Αλλη µια… «σύµπτωση» ενισχύει τις υποψίες ότι ο κ. Ι. Ραγκούσης επέστρεψε στον ρόλο του µυστικοσυµβούλου του κ. Γ. Παπανδρέου. Ο αναπληρωτής υπουργός Αµυνας ενηµέρωσε την Παρασκευή το πρωί τους δηµοσιογράφους ότι υποστηρίζει την εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ µετά το PSI και τη δανειακή σύµβαση. Ακριβώς αυτό που το ίδιο απόγευµα µετέδωσε ότι επιθυµεί ο κ. Παπανδρέου προκειµένου να διατηρήσει την καρέκλα του. Η σύµπτωση είναι σατανική αφού ακριβώς την ίδια θέση για τη διαδοχή έχουν όλοι οι δελφίνοι, από τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και την κυρία Αννα ∆ιαµαντοπούλου ως τον κ. Α. Λοβέρδο. Η σπάνια σύµπνοια – σπανιότερη από την εµφάνιση του κοµήτη του Χάλεϊ – εξηγείται εύκολα. Μόλις διαπίστωσαν ότι δεν µπορούν να νικήσουν τον κ. Ευ. Βενιζέλο σε εσωκοµµατική αναµέτρηση αποφάσισαν να στηρίξουν τον κ. Παπανδρέου για να παραµείνει στην ηγεσία µε την ελπίδα να καταστραφεί στις εκλογές µαζί µε τον κ. Βενιζέλο και να κληρονοµήσουν το ΠΑΣΟΚ αυτοί.

***

Η αγαπητή µου κυρία Ελίζα Βόζεµπεργκ απέστειλε επιστολή στην οποία µε κατηγορεί ότι την ειρωνεύοµαι όταν γράφω ότι προτίθεται να διαµαρτυρηθεί δηµοσίως για την τιµή της γούνας και των Cartier. Θαυµάζω ασφαλώς την αυτογνωσία και την ευθυκρισία της βουλευτού η οποία εκτιµά ότι η ταύτιση του οίκου Cartier µε το όνοµά της γίνεται για λόγους διαφήµισης του οίκου. Η κυρία Βόζεµπεργκ εκπλήσσει και µε το χιούµορ της. Με ενηµερώνει ότι «οι τιµές της γούνας έπεσαν διότι αποτελούν πλέον είδος πρώτης ανάγκης και η τιµή αγοράς τους είναι απείρως προτιµότερη από εκείνη του πετρελαίου θέρµανσης, όπως την κατάντησε η άθλια κυβέρνηση Παπανδρέου».

***

Τέλος, υπογραµµίζει ότι «όσα είδη πολυτελείας κατέχει αποκτήθηκαν µε δικά της χρήµατα έπειτα από πολυετή έντιµη επαγγελµατική δραστηριότητα». Η διάσηµη – και όπως µε διαβεβαιώνουν οι πελάτες της ιδιαιτέρως αποτελεσµατική στα δικαστήρια – δικηγόρος του Κολωνακίου ξέχασε προφανώς ότι τον Σεπτέµβριο του 2010 «έκαψε τη γούνα της» όταν αναγκάστηκε να εξηγήσει δηµοσίως ότι οφείλει τα είδη πολυτελείας στον σύζυγό της αφού το επίσηµο εισόδηµά της κατά το προηγούµενο έτος άγγιζε µόλις τα 13.000 ευρώ.

***

Ο διεθνής επενδυτής και πρόεδρος τωνελλήνων αποφοίτων του Harvard Business School κ. Στ. Ζαββός διοργανώνει αύριο εκδήλωση στην οποία θα συµµετάσχουν ο πρώην αναπληρωτής Γραµµατέας του ΟΗΕ λόρδος Μαρκ Μάλοκ Μπράουν, ο επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών Ευρωπαϊκής Πολιτικής κ. Ντάνιελ Γκρος, ο επικεφαλής του think tank των Βρυξελλών Bruegel κ. Ζαν Πιζανί Φερί, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης και ο επικεφαλής του ΣΕΒ κ. ∆. ∆ασκαλόπουλος. Μαθαίνω µεταξύ άλλων ότι ο κ. Γκρος θα υποστηρίξει ότι η ευρωπαϊκή περιφέρεια δεν µπορεί να λειτουργήσει µε ένα τόσο ακριβό ευρώ ενώ ο κ. Γιαννίτσης θα αναφερθεί στις επόµενες κινήσεις της κυβέρνησης. Αναµένω ειδήσεις από τις οµιλίες για τις οποίες θα σας ενηµερώσω.

***

Στις αρχές Φεβρουαρίου έρχεται στην Αθήνα το βαρύ πυροβολικό του ευρωπαϊκού φιλελευθερισµού για να υποστηρίξει την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Πρόκειται για τον γερµανό ΥΠΕΞ κ. Γκίντο Βεστερβέλε, τον επίτροπο κ. Ολι Ρεν και τους κκ. Γκυ Φερχόφσταντ και Μαρκ Ρούτε. ∆εν είµαι βέβαιος ότι θα συγκινηθούν οι ψηφοφόροι, αλλά πάντως οι εν λόγω θα τα δώσουν όλα για τα µάτια της Ντόρας. Προτείνω στην πρόεδρο της ∆ηµοκρατικής Συµµαχίας να τους κάνει το τραπέζι και να τους µαγειρέψει µια από τις συνταγές από το βιβλίο «Συνταγές µε Ιστορία» που έγραψε η µητέρα της και το οποίο όπως λένε οι γνώστες της µαγειρικής είναι εκτός συναγωνισµού.

***

Γερµανικό εµπάργκο ακόµη και στην επιστήµη; Μαθαίνω ότι στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υαλοειδούς – Αµφιβληστροειδούς που θα διεξαχθεί µεταξύ 13 και 15 Ιανουαρίου στην Αθήνα δεν πρόκειται να συµµετάσχουν γερµανοί οφθαλµίατροι, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά. Προφανώς προεξοφλούν «φτύσιµο» από τους συναδέλφους τους από όλον τον κόσµο για τη συνεισφορά της κυβέρνησης Μέρκελ στην επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη και αποφάσισαν να µην έλθουν στην Αθήνα για να προστατεύσουν τους αµφιβληστροειδείς τους.

***

Μερικοί βιάζονται να αποκτήσει η Ελλάδα διπλό νόµισµα και η δραχµή να κυκλοφορήσει εκ νέου ταυτόχρονα µε το ευρώ. Συνεργάτης µου µε ενηµερώνει ότι ο ∆ήµος Αιγιαλείας αποστέλλει διπλότυπα είσπραξης στα οποία η ενδεικτική τιµή σε δραχµές αναγράφεται δίπλα στην τιµή σε ευρώ. Ας µην κουράζονται οι ανόητοι που το σκέφτηκαν αφού σε περίπτωση που αυτό συµβεί η ισοτιµία δεν πρόκειται να είναι η ίδια, αλλά σχεδόν η διπλάσια.

***

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος µε τίµησε µε επιστολή του στην οποία επισηµαίνει ότι δεν είναι αληθής η µοµφή που του απέδωσα την περασµένη Κυριακή ότι επικαλέστηκε ανύπαρκτο ποιητή για τη φράση «δεν έβαλα τα ταλέντα µου στον τόκο» µε την οποία δικαιολόγησε στη Βουλή γιατί αποδέχθηκε τον Ιούνιο την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονοµικών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκαλύπτει ότι ο ποιητής αυτός δεν είναι άλλος από τον Οδυσσέα Ελύτη ο οποίος έγραψε στα «Ανοιχτά Χαρτιά» (1974): «Ο ποιητής πρέπει να είναι γενναιόδωρος. Το να µη θέλεις να χάσεις ούτε στιγµή από το υποτιθέµενο ταλέντο σου, είναι σαν να µη θέλεις να χάσεις ούτε δραχµή από τους τόκους του µικρού κεφαλαίου που σου δόθηκε». Πέραν της διαφαινόµενης πεποίθησης του κ. Βενιζέλου ότι είναι… ποιητής (!), εκείνο που θα έπρεπε να τον προβληµατίζει είναι ότι στο εδάφιο από το οποίο εµπνεύστηκε το τσιτάτο πρωταγωνιστεί η δραχµή…

***

εν γνωρίζω αν µια διακοµµατική εκδήλωση µε… άρωµα διανοουµένων στην Παλαιά Βουλή είναι η ιδέα που έχετε για µια αξέχαστη Κυριακή. Αν όµως αυτό ακριβώς είναι εκείνο που ψάχνετε τότε σας προτείνω να σπεύσετε την ερχόµενη Κυριακή και να παρακολουθήσετε οµιλίες για την αφύπνιση και τη διάσωση του τόπου από την κυρία Αννα ∆ιαµαντοπούλου, τον κ. Κ. Χατζηδάκη, τον κ. Ι. Μπουτάρη και τον κ. Λουκά Τσούκαλη. Η εκδήλωση ονοµάζεται «Για την Ελλάδα, τώρα!» και οργανώνεται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας επιφανών της διανόησης όπως ο κ. Ν. Αλιβιζάτος, ο κ. Ν. Μουζέλης , ο κ. Αρίστος ∆οξιάδης και ο κ. Π. Μάρκαρης.

***

Τι γίνεται µε τις λίστες της Ν∆; Οι επιτελείς του κ. Αντ. Σαµαρά δηλώνουν επισήµως ότι οι λίστες δεν έχουν κλείσει, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Τα περισσότερα ψηφοδέλτια έχουν «κλείσει» αλλά επειδή υπάρχει µεγάλος ανταγωνισµός η Συγγρού διαµηνύει ότι «όλα είναι ανοιχτά» για να µην ξεκινήσει από τώρα η γκρίνια.

***

Μπορεί οι τηλεπωλήσεις να σταµάτησαν για τον κ. Α. Γεωργιάδη, µετά την ορκωµοσία του ως υφυπουργού, αλλά δεν σταµατάει να θυµίζει ότι ξέρει καλά αρχαία ελληνικά, αλλά και λατινικά. Ο Αδωνις, σε άλλη λογική από αυτήν του αρχηγού του κ. Γ. Καρατζαφέρη που προ ηµερών ενώπιον του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας κ. Κ. Παπούλια προτίµησε τα αρχαία ελληνικά, επιλέγει να σχολιάζει την επικαιρότητα µε λατινικούς όρους. Το σύνθηµα της εποχής κατά τον κ. Γεωργιάδη είναι το αρχαίο λατινικό ρητό «salus populi suprema lex», δηλαδή «η σωτηρία του λαού είναι ο υπέρτατος νόµος». Κάπως έτσι έχουµε αρχίσει να θεωρούµε φυσική τη συµµετοχή στην κυβέρνηση του τόπου ενός κόµµατος που έχει εντυπωσιάσει στο παρελθόν µε τις προοδευτικές θέσεις του σε διάφορα θέµατα – από τις ταυτότητες ως τους εβραίους.

***

Εξαλλη είναι η κυρία Χρύσα Αράπογλου µε τον κ. Α. Λοβέρδο . Ο υπουργός Υγείας πήγε στη Θεσσαλονίκη συνοδευόµενος από τους κκ. Τιµοσίδη και Μπόλαρη, δεν ήρθε σε επαφή µε κανέναν βουλευτή Θεσσαλονίκης και εγκαινίασε ένα προνοιακό κατάστηµα κάτω από το σπίτι της Χρύσας χωρίς να την ειδοποιήσει. «Με ρωτούσαν αν µε έχουν διαγράψει από το ΠαΣΟΚ» έλεγε αργότερα σε συνεργάτη µου. Ισως ήθελε να την προστατεύσει από τα γιαούρτια που όλοι οι πολιτικοί έχουν λόγο να φοβούνται. Κύκλοι προσκείµενοι στον κ. Λοβέρδο πάντως απαντούσαν ότι δεν καλούσε ο ίδιος αλλά άνθρωποι της περιφέρειας.

***

Αριστα λειτουργεί η κυβέρνηση. Τρεις υπουργούς αναζήτησε τηλεφωνικά τις προάλλες ο κ. Λουκάς Παπαδήµος και δεν βρήκε κανέναν. Ο ένας ήταν στη Γερµανία για να µιλήσει στους οµογενείς, ο άλλος σε κοµµατική εκδήλωση εντός συνόρων και ο τρίτος…

***

Το καλό δράµα έχει στοιχεία κωµωδίας και στο δράµα της αλλαγής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ τα «στοιχεία κωµωδίας» ανέλαβε να τα προσθέσει ο κ. Στέφανος Τζουµάκας. Ο γνωστός σοσιαλιστής κέρδισε τις εντυπώσεις µε την πρόθεσή του να θυσιαστεί για το Κίνηµα αναλαµβάνοντας την προεδρία του. Οφείλω να τονίσω ότι είχε πάντοτε καλή σχέση µε την κωµωδία. Συνεργάτης µου θυµάται ότι ένα απόγευµα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου µιλούσε στα γραφεία της τοπικής της Θήβας µπροστά από τα πορτρέτα του Μαρξ και του Λένιν. «Παιδί µου, ποιοι είναι αυτοί στα κάδρα;» ρώτησε µια γριούλα τον νεαρό τότε Στέφανο. «Αυτοί είναι οι παππούδες του Ανδρέα» απάντησε σοβαρά. Κάπως έτσι ξεκίνησε ο «µετασχηµατισµός της κοινωνίας» που ολοκληρώνεται τριάντα χρόνια µετά, µε τον κ. Τζουµάκα να δηλώνει εθελοντής για τη διαδοχή του Γιώργου, η οποία θα γίνει πανηγυρικά µπροστά από τα πορτρέτα της Μέρκελ και της Λαγκάρντ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ