Τρεις ιστορίες µοναξιάς αλλά και ελπίδας, τοπίο υγρό και αποβιοµηχανοποιηµένο, ατµόσφαιρα α λα Φίλιπ Λάρκιν και µια υπέροχη ελληνική γλώσσα στην οποία αναγνωρίζουµε πινελιές της πεζογραφικής µας παράδοσης, ας πούµε του Γεωργίου Βιζυηνού, είναι το βιβλίο «Ιστορίες του Χαλ» του πρωτοεµφανιζόµενου Γιώργου Μητά, που µόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη. Είναι η έκπληξη του τέλους της χρονιάς. Η πόλη Χαλ, στο Γιόρκσαϊρ της Αγγλίας, χτισµένη στη συµβολή των ποταµών Χαλ και Χάµπερ, που της δίνουν το άνοιγµα στη Βόρεια Θάλασσα, εµπορικό, αλιευτικό και βιοµηχανικό κέντρο, που έζησε την παρακµή της αποβιοµηχάνισης αλλά και της αλιείας, αποτελεί το δραµατικό σκηνικό στις ιστορίες του Μητά. Στην πρώτη ιστορία, «Κεντρική Βιβλιοθήκη», η ηρωίδα κυρία Ρότζερς, µια ηλικιωµένη και µοναχική γυναίκα, ζει την ξεφτισµένη ζωή της, δουλεύοντας ως ταξιθέτρια στην κινηµατογραφική λέσχη της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Μια σχέση συµπάθειας µε τον ισπανό φοιτητή Λούις – θαµώνα της λέσχης – της δίνει την ελπίδα για µια πρόσκληση, για µια στιγµή ζεστής κοινωνικότητας γύρω από ένα φλιτζάνι τσάι και ένα ποτήρι κονιάκ. Η στιγµή θα έρθει, αλλά δεν ξέρουµε αν είναι πραγµατική ή όνειρο της κυρίας Ρότζερς. Πάντως είναι απελευθερωτική και στον αναγνώστη δηµιουργεί την κατάσταση ευφορίας, που τουλάχιστον εγώ τη νιώθω όταν διαβάζω τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Ντίκενς. Στη δεύτερη ιστορία, «Ντόναλντ και Τζόυ», ο ήρωας είναι ο τυφλός σκωτσέζος φοιτητής Ντόναλντ που οδηγείται από τον σκύλο του Τζόυ. Η συνάντησή τους µε τον έλληνα φοιτητή δηµιουργεί τις προϋποθέσεις συναισθηµατικής απελευθέρωσης. Στην τρίτη ιστορία «Ενα ποτήρι µπύρα», µια χλιαρή Γκίνες και ένα παιγνίδι µε βελάκια στην παµπ θα περιµένουν τον πονεµένο γίγαντα Στηβ και τον τούρκο φοιτητή συγκάτοικό του Αζίζ. Μια ιστορία αληθινής συνενοχής που ολοκληρώνεται µε την αυτοκτονία του Στηβ στον ποταµό Χαλ.

Η πόλη είναι το ενοποιητικό στοιχείο και των τριών ιστοριών. Αλλά και οι ήρωες. Στην πρώτη ιστορία, κάπου στον δρόµο βλέπουµε φευγαλέα τον Ντόναλντ και την Τζόυ.

Στη δεύτερη, τον Στηβ, σκαµµένο πρόσωπο, λευκές φαβορίτες. Στην τρίτη, τον Λούις, ήρωα της πρώτης. Και φυσικά οι µυρωδιές. Φις εντ τσιπς, το κινεζικό του Double Haπness, το χνώτο της παµπ Haworth Arms.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ