Ακόμη φωνάζουν – και δικαίως – στον Ολυμπιακό για το πέναλτι που δεν υπέδειξε ο διαιτητής Πέτρος Κωνσταντινέας όταν ο Εντιμάρ τράβηξε και έριξε εντός περιοχής της Ξάνθης τον Βασίλη Τοροσίδη. Διότι πράγματι υφίσταται αλλοίωση αποτελέσματος, καθώς αν ευστοχούσε ο παίκτης των Ερυθρολεύκων που θα αναλάμβανε την εκτέλεση του πέναλτι, το τελικό σκορ δεν θα ήταν Ξάνθη – Ολυμπιακός 1-0 αλλά 1-1, αφού η επίμαχη φάση έγινε στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης.
Επαναλαμβάνω ότι αναμφίβολα ήταν… πεναλτάρα το γκρέμισμα του Τοροσίδη και οι Ερυθρόλευκοι νομιμοποιούνται να διαμαρτύρονται γι’ αυτό, ασχέτως αν ο χαμένος βαθμός της ισοπαλίας δεν επιστρέφεται, καθώς στο ποδόσφαιρο ισχύει το «μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται»… Από ‘κεί και πέρα όμως, κατά τη γνώμη μου, με τα διάφορα περί Αλαντίν και καμηλιέρηδων που ειπώθηκαν, η συζήτηση βγήκε… οφσάιντ.
Διότι τι σχέση μπορεί να έχει ένα πέναλτι που (κακώς) δεν δόθηκε και εν γένει η (σωστή ή λανθασμένη) διαιτητική εφαρμογή των κανονισμών εντός γηπέδου με το πόσα λεφτά βάζει στην ομάδα του ο κάθε μεγαλομέτοχος; Το αν ένα πέναλτι (πρέπει να) δίνεται ή όχι έχει να κάνει με τους ποδοσφαιρικούς κανονισμούς και μόνο και ουδόλως (πρέπει να) συναρτάται με το πόσο ισχυρός οικονομικά είναι ή δεν είναι ο ιδιοκτήτης εκάστης ομάδας!
Κι αν τα σκάγια για Αλαντίν και καμηλιέρηδες παίρνουν μπάλα πρωτίστως τον Παναθηναϊκό που εδώ και καιρό ψάχνει επενδυτές στο άχαρο σίριαλ με σαουδάραβες πρίγκιπες αμφιβόλου υποστάσεως, τότε την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Αρη, τον ΟΦΗ, τον Πανιώνιο, τον ΠΑΣ Γιάννινα και όποιες άλλες ομάδες στην παρούσα φάση είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση οι διαιτητές πρέπει να τις σφάζουν κατά την οπαδική έκφραση και να μη βγάζουν τσιμουδιά γιατί δεν έχουν σοβαρούς επενδυτές;
Ουδεμία αντίρρηση ότι πρέπει να υπάρχουν και να επιβραβεύονται οι σοβαροί επενδυτές στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εν τοιαύτη περιπτώσει όμως το ζήτημα δεν μπορεί να τίθεται με τη λογική ότι οι ομάδες που έχουν «μπατίρηδες», οικονομικά αφερέγγυους ή κακοπληρωτές παράγοντες – συνεπώς και απλήρωτους παίκτες – δεν δικαιούνται να έχουν την περιβόητη διαιτησία του 50%-50%. Αν ήταν έτσι, ας προστεθεί στον ΚΑΠ μια διάταξη ότι οι απλήρωτοι παίκτες απαγορεύεται να κερδίζουν πέναλτι – πόσω μάλλον ένα ματς…
Υπάρχει η αυτονόητη διάσταση για τους ιθύνοντες του ποδοσφαίρου την οποία και θα προσυπέγραφα ως θέση-πρόταση: Οι ομάδες που χρωστάνε πάνω από δύο-τρία μηνιάτικα και δόσεις συμβολαίων σε παίκτες και προπονητές να μηδενίζονται ή και να υποβιβάζονται ώστε να ξεμπερδεύουμε με όλη αυτή τη λαμογιά και την απάτη που μαστίζουν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και επιδεινώθηκαν τώρα λόγω κρίσης. Κι αν δεν μπορεί να διεξαχθεί πρωτάθλημα 16 ομάδων, ε, ας μη διεξαχθεί!
Αλλωστε είναι κοινό μυστικό στους παροικούντες την ποδοσφαιρική Ιερουσαλήμ αυτό που αποκάλυψε πρόσφατα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος τονίζοντας ότι αν εφαρμόζονταν αυστηρά οι διατάξεις του Εμπορικού Δικαίου «τουλάχιστον 7 από τις μεγάλες ομάδες του ποδοσφαίρου (σ.σ.: προφανώς εννοούσε της Σούπερ Λίγκας) σήμερα δεν θα μπορούσαν να παίξουν μπάλα»!
Το πρωτάθλημα νοθεύεται όχι μόνο από τα (όποια) διαιτητικά σφάλματα ή φάουλ αλλά και από τον μη υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των ομάδων όσον αφορά το οικονομικό τους στάτους. Πρέπει συνεπώς, όχι μόνο τους ιθύνοντες της Πολιτείας και των θεσμικών ποδοσφαιρικών φορέων-αρχών αλλά και τους ίδιους τους σοβαρούς επενδυτές της μπάλας να τους ενδιαφέρει η θέσπιση και εφαρμογή κανόνων ώστε το παιχνίδι να παίζεται επί ίσοις όροις μέσα αλλά και έξω από τα γήπεδα. Ειδάλλως ο καλώς εννοούμενος ανταγωνισμός καθίσταται αθέμιτος. Διότι δεν μπορεί οι ΠΑΕ που έχουν μαύρες τρύπες και χρωστάνε και της Μιχαλούς να συμμετέχουν στις διοργανώσεις πρωταθλήματος και Κυπέλλου σαν να μη συμβαίνει τίποτε και με την Πολιτεία να κάνει εσαεί τα στραβά μάτια…
Εξάλλου αργά ή γρήγορα με την εφαρμογή από την UEFA του λεγόμενου «οικονομικού fair play» ο κάθε κατεργάρης θα αναγκασθεί να πάει στον πάγκο του. Ε, ας τον σουτάρουν μια ώρα αρχύτερα οι όποιοι (επιχειρηματικά και αθλητικά) υγιείς παράγοντες εξακολουθούν να παίζουν μπάλα στο βαλτωμένο τερέν του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ