Oι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εκπροσωπώντας 125.000 άτομα από 180 χώρες που υπέγραψαν σχετική έκκληση, καλούν την ελληνική κυβέρνηση ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις κυβερνήσεις άλλων δωρητριών χωρών να στρέψουν το βλέμμα τους στα υποσιτισμένα παιδιά. Απευθύνουν μια δυνατή έκκληση μπροστά στο τεράστιο ανθρώπινο κόστος του υποσιτισμού, καθώς σήμερα εκτιμάται ότι 195 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο υποφέρουν από τις επιπτώσεις του υποσιτισμού, το 90% των οποίων ζει στην υποσαχάρια Αφρική και στη Νότια Ασία. Επιπλέον, το 1/3 των 8,8 εκατομμυρίων θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών αποδίδεται σε αυτόν. Οι αριθμοί χτυπούν από μόνοι τους συναγερμό και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας και αναβολής στη ανάληψη άμεσης και αποτελεσματικής δράσης. Η Ελλάδα, που συμμετείχε στην παγκόσμια εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Τα Υποσιτισμένα Παιδιά Ζητούν την Προσοχή μας», στέλνει σήμερα ένα ηχηρό μήνυμα στις χώρες που προσφέρουν επισιτιστική βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες: να εξασφαλίσουν περισσότερη καλής ποιότητας τροφή στα μικρά παιδιά των χωρών αυτών βοηθώντας τα να δραπετεύσουν από τον κλοιό του υποσιτισμού και να ξανακερδίσουν το δικαίωμα στη ζωή. Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί μαζί με άλλες δωρήτριες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία, να παίξει σημαντικό ρόλο στο να φθάνει η κατάλληλη σε ποιότητα και ποσότητα τροφή την κατάλληλη στιγμή αποτρέποντας τον θάνατο εκατομμυρίων παιδιών. Γιατί ο υποσιτισμός δεν προκαλείται απλά από την έλλειψη τροφής. Οφείλεται στην έλλειψη πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά τροφής, που εμποδίζει τη σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού, απειλώντας συχνά τη ζωή του. Πρόκειται για μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που μπορεί να προληφθεί και μια πρόκληση που πρέπει να απαντηθεί άμεσα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Νίγηρα σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων και το υπουργείο Υγείας της χώρας, διαπιστώθηκε 50% μείωση της παιδικής θνησιμότητας μεταξύ των υποσιτισμένων παιδιών που έλαβαν συμπληρωματική βελτιωμένη τροφή. Ενα ενθαρρυντικό στοιχείο που αποδεικνύει ότι η παροχή κατάλληλης τροφής- ειδικά σε πρώιμο στάδιο- μπορεί να σώσει ζωές.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν κάνει κάποια σημαντικά βήματα εντάσσοντας μόνο μέσα στο 2010 σε θεραπεία περισσότερα από 300.000 υποσιτισμένα παιδιά σε 139 προγράμματα σε 28 χώρες χρησιμοποιώντας ειδικά θεραπευτικά διατροφικά σκευάσματα. Μια προσπάθεια που συνεχίζεται και κορυφώνεται αυτή τη στιγμή στη Σομαλία, όπου ιατρικές ομάδες της οργάνωσης είναι αντιμέτωπες με μια τεράστια κρίση υποσιτισμού που απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά εκτοπισμένων από τις μακροχρόνιες συγκρούσεις προσφύγων. Απαντώντας σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν σήμερα περισσότερα από 24.000 υποσιτισμένα παιδιά στα επισιτιστικά κέντρα τους σε καταυλισμούς στη Σομαλία, στην Κένυα και στην Αιθιοπία. Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο πρόβλημα του υποσιτισμού. Την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλά ακόμη υποσιτισμένα παιδιά που παραμένουν αόρατα και δεν θα έπρεπε να είναι θύματα πολέμου ή φυσικών καταστροφών- όπως συμβαίνει στη Σομαλία- για να τους δοθεί προσοχή και πρόσβαση στην τροφή που χρειάζονται.

Η σωστή στρατηγική και η κατά μέτωπον αντιμετώπιση του υποσιτισμού με την παροχή συμπληρωματικής θεραπευτικής τροφής σε όλες τις ευπαθείς ομάδες είναι μονόδρομος. Απτή απόδειξη πολλές χώρες της Ευρώπης, το Μεξικό, η Ταϊλάνδη και οι ΗΠΑ, που έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία τον υποσιτισμό εξασφαλίζοντας στα μικρά παιδιά των φτωχότερων οικογενειών πρόσβαση σε ποιοτικά τρόφιμα. Μια αποδεδειγμένα επιτυχημένη στρατηγική καταπολέμησης του υποσιτισμού που οι χώρες αυτές εφαρμόζουν μόνο στο εσωτερικό τους, αποφεύγοντας- παρά τις δεσμεύσεις τουςνα στέλνουν εξίσου ποιοτικά τρόφιμα στα παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών. Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παροτρύνουμε για άλλη μία φορά την ελληνική κυβέρνηση να πιέσει- ως μέλος- την Ευρωπαϊκή Ενωση να σταματήσει να στέλνει τροφή χαμηλής ποιότητας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες διασφαλίζοντας κατάλληλη τροφή στα υποσιτισμένα παιδιά, κάνοντας τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο για εκατομμύρια από αυτά.

Η κυρία Ρεβέκκα Παπαδοπούλου είναι γενική διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ