Η κυβέρνηση Παπαδήµου πήρε ψήφο εµπιστοσύνης. Για την ακρίβεια, ψήφο εµπιστοσύνης πήρε ο Παπαδήµος, όχι η κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει και από τα αποτελέσµατα των δηµοσκοπήσεων που δείχνουν αποδοχή του πρωθυπουργού από το 80% των ερωτηθέντων. Το αποτέλεσµα αυτό έχει ανακουφίσει τους πολίτες που ανησυχούν για το άµεσο και το απώτερο µέλλον της ελληνικής οικονοµίας και οι οποίοι ελπίζουν πως τώρα κάποια τάξη µπορεί να µπει στο χάος των τελευταίων εβδοµάδων.

Οι µόνοι οι οποίοι ανησυχούν είναι εκείνοι που χαίρονται στην αναµπουµπούλα (όπως οι λύκοι) και µεταξύ αυτών τα πολιτικά κόµµατα. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι τα κόµµατα, αντί να υποστηρίξουν την προσπάθεια του κ. Παπαδήµου, έχουν αρχίσει να την υποσκάπτουν. Το ΚΚΕ, δέσµιο ενός ελκυστικού κοινωνικού οράµατος που δυστυχώς απεδείχθη στην πράξη αναποτελεσµατικό και εγκληµατικά καταπιεστικό, αδυνατεί να κατανοήσει την πραγµατικότητα και να δράσει εποικοδοµητικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πλέοντας σε ένα πέλαγος ιδεολογικής σύγχυσης και εκφραζόµενος µέσω ενός αφελούς και ιδιαίτερα αγενούς νεαρού, πασχίζει να ανταγωνιστεί το ΚΚΕ στο πόση ζηµιά µπορεί να προκαλέσει στην οικονοµία της χώρας. Αντίθετα, ο ΛΑΟΣ εµφανίζεται συµφιλιωτικός χωρίς να νοιάζεται για τις κατά καιρούς αντιφατικές δηλώσεις και πράξεις του. Τα δύο κόµµατα που διεκδικούν την εξουσία, η Ν∆ και το ΠΑΣΟΚ, ελάχιστα ενδιαφέρονται για την επιτυχία ή αποτυχία της κυβέρνησης Παπαδήµου. Το µόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι να τους ξελασπώσει προσωρινά βγάζοντάς τους από το αδιέξοδο στο οποίο µόνοι τους µπήκαν για να συνεχίσουν µετά το γνωστό και καταστροφικό για τη χώρα παιχνίδι. Η Ν∆ θα εκµεταλλευθεί αυτή την περίοδο ως µια καλή ευκαιρία άνετης και ανέξοδης προεκλογικής εκστρατείας αποσιωπώντας τις αναµενόµενες επιτυχίες του κ. Παπαδήµου και τονίζοντας τις αποτυχίες του ΠΑΣΟΚ. Η τακτική του ΠΑΣΟΚ θα είναι διαφορετική. Ο κ. Παπανδρέου θα προσπαθήσει µε διάφορες ακίνδυνες κινήσεις να ισορροπήσει εσωτερικά, να ξεχαστούν οι κακές στιγµές, δηλαδή οι προτάσεις για το δηµοψήφισµα και για τον κ. Πετσάλνικο, µε σκοπό να παραµείνει στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και µετά βλέπουµε.

Εχω την εντύπωση ότι τα πολιτικά κόµµατα αντιµετωπίζουν µια κατάσταση που τα ανησυχεί. Η επιτυχία του Παπαδήµου θα σηµαίνει, µεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν άνθρωποι που µπορούν να επιτύχουν εκεί όπου οι σηµερινοί πολιτικοί απέτυχαν παταγωδώς. Εύλογα, συνεπώς, θα σκεφθούν οι ταλαιπωρηµένοι έλληνες πολίτες ότι τα σηµερινά κόµµατα και οι σηµερινοί πολιτικοί είναι για τα µπάζα, όπως λέει ο κόσµος. Ας τους ρίξουµε λοιπόν στα µπάζα κι ας φέρουµε νέους πολιτικούς σχηµατισµούς και νέα πρόσωπα. Αυτός, κατά την ταπεινή µου γνώµη, είναι ο κύριος και κρυφός λόγος για τον οποίο πολιτικοί και φερέφωνα έχουν αρχίσει µια σειρά επιθέσεων εναντίον του πρωθυπουργού.

∆υστυχώς, η δηµιουργία νέων πολιτικών φορέων είναι δύσκολη και δαπανηρή υπόθεση. Είναι όµως βέβαιον ότι υπάρχουν νέες δυνάµεις, και στο µυαλό και στην ηθική, ακόµη και µέσα στα παλιά κόµµατα, που µπορούν να οργανωθούν και να διεκδικήσουν ηγετικό ρόλο για το µέλλον της χώρας. Ας το σκεφθούµε όλοι. Ας το σκεφθεί και ο κ. Παπαδήµος.

Ο κ. Θεόδωρος Λιανός είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ