Η απόφαση των τριών κοµµάτων να στηρίξουν κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον κ. Λ. Παπαδήµο υπήρξε, πέραν πάσης αµφιβολίας, ανακουφιστική, έστω και αν ελήφθη µε κρύα καρδιά και σε συνθήκες έντονης αµφισβήτησης, µεγάλης πίεσης και µε διάθεση αυτοπροστατευτισµού από την πλευρά του πολιτικού συστήµατος.

Ωστόσο όταν τα πράγµατα εξελίσσονται δυναµικά δεν υπάρχει οδός διαφυγής. Η χώρα βρισκόταν σε διαδικασία αποδιάρθρωσης και δεν υπήρχε άλλη λύση. Οι πολίτες αναζητούσαν χειρολαβή για να πιαστούν και τελικώς τη βρήκαν σε ένα πρόσωπο άγνωστο στους περισσοτέρους αλλά φερέγγυο, µε περγαµηνές και δυνατότητες. Η πορεία του Πολυτεχνείου φανέρωσε διαθέσεις αυτοσυγκράτησης, αναστολής και αναµονής.

Αλλά επειδή τα πράγµατα παραµένουν ρευστά και αβέβαια και η διαδικασία αποδιάρθρωσης δεν σταµάτησε, η λύση που επελέγη θέλει υπεράσπιση και υποστήριξη. Αλλιώς τίποτε δεν θα αλλάξει. Αντίθετα αν και αυτή η προσπάθεια περιπλακεί και εγκαταλειφθεί, όπως τόσες άλλες, στη µέση, τότε τα δεινά θα είναι περισσότερα και οι συµφορές που θα µας βρουν ακόµη βαρύτερες.

Γι’ αυτό τα κόµµατα που επέλεξαν την κυβέρνηση συνεργασίας και τη λύση Παπαδήµου οφείλουν να συνδράµουν και να στηρίξουν µε όλες τους τις δυνάµεις την προσπάθειά του.

Και ας µην παρασύρονται, κόµµατα και ηγεσίες, από τις προηγούµενες εµπειρίες τους. Σε περιόδους αποδιάρθρωσης της χώρας στερεότυπα σαν και αυτά της εναλλαγής στην εξουσία δεν υφίστανται.

Οταν απειλείται η χώρα και η συνοχή της κοινωνίας, οι εξελίξεις παύουν να είναι ευθύγραµµες. Οι διεργασίες πολλαπλασιάζονται, η κινητικότητα αυξάνεται, οι «φράχτες» πέφτουν και οι αναζητήσεις είναι προχωρηµένες, πολύ πέρα από τις συνήθεις επιλογές.

Κακά τα ψέµατα, η εποχή είναι δυναµική και οι πολίτες έχουν εµπεδώσει την ανάγκη µιας µεγά λης αλλαγής που θα διαπεράσει ολόκληρο τον δηµόσιο βίο.

Οι πολιτικές δυνάµεις που θα επικρατήσουν ή θα γεννηθούν από αυτή τη µεγάλη κρίση δεν µπορεί παρά να διακρίνονται από µεταρρυθµιστικό πνεύµα και θα είναι ικανές να απαντήσουν συστηµατικά και οργανωµένα στο πρόβληµα της χώρας.

Τυπικές λύσεις δεν «παίζουν» πια, δεν έχουν καµία τύχη στο παρόν περιβάλλον. Οσοι φιλοδοξούν να κερδίσουν µια θέση στην επόµενη φάση οφείλουν να γνωρίζουν ότι τα κόλπα τελείωσαν, η επικοινωνία έχει ξοφλήσει και µόνο τα αποτελέσµατα µετρούν. Κόµµατα και ηγεσίες ή θα αλλάξουν πραγµατικά ή θα τελειώσουν οριστικά. Ολα τα άλλα είναι παραµύθια…