Το θέµα µε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας ανέκυψε αιφνιδίως και περιέργως στο πολιτικό προσκήνιο. Δεν προηγήθηκε και δεν υπήρξε η παραµικρή ενηµέρωση των κοινωνικών εταίρων – των µόνων που είναι αρµόδιοι να µιλήσουν γι’ αυτό, χωρίς µεσολαβητές και χωρίς συνηγόρους.

Ο ΣΕΒ στήριξε πάντα και στηρίζει τον θεσµό των συλλογικών διαπραγµατεύσεων και της ΕΓΣΣΕ, µε πράξεις και όχι µε λόγια.

Ο θεσµός των διαπραγµατεύσεων µεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την ΕΓΣΣΕ πρέπει να διαφυλαχθεί, µε έµφαση στην προστασία του κατώτατου µισθού. Θεωρώ ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν αποδείξει πως διαθέτουν την απαιτούµενη ικανότητα προσαρµογής στις δύσκολες σηµερινές περιστάσεις. Η ωριµότητα και η υπευθυνότητα δεν έλειψαν ποτέ από το τραπέζι του µεταξύ µας διαλόγου. Πιστεύω ότι ούτε τώρα θα λείψουν, υπό τον ίσκιο της δραµατικής αλλαγής συνθηκών που όλοι βιώνουµε.

Πεποίθησή µου, εξάλλου, είναι ότι η ποιότητα και η ουσία των εργασιακών σχέσεων δεν καθορίζονται µόνο από τους θεσµούς και τους νόµους. Στην πράξη, έχει αποδειχθεί ότι ο διάλογος και η σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων, όπως και των δυνάµεων εργασίας στους τόπους δουλειάς τους, αποτελούν την καλύτερη διασφάλιση της εργασιακής οµόνοιας και την ισχυρότερη προστασία των εργαζοµένων, που υφίστανται τις συνέπειες µιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται.

Ο κ. Δηµήτρης Δασκαλόπουλος είναι πρόεδρος του ΣΕΒ.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ