«Εκείνοι που θα καταστρέψουν την Ευρώπη και το ευρώ θα αναλάβουν την ευθύνη για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων και των διαιρέσεων στην ήπειρό μας»: αυτή τη «βόμβα» έριξε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Σε ποιους αναφερόταν; Όχι φυσικά στην Ελλάδα και στο 0,7% που αποκλίνει το έλλειμμά της από τους στόχους… Δεν ασχολείται με αυτές τις αστειότητες, το φαιδρό άλλοθι που χρησιμοποιεί το Βερολίνο για να μετατρέψει την ευρωζώνη σε ζωτικό του χόρο. Αναφερόταν ευθέως και κατηγορηματικά πλέον στη Γερμανία, στο Βερολίνο και στην κυρία Μέρκελ, που επιμένει, προς πείσμα όλου του πλανήτη, να κρατά ολόκληρη την Ευρώπη όμηρο μέχρι τελικής πτώσεως, η οποία και φαίνεται να πλησιάζει όλο και πιο κοντά.

Η δήλωση Σαρκοζί, με οξύτατη μάλιστα έμμεση αναφορά στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν η άμεση απάντηση του Γάλλου προέδρου στις δηλώσεις της κ. Μέρκελ για τις αποφάσεις που, επειδή το Βερολίνο δεν θέλει, δεν πρόκειται να ληφθούν ούτε την Κυριακή: «μια άνευ προηγουμένου χρηματοοικονομική κρίση μας υποχρεώνει να λάβουμε σημαντικές, πολύ σημαντικές αποφάσεις τις επόμενες ημέρες» είπε γι αυτό ο Γάλλος πρόεδρος. Και συνέχισε: «το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο και αν επιτρέψουμε την καταστροφή του τότε απειλείται με καταστροφή και η Ευρώπη». Να θυμηθούμε πάλι ποιος μιλάει: ο πρόεδρος της Γαλλίας…

Από χθες, ακόμα και η Γαλλία βλέπει πλέον τον κίνδυνο να πλησιάζει και την ίδια, ενώ η Ισπανία και η Ιταλία, έχουν κάνει τις τελευταίες μέρες το πρώτο βήμα της ολισθηρής οδού που στο βάθος της βρίσκεται η χρεοκοπία.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος αντιμετωπίζει και τον πρόσθετο κίνδυνο ενός πολύ ισχυρού προεδρικού αντιπάλου στις επερχόμενες εκλογές, ο οποίος, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι θα χτίσει την προεκλογική του εκστρατεία πάνω στο δίλημμα: Ευρώπη των λαών, ή των τραπεζών.

Την ίδια στιγμή, ένα πολύ μικρής συγκριτικά σημασίας άλλα πολύ ουσιαστικό μέτωπο έχει ανοίξει μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου πάλι για την Ελλάδα. Αυτή τη φορά δεν είναι η πτώχευση ή μη της χώρας: είναι η οξύτατη προσπάθεια της Γερμανίας να αποτρέψει την ελληνογαλλική συμφωνία στο θέμα των φρεγατών.

Για να σπάσουν το γερμανικό μονοπώλιο των τελευταίων δεκαπέντε ετών στους ελληνικούς εξοπλισμούς, οι Γάλλοι προτείνουν ένα πρόγραμμα δανεισμού νέων τελευταίου τύπου φρεγατών στην Ελλάδα που θα μπορούν να αγοραστούν έπειτα από μερικά χρόνια από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε σημαντικά κατώτερο τίμημα, γύρω στα 100 εκ. ευρώ, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα να μην αγοραστούν. Οι Γερμανοί έχουν κινήσει γη και ουρανό για να το ακυρώσουν, όπως έχουν κάνει, ακριβώς το ίδιο, με τη δωρεάν βοήθεια σε αμερικανικά άρματα μάχης… Δείχνουν έτσι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις αληθινές προθέσεις τους και σε αυτό το επίπεδο…

Εν τω μεταξύ, στο «μεγάλο κάδρο», η νευρικότητα διεθνώς έχει εκτοξευθεί στο κόκκινο, ενώ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι ηγεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας και όχι μόνον, έχουν ήδη καλέσει επίμονα το Βερολίνο να αλλάξει τη στάση του.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Κι αυτό δεν είναι καθόλου παράλογο: η «καθυστέρηση» του Βερολίνου, δεν είναι «καθυστέρηση», είναι πολιτική. Ουδείς θα έπρεπε πλέον να αμφιβάλλει ή να αναρωτιέται γιατί οι Γερμανοί αργοπορούν: με αυτό τον τρόπο, θεωρούν ότι εξυπηρετούν την εθνικιστική αντιευρωπαική πολιτική και τη βαθύτερη ατζέντα του Βερολίνου, που όμως δεν κρύβεται πια με κανένα πρόσχημα. Μόνον όσοι θέλουν δεν μπορούν να τη δουν. Αλλα κι αυτοί, πολύ σύντομα, θα αναγκαστούν από τα πράγματα να καταλάβουν τι συμβαίνει. Γιατί, όπως έλεγε ο Νίτσε, ο πατριάρχης του γερμανικού πολιτισμού, όταν κοιτάζεις την άβυσσο, σε κοιτάζει κι εκείνη…