από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που ερωτεύτηκα..!

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Όπως όλες οι κρίσεις, έτσι και η παρούσα έφερε στην επιφάνεια όλες τις αδυναμίες και τις επιδιώξεις των εμπλεκόμενων μερών: των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, κυρίως, της Ελλάδος. Αλλά και τη διάσταση μεταξύ κεφαλαίου και κυβερνήσεων, μεταξύ κυβερνήσεων και λαών αλλά και μεταξύ κοινωνικών ομάδων. Αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων: η έλλειψη αξιόλογων ηγετών, οι επιθέσεις στο Ευρώ, το ετοιμόρροπο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και η επανάπαυση και παρακμή των δυτικών κοινωνιών.

Ιστορικά, οι περισσότεροι πόλεμοι είχαν ως κύρια αιτία την επιδίωξη της αναδιανομής του πλούτου υπέρ ορισμένων. Τον ίδιο ακριβώς στόχο έχει και η διαδραματιζόμενη οικονομική διαμάχη, που θα μπορούσε ίσως να χαρακτηριστεί ως «μεταμφιεσμένος  Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος» και που για τρίτη φορά ξεκινάει από την Ευρώπη και πάλι με πρωταγωνιστή τη Γερμανία και κύρια αφορμή και θύμα την Ελλάδα. Ο πόλεμος αυτός αναδεικνύει τις πάγιες ηγεμονικές βλέψεις της Γερμανίας επί της Ευρώπης, το ψευδεπίγραφο της «ισοτιμίας» και της «αλληλεγγύης» των λαών που απαρτίζουν την Ε.Ε.  και την κυριαρχία της κερδοσκοπίας σε βαθμό που και μέλη κυβερνήσεων επιδιώκουν να πλουτίσουν από την κατάρρευση των κρατών που διοικούν.

Η αντίδραση προς τα τεκταινόμενα και οι αναδυόμενες ευκαιρίες ενδέχεται να δημιουργήσουν νέα ρεύματα και σχήματα, νέες αξίες, νέες κοινωνικές τάξεις. Και να καταρρίψουν ορισμένους από τους μύθους του παρελθόντος και κυρίως το ότι λαοί με τελείως διαφορετική νοοτροπία, επιδιώξεις και βιώματα μπορούν οικειοθελώς να «σμίξουν» αρμονικά με κύρια βάση ένα κοινό θεσμικό πλαίσιο. Η αλαζονεία του ομαδικού, πειθαρχημένου και δυνατού Βορρά με τον ψυχρό ορθολογισμό του και την πεποίθηση ότι μόνο το δικό του πρότυπο είναι το σωστό τελεί σε αντιπαράθεση με τον ατομικισμό, τη χαλαρότητα και το πάθος του ηλιόλουστου Νότου που διατηρεί μια διαφορετική αντίληψη του «ευ ζειν», για την οποία ο Βορράς διατηρεί έναν κρυφό φθόνο ενώ παράλληλα περιφρονεί το Νότο.

Για πολλοστή φορά στην ιστορία, ο Βορράς επιδεικνύει τη διάθεση να λεηλατήσει και να υποτάξει το Νότο, προσφέροντάς του υποκριτικά βοήθεια «με το αζημίωτο». Βοήθεια που ποτέ δεν θα προσέφερε άν δεν υπολόγιζε να ωφεληθεί ή τουλάχιστον να μη ζημιώσει ο ίδιος. Και χρησιμοποιεί τώρα ως κύριο όπλο την τεχνολογική άρα και την οικονομική υπεροχή του που πηγάζει από επιστημονικά χειραγωγούμενους λαούς που παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα και πλούτο. Δεν φταίνε ασφαλώς οι ανυποψίαστοι λαοί αλλά οι ηγεσίες τους που τους διαβουκολούν κατάλληλα.

Έχω την αίσθηση ότι η Ευρώπη των οραματιστών της δεκαετίας του ’40 έχει κατά πολύ απομακρυνθεί από το αρχικό της όραμα. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που ονειρευτήκαμε...Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Σεβασμός της Ελλάδος από ξένες χώρες | 29/12/2011 17:55
    Δεν άρεσε στην κυβέρνηση της Ελλάδος η παρέμβαση της Ρωσίας στο θέμα του Εφραίμ. Όμως, ο σεβασμός, σαν ηθική αξία, κοινωνική αποδοχή αλλά και ανταμοιβή, πρός κράτη, κυβερνήσεις, κοινωνικές ομάδες και άτομα, κερδίζεται με δίκαιες και ορθές συμπεριφορές σε βάθος χρόνου. Δεν επιβάλλεται ούτε γίνεται απαιτητός με οιονδήποτε τρόπο και κυρίως με λεονταρισμούς και δηλώσεις. Τα τελευταία 60 χρόνια η Ελλάς δεν κατόρθωσε να απολαύσει σεβασμού από καμία κατεύθυνση ούτε καν από τούς ίδιους τους Έλληνες. Έτσι οι δηλώσεις του τύπου : «η Ελλάς είναι κράτος δικαίου με μακρά δημοκρατική παράδοση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σαφής διάκριση των εξουσιών. Για τα ανωτέρω θέματα η Ελλάς δεν δέχεται υποδείξεις», σαν αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην παρέμβαση της Ρωσίας γιά το θέμα του Εφραίμ, μόνον χαμόγελα σγκατάβασης προκαλούν σε όσους έχουν ζήσει στην Ελλάδα γιά μερικούς έστω μήνες. Καθίστανται δε παρόμοιες δηλώσεις ακόμη κωμικότερες όταν την ίδια μόλις ημέρα διαβάζουμε στον ημερήσιο τύπο : «Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς υπέβαλλαν την παραίτηση τους από τα καθήκοντα των οικονομικών εισαγγελέων, στον αρμόδιο για οικονομικά θέματα, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, ζητώντας την αντικατάσταση τους απο το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. «Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση», αναφέρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή παραίτησής τους.» Η Ελλάς αυτοδιαψεύδεται καθημερινά ! Μιχάλης Κάζης Φαρμακοποιός www.kazishel.gr
    Μιχαήλ Κάζης
    απάντηση00