Ανεξάρτητα από την τελική κατάληξη του σίριαλ αγοράς από τον σαουδάραβα πρίγκιπα Σουλτάν µπιν Νασέρ Αµπντούλ µπιν Φαρχάν αλ Σαούντ του πλειοψηφικού πακέτου (54,7%) µετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που κατέχει η οικογένεια Βαρδινογιάννη, είναι εξόχως γελοία όλη αυτή η ιστορία µε τους… «al Arabia» εµίρηδες, σεΐχηδες, σουλτάνους, πρίγκιπες και λοιπούς ζάπλουτους αξιωµατούχους χωρών του Περσικού Κόλπου οι οποίοι κοιµούνται και ξυπνούν µε το όνειρο να επενδύσουν τσουβάλια πετροδόλαρα στις ελληνικές ποδοσφαιρικές οµαδάρες!..

Στην παρούσα φάση, προποµπός των… Λόρενς (της µπάλας) εξ Αραβίας που επελαύνουν για µπίζνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι ασφαλώς ο εµφανιζόµενος ως εκπρόσωπος του πρίγκιπα Σουλτάν, Βλάσης Τσάκας. Ο πολυπράγµων ατζέντης παρλάρει ακατάσχετα σε αθλητικά ραδιόφωνα, sites και εφηµερίδες τάζοντας λαγούς µε πετραχήλια (ου µην αλλά και… αέρα κοπανιστό) στο ποδοσφαιρικό Τριφύλλι. Από το 1 εκατ. ευρώ πριµ που θα µοιράσει ο πρίγκιψ στους Πράσινους για νίκη επί του Ολυµπιακού στο (χθεσινό) ντέρµπι µέχρι τη µεταγραφή του παιχταρά που έχει «κλείσει» και θα βρίσκεται στην Ελλάδα µετά τις 17 ∆εκεµβρίου.

Οσο για την ατάκα του «ο κόσµος θα πηδάει τους φράχτες µε τον παίκτη που θα φέρει ο πρίγκιπας», ο αγλαόδωρος Τσάκας διευκρίνισε: «Δεν κολλάµε να είναι Ευρωπαίος ή όχι. Είναι µεγάλο όνοµα, από τα µεγαλύτερα του παγκοσµίου ποδοσφαίρου». Και το όνοµα αυτού; Ε, ούτε σε αυτό κολλάµε! Μπορεί ο λαλίστατος Τσάκας να ξεκίνησε έχοντας «κλείσει» τον Αιγύπτιο Σικαµπάλα αλλά… πήδηξε τη µάντρα µε τον βραζιλιάνο σούπερ σταρ Ροναλντίνιο, ενώ δεν απέκλεισε να φέρει πίσω και τον Σισέ! Τέτοια µεγαλεία. Αφήστε που αν αποχωρήσουν οι αφοί Γιαννακόπουλοι ο πρίγκιψ θα πάρει και τον εξάστερο µπασκετικό Παναθηναϊκό, ενώ αν ήταν εδώ και έβλεπε τους πολίστες του ΠΑΟ θα έπεφτε µε την κελεµπία στην πισίνα για να πανηγυρίσει µαζί τους!..

Αρκετά όµως µε τον πρίγκιπα Σουλτάν (και τον Τσάκα του) γιατί αίφνης προέκυψε και επενδυτικός όµιλος από το Κατάρ για την ΠΑΕ ΑΕΚ. Εµπλέκοντας ως… προξενητή και τον (σφόδρα ενοχληµένο) πρέσβη του Κατάρ στην Αθήνα Χαµάντ αλ Μισνάντ, τα σενάρια κάνουν λόγο για οικονοµικό κολοσσό που… δεν κωλώνει, λέει, να καλύψει τα χρέη των περίπου 40 εκατ. ευρώ, αφού οι άγγλοι µεσάζοντες βλέπουν την ΑΕΚ ως «όχηµα» για πρόσφορες επενδύσεις στη χρεοκοπηµένη Ελλάδα ποντάροντας κατ’ αρχήν στην κατασκευή υπερσύγχρονου γηπέδου και στη συµµετοχή στο Τσάµπιονς Λιγκ (τώρα, τα πιάσανε τα λεφτά τους…). Οσο για το γήπεδο, δεν µας λένε πού αλλά εικάζεται(sic) ότι ο όµιλος διαθέτει και κατασκευαστική εταιρεία!..

Σε νέα… πετρελαϊκή εποχή βαδίζει όµως και η ΠΑΕ Πανιώνιος, καθώς τις προάλλες διαβάσαµε ότι υπεγράφη µε κάποιον Μαγκντί αλ Μουσαουί προσύµφωνο εξαγοράς της νεοσµυρνιώτικης οµάδας από κάποια εταιρεία του Κουβέιτ.

Πιο διαχρονικά είναι τα παραµύθια της Χαλιµάς για Αρη και ΠΑΟΚ. Ηδη εν έτει 2003 ο σαουδάραβας εµίρης Καλίντ αλ Κασίµι και ο παρτενέρ του Μπεναλί παρουσιάστηκαν ως σωτήρες του Αρη στον οποίο θα έβαζαν 10 εκατ. ευρώ ενώ θα κάλυπταν και τα χρέη της ΠΑΕ. Πράγµατι ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, πήγαν και σε προπόνηση της οµάδας, αλλά οι εµίρηδες αποδείχτηκαν… κακοµοίρηδες καθώς το µόνο µέρος όπου έβαλαν κάποια ευρώ ήταν ένα σουβλατζίδικο κοντά στο γήπεδο του Αρη, για να τους κολλήσουν οι οπαδοί των Κιτρίνων το παρατσούκλι «οι επενδυτές µε τα πιτόγυρα»…

Για τον επίσης πολύπαθο ιδιοκτησιακά ΠΑΟΚ, πέραν του πολύφερνου Τσάκα που επί ηµερών Μπατατούδη θα έκανε ένα deal για µεταβίβαση του ∆ικεφάλου του Βορρά σε λεφτάδες από την Αργεντινή ενώ είχε κλείσει και τον παιχταρά Μιγιάτοβιτς, επίσης παρήλασαν επενδυτές «al Arabia». Από κάποιον που τον δήλωναν γαµπρό του προέδρου της Συρίας Αλ Ασαντ και θα έβαζε, λέει, 50 εκατ. ευρώ, µέχρι και έναν γιο του αλήστου µνήµης λίβυου ηγέτη Μοαµάρ Καντάφι που θα έπαιρνε το 20% της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Και τον περασµένο χειµώνα (µας) προέκυψε πάλι ενδιαφέρον από επενδυτικό όµιλο του Κατάρ µέσω κάποιου Οντάι αλ Σαµαρί, ο οποίος µπορεί να έπαιζε µπάλα σε 5Χ5 µε τον πρόεδρο Ζαγοράκη αλλά στον ΠΑΟΚ ακόµη περιµένουν την τελική απόφαση των αράβων µεγαλοεπιχειρηµατιών να επενδύσουν πακτωλό στο ποδοσφαιρικό «µαγαζί-γωνία» της Τούµπας.

Τελικά, επειδή µπουχτίσαµε µε τους… Λόρενς (της µπάλας) εξ Αραβίας, µήπως ήρθε η ώρα για σίριαλ µε ποδοσφαιρικούς επενδυτές made in China; Ετσι για ποικιλία δηλαδή ώστε, να µην πλήττουν και οι αφελείς οπαδοί…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ