από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Και «Μετά Τι;» κύριε Πρόεδρε;

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


“Βάστα Ελλάδα!”

Όλα κρίνονται τώρα στο Ιταλικό μέτωπο. Η ευφορία από τη Σύσκεψη Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου κράτησε μόλις μια μέρα, την Πέμπτη. Την Παρασκευή τα spreads της Ιταλίας πέρασαν το όριο του 6%. Αν μετά το “κούρεμα” ο πανικός των “επενδυτών” χτυπήσει την Ιταλία, αν “πέσει” η Ιταλία, κινδυνεύει η Γαλλία και τότε το φάντασμα της συστημικής κατάρρευσης του ευρώ θα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη. Οι “μεγάλοι ηγέτες” τα σκέφτηκαν όλα, έκαναν πραγματικά βήματα αλλά ξέχασαν το θεμελιώδες: την ανάσχεση της υφεσιακής καταιγίδας, την πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα. Τη φουλ ενεργοποίηση του μοναδικού big bazooka, της δυνατότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να “κόψει χρήμα” με μια συμβατή με την Ευρωζώνη μέθοδο.

Αντίθετα αποφάσισαν ένα υψηλού ρίσκου μεγάλο ξεφούσκωμα. Μια απομόχλευση των τραπεζών γύρω στα 2000 δις ευρώ συν το γενικευμένο, συγχρονισμένο “κούρεμα” των προϋπολογισμών ταυτόχρονα σε ελλειμματικές και πλεονασματικές χώρες που πολύ πιθανό να τα κάνει όλα χειρότερα. Μεγάλο ξεφούσκωμα ίσον μεγάλη συρρίκνωση.

Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Αγοράζουν χρόνο. Μέχρι τώρα περισσότερο χαμένο παρά κερδισμένο.

Η ελληνική εξίσωση της 27ης Οκτωβρίου έχει αρκετούς θετικούς αλλά και αρνητικούς συντελεστές, τρεις τέσσερις “γνωστούς αγνώστους” και απρόβλεπτους “αγνώστους αγνώστους”, εθνικούς και ευρωπαϊκούς. Έστω κι έτσι “βάστα Ελλάδα!” στην κλεψύδρα του χρόνου, στο καφκικό παιχνίδι με το χρόνο. “Βάστα Ελλάδα!” στο δύσκολο 2012.

Στο αισιόδοξο σενάριο, αν αντέξεις, μπορείς να ελπίζεις: Στην αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού των δυνάμεων σε Γερμανία και Γαλλία. Στην ήττα της δεξιάς λουθηρανικής οικονομικής θεολογίας στην πολιτική διεύθυνση της Ευρωζώνης. Στην αναγκαστική από την επιδείνωση της κρίσης ενεργοποίηση του big bazooka της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ για να δοθεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Στην ενδεχόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που ίσως σηκώσει μαζί με τα υπερωκεάνια και τις βάρκες. Στη δυνατότητα ενός τελικού πολιτικού διακανονισμού και του “επίσημου” χρέους με μια άμεση και κυρίως έμμεση αλλά σημαντική διαγραφή του μέσω επιμήκυνσης για 40 χρόνια και μείωσης του επιτοκίου κοντά στο επίπεδο που δανείζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο απαισιόδοξο σενάριο, αν “σπάσει” πριν από σένα η Ευρωζώνη, θα προλάβεις τουλάχιστον να μετατρέψεις το χρέος σου σε δραχμές και να κόψεις χρήμα για να πληρώσεις τους δανειστές σου. Αν όμως “σπάσεις” πρώτη, αν εξαναγκαστείς να πας στη νέα δραχμή και το χρέος σου μείνει σε ευρώ... τότε είναι αδύνατο και να το περιγράψουμε.

Είναι πάντως πρώτη φορά στην ιστορία που επιχειρείται αναδιάρθρωση χρέους εντός ενιαίας νομισματικής και οικονομικής ένωσης και μάλιστα ανολοκλήρωτης δίχως τα αναγκαία επαρκή δημοσιονομικά και νομισματικά εργαλεία (ευρωομόλογο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σαν δανειστής έκτακτης ανάγκης, πρόνοια σημαντικής ρευστότητας στην οικονομία). Δίχως συνεπώς η υπό συντεταγμένη χρεωκοπία χώρα, η Ελλάδα, να διαθέτει “εκδοτικό προνόμιο” και δυνατότητα υποτίμησης με μόνους διαθέσιμους μηχανισμούς την απότομη δημοσιονομική προσαρμογή, την ασύμμετρη, άνιση και αβέβαιη “εσωτερική υποτίμηση” και μια σχετικά περιορισμένη ρευστότητα από το EFSF. Οι πιθανότητες επιτυχίας αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο να ποσοτικοποιηθούν αλλά εξαρτώνται από μετρήσιμους και μη παράγοντες και σ’ ένα σημαντικό βαθμό από το τι θα κάνουν τελικά οι Έλληνες και κυρίως αν θα το κάνουν ενωμένοι.


Οι επείγουσες πολιτικές κινήσεις του Πρωθυπουργού


Εκατοντάδες πολίτες με ρωτούν τι μπορεί να γίνει πολιτικά τώρα, έστω και την ύστατη ώρα. Η κουφαμάρα των κορυφών του πολιτικού συστήματος συνεχίζεται. Ακόμα και τώρα επιμένουν στο business as usual, στην άτυπη συμπαιγνία “των αντιπάλων - συμπαικτών” μεγάλων και μικρών, στους καθιερωμένους ρόλους ενός πολιτικού σκηνικού που οδήγησε στη χρεωκοπία. Και κάτι χειρότερο. Ενισχύονται κάθε είδους τυχοδιωκτικές συμπεριφορές και προσωπικές ατζέντες που “επενδύουν” (!) στο “μετά” τη χρεωκοπία της Ελλάδας. Ένα πολύ γνώριμο σκηνικό από τις προηγούμενες πτωχεύσεις που κατέληξαν και σε εθνικές τραγωδίες. Οι νέοι Δηλιγιάννηδες, οι πρωθυπουργοί ενός μαύρου ‘97 και μιας νέας “Μελούντας” σιδερώνουν τα κοστούμια τους.

Τι πρέπει να κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία, είναι βέβαια το κρίσιμο ερώτημα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω απ’ ό,τι στο προεκλογικό “Ε, Πρόεδρε!”. Μόνο που τώρα χάθηκαν ο χρόνος, η πρωτοβουλία των κινήσεων, πολύτιμο πολιτικό και κοινωνικό κεφάλαιο ενώ η χώρα βιώνει μια γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης και οι αρνητικές προσδοκίες τείνουν να γίνουν κυρίαρχες. Οι Παπανδρέου - Βενιζέλος, που σηκώνουν το σταυρό του μαρτυρίου σε μια δραματική στιγμή, έχουν την πλήρη υποστήριξή μας αλλά δεν είναι λόγος αυτός να μένει ο πολιτικός τους χώρος σε απόλυτη πολιτική αφασία και να περιχαρακώνονται στο “όποιος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρει” ή να δηλώνουν άμεσα ή έμμεσα αν δεν σας αρέσει “ρίξτε μας”.

Σημαντικοί κρίκοι για να στηριχτούν νέες εθνικές πολιτικές πρωτοβουλίες είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η κοινή γνώμη εξακολουθεί σε συντριπτικά ποσοστά να επιθυμεί τη διάσωση εντός του ευρώ με τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης έκτακτης εθνικής ανάγκης.

Έστω τώρα, την ύστατη στιγμή, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δηλώνουν:

Κανένα κόμμα μόνο του ακόμα και με νέα νωπή εντολή δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα δίχως τον εθνικό συναγερμό, τη συστράτευση ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Η Ελλάδα μπαίνει στον αστερισμό των συμμαχικών κυβερνήσεων.

Καμιά δανειακή συμφωνία, ακόμα και ικανοποιητική, δεν θα φέρει αποτέλεσμα δίχως μια βασική πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθεροποίηση Μια τουλάχιστον ανεκτή δανειακή συμφωνία, αν υπάρξει ευρύτερη κινητοποίηση πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων, μπορεί μέσα από οδυνηρή προσαρμογή να οδηγήσει τελικά σ’ ένα θετικό αποτέλεσμα ώστε να πιάσουν τόπο οι θυσίες και οι αγώνες του λαού. Και η ίδια ακριβώς συμφωνία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε πτωχευτική καραντίνα και τελικά στην εγκατάλειψή μας από τους εταίρους στην καταστροφή αν εξελιχθεί και γίνει χιονοστιβάδα ο κύκλος των αυτοκαταστροφικών τάσεων. Η συνεργασία, η συνδιαπραγμάτευση των όρων της είναι προϋπόθεση για να μεγιστοποιηθούν τα θετικά της και ελαχιστοποιηθούν τα αρνητικά, οι φανεροί και κρυφοί κίνδυνοι. Η ενισχυμένη εθνική αξιοπιστία μέσω της συνεργασίας αυξάνει τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας για την επανατοποθέτηση του ελληνικού ζητήματος στο ευρωσύστημα.

Το ελάχιστο τουλάχιστον εθνικής συνεννόησης είναι αυτό που σημειώθηκε σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία οι οποίες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα. Είναι εθνικά απαράδεκτο η Μέρκελ να προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με την πλάτη 503 ψήφων, με σύσσωμη την αντιπολίτευση, σοσιαλδημοκράτες και πράσινους, και η υπό πτώχευση χώρα μας να αυτοϋπονομεύεται. Οι ευθύνες όλων των πολιτικών ηγεσιών της χώρας μας, ειδικά αυτών του ευρωπαϊκού τόξου, θα αποτιμηθούν σύντομα πολύ σκληρά από τον ελληνικό λαό.

Είμαστε έτοιμοι για ένα σταθεροποιητικό πλαίσιο εθνικής και κοινωνικής συνεννόησης για τη σωτηρία της πατρίδας, πριν και μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από τη σύνθεση της κυβέρνησης. Δύο και μόνο οι επείγουσες προτεραιότητες στο 2012: Η με όλα τα διαθέσιμα μέσα συγκράτηση της πτώσης της οικονομίας και η έκτακτη αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην κατανομή των βαρών. Τί - πο - τα άλλο! Να μαζέψει επιτέλους ο Πρωθυπουργός τους δελφινίζοντες μαθητευόμενους μάγους που ανοίγουν με προσωπικές ατζέντες τυφλά κοινωνικά μέτωπα δίχως κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα στο να κρατήσει η Ελλάδα το κεφάλι έξω από το νερό.

Ο Πρωθυπουργός ζητά από σήμερα τις καλές υπηρεσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να ενεργοποιήσει τον συμβολικό και διαμεσολαβητικό του ρόλο για τη διαμόρφωση ενός σταθεροποιητικού πλαισίου εθνικής συνεννόησης και προτείνει ρητά, δεσμευτικά την άμεση διερεύνηση των δυνατοτήτων σχηματισμού κυβέρνησης έκτακτης εθνικής ανάγκης μέχρι την συμφωνημένη ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών.

Οι εκλογές σε εύλογο ασφαλή για τη χώρα χρόνο μπορεί να δώσουν πολιτική διέξοδο εφόσον έχει μπει “ζώνη ασφαλείας” μέσω της εθνικής και κοινωνικής συνεννόησης. Διαφορετικά ακόμα και αν καταστούν επιτακτικά αναγκαίες και επείγουσες εδώ και τώρα μπορεί, εν μέσω κρίσιμης διαπραγμάτευσης δίχως αυτή τη “ζώνη ασφαλείας” να λύσουν τα φρένα προς το γκρεμό, να οδηγήσουν σε αναλώσιμες κυβερνήσεις, σε χάος και ακυβερνησία και σε αυτοκαταστροφικές εξελίξεις όπως αυτές που προηγήθηκαν σ’ όλες τις ιστορικές χρεωκοπίες της χώρας. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι προτιμότερη η αποσυμπίεση μέσω εκλογών σε εύλογο χρόνο από τη συσσώρευση τυφλών εκρηκτικών δυνάμεων. Φτάνει να αναγκαστούν όλοι να δεσμευτούν στο τι θα κάνουν συγκεκριμένα και να παρουσιάσουν έγκαιρα τις ενδεχόμενες συμμαχίες τους.

Ο Πρωθυπουργός δεν εγκαταλείπει από την πίσω πόρτα τη μάχη για τη σωτηρία της χώρας, ενισχύει το ρόλο του μέσω αυτών των πρωτοβουλιών και ταυτόχρονα είναι διατεθειμένος να στηρίξει ακόμα και πρωθυπουργό ευρύτερης αποδοχής αν εκεί σκοντάψει ο σχηματισμός κυβέρνησης έκτακτης εθνικής ανάγκης, πριν και μετά τις εκλογές.

Οι πολιτικές πρωτοβουλίες απευθύνονται πρωταρχικά σε όλες τις δυνάμεις που θέλουν ένα εθνικό σχέδιο διάσωσης εντός της ευρωζώνης, στις δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου και ξεσκεπάζουν την υποκρισία και τον τυχοδιωκτισμό αυτών που έχουν ψηφίσει το Μάαστριχτ της νομισματικής ένωσης, θέλουν και το ευρώ και το ευρωομόλογο και τη “δημοσιονομική ενοποίηση” και τη ρευστότητα της ΕΚΤ και τα λεφτά της τρόικας αλλά εμφανίζονται να έχουν στην τσέπη ένα ειδυλλιακό σενάριο παντελώς άσχετο με τις σημερινές πραγματικότητες της Ευρωζώνης. Είναι ιστορικές οι ευθύνες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά που μετέχει στο ίδιο κόμμα με την Μέρκελ και τον Σαρκοζί οι οποίοι επιβάλουν τα όρια των επιλογών της χώρας μας.

Η εθνική συστράτευση είναι προϋπόθεση για να απομακρυνθούν οι γύπες (vulture funds) που κόβουν βόλτες πάνω από το “πτώμα” της ελληνικής οικονομίας. Αυτοί αντιλαμβάνονται την αναγκαία αναπτυξιακή εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας και την αναδιάρθρωση του χρέους σαν μηχανισμούς αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος σε εξευτελιστικές τιμές και μέσω αυτού ολόκληρου του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Εφόσον αυτές οι πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες ξετυλιχτούν με ειλικρίνεια και αξιοπιστία κι όχι με τα γνωστά προσχηματικά τερτίπια των καθιερωμένων πολιτικών σκηνικών θα είναι καλό για τη χώρα η νέα δανειακή συμφωνία να εγκριθεί με αυξημένη πλειοψηφία ακόμα κι αν το τίμημα είναι η άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία με το διακύβευμα: εθνικό σχέδιο διάσωσης εντός της σημερινής κι όχι μιας φανταστικής ευρωζώνης ή άμεση χρεωκοπία και έξοδος από το κοινό νόμισμα.

Είναι τόσο το μέγεθος της απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα που όλα τα κόμματα, όλες οι ηγεσίες, όλοι τους ανεξαιρέτως πρέπει να αρχίζουν να σκέφτονται τη διάσωση της Ελλάδας δίχως αυτούς υποχρεωτικά σε πρώτο ρόλο στο τιμόνι της χώρας. Η πατρίδα δεν ταυτίζεται με κανένα κόμμα η πολύ περισσότερο με καμιά μεμονωμένη και εφήμερη ηγεσία είτε Παπανδρέου λέγεται, είτε Σαμαράς, είτε... Είναι αυτονόητο ότι σήμερα δεν έχουν θέση τα “εγώ πάση θυσία έστω και μέσα από το χάος” ούτε τα “εγώ ή το χάος”.


Γυρίστε τα ρολόγια!


Τι “τεμπέλης” που είναι ο εγκέφαλός μας! Όταν αντιμετωπίζει ένα ριζικά νέο ζήτημα στρέφεται φωτοτυπικά, αντανακλαστικά σ’ ένα γνωστό σχήμα ή τραύμα του παρελθόντος. Ακολουθεί την αρχή της ελάχιστης κατανάλωσης ενέργειας. Είναι η πνευματική και ψυχική νεύρωση που της έδωσα το όνομα σύνδρομο Ορφέα - Ευριδίκης στο Έβδομη - Αίσθηση (σ. 166-167). Το ευρωπαϊκό ζήτημα του 2011 σε ενιαία νομισματική ζώνη είναι ισοδύναμο εκείνου του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου!! Τόσο απλό! Το νέο όχι καρικατούρα του όχι του 1940! Η ώρα άλλαξε παιδιά, γυρίστε τα ρολόγια ειδικά όσοι είστε κάτω των εξήντα! “Πυροβολείστε τα ρολόγια”, έλεγαν οι αναρχικοί του 19ου αιώνα.

Ελληνική Ταχρίρ: Και μετά τι;

“Τρόμαξα με την ευκολία” μου λέει το κορίτσι. Είναι ακροάτρια και αναγνώστριά μου, φίλη μου παρά τη διαφορά ηλικίας. “Κάποιοι νεοφασίστες έβριζαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μεις δίχως να το πολυκαταλάβουμε σταματήσαμε τη στρατιωτική παρέλαση. Μα είναι τόσο απλό;” διερωτάται τηλεφωνικά η Μαρία από τους “αγανακτισμένους” της Θεσσαλονίκης. “Και μετά τι κάνουμε;”, γελούσε αμήχανα το κορίτσι που πολιτικοποιήθηκε φέτος την άνοιξη. “Είναι τόσο απλό;”. “Ναι, Μαρία” της απάντησα. Είναι εύκολο σ’ ένα δημοκρατικό καθεστώς να καταλάβεις ακόμα και τη Βουλή ή το Μαξίμου μ’ ένα ντου αν έχεις την ψευδαίσθηση ότι εκεί βρίσκεται η “εξουσία”, στα κτίρια. Η πραγματική πολιτική όμως αρχίζει όταν ρωτάς “τότε τι κάνουμε;”, τι εναλλακτικές λύσεις έχουμε, πώς πληρώνουμε τους μισθούς των ανθρώπων, πώς δε θα γίνουν όλα χειρότερα. Ρώτα έναν Αιγύπτιο που έζησε το πανηγύρι, την ευφορία ολίγων ημερών στην πλατεία Ταχρίρ. “Μετά τι;” είναι πάντα το θεμελιώδες ζήτημα. Κι εκεί τουλάχιστον υπήρχε μια χειροπιαστή ανάγκη, η δημοκρατία. Τώρα όμως οι αγανακτισμένοι νέοι πετάχτηκαν από το τρένο και εμφανίζεται ο τρόμος που λέγεται Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η βία των πουριτανικών και των ολοκληρωτικών ομάδων, το χάος, η έλλειψη τροφίμων, το κάψιμο των Χριστιανών κoπτών, ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων και είναι αδύνατο ακόμα και το όνομά τους να συγκρατήσεις. Το αυτοκαταστροφικό τσίρκο, το αυτοκτονικό σενάριο δεν είναι δύσκολο να το φανταστείς ακόμα και στη δημοκρατική Αθήνα. “Τίποτα πιο εύκολο κορίτσι μου από ένα χορό του Ζαλόγγου!”. Η Μαρία από τους “αγανακτισμένους” της Θεσσαλονίκης μέσα από το αυθόρμητο ντου στην παρέλαση αναγνώρισε ότι η πολιτική είναι κάτι παραπάνω από μια αυθόρμητη ηθική και συναισθηματική έκρηξη, την οποία βέβαια δεν υποτιμώ καθόλου. Πολιτική με Π κεφαλαίο είναι η επιστήμη και η τέχνη των εναλλακτικών λύσεων σε συγκεκριμένο χρόνο, σε συγκεκριμένες συνθήκες, στα συγκεκριμένα, ασφαλώς κινητά, όρια των διαθέσιμων επιλογών, στη συγκεκριμένη Ευρωζώνη όχι σ’ ένα φανταστικό κόσμο. Αυτό το Π είναι σήμερα το ζητούμενο.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (30)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  KAI META TI ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ | 01/11/2011 09:44
  Ανδρουλακη ολο λογια και φιλοσοφιες εισαι.Απο εργα και πραξεις ,τιποτα.
  grec60
  απάντηση48
   
   
  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ | 31/10/2011 22:03
  Παραπονιόσαστε για την πολιτική της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και κρύβετε επιμελώς ότι η λειτουργία της ψηφίστηκε από εσάς τους πολιτικούς. ΟΧΙ κύριε έχετε λάθος. Υπάρχει και τρίτη λύση και αυτή αργά η γρήγορα θα γίνει ο χειρότερος εφιάλτης σας. Όταν οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι συντονίσουν τι προσπάθειες τους και φτιάξουν τα αντίστοιχα πολιτικά και συνδικαλιστικά υποκείμενα που θα υποστηρίζουν και θα παλεύουν για τα συμφέροντα τους μέσα από νέες διαδικασίες που δεν θα επιτρέπουν στους απλούς αντιπροσώπους τους να μετατρέπονται σε δυνάστες τους τότε αγαπητέ μου κύριε θα περάσετε στην ιστορία ως ο πολίτικος που πάντα έψαχνε σε λάθος μέρος τη λύση. ΥΓ Ωραίο το κόλπο σας με το δημοψήφισμα. Αφού πρώτα μετατρέψατε τα ιδιωτικά δάνεια σε κρατικά και στήσατε πλήρως το πλαίσιο του εκβιασμού τώρα θα μας ζητήσετε να πούμε ναι η όχι σε τι; Δεν έχετε καταλάβει ότι ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα έχετε χάσει κάθε λαϊκό έρεισμα ότι και να κάνετε.
  SAT
  απάντηση611
   
   
   
  ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΑΝΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΩ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ | 31/10/2011 20:33
  Αγαπητέ μου κύριε πολιτικέ με μικρό π. Δεν Θα περίμενε κάτι καλύτερο κάποιος από αυτούς που σας έχουν παρακολουθήσει στις μακρές θεωρητικές αναζητήσεις που μετατρέπονταν κάθε φορά σε πολιτικές οπισθοχωρήσεις. Χρησιμοποιείτε συστηματικά και επαναφέρετε κάθε φορά τα ίδια διλλήματα με διαφορετικά λόγια με θεωρητική δήθεν εκλέπτυνση. Κρύβετε συστηματικά πρώτα από όλα ότι πίσω από κάθε νόμισμα υπάρχουν κοινωνικές σχέσεις. Σε όλο το άρθρο σας είναι έκδηλη η αγωνία σας τι θα κάνουν μόνο οι πολιτικές ηγεσίες και μάλιστα αυτές που είναι στο λεγόμενο ευρωπαϊκό τόξο όπως τις ονομάζετε. Εν τούτοις όμως απευθύνεστε σ εμάς τους υπόλοιπους το λεγόμενο λαό. Γιατί αγαπητέ μου κύριες πολιτικέ είναι μόνο υπόθεση δική σας το τι θα γίνει; Πρέπει να καταλάβετε μια και καλή ότι δεν είσαστε τίποτα καλύτερο από εμάς αλλά απλοί αντιπρόσωποι μας οι όποιοι με ψέματα μετατραπήκατε σε δυνάστες μας . Μάλιστα ορισμένοι από εσάς δεν έχουν καν ψηφιστεί από εκλογικό σώμα αλλά είσαστε επιλογή του εκάστοτε πολιτικού αρχηγού. Πως μπορείτε να επικαλείστε την λεγόμενη εθνική ενότητα όταν όλος ο βιος και πολιτεία σας στην τελευταία βουλή ήταν ακριβώς να σπείρετε τον διχασμό ; Τι νομίζετε ότι κάνετε ψηφίζοντας απανωτά νομοσχέδια τα όποια αποκλειστικά στόχο έχουν μόνο και μόνο να πληρώσουν αυτοί που ξέρετε πολύ καλά ότι δεν φταίνε. Όταν ψηφίζατε απανωτά να ενισχύσετε τις τράπεζες. Τι σοι εθνική συνεννόηση θέλετε όταν μας θεωρείτε κορόιδα έστω και αυτή την υστάτη ώρα; Μα τι πιστεύετε τέλος πάντων ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει; Η νομίζετε ότι επειδή σκόπιμα χρησιμοποιείτε κακομασημένους οικονομικούς όρους θα μας πείσετε ότι εσείς ξέρετε ενώ εμείς δεν καταλαβαίνουμε; Οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι και επαρκώς ενημερωμένοι είναι και καταλαβαίνουν αυτό το τεράστιο κόλπο που εξελίσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να πληρώσει τις καλοπληρωμένες δουλίτσες των τραπεζών και των τραπεζιτών μέσω των μπόνους. Επιεικώς λέω μόνο των τραπεζιτών αν με καταλαβαίνετε και ο εγκέφαλος σας δεν τεμπελιάζει. Παραπονιόσαστε για την πολιτική
  SAT
  απάντηση78
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  To μεγαλείο του ορθολογισμού | 31/10/2011 19:10
  Εξαιρετική ανάλυση! Πάρα πολλοί σκεπτόμενοι άνθρωποι συμμερίζονται αυτές τις σκέψεις! Το αδιέξοδο όμως παραμένει.Οι πολιτικές δυνάμεις προβάλλουν παλιές συνταγές και λαϊκίζουν! Ακόμα και κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας" μου φαίνεται μια μεταφυσική λύση, γιατί βλέπω ότι πίσω από τα λόγια κρύβεται ατολμία! Ίσως ο ΓΑΠ να καταγραφεί ως ο πρώτος πρωθυπουργός που τόλμησε και ξεσκέπασε όλα τα χρόνια προβλήματα! Για να επιλυθούν όμως χρειάζεται και ορμή και σοφία από πολλούς- Δεν ξέρω ποιοί θα είναι αυτοί!
  ΓΙΩΡΓΟΣ Σ.
  απάντηση183
   
   
  Εξ όνυχος το άρπα-κόλλα | 31/10/2011 19:00
  Ο κ. Ανδρουλάκης τα ξέρει μεν όλα, αλλά όχι τόσο καλά. Γράφει, "την Παρασκευή τα spreads της Ιταλίας πέρασαν το όριο του 6%" - αλλά 6% ήταν το επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο που πούλησε. Tο spread ήταν γύρω στις 380 μονάδες.
  Περαστικός
  απάντηση92
   
   
   
  Η πολιτική μετράει μέρες | 31/10/2011 18:33
  Άργησες Μίμη. Πάει πια. Δεν προλαβαίνετε οι πολιτικοί. Δεν μπορούν να ακούσουν το βουητό. Εσύ ίσως έχεις πληροφορίες. Μα και με βενζίνη να λουστείς μέσα στο κοινοβούλιο και να αυτοπυρπολυθείς δεν θα αλλάξεις τίποτε πια. Ο κόσμος ετοιμάζεται για την επέτειο της 17 Νοεμβρίου και το ξέρεις. Κόσμος που ποτέ δεν πήγε σε απεργία ή διαδήλωση. Κόσμος που ζει τον εφιάλτη ήδη. Σε αυτό το ραντεβού δεν θα πάει για πολιτική.
  sans culotte
  απάντηση1014
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  oloi sto syntagma apo olh thn ellada | 31/10/2011 18:09
  ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΚΑΙ ΩΡΑ 19:00. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ. ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΤΙς ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. ΝΑ ΠΑΡΑΛΥΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ.
  gino
  απάντηση512
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ | 31/10/2011 18:03
  Κάποιοι σχολιαστές είπαν ότι άλλα έλεγες πριν τις εκλογές ενώ ελεγες ακριβώς τα ίδια. το πρόβλημα είναι ότι κ Ανδρουλάκη έχις και εσυ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ. ΔΕΝ ΣΕ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΕΙς ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ. ΚΟΨΕ ΤΙς ΑΡΙΣΤΕΡΕς ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΕς ΠΟΥ ΣΕ ΔΕΡΝΟΥΝ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΑΝΕΥ ΠΡΑΞΗΣ. ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙΣ: ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗς ΕΝΟΤΗΤΑΣ. ΤΙ ΛΕΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ; ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΛΩΣΣΑ. ΚΑΛΑ ΚΛΩΣΣΑΕΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑΚΙ ΤΙΠΟΤΑ.
  twra
  απάντηση105
   
   
  ΕΥΓΕ!!! | 31/10/2011 18:01
  Μόλις διάβασα ένα κείμενο «κλειδί» που ξεκλειδώνει την κατάστασή μας. Το θεωρώ το καλλίτερο πολιτικό κείμενο που έχω διαβάσει από τον Μίμη. Σήμερα «έκανε Τέχνη». Θα μπορούσα να προσθέσω πολλές άλλες σκέψεις, ακόμα και αντιρρήσεις, αλλά δεν έχει νόημα. Θα φυλάξω το κείμενο ως σημείο-σταθμό αναφοράς. Ας προβληματιστούμε πριν να είναι πολύ αργά.
  Άγγελος Παν.
  απάντηση123
   
   
  karvelia.......kai xerothgana | 31/10/2011 17:40
  O sunhtheis maintanos Andoulakis ksanaxtuphse parakalah !giati gia auto prokeite na pesh h Merkel kai o Sarkozu gia na glitwsei h Ellada kai oi xiliades tempelhdes dhmosiupallhloi ths ...kounia pou se kounage .H politikh edw sthn Germania den alazh einai panta h Idia ,pano katw kai sthn Galia ,esu onoireuese karvelia androulakh .Den sou kanh kamia entuposh pou oloi ma oloi katariounte thn hmera kai thn ora pou balane thn upografh tous gia na mph h ellada sthn ONE ;anekseretws Apantes tetoio Rezili na to omologoune , h Patrida h tha akolouthish ton dromo pou oi Etairoi tis epithumoune auton ths peitharxeias kai ths takshs kai fusika ths anaptuxhs h tha ginh Roumania kai poli sou eipa den uparxh alos dromos.Ta pola logia einai ftwxeia den sou to mathane sthn krhth...
  VAGGOS MONAXO
  απάντηση45
   
   
  Φωνή βοώντος εν τη ερήμω | 31/10/2011 17:35
  Δυστυχώς κύριε Μίμη ο μέσος πολίτης γυρεύει καταφύγιο, λιμάνι παρηγοριάς και ελπίδας. Αυτά τα βρίσκει μόνο από τους λαϊκιστές που ανέκαθεν λιμνάζουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το εκλογικό σώμα αυτό γυρεύει, αν έχουν κάποιο νόημα οι δημοσκοπήσεις. Ο λαϊκισμός, υπό ομαλές συνθήκες είναι κάπως ένα θεμιτό πολιτικό μέσον, με τις σημερινές συνθήκες εκτάκτου ανάγκης αποτελεί πρακτική εθνικής προδοσίας. Αν ποτέ το καταλάβει ο λαός αυτό θα αναγκάσει τους λαϊκιστές να συνετιστούν, διαφορετικά οδηγούμαστε στην καταστροφή!
  Γιάννης Στεριανός
  απάντηση182
   
   
   
  άσσος στη σπάτουλα | 31/10/2011 17:01
  Ένα υπουργείο,τη ψυχή μου για ένα υπουργείο.
  δημητρης
  απάντηση619
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  MIMHS | 31/10/2011 16:57
  poly kalo
  mixalis
  απάντηση45
   
   
  Please don't feed the trolls | 31/10/2011 16:48
  Μην δίνετε σημασία... αυτό περιμένουνε δεν το καταλαβαίνετε; Αφήστε τα σχόλια και κάντε κάτι πιο χρήσιμο, ένα στιφάδο βρε αδελφέ...
  ego
  απάντηση96
   
   
  Κυβένηση Εθνικής Σωτηρίας | 31/10/2011 16:37
  Οι δυνάμεις του Ευρωπαικού Πολιτκού Τόξου πρέπει επιτέλους να συμπεριφερθούν όπως αρμόζει στις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.Κατρακυλάμε στον όλεθρο και τον Εμφύλιο.Να στηρίξουμε την προσπάθεια για το γκρέμισμα του διεφθαρμένου και αντιπαργωγικού Ελληνικου Κράτους.Πρώτα η Σωτηρία της Πατρίδας.
  Πέτρος
  απάντηση135
   
   
  ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ? | 31/10/2011 15:45
  ΚΑΛΑ ΜΙΜΗ ΕΝΤΑΞΕΙ. ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΕΣ... ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΛΗΞΗ? ΚΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ? ΑΝ ΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑ. ΟΤΑΝ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙΓΕΣΑΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΣΑΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΕ........ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Ο ΚΑΡΑΜΑΛΗΣ ΒΓΗΚΕ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΑΠΕΤΥΧΑ..... Ο ΤΖΕΦΡΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΔΝΤ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ Ο ΤΡΟΣ ΚΑΝ? ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ... ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΤΟ ΛΕΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ....Ε?
  ΜΙΜΗΣ
  απάντηση2309
   
   
  Είναι δυνατόν | 31/10/2011 15:31
  Ανδρουλάκη να κατάντησες τόσο πολύ κατεστημένο?Για την ανεργία,την φτώχεια και ταπείνωση του Έλληνα θα γράψεις καμια ανάλυση σύντροφε?
  JON
  απάντηση21815
   
   
  Αυτή τη φορά όλα τα χρωμάτισες τέλοια, έξοχο κ. Ανδρουλάκη... | 31/10/2011 14:47
  "Πολιτική με Π κεφαλαίο είναι η επιστήμη και η τέχνη των εναλλακτικών λύσεων σε συγκεκριμένο χρόνο, σε συγκεκριμένες συνθήκες, στα συγκεκριμένα, ασφαλώς κινητά, όρια των διαθέσιμων επιλογών, στη συγκεκριμένη Ευρωζώνη όχι σ’ ένα φανταστικό κόσμο. Αυτό το Π είναι σήμερα το ζητούμενο". Kαι μόνο η τελευταία παράγραφος του άρθρου λέει πολλά... Για να μη σταθώ και στου άλλο κομμάτι του, αυτού για την "Ταχρίρ"... Ενός άρθρου που θα πρέπει ίσως να γίνει ευαγγέλιο του κάθε σκεπτόμενου έλληνα...
  Ph.J
  απάντηση1956
   
   
  διορθωση ημαρτημενων... | 31/10/2011 14:46
  Οχι Μελουντα Μιμη,Μελουνα...
  Theodore
  απάντηση32