επιλέξει. Και ιδιαιτέρως τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως επίσης τη μείωση των δαπανών στην Εθνική Aμυνα, στους Δήμους, στα ασφαλιστικά Ταμεία και απαιτούσαν ασφαλέστερα μέτρα. Και οι δικοί μας επέμειναν στα ίδια.

Δεν ήθελαν να πειράξουν το ταμείο του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, τις παροχές του ΝΑΤ, ούτε να περικόψουν επιχορηγήσεις προς άλλους δημόσιους οργανισμούς. Αργά τη νύχτα της Δευτέρας η διαφορά παρέμενε μεγάλη, σε σημείο που οι τροϊκανοί να θέτουν ζήτημα οριζόντιας περικοπής κατά 20% της κύριας σύνταξης όλων. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ένταση επικρατούσε στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Από τη μια το δόγμα κι από την άλλη η πελατεία. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μπλέξει άσχημα. Και το ερώτημα για τον ελληνικό λαό είναι πώς θα ξεμπλέξουμε μια ώρα αρχύτερα απ’ αυτόν τον διπλό κύκλο της συμφοράς, που παίζει με τα νεύρα μιας χώρας ολόκληρης.