Ας γυρίσουμε σελίδα και ας δούμε την Ελλάδα κατά την Μετά Χρεοκοπία (Μ.Χ.) εποχή.

Ατακτα η τακτικά, συντεταγμένα η ασύνταχτα, η Ελλάδα ουσιαστικά χρεοκόπησε! Δεν έχει ούτε τα χρήματα να εξοφλήσει σήμερα, ούτε την προοπτική να τα αποπληρώσει αύριο. Δεν είναι η πρώτη φορά για την ίδια, ούτε η πρώτη χώρα που χρεοκοπεί και μπαίνει σε αναγκαστική διαχείριση από τους πιστωτές της.

Και άλλες χώρες που χρεοκόπησαν εξακολουθούν να υπάρχουν. Δεν είναι εταιρείες, όπως η Lehman Bros με υπαλλήλους που θα δουλέψουν αλλού, η κτήρια που ενοικιάζονται σε άλλους. Είναι κάτοικοι γεωγραφικής περιοχής με όνομα και ιστορία.

Ας είμαστε αληθινοί. Χρεοκόπησε το μεταδικτατορικό πολιτικό σύστημα της Ελλάδος. Χρεοκόπησε το κοινωνικό-οικονομικό μοντέλο ύπαρξης και ευημερίας της με ψέματα και δανεικά.

Δεν συζητείται πλέον η διάσωση της Ελλάδος από τις απαιτήσεις των δανειστών της. Συζητείται πόσο από το χρέος της θα «κουρευτεί» η θα συγχωρεθεί. 50-60-70%; Άτακτα η συντεταγμένα; Δεν έχει σημασία. Σε κάθε περίπτωση, οι θεσμικοί και σπεκουλαδόροι πιστωτές της θα υποστούν ζημίες στην επένδυση τους στο κρατικό και ιδιωτικό χρέος της χώρας που χρηματοδότησαν. Ας πρόσεχαν! Ο δανειστής είναι εξ’ ίσου υπεύθυνος με τον δανειζόμενο για την απόδοση και την αποπληρωμή των δανεικών. Τυχόν λάθος εκτιμήσεις επιβαρύνουν και τους δυο.

Αλλά ας πρόσεχε κι’ η πολιτικό-επιχειρηματική ελίτ που διαχειριζόταν τις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Ούτε οι μεν ούτε οι δε πρόκειται να συγχωρεθούν παρά το κούρεμα. Αυτοί που χρέωσαν, απαξίωσαν και έσβησαν τα όνειρα του κόσμου θα τιμωρηθούν ατομικά και συλλογικά.

Μαζί τους θα τιμωρηθούν και οι πολίτες που πίστεψαν το πελατειακό πολιτικό παραμύθι, επικροτώντας τις υπερβάσεις. Γιατί βολεύονταν από το πρόσκαιρο μερίδιο που η ελίτ τους παραχωρούσε. Έτσι, η χώρα σήμερα, τελεί υπό αναγκαστική διαχείριση- του αντίστοιχου πτωχευτικού Άρθρου 99- από τους πιστωτές της.

Από την άλλη, το οξύμωρο είναι ότι η Ευρωζώνη είναι σήμερα οικονομικά ισχυρότερη από τις ΗΠΑ την Καλιφόρνια και άλλες πολιτείες της. Αλλά είναι πολιτικά πιο αδύναμη από τις ΗΠΑ. Ως επακόλουθο, είναι ευάλωτη στις επιθέσεις του Κεφαλαίου, γιατί έχει διστάσει να κάνει το επόμενο βήμα σύντονης συλλογικής συμπεριφοράς και πολιτικό-οικονομικής συνένωσης.

Είμαστε μάρτυρες μιας φούσκας που έσκασε. Όπως οι εκρήξεις της κοσμογονίας. Φυσικές μετεξελίξεις, όπως η δημιουργία του σύμπαντος και η εξέλιξη του πλανήτη μας. Ανθρώπινες μετεξελίξεις, όπως οι πόλεμοι, οι λοιμοί και οι οικονομικές κρίσεις. Καταστρέφουν μεν, αλλά δημιουργούν καινούργια δεδομένα στην επόμενη υπαρξιακή εποχή. Οι στάχτες της καταστροφής συνθέτουν το λίπασμα της δημιουργίας. Έτσι γράφεται η ιστορία κι’ έτσι διαμορφώνεται το μέλλον.

Ετσι διαμορφώνετε η επόμενη μέρα της Ελλάδος, της Ευρώπης και του κόσμου. Κι’ όλα αυτά εξ’ αιτίας της Ελλάδος. Η Ελληνική κρίση δεν είναι μόνο εθνική. Είναι πανευρωπαϊκή. Είναι παγκόσμια. Είναι το πεπρωμένο της Ελλάδας να γράφει ιστορία! Άλλοτε καλή, άλλοτε κακή. Ήδη η ελληνική κρίση περιγράφεται ως «σύνδρομο» και αποτελεί ιστορική αναφορά.

Από την μια μεριά, η Ελληνική κρίση θα ωθήσει την Ευρώπη να πραγματοποιήσει το ενωτικό βήμα που θα την θωρακίσει και θα της διασφαλίσει την κοινωνική ευημερία. Από την άλλη, η Ελλάδα έχει την ιστορική υποχρέωση να ξαναχτιστεί και να μετεξελιχθεί.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ενδέχεται να εγκαταλείψουν το προπύργιο της κρίσης που στηρίζουν, συμπεραίνοντας ότι είμαστε είτε άβουλοι, είτε ανίκανοι να υλοποιήσουμε τις δομικές αλλαγές για τις οποίες δεσμευθήκαμε έναντι του προγράμματος διάσωσης μας. Ψεύτες και μπατίρηδες, θα επιστρέψουμε στον Βαλκανικό τριτόκοσμο.

Ποιος θα ηγηθεί αυτής της μετεξέλιξης της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου; Κατά τις δημοσκοπήσεις, κανένας από τους σημερινούς πολιτικούς φορείς της Ελλάδος και τους επιχειρηματικούς, συντεχνιακούς και μηντιακούς συνωμότες τους.

Αυτή είναι η υποχρέωση και δέσμευση της νέας διακυβέρνησης που θα προκύψει μετά την αναδιάρθρωση του εθνικού χρέους το οποίο διαχειρίζεται η ενωτική Κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Κανείς δεν θα μας δανείσει τα αναπτυξιακά κεφάλαια που χρειαζόμαστε αν συντηρήσουμε τα στοιχεία που προκάλεσαν την χρεοκοπία μας. Γιατί θα χρεοκοπήσουμε ξανά. Στο μεσοδιάστημα, θα μας πάρουν τις ιδιοκτησίες μας για ένα κομμάτι ψωμί και θα καταντήσουμε ενοικιαστές στην ίδια μας την χώρα.

Μιλάμε για μια Ελλάδα που παράγει λιγότερα από αυτά που καταναλώνει. Και που όσα παράγει είναι ακριβότερα απ’ αυτά που εισάγει. Μιλάμε για μια Ελλάδα με σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, όχι ανόμοιο με της υπόλοιπης Ευρώπης. Με ύφεση διαρκείας, γηράσκοντα πληθυσμό, αρνητική γεννητικότητα και ανεργία κοντά στο 50% στους νέους που υποτίθεται ότι θα χρηματοδοτήσουν το συνταξιοδοτικό και κοινωνικό πρόγραμμα της χώρας…

Η ΝΔ του Κ. Καραμανλή έφερε την χώρα σο χείλος του γκρεμού. Το ΠαΣοΚ του Γ. Παπανδρέου απεδείχθη ανίκανο να διαχειριστεί την κρίση. Τα υπόλοιπα κόμματα είναι αντιρρησίες συνείδησης, χωρίς πρόταση διακυβέρνησης. Ο απηυδισμένος λαός δεν έχει ακόμη μορφοποιηθεί σε κόμμα εξουσίας. Θα του πάρει χρόνο.

Ζητείται έμπνευση. Ζητείται διέξοδος. Ζητείται λύση. Ζητείται προοπτική. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται μια αξιόπιστη πρόταση ηγεσίας και διακυβέρνησης. Θέλει να μάθει που πάει. Χρειάζεται την αλήθεια. Την αλήθεια μπορεί να την διαχειριστεί. Το ψέμα δεν το αντέχει άλλο. Ο θυμός τον ακυρώνει. Η αβεβαιότητα τον σκοτώνει.

Είναι ώρα να βγουν μπροστά οι πατριώτες, οι οραματιστές, οι ειλικρινείς, οι δουλευταράδες, οι ανιδιοτελείς αυτής της χώρας. Να διαχειριστούν τις προσδοκίες που ο λαός θα τους εκχωρήσει στις επόμενες εκλογές.
Και ως μοναδική διέξοδος προβάλλεται το ΠΑΣΟΚ, όντας το μόνο κόμμα που μπήκε σε διαδικασία νέας ηγεσίας. Αν από τις διαδικασίες του προκύψει νέα, άφθαρτη ηγετική ομάδα που θα θάψει το παλιό ΠΑΣΟΚ, ενδέχεται να ξανακυβέρνησει. Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θα δείξουν την πολιτική ωριμότητα (η μη) του κόμματος και την δυνατότητα επιβίωσης του.

Ας γυρίσουμε σελίδα λοιπόν.