από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Εκκληση προς διδάσκοντες και φοιτητές

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Είχα αποφασίσει ότι δεν θα αρθρογραφήσω ξανά για τις κακοδαιµονίες που µαστίζουν τα ελληνικά πανεπιστήµια και τα έχουν οδηγήσει σε ανυποληψία. Γιατί; Επανειληµµένες παρεµβάσεις µου στον Τύπο για τον νεποτισµό, τη διαπλοκή και τη µετριοκρατία που επιπολάζουν σε αυτά δεν είχαν αποτέλεσµα. Ηταν σαν να έριχνα λάδι στη φωτιά. Αυτά φούντωναν. Παρά την υπόσχεση που έδωσα στον εαυτό µου, η θλίψη που µου προκαλούν τα τελευταία γεγονότα µε κάνει να επανέλθω. Εδώ και τρεις εβδοµάδες ο χώρος της Ιατρικής Σχολής θυµίζει νεκροταφείο, τελεί υπό κατάληψη. Oι φοιτητές, αντί να σπουδάζουν την τέχνη και την επιστήµη τους, φυλάσσουν νεκρά κτίρια. Εξειδικευµένες ιατρικές πράξεις παρακωλύονται, πειραµατικά εργαλεία, βιολογικά υλικά και αντιδραστήρια καταστρέφονται και η διδασκαλία καταστρατηγείται. Πού είναι η διοίκηση του πανεπιστηµίου; ∆εν είναι µόνο απούσα, αλλά µε τη στάση και τις θέσεις της παροτρύνει αυτά τα παθολογικά φαινόµενα. Θυµίζω ότι η διοίκηση του Πανεπιστηµίου Αθηνών ανέβαλε την εξεταστική περίοδο, και όχι µόνον. ∆ιαλάλησε, σε κάθε µέσο, µε κάθε τρόπο, αυτή που θα έπρεπε να τηρεί τον νόµο, ότι δεν θα τον εφαρµόσει.

Είναι κρίµα που οι νέοι ασκληπιάδες δεν έχουν καταλάβει ότι στο πολυπληθές ιατρικό σώµα, που σύντοµα θα αποτελούν µέλη του, θα επιβιώσουν µόνο οι γνωρίζοντες. ∆εν έχουν αντιληφθεί ότι οι εποχές που δηµιουργούσαν ήρωες και που ο ηρωισµός ανταλλασσόταν µε µια πολιτική καριέρα ή µια θέση στο ∆ηµόσιο έχουν περάσει χωρίς επιστροφή. Πιστεύουν στ’ αλήθεια ότι οι πράξεις τους υπηρετούν το δηµόσιο πανεπιστήµιο και την αληθινή δηµοκρατία σε αυτό; Επιβάλλοντας µε τη βία την απαγόρευση λειτουργίας του Πανεπιστηµίου αναιρούν την όποια εγκυρότητα των αιτηµάτων τους και θα πρέπει κάποτε να αναρωτηθούν µήπως χρησιµοποιούνται βάναυσα από άνανδρους που µοναδικό τους στόχο έχουν τα προσωπικά τους οφέλη. Σε τι αποσκοπούν; Στο να βουλιάξει το καταχρεωµένο κράτος που πληρώνει διδάσκοντες και διοικητικό προσωπικό χωρίς να εργάζεται; Στο να διαλύσουν τα πάντα για να χτίσουν τι; Στο να πείσουν ποιον και για ποια πράγµατα; Αν οι φοιτητές µας το 2011 χρησιµοποιούν τις καταλήψεις για να αλλάξουν τον κόσµο, πραγµατικά είµαστε µια πολύ συντηρητική και οπισθοδροµική κοινωνία.

Ηρθε η ώρα όπου οι διδάσκοντες και οι φοιτητές που ειλικρινά πιστεύουν στο ανοικτό, δηµόσιο, δηµοκρατικό πανεπιστήµιο να αναλάβουν τον ρόλο που τους αντιστοιχεί. Ηρθε ο καιρός που αυτοί που ανησυχούν για το πανεπιστήµιο θα πρέπει να βρεθούν µαζί µε τους καταληψίες. Οχι για να αντιπαρατεθούν ούτε για να πυροδοτήσουν έκτροπα αλλά για να τους διδάξουν, έστω και στον προαύλιο χώρο της Ιατρικής Σχολής, τις οµορφιές της ιατρικής επιστήµης. Να τους πείσουν ότι κοφτερά µυαλά σαν τα δικά τους δεν επιτρέπεται να αδρανοποιούνται φυλάσσοντας νεκρά κτίρια. Να τους πείσουν ότι η θέση τους πρέπει να είναι ενεργός στα εργαστήρια και στις κλινικές. Κάνω έκκληση σε όλους τους διδάσκοντες και φοιτητές να επανέρθουν ο καθένας στον ρόλο τους. Το απαιτούν οι συγκυρίες. Οι διδάσκοντες και οι φοιτητές της Ιατρικής να είναι αυτοί που πρώτοι θα δώσουν χέρι βοηθείας για να δηµιουργηθούν ουσιαστικοί ακαδηµαϊκοί θεσµοί που θα υπηρετούν την αλήθεια, τη µάθηση και την προσφορά στην κοινωνία.

Ο κ. Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος είναι τέως καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Μπράβο | 09/10/2011 19:46
  Κύριε Μουτσόπουλε, στην αρχή του άρθρου σας κινδυνέψατε να μου φανείτε κοινότυπος. Ομολογώ όμως ότι τελικά με συγκινήσατε.
  Διονύσης Μπαζίνας
  απάντηση1010
   
   
  Οι καθηγητές να πάψουν να λειτουργούν Συνταχνιακά | 09/10/2011 18:13
  Αγαπητέ κύριε Μουτσόπουλε Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Ειδικά όσον αφορά τους διδάσκοντες ο ρόλος τους είναι καθοριστικός. Υπάρχουν παραδείγματα διδασκόντων που επικοινώνησαν με τους φοιτητές και έτσι συνετέλεσαν στο να ανοίξουν Σχολές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστων στην Πολυτεχνική Σχολή της Πάτρας. Οι καθηγητές αυτοί, όπως και εσείς, μπορούν επάξια να χαρακτιρίζονται Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι.
  Ε. Λαμπράκης
  απάντηση1319
   
   
   
  Ο Καημός | 09/10/2011 14:12
  Καλά κάνατε αγαπητε και είπατε να μην ξανααρθρογραφήσετε και κακώς κάνατε και το επαναλάβατε. Από κοινοτοπίες και σχολιαστικές διαπιστώσεις έχουμε μπουχτίσει. Γιατί δεν γράφετε- αν θέλετε να είστε χρήσιμος- ότι οι διοικήσεις που παραβαίνουν το νόμο και δεν καλούν τον εισαγγελέα διαπράττουν παράβαση καθήκοντος σύμφωνα ,με το άρθρο 259 ΠΚ; Για διαβάστε το λίγο και ενημερωθείτε ότι ΄στα πλαίσια συτού, το πλημμέλημα είναι αυτόφωρο και οι συνάδελφοί σας- μαζί με τα τσογλάνια που προστατεύουν- θα έπρεπε να κάτσουν στο σκαμνί . Για να μην πάω παρακάτω και σας ρωτήσω το εξής απλό: Δεδομένου ότι το αδίκημα είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο, άρα μπορεί ο καθένας να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά, γιατί εσείς που΄"κόπτεστε" αρθρογραφώντας δεν υποβάλετε ,ΕΣΕΙΣ ΝΑΙ, μηνυτήρια αναφορά εναντίον της Διοίκησης της Ιατρικής ώστε να μας αποδείξετε εμπράκτως τον καημό σας; Ε: Καλά λέτε.. Μην αρθρογραφήσετε ξανά...
  macchiavelli
  απάντηση1825
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων