Εκτός από τα πολιτικά πανό-συνθήµατα που πύκνωσαν εσχάτως στα ελληνικά γήπεδα, πολλές φορές έχει γίνει λόγος για το επίπεδο των ελλήνων οπαδών και των εµετικών, υβριστικών συνθηµάτων (ρατσιστικών, εθνικιστικών, σεξιστικών, οµοφοβικών κτλ.) που ακούγονται σχεδόν σε κάθε µατς Πρωταθλήµατος ή Κυπέλλου. Συνθήµατα µε περιεχόµενο ακατάλληλο όχι µόνο για ανηλίκους αλλά και για οποιονδήποτε νοήµονα ακούστηκαν και στις εξέδρες του «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», όπου µονοµάχησαν οι γείτονες του βορειοανατολικού Λονδίνου Τότεναµ και Αρσεναλ.

«Επρεπε να είσαι εσύ, έπρεπε να είσαι εσύ αυτός που έπρεπε να σκοτωθεί στην Ανγκόλα, έπρεπε να είσαι εσύ» τραγούδησαν εν χορώ οπαδοί της Αρσεναλ απευθυνόµενοι στον πρώην παίκτη της οµάδας τους Εµάνουελ Αντεµπαγιόρ! Τι εννοούσαν; Το τραγικό περιστατικό του περασµένου Κόπα Αφρικα, όταν τρία µέλη της εθνικής οµάδας του Τόγκο έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισµούς ενόπλων ανταρτών που γάζωσαν το πούλµαν στο οποίο επέβαινε και ο επιθετικός της Τότεναµ!

Από την πλευρά τους, οπαδοί των «Πετεινών» επανέλαβαν για πολλοστή φορά ένα σύνθηµα µε το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ αποκαλούν τον γάλλο τεχνικό των «Κανονιέρηδων» κ. Αρσέν Βενγκέρ οµοφυλόφιλο και παιδεραστή! ∆ηλωτικό για το πώς (δεν) λειτουργεί το θολωµένο τους χουλιγκανικό µυαλό, είναι το γεγονός ότι αυτοί οι ίδιοι οι ανεγκέφαλοι οπαδοί της Τότεναµ… τραγουδούσαν στον Αντεµπαγιόρ στιχάκια για τον µπαµπά του που… έπλενε ελέφαντες στην Αφρική και τη µάνα του την «πόρνη», όταν ο ποδοσφαιριστής από το Τόγκο φορούσε τη φανέλα της Αρσεναλ! Αβυσσος ο (διαταραγµένος) ψυχισµός του χούλιγκαν…

Αν όµως οι νοσηροί (αν)εγκέφαλοι του χουλιγκανισµού είναι ίδιοι σε κάθε χώρα, ένα από τα στοιχεία που δείχνει τη διαφορά επιπέδου είναι ο τρόπος αντιµετώπισής τους. Και στην Αγγλία έχουν δείξει µετά τη δεκαετία του 1980 ότι δεν σηκώνουν µύγα στο σπαθί τους. Εν προκειµένω, οι προπονητές της Τότεναµ και της Αρσεναλ κκ. Χάρι Ρέντναπ και Βενγκέρ, αντιστοίχως, αναφέρθηκαν αµέσως µετά τη λήξη της αναµέτρησης στα περιστατικά εκφράζοντας τον αποτροπιασµό τους και χαρακτηρίζοντάς τα αηδιαστικά. «∆εν µπορεί να θεωρείται κάποιος πνευµατικά εντάξει και να λέει τέτοια πράγµατα µπροστά σε παιδιά» τόνισε µε νόηµα για τη χουλιγκανική νοηµοσύνη – ή µάλλον διαστροφή – ο κ. Ρέντναπ, ενώ ο κ. Βενγκέρ υπογράµµισεότι «εµείς σεβόµαστε όσους έρχονται στο γήπεδο και το ίδιο απαιτούµε και από αυτούς».

Από την πλευρά της η διοίκηση της Τότεναµ έκανε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια του ντέρµπι δεκάδες οπαδοί και των δύο οµάδων που εντοπίστηκαν να τραγουδούν τα συγκεκριµένα συνθήµατα αποµακρύνθηκαν από τις εξέδρες. Τα «Σπιρούνια» µάλιστα έχουν διαµηνύσει ότι η ποινή για τους οπαδούς που τραγουδούν (κάθε είδους)

υβριστικά συνθήµατα θα είναι διά βίου αποκλεισµός από το γήπεδο!

Παράλληλα οι διοικήσεις των δύο συλλόγων εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση αποδοκιµάζοντας τις οπαδικές χυδαιότητες. «∆εν ανεχόµαστε ούτε την υβριστική γλώσσα ούτε τα ρατσιστικά και οµοφοβικά συνθήµατα, αλλά ούτε και οποιαδήποτε αντικοινωνική συµπεριφορά από τους οπαδούς µας» ξεκαθαριζόταν στην κοινή ανακοίνωση που κατέληγε υπογραµµίζοντας ότι «οι δύο οµάδες θα συνεργαστούν στενά προκειµένου να εντοπίσουν όλους όσοι ενεπλάκησαν».

∆ιανοείσθε στα καθ’ ηµάς ποδοσφαιρικά και εν γένει αθλητικά δρώµενα αντίστοιχες (αντι)δράσεις των ανθρώπων των αντιπάλων οµάδων και δη σε επίπεδο διοικήσεων; Ούτε για τα προσχήµατα… Κι όµως, ποιος δεν έχει ακούσει – διά ζώσης στο γήπεδο ή µέσω της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής µετάδοσης των αγώνων – τους… φτιαγµένους έλληνες χουλιγκάνους να άδουν εν χορώ κατά αντιπάλων παικτών, προπονητών (ενίοτε και παραγόντων) και φυσικά κατά των διαιτητών, στολίζοντας µε σεξιστικά και άλλα χυδαία στιχάκια τους ίδιους και προπαντός τις «πουτάνες» τις µάνες τους!

Υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών αλλά και διακατεχόµενοι από ποικίλα στερητικά – πρωτίστως σεξουαλικά – σύνδροµα, οι οπαδοί που συγκροτούν τους χουλιγκανικούς πυρήνες βγάζουν τα απωθηµένα τους ακόµη και «γ… ώντας» πόλεις και έδρες (π.χ. Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Λεωφόρος, Τούµπα κτλ.). Κατά κανόνα, δε, συµπαρασύρουν στις χυδαίες ιαχές και στις βωµολοχίες τους ένα πλήθος ανοήτων που εκστασιάζονται θεωρώντας ότι συµβάλλουν έτσι και αυτοί στη δηµιουργία της θερµής ατµόσφαιρας και πιπιλίζοντας την καραµέλα ότι «το γήπεδο δεν είναι εκκλησία»… Εν κατακλείδι, πολύ εύστοχο αυτό το «πειραγµένοι πνευµατικά» του κόουτς Ρέντναπ…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ