από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Η φτώχεια και η δουλεία των εθνών

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Είναι αλήθεια ότι ο αριθµός των θεωριών για την εξήγηση ενός φαινοµένου είναι αντιστρόφως ανάλογος της κατανόησής του· όπως συµβαίνει µε την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσµια οικονοµική κρίση. Πολλοί βέβαια προβάλλουν ποικίλες αιτιατές θεωρήσεις, χωρίς όµως να ψηλαφίζεται βαθιά ο πυρήνας µέσα στον οποίο σφυρηλατούνται οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που οδηγούν όχι µόνο τα άτοµα αλλά και τα έθνη στη φτώχευση και στην εξάρτηση. Γι’ αυτό ορισµένοι ισχυρίζονται – ίσως και σωστά – ότι η χώρα µας επελέγη ως ένα κατάλληλο πειραµατόζωο για να δοκιµασθούν νεοκαπιταλιστικές και µετανεοφιλελεύθερες πρακτικές καθώς εµφανίζεται – και µε ευθύνη δική µας – ο πιο αδύναµος κρίκος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι ο κύριος στόχος των αχόρταγων αγορών, στις οποίες δυστυχώς υποκλίνονται οι µεγαλύτεροι πολιτικοί ηγέτες παγκοσµίως.

Μια πλανητική όµως ολιγαρχική ελίτ, πέρα από κρατικούς επηρεασµούς και ανθρωπιά, που συνεργάζεται και µε τις εγχώριες ελίτ, δεν απευθύνεται στα άτοµα, ούτε µόνο σε ένα έθνος. Θέλει µεγαλύτερους πελάτες να επενδύσει τοκογλυφικά, σε έθνη ολόκληρα, και ταυτόχρονα να τα ελέγχει µακρόχρονα για να τα εξαρτήσει κοινωνικά και πολιτικά· θέλει να «κατακτήσει» τον πλανήτη, να ελέγξει κυβερνήσεις, να έχει πλανητική οικονοµική ισχύ.

Η κρίση του ευρωπαϊκού Νότου είναι ένα τέτοιο παράδειγµα το οποίο εκπέµπει δύο µηνύµατα: το πρώτο αφορά την αµφισβήτηση των εθνών να συνασπίζονται και να δηµιουργούν ισχυρές ενώσεις όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση· το δεύτερο, ότι κανένα µέλος µιας τέτοιας ένωσης, περιφερειακό ή πυρηνικό, δεν είναι θωρακισµένο· δεν είναι ασφαλές. Ακόµη και το πανίσχυρο σήµερα γερµανικό έθνος κινδυνεύει και το κακό σπυρί, η Μέρκελ, µε την επιµονή της στη στείρα δηµοσιονοµική πειθαρχία και στον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα σπάσει µολύνοντας όλη την Ευρώπη και τον κόσµο και ήδη το αµερικανικό και το γαλλικό έθνος δέχονται τις πρώτες αναγνωριστικές επιθέσεις.

Αυτή η παγκόσµια ολιγαρχική ελίτ δεν σκοπεύει να αφήσει ανεξέλεγκτη καµία γωνιά του πλανήτη διότι θέλει να τον εκµεταλλεύεται σε κάθε επίπεδο δύναµής του, ορυκτό και φυσικό πλούτο, τεχνολογία, κουλτούρα κτλ. Τα παραδείγµατα των υδρογονανθράκων ή των µεταλλαγµένων τροφίµων λ.χ. είναι περιπτώσεις ορατές διά γυµνού οφθαλµού. Το µεγάλο λοιπόν αυτό συστηµικό σχέδιο, που ίσως στοχεύει στην εκκίνηση επιστροφής σε µια µορφή νεοφεουδαρχίας, οδηγεί σιγά αλλά σταθερά στη φτώχεια των εθνών, δηλαδή σε µια σύγχρονη δουλεία, παγκόσµια και αδυσώπητη, διά της οποίας µπορεί να προκληθεί ανακατάταξη εθνικών κυριαρχικών δικαιωµάτων και µάλιστα χωρίς το µαλθουσιακό εργαλείο του πολέµου. Το βασικό εργαλείο-παγίδα αυτού του σχεδίου είναι η µεγέθυνση της κοινωνικο-οικονοµικής πολυπλοκότητας, η οποία επιτυγχάνεται πιο εύκολα στο υπόστρωµα της τεχνολογικής και αξιακής πολυπλοκότητας του νέου πολιτισµού µας, αν βέβαια υποβαθµιστεί πρώτα η Παιδεία, όπως δυστυχώς συµβαίνει τεχνηέντως χρόνια τώρα παγκοσµίως.

Και αν όλα αυτά έχουν ένα ίχνος αλήθειας, τότε εδώ πρέπει να υπεισέλθει συστηµατοποιηµένα ο αδιαπραγµάτευτος ρόλος των λαών, τον οποίο δεν υπολογίζουν ποτέ σωστά αυτές οι ελίτ, οι µονοσήµαντες απάνθρωπες αγορές, οι οποίες δεν µπορούν επίσης να ελέγξουν ούτε την αλυσιδωτή αντίδραση «αγανάκτηση - εξέγερση - µίσος» που προκαλούν σε δεκάδες χώρες µε τις ενέργειές τους. Αυτή την αντίδραση πρέπει να έχουν κατά νου και οι εκάστοτε κρατούντες, διότι δεν είναι µια τοπική αντίδραση αλλά παγκόσµια και δεν πρέπει να την υποδαυλίζουν εκούσια ή ακούσια.

Σε αυτή την προσπάθεια σηµαντικό ρόλο θα παίξει η καλλιέργεια ενηµέρωσης και πεπαιδευµένης εκπαίδευσης των λαών. Σε πιο άµεσο τόνο, αν θέλουν να αποδοµήσουν την εγκαθίδρυση της φτώχειας και της δουλείας των εθνών σε µεγάλα τµήµατα του πλανήτη, θα πρέπει να ελέγξουν πρωτίστως τις δαιδαλώδεις διαδροµές της τοπικής και παγκόσµιας διακίνησης του χρήµατος που έχει αποκτήσει ασυλία µέσα στην παγκοσµιοποίηση των πάντων. Οσον αφορά τα καθ’ ηµάς, είναι καταλυτικό να ουσιαστικοποιηθούν οι µηχανισµοί δηµιουργίας πραγµατικής και ισχυρής Ευρωπαϊκής Ενωσης και να απλοποιηθούν οι νόµοι, ιδιαίτερα στη χώρα µας, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσµατικοί για να στηρίξουν ένα αποτελεσµατικό κράτος που θα υψώνει το ανάστηµά του στις σχιζοφρενείς οικονοµικοπολιτικές ελίτ οι οποίες στοχεύουν στον έλεγχο κάθε ανθρώπινου όντος.

Με τέτοιες πυρηνικές κινήσεις µπορεί άµεσα να υποχωρήσουν όλα τα πολύπλοκα επιφαινόµενα αίτια και συµπτώµατα τα οποία προσπαθούν να αντιµετωπίσουν, ανεπιτυχώς όµως, οι κυβερνήσεις, για να αρχίσει η αντίστροφη µέτρηση προς την αναπτυξιακή πρόοδο. Μόνο η ριζική δηλαδή θεραπεία και όχι η συµπτωµατική θα οδηγήσει στον πλούτο των εθνών και στην απελευθέρωσή τους. ∆ύσκολο; Οχι, αν γίνει κατανοητό το πρόβληµα, καθώς ούτε οι ελεύθεροι πολιτικοί ούτε οι διανοούµενοι ούτε οι πολίτες εν γένει σε κάθε χώρα επιθυµούν την υποδούλωση είναι άλλωστε στη φύση του ανθρώπου που θέλει να ’ναι ελεύθερος.

Ο κ. Σταμάτης Ν. Αλαχιώτης είναι καθηγητής Γενετικής.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Διαμάντι | 18/12/2011 21:21
  Απίστευτο άρθρο και συγχαρητήρια. Η έκπληξη μου ήταν μεγάλη όταν το διάβασα. Όλη η αλήθεια συμπυκνωμένη σε λίγες γραμμές. Όπως είπε πρόσφατα και ένας trader στο BBC: Ποίος νομίζετε ότι κυβερνά τον κόσμο; Οι κυβερνήσεις; H Goldman Sachs και τα μεγάλα κεφάλαια κυβερνούν. Και μέχρι τώρα κυβερνούσαν μέσω κάποιων ανδρείκελων που λέγονται ΓΑΠ, Μέρκελ κλπ. Τώρα πια κυβερνούν ανοιχτά την Ελλάδα και την Ιταλία έχοντας βάλει τραπεζίτες, δηλ. δικούς τους ανθρώπους, επικεφαλείς χωρίς εκλογές. Η υποδούλωση καλά πάει και όλοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου περιμένοντας τον λύκο να σώσει τα πρόβατα. Άσχημες μέρες μας περιμένουν όλους αν δεν ξυπνήσουμε και δεν πάρουμε χαμπάρι σε τι κόσμο ζούμε, ποιός κινεί τα νήματα και ποιός ωφελείτε τα μέγιστα από αυτή την κατάσταση. Δυστυχώς η κοινωνία ακόμα κοιμάται. Ξυπνήστε, δείτε λίγο παρά πέρα από ότι σας αφήνουν να δείτε τα ΜΜΕ. Ξυπνήστε γιατί οι αλυσίδες έχουν περαστεί ήδη στα χέρια σας. Μια ματιά στην ιστορία από το 1920 και μετά και θα καταλάβετε πολλά πράγματα. Το παιχνίδι είναι στημένο.
  Μάρκος
  απάντηση61
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Μια μικρή διόρθωση | 18/12/2011 19:05
  Δεν είναι στην "στη φύση κάθε ανθρώπου να θέλει να ’ναι ελεύθερος". Μερικοί αποδέχονται ευχαρίστως τα κλουβιά, αρκεί να είναι χρυσά. Και ακριβώς σε αυτό ποντάρουν οι παλαιοί και νέοι φεουδάρχες. Μη ξεχνάμε ότι οι επαναστατημένοι δούλοι του Σπάρτακου νικήθηκαν από μισθοφόρους υποτακτικούς του Κράσσου.
  Σουρένας
  απάντηση90
   
   
   
  Περί ελίτ και σκοτεινών ομάδων | 18/12/2011 16:08
  Οι μόνες ελίτ που υπάρχουν και δρουν ακόμα ανενόχλητοι (ανομία, ανισοπολιτεία, ασυλίες) στο ελληνικό κράτος είναι τα κόμματα, οι πολιτικοί, οι "άρχοντες" της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι συνδικαλιστές του δημοσίου. Όλοι αυτοί κατέστρεψαν με τις σπατάλες τους (διαρκές έγκλημα δηλ. τα τελευταία 30 χρόνια, από το 1981 και μετά) τον ελληνικό δημόσιο τομέα με τη διαφθορά και τη χαοτική επέκταση και που τώρα συμπεράσυρε με τα χρέη του και τους φόρους και τις τιμές (που μονοπωλιακά επιβάλλει) όλην την οικονομία. Και αυτό απλώς για να διατηρήσει το μέγεθος και τα προνόμιά του, π.χ. σπατάλη κομμάτων (υπερχρεωμένα κι αυτά στις τράπεζες!), κυβερνήσεων, Βουλής (έχει μέχρι και τηλεοπτικό κανάλι - μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο!), δημ. οργανισμών, διαφθορά, αναξιοκρατία κλπ. Πώς να αντέξει αυτό το στραγγάλισμα η ιδιωτική παραγωγική οικονομία που ήταν η μόνη που παρήγαγε πλούτο; Άλλωστε τα μόνα μονοπώλια και οι μόνες σκοτεινές δυνάμεις που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία είναι μόνο αυτές του δημοσίου, της κομματοκρατίας, των πολιτικών και της διαπλοκής. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση είναι η αποκατάσταση της ισοπολιτείας, άμεση προσαγωγή στη δικαιοσύνη, κατασχέσεις περιουσιών (π.χ. πολιτικών και υπουργών που σπαταλάνε δημόσιο χρήμα, αυτών που κάνουν διορισμούς ή συντελούν στη δημιουργία άχρηστων οργανισμών κλπ) και αυστηρή φυλάκιση χωρίς εξαγορά, όσο ψηλά και να είναι στην ιεραρχία όποιος σπατάλει ή καταχράται δημόσιο χρήμα.
  Υπερ δικαιοσύνης και κοινού νου
  απάντηση64
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Δεν είναι καιρός για βολικές ερμηνείες | 18/12/2011 13:30
  Είναι ακατανόητο το άρθρο αυτό από κάποιον που είτε ξέρει πώς λειτουργεί η οικονομία είτε απλώς δεν διακατέχεται από αριστερές εμμονές και ιδεολήψιες και αφέλειες. Η αιτιότητα των σχέσεων που περιγράφονται στο άρθρο είναι στην πραγματικότητα ..αντίστροφες ή αντίθετες. Π.χ. το πρόβλημα με τις αγορές είναι ότι (αντίθετα από ό,τι λέγεται στο άρθρο) είναι υπερβολικά αποκεντρωμένες και υπερβολικά δημοκρατικές. Αυτό τις κάνει να αντιδρούν και να λειτουργούν αποσταθεροποιητικά και π.χ. κάποιες προσλαμβάνουσες αφορμές να προκαλούν πανικό και δυσανάλογα αποτελέσματα (όπως πιο παλιά με το παραμικρό, π.χ. ένα σεισμό ή μια κρίση, οι Έλληνες καταναλωτές έτρεχαν πανικόβλητοι στο σουπερ-μάρκετ και γέμιζαν τα ντουλάπια τους). Επίσης στο άρθρο παραβλέπεται τελείως η φαυλότητα των πολιτικών στην Ελλάδα (αλλά και σε Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία) που με την σπατάλη δημόσιου χρήματος, έργα βιτρίνας, χιλιάδες άχρηστους οργανισμούς του δημοσίου, πελατειακές σχέσεις, διαφθορά, ανεπίσημη οικονομία και φοροδιαφυγή, ανισοπολιτεία και ανισονομία κλπ (διαφορετικό μίγμα ανάλογα τις αιτίες υπερχρέωσης του δημ. τομέα της κάθε μίας χώρας) προκάλεσαν την κατάρρευση των δημοσιονομικών, στις πιο πολλές φορές για ίδιον όφελος (ψηοφοθηρία, ίδιον χρημ. όφελος, βόλεμα κολλητών). Μην ψάχνουμε λοιπόν για τους φταίχτες σε κάποιους κακούς στο εξωτερικό, ούτε για τα αίτια των προβλημάτων του δημόσιου τομέα (της κάθε χώρας) εκτός της χώρας μέσα στην οποία οι φαύλες πολιτικές σπατάλης και διαφθοράς προκάλεσαν το πρόβλημα.
  Αναγνώστης
  απάντηση64
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων