από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Χρωστάµε µια λύση στους πολίτες

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η αναγγελία διεξαγωγής δηµοψηφίσµατος προκάλεσε µια πρωτόγνωρη κυβερνητική κρίση, η οποία δυστυχώς δεν εξαντλήθηκε στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Συρρίκνωσε τη µειωµένη διαπραγµατευτική ικανότητα της χώρας και επιδείνωσε δραµατικά την αξιοπιστία µας.

Οι απόψεις που αρθρώθηκαν προκειµένου να συγκαλυφθεί η πανωλεθρία είναι γνωστής κοπής. Η επίκληση εξωθεσµικών κέντρων και επιχειρηµατικών συµφερόντων που αντιµάχονται ηγεσίες, καθώς συνειρµικά ξυπνά στους δηµοκρατικούς πολίτες µνήµες από το 1965 και την Αποστασία, υπήρξε κάποτε «χρήσιµη» και ίσως αληθοφανής. Οχι όµως πια και όχι πάντως σήµερα καθώς η χώρα βρέθηκε στο σηµείο µηδέν ανοίγοντας η ίδια τον κύκλο που θα οδηγούσε ενδεχοµένως σε αυτό που καµία ευρωπαϊκή συνθήκη δεν προέβλεψε, δηλαδή την έξοδό µας από το ευρώ.

Η κυβέρνηση Παπαδήµου έγινε δεκτή µε αίσθηµα ανακούφισης από µεγάλη πλειοψηφία των πολιτών γιατί το τεχνοκρατικό κύρος του επικεφαλής της µπορούσε να εγγυηθεί ότι η προκληθείσα από το δηµοψήφισµα εθνική βλάβη µπορεί να αποκατασταθεί και ταυτόχρονα να προχωρήσουν όσα χρειάζονται προκειµένου το δηµόσιο χρέος να καταστεί βιώσιµο. Παρά την αναντίστοιχη των περιστάσεων πολυµελή σύνθεσή της, παρά τη συµµετοχή σε αυτήν ενός ακροδεξιού κόµµατος, οι πολίτες προσδοκούν και ελπίζουν. Είναι τώρα πρωτίστως η ώρα της πολιτικής.

Ας ξαναορίσουµε λοιπόν τι είναι σήµερα προοδευτικό, ξεκινώντας από τα σηµερινά βάθρα της δηµοκρατίας.

1. Χρειαζόµαστε ένα κοινοβούλιο που αποτελείται από κόµµατα τα οποία λειτουργούν µε δηµοκρατικές διαδικασίες και βουλευτές οι οποίοι λειτουργούν εκπροσωπώντας το έθνος και όχι βάσει κοµµατικής πειθαρχίας. Χρειαζόµαστε κόµµατα νοικοκυρεµένα τα οποία δεν δανείζονται ούτε υπερχρεώνονται καθιστάµενα µε τον τρόπο αυτόν εξαρτηµένα, αφερέγγυα και ανίκανα να διαχειριστούν τις τύχες της χώρας. Κόµµατα τα οποία προτού υπάρξουν δηµοσιογραφικές αποκαλύψεις ή διώξεις προβαίνουν σε πράξεις αυτοκάθαρσης αποµακρύνοντας στελέχη τους.

2. Χρειαζόµαστε ένα αποτελεσµατικό κράτος και µια ικανή διοίκηση. Αυτό σηµαίνει µόνιµους κρατικούς αξιωµατούχους (π.χ., γενικούς γραµµατείς) που δεν είναι πολιτικά στελέχη και δεν αλλάζουν κάθε φορά που έχουµε εκλογές.

3. Χρειαζόµαστε πολιτική ασφαλείας για τον πολίτη. Η διαρκής προληπτική αστυνόµευση του δηµόσιου χώρου είναι µια δηµοκρατική απάντηση στην ανάγκη να αισθανθούν ασφαλείς ειδικά οι πιο αδύναµοι πολίτες. 4. Χρειαζόµαστε, τέλος, έναν αναπτυξιακό και παραγωγικό σχεδιασµό. Το «κούρεµα» χωρίς ανάπτυξη δεν θα οδηγήσει πουθενά.

Από τους δανειστές µας οφείλουµε να περιµένουµε να διαψεύσουν την εκτίµηση της αµετανόητης Μ. Θάτσερ η οποία διαβεβαίωνε ότι το ευρώ δεν έχει µέλλον καθώς το ευρωπαϊκό συµφέρον δεν θα µπει ποτέ πάνω από το εθνικό. Από τους εαυτούς µας δεν µπορούµε παρά να περιµένουµε σκληρή δουλειά που θα εντάσσεται βεβαίως σε ένα σχέδιο προκειµένου η χώρα να επανατοποθετηθεί στον ευρωπαϊκό χάρτη ως µια κυρίαρχη µεσαίου µεγέθους ευρωπαϊκή δύναµη που αξιοποιεί τις δυνατότητές της και βελτιώνει τις αδυναµίες της.

Ο Γκράµσι έλεγε ότι η αισιοδοξία πηγάζει από τη βούληση και αυτή τη βούληση χρωστάµε στους πολίτες.

Η κυρία Μιλένα Αποστολάκη είναι βουλευτής.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (17)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Η αυτοκριτική πού είναι; (ή γιατί δεν αποδέχομαι τον κλέφτη να μου υποδεικνύει πώς να προστατεύσω το σπίτι μου) | 05/12/2011 15:24
  Κυρία Αποστολάκη, Αν διαβάζαμε έκθεση παιδιού του δημοτικού με θέμα "πώς θα έπρεπε να είναι το πολιτικό σύστημα στην χώρα μας", πιθανότατα οι προτάσεις και οι απόψεις των παιδιών να ήταν πιό ουσιαστικές και τεκμηριωμένες, από τα ευχολόγια που παραθέτετε. Ωστόσο, πρώτα από όλα, εκείνο που όλοι (όχι φυσικά εσείς οι πολιτικοί, αλλά οι Έλληνες -σαφής διαχωρισμός μεταξύ Ελλήνων και πολιτικών) ανεξαιρέτως θα έθεταν θα ήταν η διάλυση οποιουδήποτε σημερινού πολιτικού σχηματισμού και η τιμωρία όλων σας για τα δεινά τα οποία άμεσα ή έμμεσα έχετε επιφέρει στην χώρα. Και αυτό το απευθύνω στην "εκπρόσωπο" η οποία μας χρέωσε μερικά ακόμα εκατομμύρια από το πρόστιμο που "έφαγε" η Ελλάδα από την ΕΕ, ξέρετε, εκείνο που είχε να κάνει με την διαμάχη σας με τον τέως σύζυγό σας, και πετύχατε να χαρακτηρίσετε ως "πολιτική δίωξη" την υπόθεση διαζυγίου σας, θυμάστε; Και η παράλογη ΕΕ επέβαλε πρόστιμο γιατί οι υπόλοιποι πολιτικοί (και πάλι, ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΕΣ) σας στήριξαν σε αυτήν την αντίσταση κατά του (πολιτικού σας αντιπάλου;!) τέως συζύγου σας;
  Ιωσήφ
  απάντηση40
   
   
  Λϊγη αυτοκριτική μήπως; | 05/12/2011 13:20
  Αγαπητή, Από τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, όλες οι υγιείς και αφελείς δυνάμεις της αγοράς έμαθαν με σκληρό τρόπο ότι τα έργα ανεξάρτητα μεγέθους, τους διαγωνισμούς, τις μελέτες κλπ, κλπ όλα αυτά πήγαιναν σε εσωκομματικούς ή άλλους ‘φίλους’ και μάλιστα σε πολλαπλάσιες τιμές έτσι ώστε να μπορούν να πληρώνονται μίζες. Αν το έργο δεν είταν κανονισμένο απλά δεν έβγαινε στον αέρα. Αυτές οι δυνάμεις με τον καιρό παραιτήθηκαν από την προσπάθεια να συμμετέχουν. Το κακό είναι ότι το κράτος πλέον δεν γνωρίζει άλλο τρόπο να δώσει δουλειές, και έτσι το ΕΣΠΑ δεν προχωράει σήμερα. Για όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ και εσείς δεν θυμάμαι να κάνατε ποτέ αυτοκριτική –και πως να κάνει όταν σχεδόν οι πάντες εκεί μέσα είναι εμπλεκόμενοι με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. Άρα και αύριο πάλι τα ίδια θα κάνετε. Καληνύχτα
  Gino
  απάντηση60
   
   
  Είναι η ώρα να φύγετε!!! | 05/12/2011 09:55
  Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μέσα σε ένα χρόνο έρχονται πολιτικοί που υπήρξαν πρωτοκλασάτα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων και κατά διαστήματα υπουργοί, να μας κάνουν αναλύσεις και κηρύγματα για το τί θα έπρεπε να είχε γίνει και να μας μιλανε με συμπόνια και κατανόηση για τα βάρη που σηκώνει σήμερα ο ελληνικός λαός. ΑΡΚΕΤΑ!!!!! Εχετε αποτύχει παταγωδώς όλοι σας. Δεν καταλαβαίνω... νομίζετε ότι μιλάτε σε ηλίθιους!!!! Τόσα χρόνια βουλευτής και υπουργός κ. Αποστολάκη και άλλοι σαν κι εσάς που τώρα θυμηθήκατε να μας πείτε την αλήθεια... τί κάνατε ακριβώς? Και μην μου πείτε πώς δεν κρύβατε την αλήθεια για να "τραφεί" το κόμμα που σας ανέδειξε. Τώρα σας ήρθε η όρεξη να το παίξετε αντάρτης. Νομίζετε ότι ο ελληνικός λαός δεν ξέρει πώς λειτουργούν τα κόμματά σας και η βουλή κατ'επέκταση. Κάνατε καμμία κίνηση να καθαρίσετε το δικό σας "μαγαζί" πριν βγείτε στις εφημερίδες να μας πείτε το "σωστό". Ολοι σας με τη λογική ότι το "νόμιμο είναι και ηθικό" λειτουργείτε τόσα χρόνια και έχετε μετατρέψει τη βουλή σε "μαγαζάκι"σας. Από τον πατέρα στο γιό κι από το θείο στον ανηψιό! Κι αν νομίζετε ότι καθαρίζετε το όνομά σας γράφοντας την αλήθεια σήμερα... είναι πολύ αργά. Οι εκλογές έρχονται αργά ή γρήγορα και θα πάρετε αυτό που σας αξίζει. Αφού δεν καταλαβαίνετε μόνοι σας ότι είστε εντελώς ανίκανοι για την πολιτική τότε θα σας το πει ο ελληνικός λαός... είναι η ώρα να πάτε σπίτι σας. Ο Σακελλάριος είχε πει "υπάρχουν και πολιτικοί με αγνές προθέσεις αλλά αυτό δεν αρκεί, γιατί εγώ έχω κάθε καλή πρόθεση να σου κάνω μια εγχείρηση σκωληκοειδίτη... εσύ θα κάτσεις;"
  K.K.
  απάντηση90
   
   
  Μιλενα προ του τελους μακαριζε | 04/12/2011 23:55
  Εσεις μας χρωστατε το εργο που δεν παραξατε απ'οποιο υπουργειο κι αν περασατε. Μονο τοτε ο λογος σας θα εχαιρε της προσοχης μας.
  Ανωνυμος
  απάντηση130
   
   
  Άστο για άλλους | 04/12/2011 23:01
  Καπουτσίνο. Πήγαινε για καπουτσίνο με τον Πρετεντέρη και άσε τις βαθυστόχαστες αρλούμπες. Το δημοψήφισμα ήταν κίνηση που ξεπερνά το μέσο πολιτικό νου, άρα από ανθρωπάκια σαν εσένα δεν περίμενε κανείς να καταλάβει τί συμβαίνει. Δεν έχουμε τόσο πολλές απαιτήσεις.
  Παναγιώτης Δ.Κ.
  απάντηση101
   
   
   
  κ. Αποστολάκη δεν αφήνετε τα μεγάλα λόγια; | 04/12/2011 22:27
  μ΄ εκείνο το πρόστιμο που μας επιβλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή εκμεταλλευτήκαμε τη βουλευτική σας ασυλία σου για θέματα άσχετα των βουλευτικών σας καθηκόντων (http://www.enet.gr/?i=news.el.article
  άντε σπίτι σου κυρά μου
  απάντηση100
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  το δημοψήφισμα το δήθεν άλλοθι | 04/12/2011 21:26
  Αυτό το θεμα του δημοψηφίσματος έχει πολλες διαστάσεις και δεν μπορει να χρησιμοποιείται με τοσο ελαφρυ τρόπο . μακάρι η συρίκνωση της διαπραγματευτικής ικανοτητας να ειχε προέλθει απο τη μη ενημέρωση των μερκελ/σαρκοζίλ\και οχι απο το spread των 3000 μβ!! αλλά αυτά και οι αιτίες είναι ψιλ'ά γράμματα για σας !
  vp.m
  απάντηση120
   
   
  Μια ακόμη αερολογία. | 04/12/2011 19:41
  Θέλουμε, θέλουμε... αλλα πως κυρια μου θα τα καταφέρουμε όταν έχουμε πολιτικούς που μιλάνε μονο για λόγους κομματικού marketing? Πως όταν αυτοί οι fans της κριτικήs και του τάχα κλαψίματος για τις θυσίες τον πολιτών δεν έχασαν/θυσίασαν τίποτα από τα σκανδαλώδη προνόμια τους? Μην μας λέτε τι λέτε, πέστε μας τι κάνετε.
  Vi.Ma
  απάντηση170
   
   
  Δεν μας χρωστάς τίποτε | 04/12/2011 19:27
  Λυπήσου μας Μιλένα, όχι άλλες βαθυστόχαστες αναλύσεις. Και σου χαρίζουμε τα χρωστούμενα.
  Julius
  απάντηση190
   
   
  Πέμπτον και σημαντικότερον... | 04/12/2011 19:25
  5. 150 λιγότερους βουλευτές
  νπ
  απάντηση120
   
   
  Χιλιοειπωμένες αοριστολογίες! | 04/12/2011 18:56
  Λέμε χρειάζεται το ένα ή το άλλο και όταν πάει να γίνει, κάποια ισχυρά κέντρα το υποσκάπτουν! Όταν αποφάσισε η προηγούμενη κυβένηση να επιλέξει γενικούς, ειδικούς γραμματείς και δ/ντές με βιογραφικά και αξιοκρατικές διαδικασίες, έφαγε κράξιμο από τα ΜΜΕ με το επιχείρημα τις...καθυστερήσεις! Εχουμε μπουχτίσει με την φλυαρία και τα ευχολόγια των πικραμένων του πασόκ! Και όσον αφορά στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αυτή δεν θα υπήρχε χωρίς την πρόταση για δημοψήφισμα!
  ΓΙΩΡΓΟΣ Σ.
  απάντηση170
   
   
  Ligo arga oi diapistwseis | 04/12/2011 17:59
  Me liga logia xreiazomaste osa pote dev eixate tnv dia0esn, tolmn n tnv ikavotnta vakavete. Kai 0a ta kavete twra pou blepete oti to xali trabietai katw apo ta podia sas. Na sas pisteyoume; Oxi bebaia dev eimaste afeleis akoume ta idia kai ta idia se ka0e eklogikn avametrnsn kai met apali sta idia. Na sou pw egw ti xreiazomaste; Oloi eseis pou kubervousate tosa xrovia va parete dromo kai va er0ouv alloi pou kiautoi 0a fugouv av dev kavouv auta pou prepei kai auta pou lev.
  petros lenas
  απάντηση10
   
   
  ESXOS | 04/12/2011 17:56
  ZHTE STON KOSMO SAS . AN ETSI EXOYN TA PRAGMATA PAGENE KORITSI MOY MIA VOLTA STIN LAIKI
  ZORBAS
  απάντηση50
   
   
  Δεν ξεχνώ | 04/12/2011 17:50
  Αγαπητή κ.Αποστολάκη θυμάστε πώς υποδέχτηκαν τα ΜΜΕ ,και όχι μόνο, τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου με κραυγές και αλαλαγμούς για απώλεια εθνικής κυριαρχίας, για κακή συμφωνία, για δεν ξέρω και γω τι άλλο και την στροφη τους 180 μοιρών ή αλλιώς την "κωλοτούμπα του αιώνα" μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος; Εγώ θυμάμαι πολύ καλά κι αυτό και πολλά άλλα. Και δε σκοπεύω να ξεχάσω τόσο εύκολα. Ούτε το πώς κάποιοι δούλεψαν σκληρά για να βρεθούμε εκτός ευρώ, πλήρως εκτεθειμένοι και οικονομικά και εθνικά. Αρθρα σαν το δικό σας δεν με πείθουν, απλώς με τσαντίζουν λίγο παραπάνω. ΥΓ. Μη βιαστείτε να με εντάξετε σε καμμιά οργανωμένη προπαγανδιστική ομάδα όπως κάνουν πολλοί τώρα τελευταία. Αυτό είναι όντως συνωμοσιολογία.
  Ir.mfl
  απάντηση90
   
   
  Αφήστε κα. Μιλένα | 04/12/2011 15:15
  Θα μου θυμίσει κάποιος ποια είναι η κυρία ; Ποιό το έργο της όλα αυτά τα χρόνια; Βέβαια κάτι ξέρει ο κόσμος για τα πάρεργά της. Αφήστε κυρία Μιλένα, ούτε τον ευατό σας δεν πείθεται με αυτό το αμάλγαμα γενικοτήτων και κοινοτοπιών. Γιατί δεν πάτε σε κάποια άλλη χώρα εσείς και οι ανάξιοι (σαν εσάς) όμοιοί σας;;;
  Αντώνης Ευαγγελούλης
  απάντηση120
   
   
  ΨΑΧΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ? | 04/12/2011 13:24
  κ. Μιλένα ψάχνετε ''κάτι'' ? σ' εμάς πάντος δε θα το βρείτε. Φυσικά και μας χρωστάτε μία λύση, την μοναδική, σταματήστε όλοι εκεί να ασχολείστε με την πολιτική για τα επόμενα 200, 250 χρόνια. Ο Γκράµσι έλεγε ότι ''η αισιοδοξία πηγάζει από τη βούληση και αυτή τη βούληση την έχουν οι πολίτες''.
  Γιώργος (τέως)
  απάντηση160