TO BHMA – THE NEW YORK TIMES
Δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα και το ακόμη πιο φονταμενταλιστικό σαλαφιστικό Κόμμα Νουρ συγκέντρωσαν το 65% των ψήφων στον πρώτο γύρο των πρώτων ελεύθερων κοινοβουλευτικών εκλογών της Αιγύπτου. Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο τα στρατιωτικά καθεστώτα στον Αραβικό κόσμο αποδεκάτισαν κάθε ανεξάρτητο κοσμικό πολιτικό κόμμα τα τελευταία 50 χρόνια, οι πιθανότητες να περάσει μία αραβική χώρα από τον Χόσνι Μουμπάρακ στον Τόμας Τζέφερσον χωρίς να περάσει από έναν Αγιατολάχ Χομεϊνί είναι ελάχιστές.
Oμως παραμένει να δούμε αν αυτό είναι το τέλος της αιγυπτιακής εξέγερσης για δημοκρατία, απλώς μια φάση της, μια αναπόφευκτη θρησκευτικο-πολιτική έκφραση που θα πρέπει να συνυπάρξει με το στρατό και τα προγράμματα λαϊκών μεταρρυθμίσεων. Οι νόμοι της βαρύτητας, πολιτικής και οικονομικής θα δείξουν ποιος θα ηγηθεί στην Αίγυπτο, γεγονός που αποτελεί το λόγο που σήμερα έχω περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ
Έμαθαν το μάθημά τους τα πιο κοσμικά μεταρρυθμιστικά κόμματα τα οποία ηγήθηκαν των εξεγέρσεων; Οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές μπορεί να ανάγκασαν τον αιγυπτιακό στρατό να χαλαρώσει τη λαβή της εξουσίας, όμως αυτό τους αποξένωσε από ορισμένους παραδοσιακούς αιγυπτίους ψηφοφόρους που συνεχίζουν να θεωρούν τον στρατό πηγή σταθερότητας και φαίνεται πως τους αποπροσανατόλισε από τη διαδικασία προετοιμασίας τους για τον πρώτο γύρο των εκλογών.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Τα αιγυπτιακά ισλαμιστικά κόμματα τα οποία θα ηγηθούν ενός μελλοντικού υπουργικού συμβουλίου έχουν καμία ιδέα για το πώς θα δημιουργήσουν οικονομική ανάπτυξη σε μια εποχή που η αιγυπτιακή οικονομία βουλιάζει; Στις μέρες μας, η Αίγυπτος σπαταλάει κάθε μήνα αποθεματικά σε ξένο συνάλλαγμα ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και της απομένουν μόλις 21 δισεκατομμύρια δολάρια ακόμη. Η αιγυπτιακή λίρα έχει κατακρημνιστεί στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων επτά ετών. Η νεανική ανεργία αγγίζει το 25%. Ο τουρισμός, το κυριότερο μέσο παραγωγής ξένου συναλλάγματος, που έφερε στη χώρα έσοδα ύψους 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, σήμερα όμως η πληρότητα στα ξενοδοχεία είναι πολύ χαμηλή.

Όμως οι σαλαφιστές δεν επικεντρώνονται στην τόνωση της οικονομίας. Το θέμα τους είναι ο διαχωρισμός των φύλων, η απαγόρευση του αλκοόλ και να φορούν όλες οι γυναίκες καλύπτρα στο πρόσωπο. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι λιγότερο δογματική, αλλά απέχει πολύ από τα είναι φιλελεύθερη. Πώς θα μπορέσει να προωθήσει τα φονταμενταλιστικά θρησκευτικά και κοινωνικά της ήθη χωρίς να διώξει την μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος της Αιγύπτου, για να μην αναφερθούμε στις άμεσες ξένες επενδύσεις και την ξένη βοήθεια από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΡΙΤΗ

Θα ακολουθήσει η Αίγυπτος το μοντέλο του Ιράκ; Τα θρησκευτικά κόμματα και σεκταριστικά κόμματα σάρωσαν και στο Ιράκ στις πρώτες εκλογές και μετά την κακή τους διακυβέρνηση, ο ιρακινός λαός απομακρύνθηκε προς πιο κοσμικά, πλουραλιστικά κόμματα. Οι άραβες ψηφοφόροι θέλουν μια καθαρή κυβέρνηση που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα παρέχει σταθερότητα. Το Ιράκ επίσης δείχνει ότι όταν σταματήσουν οι συγκρούσεις και αρχίσει η πολιτική, η «μάχη» δίνεται μεταξύ κοσμικών και θρησκευτικών κομμάτων. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι σαλαφιστές είναι ορκισμένοι εχθροί, συνεπώς κανείς δεν ξέρει τι είδους συνασπισμοί θα δημιουργηθούν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι σαλαφιστές ζούσαν υπογείως, επικεντρωμένοι κυρίως σε όσα ήταν αντίθετοι και περιορισμένοι σε γενικόλογες ιδεολογίες τύπου «το Ισλάμ είναι η απάντηση». Τώρα πουν αναδύονται από το αραβικό υπόγειο στον αραβικό δρόμο, όχι μόνο πρέπει να ορίσουν τι πρεσβεύουν, αλλά να το κάνουν στο πλαίσιο μια πολύ ανταγωνιστικής παγκόσμιας οικονομίας που θα αφήσει την Αίγυπτο των 85 εκατομμυρίων πολιτών ακόμη πιο πίσω αν δεν αναλάβουν δράση.