από metereologos.gr
Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018
 
 

Εκτροπές και παρεκτροπές σε χορό γύρω από τα ΑΕΙ

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι πανεπιστημιακοί και το προσωπικό των ΑΕΙ βιώνουν εδώ και δεκαετίες τις συνέπειες σπασμωδικών παρεμβάσεων από περαστικές κυβερνήσεις, ελλείψει ενός επεξεργασμένου στρατηγικού σχεδιασμού. Κατά το τελευταίο έτος, βιώνουν την επιχείρηση καθολικής σπίλωσης, που εφαρμόστηκε ως εργαλείο-αποκύημα πολιτικής κρίσης σε όλους πρακτικά τους επαγγελματικούς κλάδους. Από το τέλος του θέρους, οπότε και ψηφίστηκε ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ως σήμερα, το προσωπικό των ΑΕΙ δέχεται έναν ορυμαγδό υπουργικών αποφάσεων, παρεμβάσεων και δηλώσεων εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, επιλέγοντας να μην εκφράζεται συχνά δημόσια (σεβόμενο την κρίσιμη πολιτική-οικονομική κατάσταση), μέσα από μια στάση προσμονής της επαναφοράς στη σύνεση. Είναι όμως καιρός να καταγραφούν ορισμένα μόνο από τα συμβαίνοντα, προτού οι συνέπειες των ποικίλων εκτροπών και παρεκτροπών, που έχουν εν τω μεταξύ τελεστεί, θέσουν πλέον εν μεγίστω κινδύνω το πολυδιάστατο έργο των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Πώς ψηφίστηκε ο νόμος 4009/2011; Είναι ο μόνος νόμος που ψηφίστηκε από τέσσερα κόμματα. Έχει αναφερθεί ως υποδειγματικό παράδειγμα συναίνεσης. Είναι πράγματι ή πρόκειται για ιστορική παραπλάνηση του Ελληνικού Κοινοβουλίου; (1) Η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, επεσήμανε σειρά αντισυνταγματικών διατάξεων. (2) Όλοι οι κατεξοχήν γνώστες βουλευτές (καθηγητές Πανεπιστημίου), όλων των κομμάτων εξέφρασαν σοβαρότατες αντιρρήσεις. (3) Τα άρθρα ψηφίστηκαν συνοπτικά καθ’ ομάδες, δίχως συζήτηση, ενώ σ’ ένα από αυτά, αναφέρεται και το κεντρικό θέμα του συστήματος εκλογής, παρουσιαζόμενο ως «ταξινομική ψήφος», όρος που δεν υφίσταται στη βιβλιογραφία. (4) Οι βουλευτές της ΝΔ ενώ την μία ημέρα ψήφισαν ως αντισυνταγματικό τον νόμο, την επομένη τον ενέκριναν. Ψηφίστηκε λοιπόν αυτός ο νόμος από την Ελληνική Βουλή, ως προϊόν κομματικής συμφωνίας υψηλού επιπέδου, αντί της οφειλόμενης πολιτικής επεξεργασίας, και το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να επιφέρει τις αναπόφευκτες συνέπειές του.
Τι εκτροπές έχουν συντελεστεί; Από αρχές Σεπτεμβρίου ως σήμερα, της δημοσίευσης του νόμου ακολούθησε μια σειρά θεσμικών εκτροπών, επιχειρώντας να γίνει εφαρμόσιμος ο εν λόγω νόμος και δη μέσα σε πνεύμα «επιβολής», αντί της αναζήτησης λειτουργικότητας: (1) Τροπολογία για λεπτομερή καθορισμό εκλογικών διαδικασιών, στο εσωτερικό των αυτοδιοίκητων ΑΕΙ, εισήχθη σε νόμο περί Υγείας. (2) Υπουργική απόφαση εξεδόθη στη θέση Προεδρικού Διατάγματος, καθορίζοντας το εκλογικό σύστημα (ένα σύστημα στρεβλό, που επιβάλλει ισχυρές ομαδοποιήσεις και εμπεριέχει επιστημονικά σφάλματα (έκθεση Η. Νικολακόπουλου στη Σύνοδο Πρυτάνεων). (3) Προσωπικές επικοινωνίες της Υπουργού και του Ειδικού Γραμματέα επί διμήνου, με εκατοντάδες Καθηγητές, προκειμένου να διορισθούν επείσακτες Επιτροπές στο εσωτερικό των Πανεπιστημίων, καθώς και παράλληλη παράβαση βασικών κανόνων χρηστής διοίκησης κατά την αξιοποίηση μελών διοικητικού προσωπικού. Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα έχουν να θαυμάσουν και να ερμηνεύσουν τα αντίστοιχα ΦΕΚ που εκδόθηκαν.
Τι παρεκτροπές έχουν συμβεί; Ας αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές μόνο: (1) Διορισμένες επιτροπές να λειτουργούν παράνομα ή σε κατάσταση ιλαροτραγωδίας (πρόεδροι ή μέλη επιτροπών να δρουν ενώ βρίσκονται σε άδεια, η σύσταση των εκλογικών επιτροπών να παραμένει κρυφή ενώ ανακοινώνονται αποφάσεις τους κ.ά.), κάτω από τις αυστηρές οδηγίες της ηγεσίας του Υπουργείου («να προχωρήσετε με κάθε τρόπο και ας τα βρουν στα συνταγματικά δικαστήρια»). (2) Απειλές για διακοπή χρηματοδότησης λειτουργικών εξόδων αν δεν τηρηθούν οι ημερομηνίες (εκείνες που δεν τηρεί το Υπουργείο), (3) Απειλές για διακοπή πόρων από το ΕΣΠΑ, αλλά και επιλεκτική, τιμωρητική περικοπή πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης σε ιδρύματα που κρίθηκε πως θα «όφειλαν» (;!) να υποστηρίξουν τις κυβερνητικές πράξεις.
Ποιος επιτίθεται στη Δημοκρατία; «Η μη εφαρμογή των νόμων είναι επίθεση στη Δημοκρατία», δήλωσε η Υπουργός Παιδείας. Κατανοητό, όμως τα Πανεπιστήμια είναι ίσως οι μόνοι οργανισμοί που πάγια εφαρμόζουν λεπτομερώς τους νόμους, όλους τους νόμους (ακόμα και τους γραφειοκρατικούς και τους αντικρουόμενους) μέχρι αυτοστραγγαλισμού τους. Αξιολογούνται και κυρίως υπόκεινται σε πολλαπλούς ελέγχους από ποικίλους φορείς, κάτι που δεν το βλέπουμε κατ’ ελάχιστον στα ίδια τα Υπουργεία. Εφόσον, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το γνωρίζει αυτό πολύ καλά, άραγε παρόμοιες ιαχές ποιαν άλλη σκοπιμότητα θα μπορούσαν να έχουν παρά να συγκαλύψουν τις θεσμικές, συνταγματικές και νομικές υπερβάσεις, στις οποίες το ίδιο παρεκτράπηκε.
Πού οδηγούμαστε; Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οφείλει να παύσει, για λίγο έστω, τη στάση οίησης και επιβολής (που μόνο βραχυπρόθεσμα μπορεί να φαντάζει αποτελεσματική), ώστε να αναστοχαστεί πού οδηγεί τα ΑΕΙ. Είναι τόσες πολλές οι αντισυνταγματικές διατάξεις μέσα στον νόμο 4009/2011, καθώς και στις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις, που σε λίγους μήνες θα αναδειχθούν ορισμένες τουλάχιστον από αυτές, μέσω των αποφάσεων του ΣτΕ. Οι συνέπειες των ακυρώσεων εκλογικών αποτελεσμάτων και κυρίως των συνακόλουθων αποφάσεων, θα δημιουργήσουν όχι μόνο πρόσκαιρο χάος στη λειτουργία των πανεπιστημίων, αλλά κυρίως απώλεια ενός ολόκληρου έτους: κάτι που συνιστά υπερπολυτελές ρίσκο πολιτικού παιγνίου, ιδιαίτερα στις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
Ας μη σταθεί λοιπόν το υπουργείο Παιδείας μόνο στην απλή αλλαγή των βεβιασμένων χρονικών οροσήμων που είχε καθορίσει, κι ας περάσει άμεσα σε ουσιαστικές διορθωτικές πράξεις: απόσυρση της τροπολογίας περί εκλογικών διαδικασιών, απόδοση της ευθύνης εκλογικών επιτροπών εκ νέου στα ιδρύματα, καθορισμός ενός επιστημονικά έγκυρου εκλογικού συστήματος, επαναδιαμόρφωση των αρμοδιοτήτων και της σύνθεσης των συμβουλίων διοίκησης, σταθμισμένη συμμετοχή του συνόλου των μελών των πανεπιστημίων στις ακαδημαϊκές διαδικασίες,…, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Δεν υπάρχουν τα περιθώρια να βρεθούν τα ΑΕΙ σε περιδίνηση για έναν ακόμα χρόνο.
Εν τω μεταξύ, οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων μαζί με το σύνολο των μελών τους, οφείλουν να συνεχίζουν να βρίσκουν τρόπους προκειμένου να λειτουργούν παραγωγικά, μέσα σε κλίμα εποικοδομητικής συνοχής της κοινότητάς τους, ώστε να ανταπεξέρχονται (όπως και το πράττουν τόσους μήνες τώρα) στις εξαιρετικά δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και στην ενδεχόμενη συνέχιση της παραζάλης των εβδομαδιαίων αλόγιστων κυβερνητικών παρεμβάσεων, διασφαλίζοντας το εκπαιδευτικό, το επιστημονικό αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό τους έργο και την προβολή αυτού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η κυρία Αγγελική Δημημητρακοπούλου είναι αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (32)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  αντιρρήσεις | 19/01/2012 11:41
  Σέβομαι τις απόψεις της κ. αντιπρυτάνεως αλλά διαφωνώ ριζικά με αυτές, ΄οπως και με την εικόνα που εμφανίζουν για τα τεκταινόμενα στα πανεπιστήμια. Ναι, ο νόμος, όπως και κάθε νόμος, ιδιαίτερα όταν καλύπτει τόσο πολλά θέματα, έχει αδυναμίες. Παρέχει όμως στην πανεπιστημιακή κοινότητα ευρύτατες δυνατότητες βελτιώσεων που δεν υπήρχαν ποτέ στο παρελθόν. Δεν θυμάμαι ποτέ τα κατά καιρούς νομοθετήματα να ήσαν αρεστά σε κάποιες ομάδες διδασκόντων, των ίδιων που αντιδρούν και τώρα. Αποτέλεσμα; Η ανώτατη παιδεία να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
  panepisthmiak;ow d;askalow
  απάντηση62
   
   
   
  Κάποιοι δεν αντέχουν την δημοκρατία | 18/01/2012 02:47
  Κάποιοι δεν αντέχουν την δημοκρατία στα Πανεπιστήμια. Ειδικά κάποιοι «Πανεπιστημιακοί» αδημονούν να εφαρμοστεί ο νόμος για να μην έχουν άποψη ή να θεωρούν ότι θα έχουν άποψη όντας κολλητοί με τους κρατούντες 7 που θα απαρτίζουν το Συμβούλιο και θα αποφασίζουν για οτιδήποτε αφορά χιλιάδες άτομα του Παν/μίου στην ακαδημαϊκή και ερευνητική διαδικασία. Προτιμούν τον βασιλιά κοσμήτορα από τις συνελεύσεις των Σχολών. Δεν αντέχουν να έχουν γνώμη τα μέλη ΔΕΠ χαμηλών βαθμίδων. Οση λάσπη και να πετάτε ο κόσμος αρχίζει να σας πέρνει χαμπάρι. Η αντιπρύτανης είπε πραγματικά γεγονότα για την στάση και τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου.
  Πανεπιστημιακός δάσκαλος
  απάντηση710
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  και όμως πληρώνεται | 17/01/2012 21:07
  Η κυρία αμείβεται κανονικά και δεν καταλαβαίνει ότι το προιόν που παράγει είναι μηδενικής αξίας. Αν ήταν ιδιωτική επιχείριση θα την είχαν απολύσει.
  λάθος
  απάντηση95
   
   
  Δώστε ό,τι έχετε ευχαρίστηση στους πεινάλες πανεπιστημιακούς | 16/01/2012 07:43
  Δεν περίμενα καμία άλλη άποψη από τη Μαρία Αντουανέτα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της κόψανε το παντεσπάνι...
  babis
  απάντηση2212
   
   
   
  παράφραση τίτλου | 16/01/2012 01:24
  Γνωρίζοντας τα πράγματα εκ των έσω, και παραφράζοντας τον τίτλο του άρθρου θα έλεγα: ¨Εκτροπές και παρεκτροπές σε χορό μέσα στα ΑΕΙ". Τί να πρωτοθυμηθεί κανείς: τις καταστροφές στη διάρκεια των καταλήψεων, αλλά και σε καθημερινή βάση; τον έλεγχο των γενικών συνελεύσεων από τα παλληκάρια των συσπειρώσεων; την μετατροπή των Γενικών Συνελεύσεων σε μαζώξεις, με την ανοχή ή και την υποστήριξη των Προέδρων και πολλών άλλων ¨δασκάλων-αγωνιστών¨; την παρεμπόδιση του δικαιώματος σε διδασκαλία και έρευνα; τον ξυλοδαρμό και τον εγκλεισμό καθηγητών στα γραφεία τους; την εκλογή μελών ΔΕΠ, χωρίς το όνομά τους να έχει εμφανισθεί ούτε μία φορά στο citation index (δηλ. που ουδέποτε δημοσίευσαν κάτι αξιόλογο, ώστε να το χρησιμοποιήσει η έστω απλώς να το αναφέρει η Πανεπιστημιακή κοινότητα; -πολλοί από αυτούς έγιναν και ομότιμοι.) Την κατασπατάληση των κονδυλίων για έρευνα (είτε από το Δημόσιο, είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα) για πρόσθετο εισόδημα και για την αμοιβή "υπηρετικού προσωπικού" , χωρίς στο τέλος να προκύπτει κανένα δημοσιεύσιμο αποτέλεσμα; Την κάλυψη κάθε είδους πειθαρχικού και ποινικού παραπτώματος από τις Συγκλήτους και τις Πρυτανείες, 'το όχι στα πειθαρχικά"; Θα μπορούσα να αναφέρω άλλα τόσα παραδείγματα εκτροπών και παρεκτροπών. Θα μπορούσε λοιπόν η κυρία Αντιπρύτανις να αρχίσει από τις εκτροπές και παρεκτροπές που συμβαίνουν μέσα και όχι γύρω από τα ΑΕΙ. Φυσικά, τα ανωτέρω δεν αποτελούν προσωπική αναφορά στην ίδια, ΄καθώς δεν την γνωρίζω, ούτε ξέρω τι συμβαίνει στο Πανεπιστήμιό της. Ποιός όμως μπορεί να αμφισβητήσει ότι συμβαίνουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό στα ελληνικά Πανεπιστήμια; Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι ο νόμος. Και οι προηγούμενοι νόμοι καλοί ήταν, αλλά δεν εφαρμόζονταν. Είναι, λοιπόν, ώρα να περάσουμε στην αυστηρή εφαρμογή των νόμων.
  Μέλος ΔΕΠ
  απάντηση269
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Εάν δεν θέλετε να τον εφαρμόσετε, παραιτηθείτε! | 16/01/2012 01:13
  Τι μας λέτε κ. Δημητρακοπούλου ; Ότι δεν σας αρέσει ο νόμος που ψηφίστηκε ; Οφείλετε να τον εφαρμόσετε όμως! Εάν δεν θέλετε να τον εφαρμόσετε, να παραιτηθείτε! Όπως λέει και το σύνταγμα, για το οποίο πολύ δείχνετε να κόπτεστε στο άρθρο σας, οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Δεν μπορεί να χρηματοδοτεί ο φορολογούμενος πολίτης πανεπιστήμια που παράγουν πτυχία-χαρτιά μηδενικής αξίας.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση249
   
   
  Η λήψη του ζητουμένου | 15/01/2012 16:38
  Η αρθρογράφος αφού εκλαμβάνει ως δεδομένο αυτό που οφείλει να αποδείξει, αξιώνει τα οφειλόμενα στην περίπτωση πλήρους απόδειξης!! Με σοφιστείες όμως δεν αίρονται τα δεδομένα «χάλια της ανώτατης εκπαίδευσης» (τεκμήρια υπάρχουν στα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων του ΑΣΕΠ) Στη συνέχεια η αρθρογράφος εφαρμόζει τεχνική μισής αλήθειας. Ο ισχυρισμός ότι το κάθε περαστικό από το Υπουργείο Παιδείας πολιτικό πρόσωπο ή πρόσωπο κομματικής επιλογής δεν έχανε την ευκαιρία να «νομοθετήσει» είναι αληθής. Η πλήρης αλήθεια όμως είναι ότι η «νομοθέτηση» γινόταν πάντα κατά τις επιθυμίες ή τις παραγγελίες κάποιου ή και όλων των πρυτάνεων και των προαλειφόμενων. Έτσι, π.χ., τα μέλη του (άτυπου) σωματείου των Πρυτάνεων είναι οι μοναδικοί μισθοδοτούμενοι του Δημοσίου που δεν υπόκεινται σε πειθαρχικό έλεγχο, διότι ο Υπουργός με νόμο εκχώρησε αυτή τη συνταγματική του υποχρέωση σ’ αυτούς! Και εάν εκπέσει κάποιος επανέρχεται! Φυσικά κανένας Πρύτανης δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ γι αυτή την εξωφρενική καταπάτηση του Συντάγματος – τα καλά και συμφέροντα! Ποια νομιμότητα έχει υπόψη της η αρθρογράφος; Μήπως π.χ. είχε ασκηθεί πειθαρχική δίωξη στον Μεταξόπουλο; Μήπως είχε παρέμβει ποτέ το σωματείο των Πρυτάνεων υπέρ του Δημοσίου σε περιπτώσεις παράνομης συμπεριφοράς στο χώρο; Όσον αφορά στο Σύνταγμα, παραβλέπουν οι αναμασητές του «αυτοδιοίκητου» την αμέσως επόμενη φράση του Συντάγματος: «υπό την εποπτεία του Κράτους»! Η αρθρογράφος καταλήγει γλαφυρότατα στις αξιώσεις της από την Πολιτεία: Να μας αφήσετε ήσυχους να λειτουργούμε ανεξέλεγκτα και όπως μας βολεύει το μαγαζί μας – δηλαδή υπέρ ημών και των κολλητών μας - και να αρκεσθείτε στην παραγωγή τής οποιας ποιότητας πτυχίων! Ή, με άλλες λέξεις, η «κρατική εποπτεία» να περιορισθεί στην αφαίμαξη των φορολογουμένων υπέρ του περίπου 10% παραπάνω από το τίποτα ! Είναι φανερό ότι η λύση του προβλήματος αναγκαστικά περνά μέσα από την αποκαθήλωση των διοικήσεων, που δεν συνεργάζονται υπέρ του νόμου.
  Αριστ. Πολίτης
  απάντηση2816
   
   
  Ό,τι πει η ...αντιπρύτανης! | 15/01/2012 14:43
  Είναι τα νέα ελληνικά πανεπιστημιακά ήθη. Τον νόμο δεν τον εφαρμόζουμε, γιατί είναι κακός! Παραπλανήθηκαν όλοι όσοι τον ψήφισαν, μόνο οι πανεπιστημιακοί (κάποιοι) ξέρουν το σωστό. Την οίηση και την πονηριά την έχει το Υπουργείο Παιδείας και όχι οι καημένοι οι πανεπιστημιακοί. Οι οποίοι (άκουσον, άκουσον) ενδιαφέρονται και για την...συνταγματικότητα του νόμου. Ενώ καραμπινάτες αντισυνταγματικές ενέργειες στα Πανεπιστήμια (καταλήψεις, φτύσιμο εψηφισμένων νόμων κ.λ.π.) τις ανέχονται ή μάλλον τις διευκολύνουν με τη στάση τους. Ουαί υμίν!
  πολίτης
  απάντηση3116
   
   
   
  Ντροπή !!!!! | 15/01/2012 14:31
  Πρόκειται για το πιο ακραία υποκριτικό κείμενο που έχει κυκλοφορήσει για το θέμα των Πανεπιστημίων. "Εκτροπές" οι προβλεπόμενες Υπουργικές Αποφάσεις και όχι η άρνηση εφαρμογής του Νόμου από τα κορυφαία πνευματικά ιδρύματα της χώρας, "παρεκτροπή" η εφαρμογή του Νόμου με δεδομένο ότι οι κατώτεροι κάθε περιστάσεως πρυτάνεις υπονόμευσαν με κάθε γελοίο τρόπο τις διαδικασίες. Και η γνωστή απόπειρα παραπλάνησης η οποία βεβαίως δεν πείθει πλέον κανέναν πλην του ΣΥΡΙΖΑ: "....τα Πανεπιστήμια είναι ίσως οι μόνοι οργανισμοί που πάγια εφαρμόζουν λεπτομερώς τους νόμους, όλους τους νόμους....". Μεγάλο ταλέντο η κ. "Αντιπρύτανις". Μήπως οι κουτσοί και οι στραβοί που έχει εκλέξει στη Ρόδο πρέπει να επιμείνουν στην εκστρατεία τους να τους εκπροσωπήσει και αλλού, πχ στη Βουλή;;;;;
  Dimitris Nertis
  απάντηση3019
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Αντισυνταγματικότητα ποιου νόμου; | 15/01/2012 14:28
  Αρκετοί διαφωνούντες με το νόμο αναφέρονται στην πιθανή "αντισυνταγματικότητά" του, αλλά κανείς δεν έχει προσδιορίσει με ακρίβεια ποια είναι ακριβώς η αντισυνταγματικότητα αυτή και επίσης πόσο συνταγματικό είναι το υπάρχον μοντέλο διοίκησης των ελληνικών πανεπιστημίων. Οι περισσότερες διαφωνίες προέρχονται από τις υπάρχουσες διοικήσεις των πανεπιστημίων που έχουν άμεσο συμφέρον να διατηρηθεί το status quo που αποδειγμένα τους εξυπηρετεί εφόσον τους τοποθέτησε στη διοίκηση. Η σιγή της πλειονότητας των αλλων μελών ΔΕΠ αλλά και των φοιτητών έμμεσα υποδεικνύει ότι για πολλούς που επίσης ενδιαφέρονται για το πανεπιστήμιο ο νέος νόμος μπορεί να είναι πραγματικά ευκαιρία για βελτίωση. Τελικά, ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι η "αντισυνταγματικότητα" του νέου νόμου, αλλά η αποσπασματική και στρεβλή εφαρμογή του με τρόπο που τελικά να διασφαλίζει τα κείμενα συμφέροντα.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση1811
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  (Αντι)πρυτανική υποκρισία! | 15/01/2012 14:18
  Αυτά που μέσες άκρες προτείνει η κυρία αντιπρύτανις είναι επιστροφή στα προ της ψήφισης του Ν. 4009 και επιστροφή στις ισορροπίες όπως τις γνωρίζαμε με τον προηγούμενο νόμο (η αναφορά της σε "...όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας...", αυτό ακριβώς εννοεί). Επίσης, επειδή ορισμένοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων (κάτι που δεν είναι αρμόδια να κρίνει ούτε η ίδια, ούτε οι υπόλοιποι πρυτάνεις, και ούτε ο οποιοσδήποτε Χρυσόγονος ή όπως αλλιώς λέγεται: υπάρχουν ειδικά δικαστήρια γι' αυτό τον σκοπό), δεν είναι δυνατό να μην τηρείται ο νόμος. Εδώ, κυρία αντιπρύτανις, επιτρέψτε μου να σας πω πως διαπράττετε μέγα σφάλμα για το οποίο, εάν όντως υπήρχε δικαιοσύνη και ευνομία, θα έπρεπε να είστε στη φυλακή αυτή τη στιγμή μαζί με τους υπόλοιπους ομοϊδεάτες και ομοτράπεζους (αντι)πρυτάνεις. Γράφει και πολλά άλλα η κυρία αντιπρύτανις, όμως ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ για το αλησβερίσι όλων αυτών των χρόνων, για τη διαπλοκή και τα πλακάκια με μια σειρά από ομάδες και παρα-ομάδες της "...πανεπιστημιακής κοινότητας...", δηλ. φοιτητοπατέρες, συγκλητικούς που εκλέγονταν ή ορίζονταν συνήθως με στημένες διαδικασίες ("ελεύθερες εκλογές" τις βάφτιζαν, αλλά τα ψηφοδέλτια ήταν σημαδεμένα ποικιλοτρόπως, π.χ. μελάνι, κρυφές κάμερες, συν τα σπασμένα δόντια, τα κινητά, τα δωράκια προς τους ημετέρους, ταξιδάκια, παρτάκια, μεταπτυχιακά, υποτροφίες, κλπ. κλπ., ων ουκ έστιν αριθμός). Για όλα αυτά "τα έργα και ημέρες" των σιναφιών της κ. αντιπρυτάνεως καμία κουβέντα, αλλά η δημοκρατία μας μάρανε και οι διαδικασίες. Αυτά, κυρία μου, είναι οι προφάσεις που επικαλείστε για να μη κάνετε τη δουλειά για την οποία οριστήκατε εκεί ή σας πληρώνει ο έρμος αυτός λαός, αλλά με πρόσχημα ότι βάλλεται το αυτοδιοίκητο και ο δημόσιος χαρακτήρας των ΑΕΙ, ταμπουρωθήκατε πίσω από τις ψηλές καρέκλες και τις στρογγυλές σφραγίδες και το παίζετε προστάτες των αδυνάτων και των γραμμάτων. Μας λέτε τι δεν πρέπει να γίνει, πείτε μας, ΜΙΑ ΦΟΡΑ, τι και πώς θα γίνει κάτι, πώς θα σωθούν τα ΑΕΙ μας!
  Μέλος ΔΕΠ ΑΠΘ
  απάντηση2311
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  έκτακτα | 15/01/2012 13:57
  Μάλιστα.
  Βέβαια
  απάντηση45
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Άρνηση! | 15/01/2012 13:32
  - Αν η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν αγνοήσει -σύσσωμη- την «πολιτική» αυτή ηγεσία, όπως και κάποιες απ’ τις προηγούμενες, θα είναι συνένοχη της περεταίρω παρακμής. Οι αλλεπάλληλες αλλαγές, πουθενά αλλού δεν αποσκοπούν, πέραν από τη’ διάλυση της παιδείας. Αν διαφωνεί κανείς, ας αιτιολογήσει την ελάχιστη βιωσιμότητα των νόμων και των πρακτικών, που ζητούν, επιτάσσουν ή επιβάλλουν. Εξ άλλου, δεν μπορεί να είναι κάθε προηγούμενοι αρμόδιοι τόσο άχρηστοι κι’ όχι μόνο να μη δικάζεται κανείς γι’ αυτό, ...αλλά να παραμένουν και στα πράγματα
  Μιχάλης Πυρουνάκης
  απάντηση1119
   
   
   
  Εκτός πραγματικότητας | 15/01/2012 13:20
  Πριν λίγες μέρες παραβρέθηκα σε ημερίδα με ομιλητή καθηγητή ΑΕΙ γνωστού από τα φοιτητικά μας χρόνια............... Έμενα έκπληκτος από την απλοϊκότητα των θέσεων, αναγόμενες στα πρώτα έτη της δεκαετίας του 90... Σε ερώτηση για τα πεδία της έρευνας του μειδίασε αμήχανα... Απεναντίας η μόνιμη επωδός του ήταν ο περιορισμός των χορηγήσεων της πολιτείας, προκαλώντας την δική μου απορία εάν οι πανεπιστημιακοί έχουν επίγνωση της πραγματικότητας....
  AN-AN
  απάντηση169
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων