Με ενορχηστρωτή τον αθλητικό Τύπο (γραπτό και ηλεκτρονικό) διάφοροι ειδήµονες της µπάλας στήνουν στο απόσπασµα τον αργεντινό τερµατοφύλακα του Ολυµπιακού Φράνκο Κοστάντσο, γιατί, λέει, «τα τρώει (σ.σ.: τα γκολ) όρθιος ή γονατιστός και από την κλειστή γωνία», διότι «βγαίνει πάντα µε τις γροθιές ακόµη και όταν η µπάλα είναι στο ύψος του στήθους ή της κοιλιάς του», και άλλα γλαφυρά…

Ενδεικτικό το ακόλουθο σχόλιο του κόουτς Αλέφαντου: «Ο τερµατοφύλακας αυτός, ο “Λαχταρίδης” όπως τον λέω εγώ, είναι µεγάλο πρόβληµα που πρέπει να το λύσει ο Ολυµπιακός, να τελειώνει η πλάκα. Μία, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, είναι πολλά τα κρούσµατα, ο άνθρωπος έχει την γκάφα στο αίµα του»!..

Υστερα από κάθε µατς, οι προπονητές της εξέδρας… σταυρώνουν τον 31χρονο Κοστάντσο και βάζουν θέµα (µέσω οπαδικών εντύπων) µε τίτλους όπως «Καυτή πατάτα ο γκολκίπερ», «Στο βάθος Σηφάκης και ξένος γκολκίπερ» κ.λπ. Ιδιαίτερα δείχνουν να ανησυχούν οι (θεµατο)φύλακες των ερυθρόλευκων γκολπόστ εν όψει των επερχόµενων δύο κρίσιµων ντέρµπι µε την ΑΕΚ για το πρωτάθληµα (15/10 στο ΟΑΚΑ) και µε την Ντόρτµουντ στο Τσάµπιονς Λιγκ (19/10 στο «Γ. Καραϊσκάκης»).

Μάλιστα, κάποιοι έσπευσαν να αναρωτηθούν τι χειρότερο µπορεί να προκύψει αν αγωνιστεί ο δεύτερος τη τάξει γκολκίπερ της οµάδας, ο 21χρονος Ούγγρος Μπάλαζ Μέγερι.

Τι ακριβώς συµβαίνει όµως µε τον Κοστάντσο που, σηµειωτέον, έχει υπογράψει τριετές συµβόλαιο µε 800.000 ευρώ τον χρόνο; Κατ’ αρχάς τι λένε οι αριθµοί: Στα 5 επίσηµα µατς που έχει δώσει ως τώρα ο Ολυµπιακός ο Κοστάντσο έχει δεχθεί 7 γκολ (1 από Μαρσέιγ, 2 από Αρσεναλ, 1 από Ξάνθη, 2 από Εργοτέλη, 1 από ΠΑΟΚ), τουτέστιν κατά µ.ό.

1,4 γκολ ανά µατς.

∆εν είναι δα και τόσο χαοτική η µαύρη τρύπα στα ερυθρόλευκα γκολπόστ – άλλωστε στα γκολ που δέχεται η κάθε οµάδα δεν υπάρχει αποκλειστική ευθύνη του τερµατοφύλακα αλλά συνολικά της αµυντικής λειτουργίας. Το ίδιο, πάνω – κάτω, ισχύει και για τον Κοστάντσο, µε εξαίρεση το γκολ που «έφαγε» από τον Μαλεζά του ΠΑΟΚ, όπου πράγµατι όλο το φταίξιµο πέφτει στον Αργεντινό. Περισσότερο προβληµατίζει η αστάθεια που δείχνει ο κίπερ Κοστάντσο σε όλα τα ως τώρα παιχνίδια ή, όπως παρατηρούν επώνυµοι ολυµπιακοί και Τύπος, το ότι «δεν εµπνέει εµπιστοσύνη»… Πιο… λιανά το έκανε ο παλαίµαχος άσος του Ολυµπιακού Γιώργος ∆αρίβας λέγοντας ότι ο Κοστάντσο «είναι άτολµος» και «δεν βγαίνει µε τσαµπουκά να γραπώσει την µπάλα αλλά της ρίχνει γροθιές ή σφαλιάρες ζούφιες»… Μάλιστα, όπως δήλωσε στο «Φως» ο αειθαλής ∆αρίβας, ο παλιός διεθνής γκολκίπερ των Ερυθρολεύκων Παναγιώτης Κελεσίδης µε τον οποίο έβλεπαν µαζί το µατς µε τον ΠΑΟΚ «έβριζε και έλεγε “τι πράγµα είναι αυτό, να έρχεται η µπάλα και αντί να τρέµουν οι αντίπαλοι τον τερµατοφύλακα να τρέµει αυτός”»!

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο αργεντινός γκολκίπερ υποστηρίζει ότι βρίσκεται ακόµη στο στάδιο της προσαρµογής και υπόσχεται ότι «σύντοµα θα είµαι αυτός που πρέπει»… Ασπίδα προστασίας τού έχουν υψώσει ο ισπανός τεχνικός του Ολυµπιακού Ερνέστο Βαλβέρδε και ο παλαίµαχος διεθνής γκολκίπερ Σάββας Θεοδωρίδης συµµεριζόµενοι τα περί πίστωσης χρόνου και οπαδικής (υπο)στήριξης.

Αυτή την παράµετρο υπογράµµισε και ο προκάτοχος του Κοστάντσο στην εστία της πειραϊκής οµάδας Αντώνης Νικοπολίδης µετά την ήττα (2-1) από την Αρσεναλ στο Λονδίνο: «Οι συµπαίκτες του και το προπονητικό τιµ θα πρέπει να τον στηρίξουν, να του δείξουν ότι τον πιστεύουν και πως περιµένουν από αυτόν καλύτερη απόδοση στα παιχνίδια που ακολουθούν».

Ωστόσο ο Νικοπολίδης έσπευσε να προσθέσει ότι ο Κοστάντσο «πρέπει να δώσει κάτι παραπάνω, να πείσει τον κόσµο του Ολυµπιακού. Ως τώρα, κακά τα ψέµατα, δεν έχει πείσει για την αξία του»… Στο ίδιο µήκος κύµατος ο Νίκος Σαργκάνης τόνισε «µην πυροβολείτε τον Κοστάντσο », αλλά δεν παρέλειψε να επισηµάνει: «Πάντως, είναι αλήθεια ότι κάτι του λείπει»…

Τι τελικά είναι ο κίπερ Κοστάντσο – «Λαχταρίδης» που «τρέµει όταν έρχεται η µπάλα» ή «κέρβερος» – θα (το) δείξει στα επόµενα µατς… Το ερώτηµα του (υπο)γράφοντος είναι: Αν ο Ολυµπιακός χάσει µατς στο πρωτάθληµα αποκλειστικά από γκέλα ή γκάφα του Κοστάντσο, ο οπαδικός Τύπος τι θα ζητήσει; Μήπως να κρεµάσουν τον Αργεντινό στον λόφο της Καστέλας ή να τον φουντάρουν στον Σαρωνικό;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ