Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Είναι καλό, σκόπιµο και αναγκαίο να αντιληφθούµε την πραγµατικότητα και να δράσουµε γρήγορα και κατάλληλα. Και η πραγµατικότητα είναι απλή και εξαιρετικά δυσάρεστη. Με λίγα λόγια, η χώρα είναι καταχρεωµένη. Το κράτος δαπανά περισσότερα απ’ ό,τι εισπράττει. Οσο έχουµε ελλείµµατα το χρέος θα αυξάνεται. ∆υστυχώς, το χρέος δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Είναι πραγµατικό. Το µόνο ερώτηµα είναι ποιος θα το πληρώσει. Εχει έρθει πλέον η στιγµή όλοι οι Ελληνες, ψύχραιµα και ήρεµα, να σκεφθούµε πώς θα αντιµετωπίσουµε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. ∆υστυχώς, η ηγεσία του τόπου, δηλαδή η κυβέρνηση, οι βουλευτές, τα οργανωµένα συµφέροντα (πολιτικά κόµµατα, ΓΣΕΕ, Α∆Ε∆Υ και άλλες συντεχνίες), αντί να καθοδηγήσουν τον λαό προς µια κατανόηση της κατάστασης και προς µια λύση που θα εξασφαλίσει τη βιωσιµότητα του χρέους και την ανάπτυξη της οικονοµίας, τον διχάζουν και στρέφουν τους µεν εναντίον των δε. Ετσι φθάσαµε σε µια κατάσταση όπου όλοι είναι εναντίον όλων, κανένας δεν εµπιστεύεται κανέναν και έχουµε µεταβάλει τη χώρα σε αρένα αλληλοσπαραγµού.

Συνέπεια αυτής της κατάληξης είναι ότι η χώρα έχει µεταβληθεί σε ένα αφύλακτο πεδίο, το οποίο οι κλέφτες, οι ληστές, οι απατεώνες, οι λαθρέµποροι και γενικά οι παράνοµοι κάθε προέλευσης και κάθε επιπέδου, κρυφοί και φανεροί, οργώνουν και εκµεταλλεύονται ανενόχλητοι.

Ο αντικειµενικός παρατηρητής θα νόµιζε ότι µας έχει χτυπήσει µανία καταστροφής, σαν και εκείνη τη µανία που έστειλε η Ηρα στον ηµίθεο Ηρακλή και τον έκανε µες στην τρέλα του να σκοτώσει τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Αλλά στον µύθο το κακό σταµάτησε όταν η σοφή Αθηνά χτύπησε τον Ηρακλή µε µια πέτρα και αυτός όταν συνήλθε είχε πάλι τα λογικά του. Μια τέτοια πέτρα, ένας λίθος σωφρονιστήρ, χρειάζεται να χτυπήσει όλους µας, και κυρίως τους πολιτικούς µας, για να έρθουµε στα λογικά µας.

Είναι γνωστό ότι σε αυτό το φεστιβάλ παρανοµίας και διαφθοράς που ζούµε τις τελευταίες δεκαετίες και που οδήγησε στην οικονοµική και ηθική χρεοκοπία λάβαµε µέρος όλοι ή σχεδόν όλοι. Ωστόσο την κύρια ευθύνη έχουν οι πολιτικοί, διότι απλούστατα αυτοί αποτελούν την ηγεσία του τόπου. Αυτούς, συνεπώς, βαρύνει η κύρια ευθύνη της επανόρθωσης, των αλλαγών και των µεταρρυθµίσεων για το καλό του λαού.

Είναι καιρός οι πολιτικοί µας να πουν την αλήθεια στον λαό και να σταµατήσουν να τον ταΐζουν χορτάρι και να του δίνουν ψεύτικες ελπίδες. Και η αλήθεια είναι ότι για το σηµερινό µας χάλι φταίµε εµείς και µόνον εµείς. ∆εν µας φταίνε ούτε οι Αµερικανοί, ούτε οι Ευρωπαίοι, ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Σαρκοζί. Και η σωτηρία της χώρας δεν θα προέλθει ούτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε από το ∆ΝΤ, ούτε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτοί µπορεί να βοηθήσουν, αλλά το µέλλον της χώρας είναι δική µας αποκλειστικά υπόθεση. Η ανάπτυξη της χώρας µόνο από τις δικές µας προσπάθειες µπορεί να προέλθει.

Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ