από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Ιδανικοί αυτόχειρες

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε την κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου το Δημοψήφισμα, αδικεί το έργο της και τις προσπάθειες που κατέβαλε – λυσιτελείς και συχνά αντιφατικές αλλά και μέσα σε ένα εξαιρετικά αντίξοο περιβάλλον χωρίς την παραμικρή στήριξη από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις – για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ταυτόχρονα όμως προσφέρει «τροφή για σκέψη» πάνω στη ρηχότητα και τις ανεπάρκειες του πολιτικού μας συστήματος οι οποίες σε περιόδους κρίσης αποδεικνύονται εξαιρετικά επικίνδυνες.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου κατέληξε σε μια απόφαση για Δημοψήφισμα που εκ των υστέρων φαίνεται απόλυτα ακατανόητη. Εξαρχής βέβαια προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς έβαζε τη χώρα σε περιπέτειες, δημιουργούσε κλίμα αβεβαιότητας και έμοιαζε να θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια τη συμμετοχή μας στο ευρώ. Για κάποιους ωστόσο, κι όχι άδικα, ήταν και λύτρωση, ένας τρόπος για να μπορέσει η κυβέρνηση να ανακτήσει τη νομιμοποίηση που είχε ανάγκη, να εκφραστούν τελικά και οι πολίτες για όσα έχουν συμφωνηθεί.

Η εξέλιξη των πραγμάτων δεν τους δικαίωσε. Όπως φάνηκε ήταν μια απόφαση της στιγμής, μια παρορμητική κίνηση χωρίς την παραμικρή προετοιμασία, χωρίς καν να έχει διασφαλιστεί η έκτη δόση την οποία χρειάζεται η χώρα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία.

Οι ευρωπαίοι εταίροι δεν είχαν ειδοποιηθεί και κανείς φαίνεται δεν είχε υπολογίσει τον διεθνή αντίκτυπο, την κρίση που θα ξέσπαγε στα διεθνή χρηματιστήρια και την ανάδειξη της Ελλάδας και της αβεβαιότητας για τη στάση της στο υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα του πλανήτη έστω και για μια ημέρα!

Πώς είναι δυνατόν; Πώς γίνεται μια υπεύθυνη κυβέρνηση η οποία κατά τεκμήριο είχε κινηθεί με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό και είχε πετύχει σημαντικές συμφωνίες, σωτήριες για την οικονομία, να αναιρέσει κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα όλο της το έργο και να βρεθεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης;

Η απάντηση βρίσκεται στο... Καστρί. Ο κ. Παπανδρέου από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε έναν τρόπο διακυβέρνησης που στηριζόταν σχεδόν αποκλειστικά σε άτυπες διεργασίες και επιτροπές αρμόδιων και αναρμόδιων. Τα θεσμικά όργανα είτε δεν υπήρχαν είτε στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργούσαν. Ακόμα και η περίφημη Κυβερνητική Επιτροπή εξαντλούσε το έργο της σε γενικόλογες συζητήσεις επικυρώνοντας στην καλύτερη περίπτωση ήδη ειλημμένες αποφάσεις.

Κανένα σχεδόν πρόβλημα, και ιδίως τα προβλήματα της επικαιρότητας, δεν υπήρξε αντικείμενο συγκροτημένης συζήτησης με κανονική λήψη αποφάσεων, μελέτη των επιπτώσεων, ανάθεση ευθυνών και παρακολούθηση της υλοποίησης.

Το ίδιο συνέβη και με την απόφαση για το δημοψήφισμα. Ελήφθη σε μια άτυπη συνάντηση ανθρώπων της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, οι οποίοι όμως εμφανώς δεν ήταν σε θέση να σταθμίσουν τις συνέπειές της. Δεν ρωτήθηκε κανείς άλλος, δεν μελετήθηκαν από κανέναν οι επιπτώσεις και βέβαια επειδή δεν συμμετείχαν πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ και της κυβέρνησης δεν αισθάνονταν δεσμευμένα να στηρίξουν μια απόφαση για την οποία είχαν διαφωνίες ή επιφυλάξεις.

Με την απόφασή του να στηρίξει κυβέρνηση συνεργασίας ο κ. Γ. Παπανδρέου αναλαμβάνει τις ευθύνες του και δίνει μια διέξοδο που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Μπορεί να ελπίζει ότι η ιστορία θα είναι καλή μαζί του γιατί παρά τα λάθη δεν δίστασε να επωμιστεί ευθύνες και βάρη που ανήκαν σε άλλους. Για μας τους υπόλοιπους ας μείνει σαν παρακαταθήκη ότι οι θεσμοί και οι διαδικασίες δεν είναι θέμα τύπων αλλά ουσίας!


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (65)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ελληνικό ΠΟΛΙΤΙΚΟ έθνος | 05/11/2011 12:46
  για να διασφαλιστεί η 6 δόση θα πρέπει να υπογραφεί όλο το πακέτο της ατροποποίητης δανειακής σύμβασης , μαζί με τους εφαρμοστικούς νόμους, όπως δήλωσαν ρητά οι Μέρκελ και ο Σαρκοζί... με αυτό το δεδομένο η άποψη ότι το δημοψήφισμα έθεσε σε κίνδυνο την 6 δόση είναι ψευδής και αβάσιμη... όσον αφορά την πολύ διαφωτιστική άποψη ότι η Ελλάδα ποτέ δεν είχε οργανωμένη κοινωνία , παρά μόνο ατομικά φωτισμένους ηγέτες οι οποίοι οδηγούσαν σε ανάπτυξη το ελληνικό κράτος και ο θάνατός τους , το οδηγούσε σε παρακμή.. αυτό είναι αλήθεια και γεγονός.. το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ δεν υφίσταται μια ισχυρή ΚΟΙΝΗ πολιτιστική /εθνοτική ταυτότητα.. αλλά πολλές εθνοτικές ταυτότητες , όπως η τουρκική, η αλβανική, η μακεδονική, η βλάχικη.. αντίθετα υπάρχει μια κοινή, ανίσχυρη μεν επικίνδυνη δε ιδεολογική ταυτότητα, ο λεγόμενος ελληνισμός.. η οποία αφορά κυρίως τους μορφωμένους ανθρώπους και η οποία βασίζεται σε παντελώς ΨΕΥΔΕΣ και ξένο περιεχόμενο... που μας θέλει απόγονους των αρχαίων κατοίκων του τόπου, με τους οποίους μοιραζόμαστε ΜΟΝΟ τον ίδιο τόπο.. με το οποίο κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί. για αυτό η λύση βρίσκεται στα παραδείγματα των πλέον αναπτυγμένων πολυεθνικών κρατών, όπως η Αμερική, ο Καναδάς, η Αυστραλία.. στα οποία έχει θεμελιωθεί ΠΟΛΙΤΙΚΟ έθνος, ιδιαίτερα ισχυρό, με σεβασμό στο σύνταγμα και τους νόμους... με απόλυτο έμπρακτο σεβασμό στην εθνοτική ταυτότητα των μελών του.. π.χ με παρελάσεις εθνικού χαρακτήρα, όπως αυτές στις 25 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, ελληνόγλωσσα σχολεία και εκκλησίες.. το ίδιο θα πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, ΕΝΑ ελληνικό ΠΟΛΙΤΙΚΟ έθνος... να αναγνωρισθούν οι εθνοτικές ταυτότητες των πολιτών της, είτε πρόκειται για τους Τούρκους της χώρας μας, χριστιανούς κσι μουσουλμάνους, Αλβανούς, Μακεδόνες, Βλάχους.. εισάγοντας την μητρική τους γλώσσα στην δημόσια ζωή και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, αλλά και στην Εκκλησία.. είτε την τουρκική , την αλβανική, την μακεδονική, την βλάχικη γλώσσα..
  η αλήθεια τώρα
  απάντηση24
   
   
  Ασχετος | 04/11/2011 18:35
  .....'δεν δίστασε να επωμιστεί ευθύνες και βάρη που ανήκαν σε άλλους'..... τι σημαίνει αυτό? Για ποιές ευθύνες άλλων μιλάτε? Απο τον πλανήτη Άρη ήλθε ο κ. Παπανδρέου και ανέλαβε πρωθυπουργός? Τόσα χρόνια υπουργός δεν έβλεπε γύρω του? Τόσα χρόνια αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έλεγε ακριβώς τα αντίθετα απο αυτά που κάνει σήμερα? Οπότε είτε είναι χαμηλής αντίληψης ή, ακόμα χειρότερα, λειτουργεί με δόλο. Όπως και να έχει, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, έχει φέρει τη χώρα σε πρωτοφανή δυσμενή θέση και αυτό δεν νομίζω οτι θα του το συγχωρέσει η ιστορία ούτε ...''μπορεί να ελπίζει ότι η ιστορία θα είναι καλή μαζί του''. Φυσικά δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στο σχόλιο ενός εκ των κυρίων όπου συγκρίνει τον Ελ.Βενιζέλο με τον Γ.Παπανδρέου και να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας κάνει να γελάμε αυτές τις δύσκολες στιγμές (πραγματικά πρόκειται για το αστείο της ημέρας!)
  politis
  απάντηση6128
   
   
  Περλ Χάρμπορ | 04/11/2011 18:35
  κε Καψή σχετικά με την απόπειρα δημοψηφίσματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι για πρώτη φορά στην μεταπολεμική Ελλάδα έξω δεν πάμε καλά. Το ίδιο όμως ποτέ άλλοτε μια άθλια αντιπολίτευση είτε ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ δεν ξεμπροστιάστηκε και δεν επέφερε οργή ακόμα και στους πλέον φανατικούς οπαδούς της ! Κανείς ποτέ δεν εορτάζει το Περλ Χάρμπορ. Φανταστείτε όμως να μην υπήρχε. Ακόμα θα περιμέναμε τους Αμερικανούς στην Νορμανδία. Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία φίλτατε. Όλα εν Σοφία εποίησεν.
  Νορμανδός.
  απάντηση133
   
   
  ... | 04/11/2011 18:03
  "Για μας τους υπόλοιπους ας μείνει σαν παρακαταθήκη ότι οι θεσμοί και οι διαδικασίες δεν είναι θέμα τύπων αλλά ουσίας". Σε μας τους υπολοιπους θα μεινει σαν παρακαταθηκη η χρεωκοπια και εξαθλιωση της χωρας!
  nordop
  απάντηση131
   
   
  Ενσταση | 04/11/2011 16:47
  Κύριε Καψή θυμάστε τους πολιτικούς και δημοσιογράφους να ωρύονται κατά της δανειακής σύμβασης και υπέρ της εθνικής κυριαρχίας; Θυμάστε τις αψυχολόγητες δηλώσεις Ολι Ρεν και Σόιμπλε περι οικονομικών ζωνών και εθνικής κυριαρχίας εκείνες τις ώρες; Αν μη τι άλλο με το δημοψήφισμα, χωρίς να το θεωρώ πολιτική μπλόφα, αναγκάστηκαν πολλοί να κατέβουν από τα κεραμίδια. Και μπορούμε έστω και την τελευταία στιγμή να συζητάμε ρεαλιστικά για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης.
  Ir.com
  απάντηση723
   
   
  Ό,τι χειρότερο!!! | 04/11/2011 16:10
  Καλός και αγαθός αλλά μειωμένης αντίληψης. Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει.
  α.κ.
  απάντηση726
   
   
  ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΟΣ ΓΝΩΡΙΜΟΣ (ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ - ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!!!) | 04/11/2011 16:10
  ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑΤΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΑΙΖΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. ΑΣ ΘΥΝΗΘΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΧΑΣΕΙ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΘΕΣΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ. ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟΝ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ, ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, Ο ΓΑΠ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΙΣΟΤΙΜΟ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΛΕΟΣ!!
  ΑΝΝΑ ΓΚΙΩΝΗ
  απάντηση1275
   
   
  Νεκρολογιες | 04/11/2011 16:10
  Ειναι συγκινητικες την υστατη αυτη ωρα και μετα τον πρωτοφανη διασυρμο του Γιωργακη και της χωρας, οι προσπαθειες των μεσων ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΣΟΚ και των ελαχιστων πρασινοφρουρων να πουν μια καποια καλη στερνη κουβεντα στον πρωθυπουργο που εχασε την εμπιστοσυνη πρωτα της χωρας και του λαου και στη συνεχεια ακομα και των ιδιων των υποτακτικων του βουλευτων. Ατιμωμενος εξαναγκαζεται να αποχωρησει αφου διελυσε τη χωρα, υποθηκευσε το μελλον γενεων και με πρωτοφανη ανηθικο τροπο εκφυλισε την πολιτικη ζωη σε τζογο παπατζηδων! Η ιστορια θα τον κρινει αμειλικτα! Τον εχει ηδη κρινει. Καταπτυστος αποχωρει. Ο λαος τον ξερασε... Εμειναν μονο οι υποσχεσεις για πρασινη αναπτυξη, για τα λεφτα που υπαρχουν και για τον Acebillio που θα εκανε την Αθηνα Βαρκελωνη. Ελπιζω να μη ξαναδουμε ποτε τη φατσα του στο δημοσιο βιο.
  Πασοκακι
  απάντηση91147
   
   
   
  Προσπαθώ να καταλάβω... | 04/11/2011 15:38
  ποιό ακριβώς είναι το έργο της κυβέρνησης Παπανδρέου... η περικοπή μισθών και συντάξεων? η αυξηση του ΦΠΑ? τα ληστρικά χαράτσια? Η γιγάντωση της φοροδιαφυγής?Η ανικανότητα για μία έστω αποκρατικοποιήση? Η κατάρευση του χρηματηστηρίου? Η εκτίναξη των spread? Ο εξευτελισμός της χώρας διεθνώς? Θα μας απαντήσεις κ. Καψή?
  tassos
  απάντηση98152
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΓΙΑΤΙ Ο ΓΑΠ ΔΕΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΥΣ? 4,5 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΙ ΟΛΟΙ | 04/11/2011 15:28
  ΠΟΙΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ Ο ΓΑΠ? ΓΙΑΤΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΔΕΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ. ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ 4,5 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΗΘΟΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ, ΤΟΝ ΛΟΒΕΡΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ? ΠΑΛΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ (ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ) ΔΕΛΦΙΝΟΥΣ? ΟΠΩΣ Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕ ΤΟΤΕ ΤΟΥΣ ΣΗΜΙΤΗ, ΒΑΣΩ, ΑΥΓΕΡΙΝΟ? ΚΡΙΜΑ. ΑΔΙΚΕΙΤΑΙ ΟΛΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ. ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΔΙΝΕΙ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΔ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ (ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣ)..
  ΑΝΝΑ ΓΚΙΩΝΗ
  απάντηση8130
   
   
   
  Γεώργιος Α. Παπανδρέου: Ο πιό έντιμος προθωπουργός που πέρασε απ αυτή την χώρα. Δυστυχώς κανείς δεν το κατάλαβε. | 04/11/2011 15:10
  Ο πρωθυπουργός αγωνίστηκε, δούλεψε σκληρά, όσο κανένας .Ο Ελληνας όμως δεν το κατάλαβε. Λυπάμαι πολύ για την κοινωνική μας εξαθλίωση Η ιστορία επαναλαμβάνεται και δείχνει τό ήθος του Έλληνα: Κολοκοτρώνης, Ε. Βενιζέλος, Γ. Α. Παπανδρέου. Τραγικό που κανείς ακόμη δεν κατάλαβε την προδοσία του κόμματός του και τις πραγματικές προθέσεις όλων των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.
  ana
  απάντηση445225
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Η ιστορια επαναλαβανετε | 04/11/2011 14:18
  Οτι εκανε ο Λαος μας με τον Ελευθεριο Βενιζελο πριν περιπου 90 Χρονια οταν ειχε δεκαπλασιαση την Ελλαδα, και τον εδιωξε για να φερη πισω τον Βασιλια, με αποτελεσμα την μικρασιατικη Καταστροφη, τα ιδια κανομε και σημερα με τον ΓΑΠ που εσωσε την Ελλαδα απο την Χρεωκοπεια. Μονη διαφορα, ο παιδαριωδης και γελοιος σαμαρας δεν ειναι καν γαλαζοαιματος.
  Ellinas
  απάντηση60432
   
   
   
  Άλλη ανάγνωση | 04/11/2011 14:10
  κ. Καψή το άρθρο σας είναι όαση στην έρημο της παραπληροφόρησης και της παράνοιας. Προσυπογράφω όσα αναφέρετε αλλά θέλω να συμπληρώσω πως και μόνο που επέστρεψε τον χαρακτηρισμό "προδότης" και "τσιράκι" των Ευρωπαίων σε αυτούς που πραγματικά είναι, αρκεί για τη θέση του στην ιστορία. Το ότι βοήθησε να πέσουν οι μάσκες της Αριστεράς και της Δεξιάς επίσης είναι θετικό. Όσον αφορά το δημοψήφισμα πρέπει να σας πώ ότι δημοψήφισμα θα πρεπε να γίνει για να δούμε επιτέλους τι θέλει ο "κυρίαρχος , σοφός λαός". Από πότε δηλαδή κάνουμε δημοψηφίσματα μόνο όταν η απάντηση είναι αυτή που θέλουμε. Γιατί ακόμη και οι "σοσιαλιστές' του κυβερνώντος κόμματος λυσσαλέα πολέμησαν ακόμη και την ιδέα του να γίνει το δημοψήφισμα. Οι παρόλες και οι κορώνες είναι εύκολες. Αλλά τι περιμένετε από ανθρώπους που βγάζουν κορώνες στα κανάλια ότι ο πρωθυπουργός λοιδωρήθηκε από τη "δικτατορία των Βρυξελλών". Αυτά είναι στάση Ν.Δ καθαρά. Εκεί δεν πήγε σαν Παπανδρέου, εκπροσωπούσε τη χώρα και το δημοκρατικό και αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να αποφασίζουν για την τύχη τους. Δεν είμαστε πρόβατα στο μαντρί να μας θυμούνται μόνο στις εκλογές. Και αν εγώ δηλαδή δεν θέλω να ψηφίσω κανένα από αυτά τα θλιβερά κόμματα , δε θα ερωτηθώ ποτέ για τίποτα; Αισθάνομαι μεγάλη θλίψη για τους πολιτικούς μα να σας πώ την αλήθεια περισσότερο για αυτούς που ανήκουν στο κυβερνών κόμμα και αυτό γιατί βιάζονται να εγκαταλείψουν τον Παπανδρέου αφού αυτός έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά. Δεν τους είδα να υπερασπίζονται τις προσπάθειες που έκανε στα δύο αυτά χρόνια. Ας πάνε λοιπόν να κυβερνήσουν με αυτούς που έχουν να επιδείξουν , Βατοπέδι, δομημένα ομόλογα, κατεστραμμένη Πελοπόννησο, αύξηση του δημόσιου χρέους, προσλήψεις σωρηδόν και κάλυψη των συντεχνιών. Πείτε τους συγχαρητήρια από εμας και πως διωχνοντας τον Παπανδρέου δε τους εξασφαλίζει τη θεσούλα τους . Ο λαός δεν ξεχνά , το ίδιο και η ιστορία!
  elent
  απάντηση24207
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΓΙΑ ΠΟΥΛΙΤΖΕΡ | 04/11/2011 14:07
  Ασύλληπτο άρθρο. Το αγαπημένο μου: "ένας τρόπος για να μπορέσει η κυβέρνηση να ανακτήσει τη νομιμοποίηση που είχε ανάγκη".. Η νομιμοποίηση είναι μια "ανάγκη" της εκάστοτε κυβέρνησης, πού αν καμιά φορά βρει χρόνο διεξάγει δημοψήφισμα για να την ανακτήσει; Όχι απαραίτητη προϋπόθεση για άσκηση εξουσίας όπως νόμιζα; Κοίτα να δεις πράγματα που αγνοούσα με το να μην είμαι Πασοκάρα..
  Δημήτρης Β.
  απάντηση437
   
   
   
  MONI LISIS GIA ELLADA | 04/11/2011 13:30
  EITE STO EUR, EITE STIN DRACHMI, VASIKOS STOCHOS PREPEI NA EINAI I EPANIDRISIS TOU KRATOUS MAS, DIA AFTO, MONON MIA LISIS YPARCHEI: Amesos schimatismos oligomelous kivernisis ethnikis anagis ypo ton kL.Papadimo, ellinon technokraton me tin voithia evropaion technokraton. Kleisimo gia dyo chronia tis voulis ton ellinon, alloste mechri simera den prosefere tipota, para monon exoda. Diakopi vouleftikon syntaxeon k pronomion. Diakratiki epitropi adiafthoron ne elegxei to pothen esces olon, ypourgon,voulefton,diefthintonklp kai na prochorise se amisi dimefsi periousion.Synergasia ton ellinikon stratiotikon dynameon kai amesi syllipsi olon ton allodapon pou volodernoun stin athina kai egkleismos tous se stratopedo tou stratou me peraitero navlosi ploiou kai amesi apostoli tous stis chores apo pou irthan. Katargisi syndikalismou kai apergion gia dyo chronia, eos otou i ellada epanelthei. Amesi apolysi dim ypallilon pou den ekpliroun tis symvatikes ypochreoseis tous. Meta tin epanidrisi tou kratous, ekloges me kommata pou den tha exoun kammia oikonomiki voithia, me vouleftas, dikastikous pou tha exoun ton idio mistho me tous dim ypallilous, choris pronomia, choris politika grafeia. Epanidrisis tis ekpaidefsis, anoteras, technikis, naftikis, epanidrisi ypourgeioy naftilias kai politismou/tourismou se sostes vaseis. Ekmetalefsi ton paragogikon pigon(petrelaio/chrisos klp) dia tin ellada. Se dyo chronia tha echomen pleonasmata kai tha mporesoume ne xeplirosoume ta chrei mas. Ta alla einai filologia, prosorini ethniki kivernisis gia ekloges einai chasimo chronou. Efcharisto
  G.I
  απάντηση430
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  debout les Grecs | 04/11/2011 13:13
  Debout les Grecs ! Reprenez le pouvoir ! Fini l'euro ! Finie l'UE totalitaire ! Finie la mondialisation furieuse ! Finis les internationalistes et les capitalistes en connivence sournoise dans l'idéologie supranationale. Fini leur slogan mortifère et populicide : 'libre circulation des personnes, des capitaux et des marchandises'. Au diable ! les petits dictateurs politico-intello-médiatiques ! La vraie mondialisation ? Entente, Concorde, Coopération é-qui-ta-ble et loyale de Peuples souverains et de Nations indépendantes. ''Dans le mouvement incessant du monde, toutes les doctrines, toutes les écoles, toutes les révoltes n'ont qu'un temps. Le communisme passera. Mais la France ne passera pas!'' De Gaulle- MG-T1- chap3. La mondialisation furieuse et l’UE totalitaire passeront… La France, la Grèce ne passeront pas ! Vive la Grèce. Vive La France. Castelin michel- FRANCE- 02 nov 2011
  Ανώνυμος / η
  απάντηση10314
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Το δημοψήφισμα μας καταρακωσε ελέω ξεφτιλισμού του από τους Ελληνες πολιτικούς -και όχι μόνο-... | 04/11/2011 13:12
  κ. Καψή, η μία όψη του νομίσματος αναγράφει όλα όσα παραθέτετε στο άρθρο σας. Δεν θα τα επαναλάβω. Η κίνηση περί δημοψηφίσματος όντως εκ των πραγμάτων, φαίνεται ότι θα ήταν καλύτερα να μην είχε γίνει. Η άλλη πλευρά του νομίσματος δείχνει μια εικόνα σκοτεινή και μαύρη...Μια χώρα που έχει την επιλογή να μείνει Ευρωπαϊκή ή, μη αντέχοντας το σχετικό κόστος, να αφήσει τον μάταιο τούτο ευρωπαϊκό χώρο και αναζητώντας έναν καλύτερο να μετακινηθεί προς την υποσαχάρια ζώνη και κει να τα τινάξει για πάντα, προς τέρψιν και χαρά όσων μέσα και έξω της έταξαν πως μακράν της Ευρώπης θα περάσει καλύτερα. Το δημοψήφισμα ήταν μια απονενοημένη ενέργεια προκειμένου να ξυπνήσει ο λαός, να τεθούν προ των ευθυνών τους οι πολιτικές δυνάμεις που δεν πολεμούν το υπάρχον συνταγματικό καθεστώς, να αποκτήσει κύρος το κράτος, να απομονωθούν οι δυνάμεις αναταραχής, να προχωρήσουν οι αλλαγές, να αντεπεξέλθει η χώρα.Αν οι πολιτικοί αρχηγοί των αστικών κομμάτων είχαν πραγματικά κότσια και ήταν πραγματικά πατριώτες, θα έβγαιναν μπροστά, θα εξηγούσαν στο λαο ότι η κατάσταση είναι αντικειμενικά κρίσιμη, θα τον καλούσαν να δει την αλήθεια για το μέλλον του, θα του εξηγούσαν το διακύβευμα, και τελικά θα νικούσαν τις σειρήνες (βλ. Σπιθα, Αρμα, ΣΥΡ. Κκε κλπ) που του τάζουν (σκοτεινούς) παράδεισους στο χώρο του τίποτα... Ετσι, τελικά η φιλοευρωπαϊκή πολιτική, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σε σχέση με τη χώρα μας, θα έβγαινε νομιμοποιημένη, δυνατή, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, να συνάψει ένα νέο συμβόλαιο για δίκαιη κατανομή των βαρών, να προχωρήσει με τόλμη τη χώρα εμπρός, και τελικά να φτάσει στο λιμάνι της λύτρωσης. Το δημοψήφισμα με αυτή τη λογική, έθαψε τη χώρα στο εξωτερικό, διότι πρωτίστως, και για ιδιοτελείς λόγους, την έθαψαν οι ίδιοι οι πολιτικοί της που το πολέμησαν ανελέητα, αν και γνωρίζουν ότι χωρίς ευθεία λαϊκή νομιμοποίηση, αν οι ίδιοι οι πολίτες δεν κατανοήσουν και ευθέως συναινέσουν, η χώρα και πάλι, με την όποια κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσει σύντομα την ίδια ακριβώς κρίση!
  Ph.J
  απάντηση60541
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  αυτόχειρας | 04/11/2011 13:02
  Η δική σας,κύριε Καψή είναι μια από τις πένες του Δολ που φαίνεται να μην διακατέχεται από εμπάθεια.Έχετε δίκιο στο άρθρο,όμως ίσως σας διαφεύγει κάτι.Το γεγονός ότι κάποια όργανα ίσως υπολειτούργησαν δεν οφείλεται στον Παπανδρέου απαραίτητα.Ας μην ξεχνάμε τον πόλεμο -και εσωκομματικό- τον οποίο δέχτηκε ο πρωθυπουργός,την συνεχή αντιπολίτευση από τα συμφέροντα που προσπάθησε να πολεμήσει και εν τέλει την ριζική αλλαγή στάσης όλων απέναντι στη δανειακή σύμβαση με την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα.Η αλήθεια είναι ότι με την τελευταία αυτή πράξη ξεμπρόστιασε όλους όσοι απλά κρύβονταν...Για να πετύχει είναι φανερό ότι δεν γινόταν να το γνωρίζουν πολλοί...Σε ό,τι αφορά την συνεννόηση με τους ξένους ηγέτες είναι φανερό ότι κανείς δεν θα έλεγε ότι γνώριζε.Μόλις έσκασε το ναι στη δανειακή σύμβαση του Σαμαρά,διαδόθηκε η είδηση -στην Ελλάδα πέρασε στα ψιλά- πως ο Σόιμπλε έχει εμπιστοσύνη στον Παπανδρέου.Αν κανείς εξαιρέσει τα αγγλοσαξωνικά μέσα που υποστηρίζουν συγκεκριμένα συμφέροντα,από την στάση των υπολοίπων μόνο αυτό δεν μας είπαν στα ίσα:ότι δηλαδή γνώριζαν.Εξέθεσε πολύ κόσμο ο πρωθυπουργός εξ ού και η νέα λασπολογία περί ανισορροπίας,τρέλλας και αναξιοπιστίας.Νομίζω ότι απλά μας άνοιξε μια νέα προοπτική -όλοι ξαφνικά αγάπησαν το ευρώ και την δανειακή σύμβαση- πέρνοντας ξανά όλο το βάρος πάνω του.Ναι είναι αυτόχειρας.
  Ζωή
  απάντηση1301
   
   
  λαθος κινηση απο λαθος ανθρωπο | 04/11/2011 12:40
  Γιατι αδικει το εργο της κυβερνησης? ποτε συνομιλησε με καποιον θεσμικο ο ΓΑΠ? ποτε λειτουργησε μετα απο σκεψη? ποτε τα εβαλε με καποια συντεχνια δικη του? Οπως εστρωσε ας κοιμηθει καληνυχτα σας κυριε Γιωργο
  Ανώνυμος / η
  απάντηση22113