Προβλέψεις για το Νοµπέλ. Hρθε ο καιρός της απονοµής του Βραβείου Νοµπέλ Λογοτεχνίας. Συνήθως απονέµεται στις 6 Οκτωβρίου αλλά έχει δοθεί και στις 7, στις 8 ή τις 9, ανάλογα και µε τις «δυσκολίες» απονοµής. Οπου «δυσκολίες» είναι τα πολιτικά και λογοτεχνικά λόµπι που επηρεάζουν µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο την κριτική επιτροπή.

Μερικά στατιστικά στοιχεία που πρέπει να έχουµε υπόψη µας. Το Νοµπέλ Λογοτεχνίας έχει δεκαπέντε χρόνια να δοθεί σε ποιητή. Υπάρχουν ονόµατα (µερικά φιγουράρουν µονίµως στη λίστα, όπως του Παλαιστίνιου Αδωνι) αλλά ίσως όχι τόσο µεγάλα και λαµπερά που να συγκινήσουν τους Σουηδούς. Επίσης 18 χρόνια έχει να δοθεί Νοµπέλ σε λογοτέχνη από τις ΗΠΑ. Οι υποψηφιότητες εδώ είναι πολλές, από την Τζόις Κάρολ Οουτς (µόνιµη στη λίστα) και τον Ντε Λίλο ως τον Φίλιπ Ροθ – που πέρυσι είχε προκαλέσει τη σουηδική επιτροπή µε τις δηλώσεις του – και το αουτσάιντερ Τόµας Πίντσον, βράβευση που αν γίνει θα αφήσει άλαλο τον λογοτεχνικό κόσµο όπου γης. Επίσης οι λογοτέχνες από την Ασία και την Απω Ανατολή παραµένουν µια πρόκληση. Οι γνωρίζοντες δεν αποκλείουν µια βράβευση ενός γνήσιου κινέζου ή ενός κορεάτη συγγραφέα. Οπωσδήποτε υπάρχει και η Ιαπωνία µε τον Χαρούκι Μουρακάµι να εκπληροί τις προϋποθέσεις. Τέλος, είναι οι λογοτέχνες που κανείς δεν ξέρει. Αυτοί που δεν είναι γνωστοί και µπορεί να κάνουν την έκπληξη. Οπως έγινε µε τη Χέρτα Μίλερ, που δεν την περίµενε κανείς το 2009, ίσως υπάρχει ένα όνοµα-έκπληξη, ας πούµε από την Εσθονία ή κάποια χώρα της Αφρικής, την Κένυα. Τέτοια ονόµατα είναι αυτά του ρουµάνου ποιητή Mircea Cârtârescu (20/1 στα στοιχήµατα) και των ινδών ποιητών Rajendra Bhandari (25/1) και K. Satchidanandan (25/1).

Τα διεθνή στοιχηµατικά κέντρα έχουν πάρει φωτιά. Στις περισσότερες λίστες στοιχηµάτων από αυτές που µπορεί να δει κάποιος στο ∆ιαδίκτυο προηγείται ο Αµερικανός Κόρµακ Μακ Κάρθι (7/1) και µε 8/1 ακολουθούν ο Μαροκινός Ταχάρ Μπεν Τζελούν, ο Αυστραλός Gerald Murnane, ο Νοτιοκορεάτης Ko Un, ο Γιαπωνέζος Χαρούκι Μουρακάµι και ο Κενυάτης Ngugi wa Thiong’o.

Να σηµειώσουµε ότι οι αποφάσεις της Σουηδικής Επιτροπής λίγες φορές βρίσκουν απήχηση στον λογοτεχνικό κόσµο, όπως η περυσινή απόφασή της για τον Μάριο Βάργκας Λιόσα. Αρα εφέτος πολλοί φοβούνται ότι πάλι κάποιος άγνωστος µε αµφίσηµες λογοτεχνικές περγαµηνές θα κλέψει τη δόξα (και το χρήµα) του Βραβείου Νοµπέλ Λογοτεχνίας.

jbasko@dolnet.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ