Καλές ειδήσεις

Ολα πάνε καλά από τότε που ανέλαβε ο Λουκάς Παπαδήµος πρωθυπουργός, µόνο καλές ειδήσεις έχουµε – η πιο πρόσφατη είναι ότι η Σαντορίνη αναγνωρίστηκε, επιτέλους, ως το ωραιότερο νησί του κόσµου, ανώτερο από το Μπαλί, τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο, το Σκάι των Εβρίδων, ακόµη και από την Κέρκυρα. Σε αυτό το συµπέρασµα κατέληξε το BBC.

Για τη Βενετία δεν ξέρω τι έχουν να πουν, µάλλον δεν τη µετράνε για νησί, γιατί εγώ θα ήµουν δίβουλος στην περίπτωσή της, αν θα επέλεγα αυτήν ή τη Σαντορίνη για οµορφότερο νησί του κόσµου. Η µεγάλη τους διαφορά είναι ότι η πρώτη χρωστάει την οµορφιά της στους κατοίκους, που τη δηµιούργησαν από το τίποτε, η δεύτερη στη Φύση, στο ηφαίστειό της, που λίγο – πολύ το έχουν σεβαστεί οι κάτοικοι. Λίγο µάλλον παρά πολύ.

* ∆εν µένει παρά να αναγνωριστεί το Συρράκο της Πίνδου ως το ωραιότερο ορεινό χωριό, η ∆ράκεια του Πηλίου ως το πλέον µυστηριώδες, και θα έχει αποδοθεί δικαιοσύνη στη χώρα.

Οπως της αποδόθηκαν και τα 8 δισ. ευρώ της περιβόητης έκτης δόσης που την περιµέναµε από τον Σεπτέµβριο, αν θυµάµαι καλά, γιατί τόσες δόσεις ακόµη και παλιός έµπειρος πλασιέ-δοσατζής θα τις είχε µπερδέψει. Περιµένουµε ακόµη και την καλή κουβέντα του ∆ΝΤ για να την έχουµε οριστικά στην τσέπη, ας ελπίσουµε ότι τη ∆ευτέρα θα πει «ναι» και δεν θα µπλέξουµε πάλι. Χριστούγεννα έρχονται, να µη µείνουµε χωρίς δραχµή συνταξιούχοι και δηµόσιοι υπάλληλοι – «χωρίς ευρώ» ήθελα να πω, ας δαγκώσω το πληκτρολόγιο, ηµερολόγιό µου, για να ξορκίσω το λάθος.

* Αλλη καλή είδηση των ηµερών είναι ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν θα τεθούν σε εφεδρεία, έτσι αποφάσισε το Συµβούλιο της Επικρατείας ερµηνεύοντας αυθεντικά τους νόµους και τις γραφές – όπως και παλαιότερα τις ερµήνευε αυθεντικότατα και έδινε αναδροµικά αυξήσεις σε συντάξεις και µισθούς των δικαστικών. Ούτε οι κενές οργανικές θέσεις θα καταργηθούν, είναι απαραίτητο να προσληφθούν και άλλοι υπάλληλοι για να µην καθυστερεί η έκδοση αποφάσεων.

Στυπόχαρτα και Δικαιοσύνη

Οµολογώ ότι δεν γνωρίζω πόσοι είναι οι δικαστικοί υπάλληλοι και αν είναι περισσότεροι ή λιγότεροι απ’ όσους σε άλλες χώρες. Αλλά γεµίζει χαρά η ψυχή µου που δεν φταίει η κακή οργάνωση των δικαστηρίων ούτε η µη προώθηση των νέων τεχνολογιών ούτε η ραθυµία των δικαστικών για το γεγονός ότι απαιτούνται χρόνια και χρόνια για να εκδοθούν οι δικαστικές αποφάσεις. Ειδικά στο Συµβούλιο της Επικρατείας απαιτείται σχεδόν πενταετία για την απλούστερη προσφυγή – υπάρχουν και εξαιρέσεις βέβαια, όπως αυτή η τελευταία σοφή απόφαση περί των υφισταµένων τους που βγήκε στο άψε-σβήσε.

Μαθαίνουµε ότι αυτό που φταίει για τις καθυστερήσεις είναι η έλλειψη δακτυλογράφων για να καθαρογράφουν τις αποφάσεις – τις οποίες προφανώς γράφουν ακόµη µε πένα και µελάνι οι δικαστικοί και µε δυσανάγνωστα γράµµατα, γίνονται και µουντζούρες γιατί δεν κυκλοφορούν πια στην αγορά στυπόχαρτα, πέφτει καφές και βάφει τα κείµενα – προφανώς απαιτούνται στρατιές γραµµατέων και δακτυλογράφων για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ετσι, αυτό που δεν κατάφερε η Α∆Ε∆Υ µε τόσες απεργίες, οι εργαζόµενοι στις δηµόσιες µεταφορές µε ακόµη περισσότερες, το κατάφεραν οι Σύµβουλοι της Επικρατείας σε µία κόλλα χαρτί, σε µία συνεδρίαση. Ποιος είπε ότι πάσχει η παραγωγικότητα σε αυτή τη χώρα;

* Η άλλη καλή είδηση της εβδοµάδας είναι ότι ο Αντώνης Σαµαράς δεν έκανε δηµόσιες δηλώσεις. Οσο λιγότερο τον ακούµε, τόσο καλύτερα για την υγεία µας.

* Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε κάποιες δηλώσεις στο εξωτερικό, είδα ότι είχε και συνέντευξή του ο «Σπίγκελ» – δεν τη διάβασα. Οργανώνει την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής ∆ιεθνούς, κάπου πήρε το µάτι µου. Σπουδαία ιδέα, αρκεί να µη συνεχίσει να τη συνδυάζει µε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. ∆εν πρέπει να πολυδιασπάται· καλύτερα να σώσει τον διεθνή σοσιαλισµό και µέσω αυτού και τη χώρα παρά τη χώρα µόνο και να µείνουν αβοήθητοι όλοι οι υπόλοιποι.

Μαραθωνοδρόμος κυβερνητικός εκπρόσωπος

* Και τα χρηµατιστήρια πάνε καλά, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί πούλησαν οµόλογα σε λογικές τιµές, η ανεργία στις ΗΠΑ µειώθηκε στο 8,6%, οι µεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσµου αποφάσισαν να ανταλλάσσουν τα νοµίσµατά τους και να τα δανείζουν σε όποιον τα χρειάζεται σε φθηνές τιµές – ακόµη και η Μέρκελ εγκωµίασε τις «θυσίες του ελληνικού λαού». Μάγος είναι, τέλος πάντων, ο Λουκάς Παπαδήµος;

* Και µάγος αν δεν είναι, πάντως είναι σοφός αφού όρισε κυβερνητικό εκπρόσωπο τον Παντελή Καψή. Είναι αλήθεια ότι µε τον Ηλία Μόσιαλο είχε αρχίσει ήδη να αλλάζει το στυλ, αλλά ως τώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε βασική υποχρέωση να κοκοροµαχεί µε τους εκπροσώπους των κοµµάτων της αντιπολίτευσης και όχι να ενηµερώνει και να εξηγεί. Με τον Καψή, µου φαίνεται ότι αυτή η παράδοση των εξυπνακίστικων διαξιφισµών θα τελειώσει και πολλά κοκόρια θα γίνουν κότες.

Εµπειρότατος ο Παντελής Καψής, δέκα χρόνια τώρα διευθυντής στα «Νέα» και στο «Βήµα», καλλιεργηµένος και ευφυής, δίκαια τον διάλεξε ο Πρωθυπουργός γι’ αυτή τη θέση – που δεν είναι θέση τυπικής εκπροσώπησης, εκφώνησης ανακοινώσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι συνεχώς δίπλα στον Πρωθυπουργό. Καλύτερο σύντροφο στο δύσκολο ταξίδι του και καλύτερο γνώστη των κοµµάτων και των ελλήνων πολιτικών ο Λουκάς Παπαδήµος δεν µπορούσε να έχει.

Επιπλέον, είναι και µαραθωνοδρόµος ο Καψής, τερµάτισε και στον περυσινό και στον εφετινό Μαραθώνιο της Αθήνας. Αρα έχει συκώτι γερό, θ’ αντέξει.

* Με Μαραθώνιο παροµοίασε και η Μέρκελ τις διαδικασίες για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών και το ξεπέρασµα της κρίσης στη ζώνη του ευρώ. ∆εν γνωρίζουµε αν ξεκίνησε ήδη ή όλα αυτά που έχουν γίνει ως σήµερα είναι απλώς «ζέσταµα» και η έναρξη θα δοθεί στις 9 ∆εκεµβρίου, όπου πάλι συνεδριάζουν οι κορυφές της Ευρώπης – δεν θυµάµαι αν είναι Ευρωπαϊκό Συµβούλιο των «25» ή διάσκεψη της ευρωζώνης των «17» και αν παράλληλα θα συνεδριάσει το Eco/Fin ή το Eurogroup. Είναι τόσo πολλά τα όργανα και τα πρόσωπα που συνεδριάζουν συνεχώς στις Βρυξέλλες και στις διάφορες πρωτεύουσες ώστε απορώ πού το βλέπουν ορισµένοι το «έλλειµµα δηµοκρατίας». Περίσσευµα γραφειοκρατίας, ναι.

Πετρέλαιο ή φόρους;

* Υπάρχουν και άλλες καλές ειδήσεις: ο Θεόδωρος Πάγκαλος ανακοίνωσε ότι δεν έχει κάνει στη ζωή του ούτε ένα ρουσφέτι. Ας πούµε, το ότι διόρισε στο ∆ηµόσιο συγγενικό του πρόσωπο ήταν απλώς εφαρµογή νόµου της Βουλής υπέρ των βουλευτών – που τον είχε ψηφίσει και ο ίδιος, όπως και οι δικαστικοί εκδίδουν υπέρ αυτών και των γραµµατέων τους άψογες αποφάσεις χωρίς ρουσφετολογικά ψεγάδια.

Τέτοιες υπέροχες ελίτ να νοµοθετούν, να δικάζουν και να κυβερνούν πού θα τις ξαναβρούν αυτοί οι άµυαλοι νέοι που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα;

* Η καλύτερη, φυσικά, είδηση είναι ότι έρχονται οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σταθερές κάθε χρόνο στο ραντεβού τους, βρέξει – χιονίσει, κρίση – ξεκρίση. Το κακό είναι ότι, ώσπου να αφοµοιώσουµε την ιδέα, συνταξιούχοι και δηµόσιοι υπάλληλοι, ότι δεν υπάρχει 14ος µισθός και πρέπει να κάνουµε οικονοµίες για τις εορταστικές σπατάλες, θα περάσουν χρόνια πολλά και ως τότε θα είµαστε µαραµένοι και εµείς και τα µαγαζιά, χρονιάρες µέρες. Εφέτος ειδικά, που τα έχει µαζέψει όλα η Εφορία, που ακόµη και ο επιπλέον µισθός του ιδιωτικού τοµέα θα πάει για κάποια από τις έκτακτες εισφορές, τι να περισσέψει για περιττά, εδώ δεν φθάνουν για τα βασικά – για τα µελοµακάρονα, τις δίπλες και τους κουραµπιέδες, εννοώ. Χωρίς αυτά, Χριστούγεννα δεν νοούνται.

* Εχω δίληµµα αν πρέπει να καθυστερήσω την πληρωµή των κοινοχρήστων ή την πληρωµή της δόσης για την έκτακτη εισφορά ώστε να εξοικονοµήσω τα αναγκαία για τα αιθέρια γλυκαντικά των Χριστουγέννων: αν δεν πληρώσω τα κοινόχρηστα, κινδυνεύουµε να µείνουµε χωρίς πετρέλαιο, αν δεν πληρώσω την Εφορία κινδυνεύουµε να µείνουµε χωρίς ευρώ.

Αν όµως µείνουµε χωρίς ευρώ, το πετρέλαιο θα µας λείψει για πολλούς επόµενους χειµώνες. Το αποφάσισα, ηµερολόγιό µου: καλύτερα εφέτος χωρίς θέρµανση παρά όλα τα υπόλοιπα, λίγα έστω, χρόνια που µου µένουν.

γραμματοκιβώτιο



Οι αγορές δεν θέλουν να ακούν πολλά λόγια. Θέλουν έργα. Ο κ. Παπαδήμος δουλεύει αθόρυβα και με σύνεση, χωρίς «Τιτανικούς» ή «όπλα στο τραπέζι». Καλό κουράγιο, κύριε Πρωθυπουργέ!

Ν. Κόβερης, Χολαργός

***

Ενα από τα προνόμια των κατοίκων των νησιών του Αρχιπελάγους είναι ο μειωμένος ΦΠΑ, κατά 30%, και ο οποίος, όπως διαβάζω, συζητείται να καταργηθεί για λόγους ίσης φορολογικής μεταχείρισης. Τα υπόλοιπα «προνόμια» που απολαμβάνουνέχουννα κάνουν με την ελλειμματική έως ανύπαρκτη παρουσία των κρατικών υπηρεσιών:περίθαλψη, εκπαίδευση, πολιτισμός, συγκοινωνίες τον χειμώνα, κτλ. Αλήθεια, με το περίφημο «μεταφορικό ισοδύναμο» της ΕΕ τι γίνεται; Ας το καταργήσουν το προνόμιο του ΦΠΑ, αλλάας μας προσφέρουν τα υπόλοιπα, όπως άλλωστε τα δικαιούμαστε και με το παραπάνω.

Παντελεήμων, Μήλου

***

Γαντζωμένος ακόμη στο άρμα του οφικίου ο ΓΑΠ, τρίβοντας τα χέρια από αδημονία ο Σαμαράκος, στον αγώνα, στη βιοπάλη και στη μόνιμη αντίθεση με την κυβέρνηση οι κάθε λογής Φωτόπουλοι και ΠΟΣΠΕΡΤΊΤΕς, που κάνουν αντίσταση «για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!». Η Ελλάδα σε μια μόνιμη εσωτερική ένταση – το ατίθασο, ανυπάκουο και ανεύθυνο παιδί της Ευρώπης –, που εκβιάζεται και εκβιάζει τη μαμά Μέρκελ. Μπορεί να βγάλει κάποιος νόημα από όλα αυτά; Γιατί εμένα ό,τι μυαλό μού έχει απομείνει, αρνείται να τα κατανοήσει.

Πίτερ Ορτον, επίσης στη βιοπάλη

***

Διαφωνώ με τον χαρακτηρισμό των αφρόνων Ευελπίδων ως «σταγονιδίων». Περί σταγμάτων πρόκειται. Της ουράς του γαϊδάρου. Γιατί όταν έχεις στην κυβέρνηση υπουργούς θαυμαστές της χούντας, είναι σαν να ανησυχείς μη στάξει η ουρά του συμπαθητικού τετράποδου.

Δημήτριος Τσεχίας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ