από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Ένα κρίσιμο ερώτημα ενόψει της 23ης Οκτωβρίου

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Θα θεωρήσουμε δεδομένο εν όψει της 23ης ότι δεν διαθέτουμε καμία διαπραγματευτική δύναμη και θα αποδεχθούμε άκριτα αποφάσεις που θα λαμβάνονται ερήμην μας;


Ή θα πούμε στους εταίρους και στην κοινή γνώμη της Ευρώπης ότι το τίμημα της διάσωσης της Ελλάδας από άμεση χρεοκοπία δεν μπορεί να είναι η τιμωρία της, η καταδίκη της σε μακροχρόνια ύφεση που θα εξαντλήσει την αδύναμη παραγωγική της βάση, θα περιορίσει την απόδοση της φορολογίας, θα κλιμακώσει σε μη βιώσιμα επίπεδα την ανεργία, θα διαλύσει την κοινωνική συνοχή, θα πυροδοτήσει τον κατακερματισμό και τον πανικό, θα δημιουργήσει γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης και πιθανόν να οδηγήσει σε διαδοχικές σύντομες αναλώσιμες κυβερνήσεις; Τότε στο τέλος θα ξανασυναντήσουμε και μάλιστα εξαντλημένοι την αφετηρία, δηλαδή το φάντασμα της χρεοκοπίας.

Θα εμφανιζόμαστε σαν βρεγμένες γάτες, ένοχοι εκπρόσωποι ενός λαού που υποτίθεται “δεν καταλαβαίνει” και είναι “συντεχνιακά διαβρωμένος’’;

Ή θα βάλουμε σαν πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα της Ευρωζώνης την ανάσχεση της ύφεσης που επιδεινώνει την κρίση χρέους και απειλεί με συστημική κατάρρευση το κοινό νόμισμα; Δίχως αυτή την ανάσχεση της ύφεσης στο σύνολο της Ευρωζώνης θα εξανεμίζονται γρήγορα τα όποια αποτελέσματα της οδυνηρής δημοσιονομικής προσαρμογής καθώς και το θετικό όφελος από ένα συνολικό και ασφαλή διακανονισμό του ελληνικού χρέους.

Θα παριστάνουμε τους μεταρρυθμιστές για κλάματα, τους αφ’ υψηλού φωταδιστές δίχως χειροπιαστά αποτελέσματα, τους ηρωικούς πεσόντες Ευρωπαίους που τα ΄κάναν θάλασσα εν μέσω υφεσιακής καταιγίδας, οικονομικής και διοικητικής κατάρρευσης και κλιμακούμενης κρίσης νομιμοποίησης;

Ή έστω και την ύστατη ώρα θα δημιουργήσουμε τη συναίσθηση μιας κοινής μοίρας στην κοινωνία, θα πετύχουμε τουλάχιστον μια ελάχιστη εθνική και κοινωνική συνεννόηση, θα ενισχύσουμε τη νομιμοποίηση με μέτρα σε βάρος της μεγάλης φοροδιαφυγής των “εχόντων”, ώστε αξιόπιστα με γερή πλάτη τον ελληνικό λαό να πούμε στους εταίρους ότι οι Έλληνες δεν ζητιανεύουν “δωρεάν γεύμα” αλλά στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ζητούν:

Μακροπρόθεσμο διακανονισμό του συνολικού ελληνικού χρέους, προς ιδιώτες και “επίσημους” φορείς της Ευρωζώνης, με τρόπο που θα καταστήσει βιώσιμη την εξυπηρέτησή του, θα δίνει αναπτυξιακή ανάσα στη χώρα μας, θα προστατεύει τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ελληνικές τράπεζες και δεν θα διακινδυνεύει “πιστωτικό γεγονός” και την τοποθέτηση της Ελλάδας σε πτωχευτική καραντίνα. Εύλογο χρόνο για να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού, να αποδώσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να εξελιχθεί αποτελεσματικά η δημοσιονομική προσαρμογή. Χρόνο για να υπάρξουν αναπτυξιακά αποτελέσματα, κέρδη παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, καθώς και μείωση του χρέους μας από τις αποκρατικοποιήσεις και την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας. Χρηματοδότηση για όσο διάστημα μένει η Ελλάδα εκτός αγορών. Ισχυρή ευρωπαϊκή εγγύηση όλων των καταθέσεων. Ευρωπαϊκό σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Προϋποθέσεις για να εργαστούμε σκληρά και έξυπνα σε νέους εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας. Συνέργεια σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την άμεση και καταλυτική πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής η οποία ξεπερνά τα εθνικά σύνορα. Εξάλειψη της γενικευμένης αβεβαιότητας που παραλύει την οικονομία μας και αποσταθεροποιεί ευρύτερα την Ευρωζώνη.

Θα αυτοκατηγορούμαστε μπροστά στα μάτια των Ευρωπαίων;

Ή όλοι μαζί θα πούμε στους εταίρους ότι η έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι επένδυση στην ευημερία των λαών της Ευρώπης. Μια win – win διαδικασία. Εμείς πήραμε ένα σκληρό μάθημα από τις συνέπειες που είχε η ροή εύκολου και φθηνού χρήματος. Δεν ζητάμε “βοήθεια” που δημιουργεί αντικίνητρα στην παραγωγικότητα και την προσαρμογή. Κάθε μεταβίβαση ευρωπαϊκών πόρων θέλουμε να αυξάνει το παραγωγικό μας δυναμικό και να μας δίνει τη δυνατότητα να την ανταποδίδουμε στο πολλαπλάσιο στην κοινή ευημερία και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

* Τελικά το κρίσιμο ερώτημα δεν έχει πολλές πολιτικές απαντήσεις. Ή θα επιτευχθεί άμεσα μια βασική πολιτική και κοινωνική σταθεροποίηση, μια ελάχιστη αναγκαία εθνική και κοινωνική συνεννόηση ειδικά στους επόμενους τρεις μήνες μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το ελληνικό ζήτημα και το μέλλον του Ευρώ ή η χώρα θα συρθεί αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές σε μια ευαίσθητη περίοδο, δίχως ορατή φερέγγυα εναλλακτική λύση με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και δεν θα επαναληφθεί ο κύκλος των τυφλών πολιτικών εξελίξεων που προηγήθηκε σ’ ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως τις χρεοκοπίες στην ιστορία της Ελλάδας. Προσπαθώ να διώξω τις μαύρες σκέψεις αλλά το μυαλό μου γυρίζει στο μαύρο ΄97!


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (13)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ένα κρίσιμο ερώτημα ενόψει της 23-10-11 | 22/10/2011 01:29
  Συμφωνώ απόλυτα με τον Νιόνιο. Όχι μόνο μπουρδολογία, αλλά θα χρησιμοποιήσω και μια λέξη του Δανίκα. ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΑ. Μακροσκελές κείμενο χωρίς συνοχή και συμπέρασμα. Μήπως τον καϋμένο τον Μίμη τον χτύπησε στα γερατειά το Αλτζχάϊμερ? Λυπάμαι γιατί κάποτε ήταν μυαλό ξουράφι και τον διάβαζα όταν ήμουν νέος με ευχαρίστηση. Τώρα είμαι και εγώ 75 χρονώ αλλά ο γιατρός μου λέει, ότι εφόσον δεν ξεχνάς να κατεβάζεις το φερμουάρ στην ανάγκη σου, είσαι εν τάξει.Αλλοιώς θα γινόσουν μούσκεμα.
  J.Neander
  απάντηση20
   
   
  Αει στο διάβολο | 20/10/2011 16:48
  Που λες Μίμη,μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας Γενικός Γραμματέας σε μία χώρα που την έλεγαν Ρωσσία.Τότε ήταν η κραταιά Ρωσσία. Τον έλεγαν NIKITA KHRUSCHHEV. Εδωσε που λες μία συνέντευξη στους NEW YORK TIMES στις 4 Οκτωβρίου του 1964. Μεταξύ των άλλων είπε:<> Εσεις έχετε φθάσει στις 800 μέρες γι αυτό σας λέω Αει στο διάβολο επί τέλους.Φύγετε να ξεβρωμίσει ο τόπος από την παρουσία σας.Είναι η μόνη υπηρεσία την οποία μπορείτε να προσφέρετε στην έρμη την πατρίδα μου. Εχετε καταντήσει καραγκιόζηδες της πολιτικής. Εχετε και έναν χατζηαβάτη για αρχηγό που δεν καταλαβαίνει τι λέει,τι διαβάζει,τι κάνει. Αποκτήσατε και γομάρι κατά τον Ροντούλη για αντιπρόεδρο ο οποίος καμμία σχέση δεν έχει ούτε καν με μπακάλικο.Το μόνο που κάνει είναι να γκαρίζει σαν ξεκαπίστρωτο γομάρι στη Βουλή. Αει στο διάβολο τσογλάνια του κερατά. Μας κλέψατε κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και έρχεστε από πάνω να μας δώσατε και συμβουλές.
  Γρηγόρης Σεμιτέλος
  απάντηση53
   
   
  χαμαιλεοντας | 20/10/2011 07:19
  ποτε τα λεγατε ποιο σωστα κ,Ανδρουλακη..σαν ''επαναστατης'' του κκε στα νειατα σας η σαν πασοκ ταχα και διανοουμενος(τρομαρα σας) τωρα..
  συνεπεια, αγνωστη σε σας
  απάντηση216
   
   
  ντροπη-αισχος | 19/10/2011 23:59
  Συγχαρητήρια που εισηγηθηκατε-εσεις και αλλοι 40 φωστηρες βουλευτες, την περίοδο χάριτος των χρεων για τους δημοσιόυς υπαλληλους.Αληθεια η ευαισθησια σας εκει εξαντληθηκε;;Οι του ιδιωτικου,τι εγιναν;;Να τους παρουν τα σπιτια οι τραπεζες,ετσι;;Ποσως σας ενδιαφερει.Υποκλινομαι στην επιλεκτικη-πελατειακη συνειδηση σας. Θα ηθελα πολυ να γνωριζω ,ποιων πολιτικων συγγενικα προσωπα ειναι διορισμενα στο δημοσιο.Και δημοσιογραφων.
  Liza
  απάντηση132
   
   
  Συντροφε Μιμη | 19/10/2011 22:54
  θαυμαζω την απεραντη ικανοτητα σου να γραφεις τοσα πολλα και να μη λες τιποτα! Εισαι στην μπουρδολογια αρχηγος! Αντε, ριξε και μια πεντοζαλη τωρα...
  Νιονιος
  απάντηση152
   
   
  ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΜΜΙΑ | 19/10/2011 22:34
  Αγαπητέ κύριε Ανδρουλάκη προφανέστατα δεν διαφέρετε τελικά από τους υπολοίπους ομοϊδεάτες σας. Είστε μόνο λόγια. Μην απολογείστε. Απλώς μόνο να ντρέπεστε και να σιωπάτε. Είναι το σωφρονέστερο για εσάς τις δύσκολες αυτές ώρες παράδοσης της χώρας αμαχητί.
  teris
  απάντηση50
   
   
  Sxolio | 19/10/2011 22:31
  Θα παριστάνουμε τους μεταρρυθμιστές για κλάματα, τους αφ’ υψηλού φωταδιστές δίχως χειροπιαστά αποτελέσματα; Leei o Androulakis. Auto eisai kai auto antiprosopeves se oli sou ti zwi!!! Aisxre, pou theleis na pantrepseis to Marx me to Smith! To xeirotero pragma gia enan anthropo (sti periptosi sou, doxeio organon) DEN einai na einai APLA sovarovlakas. Einai na einai molysmatiki pigi apo tin opoia reoun oi dimiourgies myalou me meiomenes dynatotites. Synithos psyxes sa ti diki sou einai mikres kai arrostes. Opote oti erxetai apo to myalo sou H apo ti psychi sou pou einai meionektiko sa ta moutra sou.
  Kyriakos
  απάντηση04
   
   
  Και η αληθινή ιστορία μας (του Portland ντε) | 19/10/2011 22:00
  http://www.uniquely-portland-oregon.com/shanghai-tunnels.html Όλοι εκεί : Ιρλανδοί, Πορτογάλλοι, Έλληνες και έπονται κι άλλοι -άλλοι.... Πάντως το τούνελ δεν είναι το γνωστό CERN .... αλλά τα PERN ... lol ("χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε" .. ά ρε Χρόνη ... )
  ω ξείν αγγέλλειν λακεδαιμονίοις
  απάντηση00
   
   
  Φέρε στο μυαλό τις δόξες του αναπότρεπτου (από την καταισχύνη του '97) '08 ! | 19/10/2011 21:47
  Κι αν το μαύρο '97 ήταν ο υπέρτατος παράγων για το ολόλευκο '08 ? Ξέρεις φίλτατε νόα αναρωτιέμαι : δεν συγκλονίζεσαι από το ενδεχόμενο η χώρα να είχε τελικά την ίδια τύχη με τους ναύτες που πηγαίνανε ανυποψίαστοι στο Πόρτλαντ (Δυτική ακτή Η.Π.Α.) να διασκεδάσουν και αν ήταν γεροδεμένοι (άτιμο κτηματολόγιο..) τους παρέσυραν με διάφορα τρικ τους έριχναν σε καταπακτές και από ένα τεράστιο υπόγειο τούνελ τους πήγαιναν στα καράβια που υπέφεραν από έλειψη προσωπικού για πολύμηνα ταξίδια στη Σαγκάη και ξυπνούσαν από τα οπιούχα μέσα στον ωκεανό με δύο πολύ γνωστές μας πλέον επιλογές : Ή θα συνέχιζαν ως σκλάβοι ή θα τους πετούσαν στη θάλασσα ... Τα ερωτήματα πολλά εκτός από το ποιοι ήταν οι καπετάνιοι που "έσπρωχναν" όλο αυτό το σύστημα. Ποιος πou... τραβούσε το μοχλό της καταπακτής ? Πόσο έπαιρνε γι'αυτήν την απλή κίνηση που ενείχε και δυνατότητα αποποίησης πχ: "εγώ νόμιζα πως εκεί που πέφτουν είναι για την προσωπική τους ασφάλεια αφού από το πολύ μεσο-αστικό ποτό δεν ήλεγχαν τους προυπολογισμούς τους" ... λέμε τώρα χ.. ψηλά κι αγνάντευε ε ? ... Επειδή όμως συνεπαρμένος μπορεί να γράφω ατελείωτα ας επισπεύσω απογοητεύοντάς σε διότι δεν θα θέσω το πιο καίριο των αλληγορικών ερωτημάτων ..... (...) Προφανώς στο κάθε καράβι (λέγε με ευρώ λέγε με παγκόσμια νέα τάξη λέγε με όλα τα λεφτά στη Κίνα κλπ κλπ) υπήρχαν και άλλοι γεροδεμένοι ναύτες. Εμείς κάνουμε καμιά ματιά σε τίποτε Μεσόγειους κάτι να οργανώσουμε ή ακόμα πετάμε στη χωματερή τα καπνά και λέμε τα καπνά μας κομμουνιστές δεν θα τα καπνίσουνε κι ας μην έχουμε δεκάρα τσακιστή να βγάλουμε το μάτι μας ? ...
  ω ξείν αγγέλλειν λακεδαιμονίοις
  απάντηση20
   
   
   
  άχρηστε... | 19/10/2011 21:12
  Συναισθανόμενος λοιπόν το τραγικόν της καταστάσεως και παραδεχόμενος την ανικανότητα σου όπως και του πασοκ σου, άϊ παράτα μας με τις αφελείς σου απόψεις. Άϊ σπίτι σου άχρηστε. Και να παραιτηθείς και από την βουλευτική σύνταξη χαραμοφάη.
  ...ε άχρηστε.
  απάντηση1516
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων