Πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός μετά το «πράσινο φως» του κ. Γ. Παπανδρέου στον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο; Οι υπουργοί εκτιμούν ότι «παράθυρο για ανασχηματισμό» υπάρχει μόνον στις αρχές Ιανουαρίου και συγκεκριμένα την πρώτη εβδομάδα. Στη συνέχεια δεν θα υπάρξει ευκαιρία γιατί έρχεται η τρόικα στην Αθήνα και αρχίζουν σκληρές και συνεχείς διαπραγματεύσεις. Ο κ. Παπαδήμος, λένε, αποκλείεται να διακόψει τη διεργασία για να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο πράγματα: Πρώτον, έχει αποδειχθεί ότι δεν υφίσταται ανασχηματισμός κυβέρνησης χωρίς ανασχηματισμό του υπουργού Οικονομικών. Ένας ανασχηματισμός υφυπουργών ή υπουργών σε δευτερεύοντα υπουργεία δεν θα σημαίνει απολύτως τίποτα. Δεύτερον, θέλει ο κ. Ευ. Βενιζέλος να «ανασχηματιστεί»; Κάποιοι εικάζουν πως ναι, διότι θα ήθελε να αποφύγει τη θύελλα που έρχεται. Κάποιοι άλλοι επιμένουν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι πεπεισμένος ότι πρέπει να παραμείνει στη θέση του και να ταυτίσει το πολιτικό του μέλλον με την έκβαση της μάχης για τη διάσωση της οικονομίας. Κατά συνέπεια, εικάζουν οι καχύποπτοι, ο ανασχηματισμός θα προκύψει (ή δεν θα προκύψει) μετά από συζήτηση και συνεννόηση του κ. Παπαδήμου με τον κ. Βενιζέλο. Το «πράσινο φως» του κ. Παπανδρέου ήταν εν πολλοίς τυπικό.

**

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) δημοσίευσε έκθεση στην οποία οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2012 διαγράφονται σκοτεινές και ασαφείς. Αντίστοιχα ασαφείς και σκοτεινές διαγράφονται οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή και τη διεθνή οικονομία αφού το Ινστιτούτο χαρακτηρίζει το 2012 «έτος σύγκλισης ή έτος διάσπασης». Το καλύτερο είναι όμως αυτό που δεν αναγράφεται στην έκθεση του Ινστιτούτου στο οποίο ηγείται ο κ. Τσαρλς Νταλάρα. Σύμφωνα με γνώστη όσων λέγονται στα συμβούλια των ξένων τραπεζών (που εκπροσωπούνται από το IIF) για το ελληνικό ζήτημα, αποκλείεται να προχωρήσει το PSI και να επιτευχθεί η μείωση του χρέους που επιβάλλει η 26η Οκτωβρίου χωρίς η περικοπή («κούρεμα») να γίνει υποχρεωτική και να ξεπεράσει κατά πολύ το 50%…

**

«Αποκλείεται να γίνουν εκλογές μετά την αίσια έκβαση της νέας δανειακής συμφωνίας και του PSI», λέει κυνικός συνομιλητής μου αμφισβητώντας τους νέους σχεδιασμούς του κ. Αντ. Σαμαρά ο οποίος φέρεται να έχει συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό στο νέο αυτό χρονοδιάγραμμα. Ο συνομιλητής μου, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι το περιεχόμενο των δεσμεύσεων που θα υπάρχουν στις βαλίτσες της τρόικας, αρνείται να πειστεί ότι αυτές μπορούν να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν από τη Βουλή του 2009. Κατά τούτο εκτιμά ότι το σενάριο της διενέργειας εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου θα επανέλθει υπό συνθήκες κρίσης. Οι προτάσεις της τρόικας θα παγώσουν το πολιτικό σύστημα, οι εκλογές θα καταστούν εκ των ων ουκ άνευ, η τρόικα θα συναινέσει, εν συνεχεία θα γίνει κάποια υποτυπώδης διαπραγμάτευση επάνω στις αρχικές προτάσεις και η νέα κυβέρνηση θα ψηφίσει το τροποποιημένο πακέτο της νέας διανειακής σύμβασης. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που εκτιμούν ότι δεν υπάρχει χρόνος να γίνουν όλα αυτά και να ολοκληρωθεί το PSI πριν από τα μέσα Μαρτίου. Συμπέρασμα; Αποκλείεται να πλήξουμε και το 2012.

**

Πέραν του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος «απέδρασε» στην Ιταλία, οι επιφανείς της πολιτικής ζωής παρέμειναν στην Ελλάδα για τα Χριστούγεννα. Δεν τόλμησαν την καλοπέραση στο εξωτερικό και επέμειναν να εκπέμψουν μια φολκλορική παραδοσιακή εικόνα «οικογενειακής ευτυχίας» αντί να διακινδυνεύσουν να «εγκλωβιστούν» σε ακριβά ξενοδοχεία της αλλοδαπής. Ο πρώην Πρωθυπουργός βέβαια δεν έχει τέτοιες αναστολές, αφού γνωρίζει ότι ο ελληνικός λαός θα αναγνωρίσει το θανάσιμο λάθος του να μην τον επανεκλέξει το 2009 και θα ζητήσει ταπεινή και σεμνή συγγνώμη.