Γράφοντας την περασμένη Κυριακή ότι το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Α’ Εθνικής – εξυπακούεται και των παρακάτω κατηγοριών – δεν νοθεύεται μόνο από τα όποια φάουλ ή ανθρώπινα λάθη των διαιτητών αλλά και από τον μη υγιή και κατά τούτο αθέμιτο (εξωγηπεδικό) ανταγωνισμό μεταξύ των ομάδων όσον αφορά το οικονομικό τους στάτους, κάποιοι έσπευσαν να με εγκαλέσουν γιατί, λέει, το «οικονομικό fair play» λειτουργεί υπέρ των συλλόγων που έχουν λεφτάδες ιδιοκτήτες…
Ιδιαίτερα ενόχλησε ορισμένους η θέση-πρόταση που διατύπωσα να μηδενίζονται ή και να υποβιβάζονται οι ομάδες των οποίων οι μπαταχτσήδες παράγοντες έχουν για μήνες απλήρωτους παίκτες και προπονητές ώστε να ξεμπερδεύουμε με όλη αυτή τη λαμογιά και την απάτη που μαστίζουν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και επιδεινώθηκαν τώρα λόγω κρίσης. Μάλιστα κάποιοι με… κατήγγειλαν ότι στην παρούσα φάση αυτό ευνοεί ουσιαστικά μόνο τον Ολυμπιακό!.. Λες και είναι ζήτημα συγκυρίας και όχι αρχής η θέσπιση-εφαρμογή κανόνων για επί ίσοις όροις ανταγωνισμό σε όλους τους τομείς.
Ορισμένοι μου απηύθυναν την ειρωνική μομφή ότι τώρα ανακάλυψα (ή θυμήθηκα) τον αθέμιτο ανταγωνισμό, άλλοι ότι έτσι δεν θα γινόταν ποτέ πρωτάθλημα – ενώ είχα υπογραμμίσει το «ας μη γινόταν» – και σχεδόν όλοι οι… αντιφρονούντες μού υπέδειξαν ούτε λίγο ούτε πολύ να μην το σκαλίζω άλλο… Κοινός παρανομαστής για τους… αντιρρησίες (οπαδικής) συνείδησης να μείνουν τα πράγματα ως έχουν διότι δεν μπορούν να θίγονται τα ιερά και τα όσια κεκτημένα στην ανομία και παρανομία για τις ιστορικές ομαδάρες (τους)!..
Προφανώς και το νοσηρό αυτό φαινόμενο με την ανοχή και την ατιμωρησία από την πολιτεία και τα αρμόδια θεσμοθετημένα όργανά της των αυτοαποκαλούμενων «επενδυτών της μπάλας» δεν είναι σημερινό. Ολοι γνωρίζουμε, χρόνια τώρα, το πόσο αμαρτωλό και χρεοκοπημένο-πτωχευμένο είναι το σύστημα τού εν πολλοίς κρατικοδίαιτου επαγγελματικού αθλητισμού (είτε μέσω ΟΠΑΠ είτε μέσω διαφημιστικής χορηγίας δημόσιων επιχειρήσεων είτε και από τις δύο αυτές πηγές). Απλώς, η παρατεταμένη οικονομική κρίση ήρθε να ξεγυμνώσει το εν λόγω σύστημα-απόστημα και να οξύνει τις παρενέργειες…
Για όσους εξακολουθούν να εθελοτυφλούν, υπενθυμίζω ενδεικτικά ότι:
Στη Σούπερ Λίγκα, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, αν εφαρμόζονταν αυστηρά οι διατάξεις του Εμπορικού Δικαίου «τουλάχιστον επτά από τις μεγάλες ομάδες του ποδοσφαίρου σήμερα δεν θα μπορούσαν να παίξουν μπάλα»! Αν μας έλεγε και τα ονόματα…
Παρεμπιπτόντως, να συμφωνήσω με όσους τονίζουν ότι τελικά η ΠΑΕ Ηρακλής αποτέλεσε εξιλαστήριο θύμα. Βέβαια, κατά τη γνώμη μου, ορθώς τιμωρήθηκε εφόσον πήγε να παίξει με πλαστή ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, κακώς όμως την πλήρωσε μόνο ο Γηραιός όταν οι περισσότερες ΠΑΕ έχουν μαύρες τρύπες και οφειλές και μετέρχονται διάφορα κόλπα για να παραμένουν στα αντίστοιχα πρωταθλήματα με την ανοχή-συνενοχή αρμόδιων φορέων, οργάνων και ελεγκτικών αρχών που κάνουν τα στραβά μάτια!..
Εκεί – εκεί στη Β’ και Γ’ Εθνική η κατάσταση είναι ασφαλώς χειρότερη, με τους ποδοσφαιριστές να αρνούνται πλέον να προπονούνται και να αγωνίζονται όχι μόνο απλήρωτοι αλλά και ανασφάλιστοι, με αποτέλεσμα η Φούτμπολ Λιγκ να αναγκαστεί να αναστείλει δύο αγωνιστικές (1/2 και 5/2) και βλέπουμε… Επιπλέον για τη Γ’ Εθνική πρέπει να υπενθυμισθεί ότι αντί για 18+18=36 ομάδες είχε ήδη ξεκινήσει κολοβή με 23 ομάδες (11 στον Νότιο Ομιλο και 12 στον Βόρειο)!..
Στην Α1 μπάσκετ ανδρών το πρωτάθλημα ξεκίνησε με 13 (αντί 14) ομάδες, καθώς ο Πανελλήνιος δεν πήρε άδεια από την ΕΕΑ, ενώ συνεχίζουν τελώντας ουσιαστικά υπό διάλυση το Μαρούσι και με μύρια προβλήματα το Περιστέρι και οι πάλαι ποτέ «αυτοκράτορες» Αρης και ΠΑΟΚ!..
Στην Α1 βόλεϊ ανδρών αποσύρθηκε – μεσούντος του πρωταθλήματος – ο Απόλλων Καλαμαριάς, ενώ ο άλλοτε κραταιός Παναθηναϊκός πνέει τα λοίσθια οικονομικά, διοικητικά και κατ’ επέκταση αγωνιστικά!..
Στην Α1 πόλο ανδρών οι απλήρωτοι παίκτες του Πανιωνίου απείχαν από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και η νεοσμυρνιώτικη ομάδα καταποντίστηκε (5-21) παίζοντας με εφήβους!..
Κολοβή ξεκίνησε και η Α1 χάντμπολ ανδρών με την οικονομική θηλιά να στραγγαλίζει την κυπελλούχο Ελλάδας ομάδα των Βριλησσίων. Μάλιστα ο Ποσειδών Λουτρακίου και ο Αρίων Πτολεμαΐδας δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ΟΧΕ να συμπληρώσουν την κενή (12η) θέση του πρωταθλήματος!..
Πόσο όμως ακόμη να κάνουμε όλοι (μας) τα στραβά μάτια και να μην το σκαλίζουμε το πράγμα; Σε όλο αυτό το χρεοκοπημένο και εκφυλιστικό σύστημα τού οικονομικά – και όχι μόνο – ανάπηρου πρωταθλητισμού, δεν πρέπει, κάποια στιγμή, επιτέλους, να μπει νυστέρι και να γίνει μια αρχή ώστε ο κάθε κατεργάρης να πάει στον πάγκο του; Οποιος διαφωνεί δικαίωμά του φυσικά, αλλά και δικαίωμα του υπογράφοντος και όσων συμφωνούν με αυτή την άποψη-θέση να την υποστηρίζουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ