Το ελληνικό πρόβλημα μοιάζει να έχει εισέλθει σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα είναι μεγάλο και οι επιπτώσεις του σοκαριστικές για την ελληνική κοινωνία.


Οι βεβαιότητες με τις οποίες ζήσαμε επί δεκαετίες προφανώς σβήνουν. Είτε εντός της ευρωζώνης, είτε εκτός αυτής, η δοκιμασία για τους ασφαλισμένους, για τους μετόχους, γενικώς για τους επενδυτές τίτλων και ακινήτων, για όσους μια ζωή εργάζονταν και αποταμίευαν, θα είναι μεγάλη.

Η χώρα, πέραν πάσης αμφιβολίας, όπως και αν ονομασθεί η προετοιμαζόμενη ρύθμιση των χρεών, πτωχεύει και οι πολίτες της αναγκαστικά θα φτωχύνουν, θα χάσουν εισοδήματα και η περιουσία της θα απομειωθεί. Κακά τα ψέματα, η χώρα εισέρχεται από σήμερα σε περίοδο μεγάλων αναθεωρήσεων.

Τίποτε δεν θα είναι ίδιο και όλοι οφείλουν να συμβιβασθούν με την ιδέα των μεγάλων, των ριζοσπαστικών αλλαγών. Και πρώτοι βεβαίως οι πολιτικοί και τα κόμματα, που απήλαυσαν στον καιρό της αμεριμνησίας και τώρα καλούνται να πληρώσουν το βαρύ τίμημα της απρονοησίας.