Πάντα αισιόδοξος ο κ. Στ. Δήμας, αποφάσισε τη σύσταση μη αμειβόμενης ομάδας εργασίας για την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014. Είναι φανερό ότι ο υπουργός Εξωτερικών πιστεύει ότι θα η Ελλάς δεν θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη (και άρα δεν θα χρειαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση) ως το 2014. Σε μια τέτοια περίπτωση η ελληνική προεδρία θα ταιριάζει απόλυτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού αν συνεχίσουν έτσι τότε μέχρι το 2014 ακόμα και η Γαλλία θα δέχεται τις επισκέψεις και τις νουθεσίες ασήμαντων οικονομολόγων όπως ο κ. Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ που πληρώνονται αδρά για να επιβάλλουν τις πιο ανόητες οικονομικές συνταγές.

**

Νομικός «μαραθώνιος» με πιθανά …θύματα 27 καθηγητές (όλα τα μέλη της Συγκλήτου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών), εξελίχθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Το υπουργείο Παιδείας καθαίρεσε… 27 μέλη της Συγκλήτου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών εφαρμόζοντας όμως σχετική απόφαση των δικαστηρίων που δικαίωσαν φοιτήτρια η οποία είχε προσφύγει εναντίον της διοίκησης του Ιδρύματος. Η καθαίρεσή τους μάλιστα έγινε στις 13 Ιανουαρίου και αφού τα μέλη της Σχολής, ο νυν πρύτανης της κ. Γ. Χαρβαλιάς και τα μέλη της Συγκλήτου του, είχαν αθωωθεί ήδη από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο!

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Παιδείας, η αθωωτική απόφαση ποτέ δεν είχε φτάσει στο κτίριο του Αμαρουσίου, ούτε τους είχε κοινοποιηθεί από το πανεπιστήμιο. Χαρακτηριστικό είναι, ότι ανάμεσα στους καθαιρεθέντες ήταν και μέλος της επιτροπής που είχε οριστεί από το υπουργείο για να συντονίσει τις εκλογές με βάση τον νέο Νόμο Πλαίσιο…

**

Τη Δευτέρα θα μιλήσει ο κ. Κ. Σημίτης σε συνέδριο που οργανώνει το Ίδρυμα Heinrich Böll και το Freïe Universität του Βερολίνου. Ο τίτλος του συνεδρίου είναι «Η Ελλάδα σε κρίση. Προοπτικές στον ευρωπαϊκό δρόμο». Ο κ. Σημίτης θα επικρίνει τον σχεδιασμό που οδήγησε στο Μνημόνιο. «Το Μνημόνιο συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση», θα πει ο κ. Σημίτης. «Οι συντάκτες του Μνημονίου παρέλειψαν να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος. Η παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση».

Ο κ. Σημίτης επικρίνει και τους ηγέτες της ΟΝΕ επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν φροντίζουν για την «ισόρροπη κατανομή των ωφελειών της ΟΝΕ» και ότι θα πρέπει να το κάνουν. Είναι σαφές ότι θα επικρίνει τους Γερμανούς μέσα στο Βερολίνο, αν και η ανάγκη μιας διαφορετικής διακυβέρνησης της ΟΝΕ αναφέρεται στις ομιλίες του κ. Σημίτη ήδη από το 2000.

**