από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Ο τέταρτος δρόμος για τη δραχμή

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι Ηνωµένες Πολιτείες της Ευρώπης είναι εδώ. Οχι ακριβώς εδώ βέβαια. Θα χρειαστεί να γίνουν πολλά ακόµη – και κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει το σενάριο της καταστροφής, τη διάλυση της ευρωζώνης και την αποτυχία του ευρώ.

Η οικονοµική αναγκαιότητα ωστόσο δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ηδη Γαλλία και Γερµανία έχουν αποδεχθεί επί της αρχής την ανάγκη ενός ενιαίου ουσιαστικά υπουργείου των Οικονοµικών για τον έλεγχο των δηµοσιονοµικών ελλειµµάτων και σιγά-σιγά θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα: αναγνώριση του δικαιώµατος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τυπώνει χρήµα, ευρωοµόλογο. Το ζήτηµα της πολιτικής ενοποίησης θα είναι ασφαλώς η επόµενη φάση. Και το ερώτηµα ξαναµπαίνει. Εµείς θέλουµε να είµαστε µέρος του – νέου – ευρωπαϊκού πειράµατος ή όχι;

Μέχρι στιγµής το ζήτηµα της συµµετοχής στο ευρώ και της επιστροφής στη δραχµή έχει τεθεί µε όρους καταστροφής. Πάγωµα καταθέσεων, υποτίµηση µισθών και αποταµιεύσεων, ελλείψεις βασικών εισαγόµενων προϊόντων. Αυτό ωστόσο είναι ένα µέρος µόνο της εικόνας.

Πολύ πιο ουσιαστικό είναι το ερώτηµα του µοντέλου ανάπτυξης που θέλουµε, το αν σε βάθος χρόνου δηλαδή συµφέρει την Ελλάδα να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή πειθαρχία ή αν προτιµά να µείνει έξω διεκδικώντας το όνειρο της αυτοδύναµης ανάπτυξης.

Η επιχειρηµατολογία για το δεύτερο είναι λίγο-πολύ γνωστή. Εξοπλισµένοι µε τη δραχµή µπορούµε – µε την υποτίµηση – να κάνουµε τα προϊόντα µας πιο ανταγωνιστικά, να καλύψουµε το έλλειµµα στις εισαγωγές και βέβαια να µειώσουµε την ανεργία. Και στη θεωρία τα πράγµατα µπορεί και να είναι έτσι. Με δύο µεγάλες παγίδες. Η πρώτη γνωστή, τη ζήσαµε στη δεκαετία του ’80 και δεν είναι άλλη από τον φαύλο κύκλο του πληθωρισµού. Αν δηλαδή η µείωση της αγοραστικής δύναµης λόγω της υποτίµησης αναπληρώνεται µε αυξήσεις µισθών τότε το µόνο που επιτυγχάνεται είναι η έκρηξη στις τιµές.

Η δεύτερη ωστόσο είναι πολύ πιο σηµαντική. Θεωρητικά σε µια οικονοµία µε αρκετό βάθος, η εγχώρια ζήτηση µπορεί και να δηµιουργήσει κεφάλαια για επενδύσεις αλλά και να στηρίξει έναν βιοµηχανικό τοµέα µε υψηλή παραγωγικότητα. Σε µια µικρή οικονοµία ωστόσο ούτε τα κεφάλαια θα υπάρχουν ούτε η αναγκαία παραγωγική βάση για κάτι τέτοιο. Θα είµαστε πάντα εξαρτηµένοι από τις εισαγωγές. Το µόνο µας πλεονέκτηµα λοιπόν θα είναι η χαµηλή αµοιβή της εργασίας. Και αν µεν δείξουµε την απαιτούµενη πειθαρχία στις αµοιβές, πραγµατοποιήσουµε και τις διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες υπάρχουν τόσο µεγάλες αντιδράσεις και φτιάξουµε έναν παράδεισο για ξένους επενδυτές µπορεί πράγµατι στο µέλλον να γίνουµε µια ευρωπαϊκή τίγρη – κατά το παράδειγµα της Ταϊβάν και των άλλων ασιατικών οικονοµιών. Αν όχι, απλώς θα παγιδευτούµε σε µια οικονοµία µε χαµηλά µεροκάµατα.

Ανάλογη πειθαρχία βέβαια απαιτεί και η παραµονή µας στην ευρωζώνη. Με την κρίσιµη διαφορά όµως της πολύ µεγαλύτερης πρόσβασης σε κεφάλαια για επενδύσεις και της πολύ πιο εύκολης πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά. Μαζί θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η προστασία του νοµίσµατος σε περιόδους διεθνών κρίσεων, όπως σήµερα, καλή ώρα.

Εκτός και αν κάποιοι πιστεύουν ότι ανά τακτά χρονικά διαστήµατα θα χρεοκοπούµε και θα αρνιόµαστε να πληρώσουµε τους δανειστές µας, επαναστατικώ δικαίω. Αυτός θα ήταν ο τέταρτος δρόµος για τον σοσιαλισµό!Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (17)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  TΕΤΑΡΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗΣ | 29/11/2011 20:23
  «Δη δει χρημάτων ώ άνδρες Ε λ λ ή ν ω ν, άνευ αυτών ουδέ εστί γενέσθε» Με το ήξεις αφήξεις, ου θνήσκεις …….. ή αφίξεις ου, θνήσκεις ……… ούτε η 4η εκδοχή της δραχμής μας σώζει. Όταν λέμε δρχ. με τι θα την εγγυηθούμε – δυστυχώς ο υπάρχων χρυσός είναι υποθηκευμένος (γι’ αυτό φρόντισαν οι άξιοι Κυβερνήτες μας που εμείς εκλέξαμε που μετά μανίας χειροκροτούσαμε και κουνούσαμε τις πλαστικές σημαίες ) και τον δικαιούνται οι δανειστές μας μέχρι τώρα -για να έχει κάποια αξία, αλλιώς – θα είναι σαν τους μουκαμπάδες του Τσολάκογλου στην κατοχή - που δυστυχώς όλοι οι Νεότεροι την αγνοείτε - που στηρίζονταν στα πλαστά Μάρκα του Γερμανικού Στρατού. Συ είπας : «Μέχρι στιγµής το ζήτηµα της συµµετοχής στο ευρώ και της επιστροφής στη δραχµή έχει τεθεί µε όρους καταστροφής. Πάγωµα καταθέσεων, υποτίµηση µισθών και αποταµιεύσεων, ελλείψεις βασικών εισαγόµενων προϊόντων. Αυτό ωστόσο είναι ένα µέρος µόνο της εικόνας.» Μετά την πρώτη άρνηση πληρωμής, ποιος –παλαβός - θα έρθει να επενδύσει για να ακούσει την δεύτερη άρνηση μας; Για ποιο δρόμο του Σοσιαλισμού μιλάς, εδώ και χρόνια με τα ζιβάγκο και το σύντροφε και συντρόφισσες και την Σοσιαλδημοκρατία τους – τον Λαό στην εξουσία και το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση - μας κατάντησαν σ' αυτό το χάλι, -ποιος άρχισε με τα δάνεια και την κατασπατάληση τους πρώτος; που είναι οι Σοσιαλδημοκρατικές επιτυχίες των λεγόμενων ανατολικών χωρών; ή ακόμα και στην κοιτίδα του την Ρωσία; Έπρεπε να εμφανιστεί ένας Κορμπατσόφ για να καταρρεύσουν σε μία νύχτα 60τοσα χρόνια Κουμμουνισμού, Σοσιαλισμού και να έχεις την Αλέκα μας να παίζει ακόμη το βιολί της. Τσίπρας , Αλέκα έχουν πρόταση; Την ξέρει κανείς; Ή απλώς από την θέση τις αντιπολίτευσης αμολάνε τις κοτσάνες τους. Απορώ, πως το Κ.Κ.Ε είναι νόμιμο αφού δεν αναγνωρίζει –ούτε ψήφισε – το Σύνταγμα – και όμως χρηματοδοτείτε από το Δημόσιο.
  nik
  απάντηση00
   
   
   
  Αλήθεια... | 28/11/2011 22:45
  ...τελικά θα σε κάνουν κυβερνητικό εκπρόσωπο ή πρόεδρο της ΕΡΤ;;;;Πως τα πάς;;;Θα τα καταφέρεις;;;;Τέτοιο μυαλό να πηγαίνει χαμένο...Μας έχει φαέι η αγωνία...
  Διογένης
  απάντηση43
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Εαν θελουν εννοποιηση να στειλουν τον δικο τους στρατο στα Ελληνικα συνορα | 28/11/2011 16:20
  Εαν θελουν δημοσιονομικη εννοποιηση, απωλειες εθνικων κυριαρχιων και κουραφεξαλα να στειλουν Γερμανους και Γαλλους στρατιωτες και οπλα να φυλανε τα Ελληνικα συνορα τα οποια θα ειναι και Ευρωπαικα. Ποσο πεφτει το ελλειμα μας εαν αναλαβει η ΕΕ τα εξοδα του στρατου (σε χρημα αλλα και ανθρωπινο δυναμικο);
  AZ
  απάντηση93
   
   
  Πλανάσθαι πλάνην οικτράν | 28/11/2011 13:34
  Ποτέ δε θα είναι δυνατή η ύπαρξη ευρωπαϊκής ένωσης, απλά, γιατί δεν είναι ένωση. Ενωση σημαέινει, ενιαία πολιτική στα ΠΑΝΤΑ. Ενιαία στην οικονομία, την παιδεία, την αγροτική πολιτική, στα σύνορα, στο στρατό, παντού. Εσείς που την ειδατε την ενιαία Ευρώπη; Ούτε υπήρξε ούτε θα υπάρξει ποτέ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, που ηγετικές φυσιογνωμίες που πρωτοστάτησαν στην δημιουργία της, προέβλεψαν και τη διάλυσλη της (Μιτεραν; μήπως;). Άρα σταματήστε αυτό το παραμυθάκι. Προφανώς δε μπορείτε να πείσετε ούτε τους δικούς σας.
  kinesis
  απάντηση98
   
   
   
  KAI OMOS YPARXH LYSIS | 28/11/2011 06:50
  EAN TYPOTHOUN DRAXMES ME TO ANTITIMO 1EURO =1 DRAXMH GIA ESOTERIKH XRISH STIN ELLADA. 2.EPANAFORA MISTHON STO 2009 XORIS FOROUS. 3.NA TYPOTHOUN 200 DIS KAI NA MPOUN STA ASFALISTIKA TAMEIA ,NOSOKOMEIA,SXOLIA,KAI NA PLHROTHOUN OTI XROSTAEI TO DIMOSIO {FARMAKA,K.O K} 4.PROGRAMATA YPETHROU PANTOU STIN ELLADA GIA ERGASIA SE OLOUS. 5.ENISXISI GIA KAINOURGIA TEXNOLOGIA. 6.ENISXISI GIA NEA AGROTIKH. 7.ERGOSTASIO FARMAKON KRATIKO YPO ELEXO. 8.PIESIS KAI KATASXESIS SE AUTOUS POU XROSTANE. 9.TOURISMOS KAI EXAGOGES NA PLHRONONTAI SE DOLLARIA H EURO 10.GIA 2 XRONIA NA POLOUNTAI MONO ELLINIKA PROIONTA KAI NA APAGOREUTOUN EISAGOGES AYTOKINHTON KAI ALLON AGATHON POU EINAI AKRIBA. 11.OSES ETAIRIES THELOUN NA KINOUNTAI TA EMPOREUMATA TOUS STIN ELLADA NA KATASKEUAZOUN ERGOSTASIA STHN ELLADA GIA NA ERGAZONTAI ELLHNES. 12.NA FIGOUN OLA TA PARASITA TOU POLITIKOU KOSMOU,MESSAZONTES,EXOKYBERNITIKOI,K.O.K. 13.NAMHN YPARXH PROSLIPSIS GIA 5 XRONIA STO DIMOSIO. EAN GINOUN AYTA ,OLA THA ARXIZOUN NA DOULEUOUN . H ELLADA THA EXH NA PLIRONH GIA AGORA PETRELAIOU KAI OTI DEN MPOREI NA PARAGH. GIA THN AGORA KAI GIA OLOUS TOUS ELLHNES THA ARXISH KAINOURGIA ZOH. PROSOXH H DRAXMH THA EINAI MONO STIN ESOTERIKH AGORA.
  jimakis
  απάντηση916
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  τι αλλο θα ακουσω; | 28/11/2011 00:46
  Εγω λεω να κανουμε δημοψηφισμα...
  τι αλλο θα ακούσω
  απάντηση85
   
   
   
  Περι πληθωρισμου ο λογος ... | 27/11/2011 23:59
  Δεν πιστευω ο τιμαριθμος στην Ελλαδα να εξεραγη περισσοτερο την δεκαετια του '80 απο οτι τα χρονια των παχεων αγελαδων (2002-2008) οταν ο πληθωρισμος εκινειτο επισημα στο 3 με 4% (τι ψευτες που ειμαστε!) Απλο παραδειγμα: το 2001 μια μεριδα ντοματες γεμιστες σε λαικο εστιατοριο στην οδο Αχαρνων, με δυο ντοματες, μια πιπερια, πατατες γαρνιτουρα, ψημενο στην ωρα, κοστιζε 650 δρχ ητοι 1 ευρω και 90 λεπτα. Το 2007 η ιδια μεριδα στο ιδιο εστιατοριο με την ποιοτητα στο δαπεδο και μια πιπερια λιγοτερη ειχε πιασει αισιως, δεν υπερβαλλω τα 7 ευρω και 50 λεπτα. Μια τετοια αυξηση την δεκαετια του 80 δεν την ειδαμε ποτε και σε καμια περιπτωση, τουλαχιστον στα εγχωρια προιοντα και υπηρεσιες ...
  Χαραλαμπος
  απάντηση174
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ένας είναι | 27/11/2011 22:11
  Εν ολίγοις το ζήτημα δεν είναι τόσο αν θα μείνουμε η θα φύγουμε αλλά "τι να κάνουμε", που έλεγε ο συγχωρεμένος ταριχευμένος...Λογικό κι αυτό...Ένας είναι ο δρόμος, η ανηφόρα!
  Νίκος
  απάντηση91
   
   
  Speculators won this 'Eurozone' bullshit from day one | 27/11/2011 21:34
  "θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα: αναγνώριση του δικαιώµατος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τυπώνει χρήµα, ευρωοµόλογο." What will come first is the ejection of states from the Tier 1 eurozone, into the Tier 2 Eurozone. Germany has been planning this for more than 2 years, and collecting money at the lowest rate in Europe in order to withstand the fall out from the breakup. Now that Germany's rates also increased, game over. The plan will now be enacted. Eurobonds will come into play, of course, to support the Tier 1 Eurozone and the Tier 2 Eurozone.
  Hlias A.
  απάντηση51
   
   
   
  Κανενα ρολο πριν βαλουμε τάξη | 27/11/2011 09:29
  κ,Οπως γραψατε προσφατα οι δημοσιογραφοι πρεπει να εχουν σποραδικά τουλάχιστον και μια επαίδεyση στα θεματα που χειρίζονται . Εμεις ξερουμε οτι η ΕΚΤ τυπώνει χρημα και μαλιστα ειναι η μόνη που επιτρεπεται να τυπ’ωνει . Χρημα επίσης τυπώνει και οταν αγοραζει ομόλογα . Αυτο που θελετε να πειτε ειναι οτι πρεπει να βαλει και ως στοχο της την απασχόληση οπως η FED. Το θεμα απαιτει ανάλυση υπερ κατα αλλά και tαχύτητα, που δεν προσφερεται σε επιφυλλίδες !!! . Εαν δεν βαλουμε ταξη στα δημοσιονομικά μας και να πάψουμε να αποτελουμε παράδειγμα για τη Γερμανική άποψη δεν μπορει να παίξουμε ρόλο .
  vp
  απάντηση224
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων