από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η κρίση χρέους στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της ευρωζώνης προσεγγίζει την οικονομική, κοινωνική και πολιτική καταιγίδα που έχουμε περιγράψει στοΒαμπίρ και Κανίβαλοι (2004). Όσο περνά μάλιστα ο χρόνος θα βλέπετε ότι πίσω από την κρίση δημοσίου χρέους υποβόσκει η δημογραφική γήρανση. Μερικοί έχουμε το ατύχημα να βλέπουμε το εφιαλτικό «έργο» δύο φορές. Τη μια στην ανάλυση μας, στη φαντασία μας, την άλλη στην πραγματικότητα σαν από φθαρμένη, κομμένη κόπια.

Πολλοί ενοχλούνται και από τις έγκαιρες προειδοποιήσεις κινδύνου, μια και καταστρέφουν την ατμόσφαιρα της μέθης, και δεύτερη φορά ξανατσατίζονται όταν αυτές επιβεβαιώνονται και συνεπώς καταστρέφονται οδυνηρά οι συλλογικές αυταπάτες μιας δεκαετίας. Αυτό συνέβη και με τις ύστατες κραυγές αγωνίας ενώπιον του ναρκοπεδίου όπως ήταν η προεκλογική του Ε, Πρόεδρε!.

Τώρα η κρίση ξεπερνά το κλασικό «τι να κάνουμε;». Αφορά στο «ποιός», «πότε», «πώς». Άντε να πείσεις 17 κοινοβούλια, 17 εκλογικά σώματα και καμιά εξηνταριά κόμματα για να υπάρξει κοινή, αμοιβαία εγγύηση του δημοσίου χρέους και να υπάρξουν μεταβιβάσεις πόρων από τις πλεονασματικές στις ελλειμματικές χώρες. Άντε να πείσεις τον Φιλανδό για το ευρωομόλογο ή τον Γερμανό για να μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προσφέρει αναγκαία απεριόριστη ρευστότητα στο EFSF, σε κυβερνήσεις και τράπεζες, δηλαδή ουσιαστικά να «κόψει χρήμα». Ίσως η ευρωζώνη με τις 17 κυβερνήσεις να μη μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους και να χρειαστεί συγχρηματοδότηση του EFSF από το G20, τις χώρες του BRIC ειδικά από την πλεονασματική Κίνα.

Όλα αυτά όμως θέλουν χρόνο και για μας ο χρόνος τελειώνει. Έρχεται μια στιγμή στη διαχείριση της κρίσης που τίθεται έναΖήτημα Πολιτικό Ζήτημα Ηγεσίας σε εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα. Ζήτημα Δημοκρατικής Νομιμοποίησης.

Η Ελλάδα είναι παγιδευμένη σε μια οριακή παράδοξη κατάσταση: να μείνει στο ευρώ θα φαίνεται δυσβάσταχτο λόγω του καθοδικού σπιράλ ύφεσης – χρέους. Να φύγει μόνη της θα είναι καταστροφικό όχι μόνο στο οικονομικό επίπεδο αλλά και στο «γεωπολιτικό» της περιοχής. Να την εξαναγκάσουν σε έξοδο μπορεί να τροφοδοτήσει ένα απροσδιόριστο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και νομικό Αρμαγεδδώνα σ’ όλη την ευρωζώνη και ενδεχόμενα την παγκόσμια οικονομία.

Τα Προγράμματα Διάσωσης, όπως έχουμε αναλύσει, βασίζονται σε μερικές φαντασιωτικές υποθέσεις, σ’ ένα σύστημα αμοιβαίων προσποιήσεων για να δοθεί το δανεικό χρήμα, να «κερδηθεί» χρόνος και «βλέπουμε». Άντε μπας και έρθει η παλίρροια μιας νέας ανάκαμψης στον κόσμο η οποία μαζί με τα υπερωκεάνια θα σήκωνε και τις βάρκες. Αντί όμως για αυτήν έρχεται μια Μεγάλη Συρρίκνωση στην παγκόσμια οικονομία και το κάθε τι γίνεται πια αυτοτροφοδοτούμενος πανικός. Οι κατά συνθήκη προσποιήσεις στην ευρωζώνη δοκιμάζονται, ο φαύλος κύκλος στην Ελλάδα γίνεται ξέφρενος, τα παλίνδρομα κύματα απειλούν να καταπιούν και τη λεγόμενη ιστορική συμφωνία της 21ης Ιουλίου που δεν έχει επικυρωθεί ενώ μερικές δυνάμεις, πέρα από τις γνωστές κερδοσκοπικές, το ξανασκέφτονται μήπως πρέπει να μετατρέψουν την SD(selective default), σε συντεταγμένη D! Οι σχετικές πιέσεις και εντάσεις θα ξετυλίγονται απ’ ότι φαίνεται γύρω από την επόμενη δόση, αρχές Δεκεμβρίου. Πιθανόν το IMF να θέσει πρώτο ζήτημα αξιόχρεου της Ελλάδας, αν δε το μπλοκάρουν έγκαιρα οι Αμερικάνοι για γνωστούς δικούς τους λόγους.

Η Ελλάδα, έτσι κι αλλιώς βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές καταστάσεις που θα κρίνουν την τύχη της για μια ολόκληρη γενιά και συνεπώς χρειάζεται ενισχυμένη δημοκρατική νομιμοποίηση στη διαχείριση της κρίσης. Είναι επείγουσα ανάγκη κάτι να αλλάξει στην κεντρική πολιτική σκηνή ώστε να υπάρξει αποσυμπίεση, να εξελιχθεί ομαλά ο ψυχολογικός κύκλος «άρνηση της πραγματικότητας, θυμός, αγανάκτηση, κατάθλιψη, δημιουργική προσαρμογή και αλλαγή» ώστε τουλάχιστον να αποφευχθεί η ροπή προς το χειρότερο, το αυτοκαταστροφικό σενάριο και να επιτευχθεί τουλάχιστον μια ελάχιστη αναγκαία εθνική και κοινωνική συνοχή ενώπιον των μεγάλων κινδύνων. Οι επιλογές δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων μπορεί να είναι:


Πρώτη, η κυβέρνηση κερδίζει ντε φάκτο νομιμοποίηση στην κοινωνία για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Έχει συμβεί να εκλεγεί κάποιος μ’ ένα πρόγραμμα όπως ο Ρούζβελτ και στη συνέχεια να κάνει «άλλα» λόγω κραχ ή πολέμου και τελικά να έχει στο πλευρό του την ανάδυση μιας σιωπηλής πλειοψηφίας. Σ’ ένα βαθμό το πέτυχε προσωρινά και αυτή η κυβέρνηση όπως έδειξαν οι δημοτικές εκλογές. Ωστόσο για σειρά λόγους, όχι μόνο με δική της ευθύνη, απέτυχε να δημιουργήσει στην κοινωνία μια τραγική συναίσθηση μιας κοινής μοίρας. Δε συγκεντρώθηκε στο «λιγότερα και καλύτερα» crisis management, στα χειροπιαστά αποτελέσματα αλλά κατά καιρούς χάνεται, μη μπορώντας να ξεκοπεί από τις αρχικές ψευδαισθήσεις της. Έκαψε αρκετό κοινωνικό και πολιτικό κεφάλαιο.


Δεύτερη, μετεξέλιξη σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, ευρύτερης βάσης, διαφορετικής υφής απ’ αυτήν που πρότεινα προεκλογικά με το Ε, Πρόεδρε!, η οποία πρέπει να έχει θητεία το ελάχιστο ενός χρόνου μέχρι την προκήρυξη εκλογών ώστε να ενταχθεί ομαλά η χώρα στο νέο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (ESM 2013). Ενδεχόμενα με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, με επιφάνεια στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, δίχως μεγάλες ανακατωσούρες στο μηχανισμό διοίκησης. Το μειονέκτημα της πιθανόν να είναι ότι όλοι θα βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω και θα επιδοθούν σε μια παρατεταμένη ανεύθυνη προεκλογική εκστρατεία. Το πρόβλημα εδώ είναι η γνωστή αθλιότητα του ευρύτερου πολιτικού συστήματος και η απουσία κουλτούρας συνεννόησης και στοιχειωδώς συναίνεσης που θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Τρίτη, άμεση προκήρυξη εκλογών. Η κυβέρνηση δυστυχώς έχασε το timing να υποβάλλει στο εκλογικό σώμα τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου ώστε να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός αν θέλει διάσωση εντός του ευρώ ή άμεση χρεοκοπία και αποχώρηση από το κοινό νόμισμα. Το μειονέκτημα αυτής της «καθαρής» λύσης είναι η πολιτική αστάθεια στο κρίσιμο τρίμηνο που ακολουθεί και οι κίνδυνοι μιας τυφλής εξέλιξης προς τη χρεοκοπία και της εγκατάλειψης μας και από πολύτιμους εταίρους. Το κλίμα ήδη έχει γίνει βαρύ για την Ελλάδα στην κοινή γνώμη και παραδοσιακών φίλων μας. Την ανησυχία εντείνει η τυχοδιωκτική ηθελημένη άγνοια της κατάστασης που έδειξε στη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης και η υψηλού κινδύνου αναφορά του σε ενδεχόμενο διπλών απανωτών εκλογών! Δηλαδή μιας επικίνδυνης περιπέτειας στην πιο τραγική στιγμή του Ελληνισμού μετά το χαοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή της Τουρκίας.

Τέταρτη, δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός στο ιστορικό δίλημμα διάσωση πάση θυσία εντός του ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει βιωμένη κουλτούρα δημοψηφισμάτων και είναι πολύ δύσκολο να μορφοποιηθεί με ευρύτερη συναίνεση το σχετικό ερώτημα. Ενδεχόμενα μπορεί να εντείνει τον εθνικό διχασμό ενώπιον των μεγάλων κινδύνων.

Πέμπτη, ανάδυση νέων δυνάμεων έξω από το καθιεριωμένο πολιτικό σκηνικό που θα έβγαζαν τη χώρα από την κρίση. Μέχρι στιγμής όμως και στο αμέσως επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα, παρά τη ρευστότητα, τις ζυμώσεις, και την αναταραχή, οι δυνάμεις αδράνειας είναι ισχυρότερες και δεν προβλέπεται σύντομα η ανάδυση μιας αξιόπιστης νέας εναλλακτικής πρότασης. Στο μέλλον είναι σίγουρο, αλλά “μακροπρόθεσμα θα είμαστε νεκροί” όπως λέει ο μακαρίτης ο Κέινς.

Όλες αυτές οι επιλογές έχουν σημαντικό ρίσκο αλλά φαίνεται ότι η δεύτερη λύση, υπό προϋποθέσεις, είναι η πιο πρόσφορη και με την ευρύτερη αποδοχή στην κοινωνία και την ευρωζώνη. Λογικά, έτσι είναι, αλλά το παράλογο κυριαρχεί εδώ και καιρό στη ζωή της Ελλάδας.

Είναι αυτονόητο ότι το βάρος των εξελίξεων δεν μπορεί να το αναλάβει ένας ή περισσότεροι μεμονωμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη ψηφοφορία για ένα σοβαρό ζήτημα διαφωνίας.

Θα ήταν τυχοδιωκτικό να προκληθούν τυφλές εξελίξεις εν μέσω χρεοκοπίας. Χρειάζεται συνεννόηση και συντεταγμένη κίνηση προς τα μπρος από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις της χώρας.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (56)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Καθένας για τη πάρτη του και ο Θεός για όλους. | 22/09/2011 12:00
  Διαβλέπω ανησυχία για τη πολιτική επιβίωση ενός αποδεδειγμένα ανίκανου συστήματος. Οι καπετάνιοι εκτός από προνόμια έχουν και στιγμές δύσκολες και εκεί κρίνονται από το πλήρωμα. Δηλαδή κρίνονται στη φουρτούνα. Αγαπητοί έχετε το πηδάλιο και κρίνεστε σε ομολογουμένως δύσκολες καταστάσεις για τις οποίες έχετε πολύ πολύ μεγάλη ευθύνη. Αν φοβάστε, είναι ανθρώπινο αλλά πείτε το αντρίκια .Τέλος ας δεχθείτε και το "ουκ αεί άρχει". Μπορεί να υπάρχουν και λιγότερο ανίκανοι απο εσάς.
  Babis
  απάντηση40
   
   
  έχει κανείς κάποια λύση | 22/09/2011 09:11
  Δημοκρατική νομιμοποίηση , είχαν οι κυβερνήσεις που τόσα χρόνια δανείζονταν με μανία?...που κρατούσαν κλειστά 10δες επαγγέλματα ?...που δεν βάλανε κανέναν κλέφτη πολιτικό και πολίτη φυλακή ? (δεν αναφέρομαι στα κλεφτρόνια και τα πρεζάκια) ....το μόνο που βλέπω κ. Μίμη είναι ότι δεν θέλετε να γίνετε εσείς '' οι κακοί '' το χρήσιμοι για τον τόπο για εσάς (βουλευτές ΠΑΣΟΚ) δεν παίζει ρόλο κανέναν!!!!..... φάγανε...φάγανε...φάγανε....και στο τέλος θα μείνει ο λαός και κερατάς και δαρμένος
  Σάκης
  απάντηση41
   
   
   
  γεια σου ποκοπικο! | 22/09/2011 00:55
  εσυ re ποκοπικο ανδρουλακη και η υπολοιπη γενια σου μας βουλιαξατε!...ΚΟΙΤΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΠΟΚΟΠΙΚΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...Ελλην βουλευτης-.‎1. Μηνιαίος μισθός 6.100 ευρώ. 2. Σύνταξη μετά από 4 χρόνια βουλευτικής θητείας. Ποσό σύνταξης μηνιαίως 4.880 ευρώ. 3. Για συμμετοχή σε επιτροπές, 250 ευρώ την ώρα... 4. Οι βουλευτές της επαρχίας παίρνουν το μήνα 1.000 ευρώ για ενοίκιο. 5. Όλοι οι βουλευτές παίρνουν άπαξ 1.500 ευρώ για οργάνωση γραφείου και 1.000 ευρώ τις γιορτές λόγω αυξημένης επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους τους. Το Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας είναι ξεχωριστά. ... ... 6. Δικαιούνται 104 αεροπορικά εισιτήρια ετησίως δωρεάν και απεριόριστες μετακινήσεις με ΟΣΕ και ΚΤΕΛ. 7. Πολυτελές αυτοκίνητο, δωρεάν καύσιμα με επίδομα 600 ευρώ το μήνα, ένα χωροφύλακα για φρουρό, 4 κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας και ένα στο σπίτι, σταθερό, όλα δωρεάν. 8. Απολαμβάνουν πλήρους ασυλίας για όποιο αδίκημα διαπράξουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως βουλευτές. 9. Δεν πληρώνουν φόρο για ένα μέρος του μισθού ή της συντάξεως. 10. Δικαιούνται γραμματειακή υποστήριξη για 4 υπαλλήλους και 1 επιστημονικό συνεργάτη. Όλους αυτούς τους πληρώνει το Δημόσιο. 11. Δικαιούνται άτοκα δάνεια ως βουλευτές και ως επαγγελματίες. 12. Δωρεάν γυμναστήριο, σάουνα, νηπιαγωγείο για τα παιδιά τους. 13. Τηλεφωνική ατέλεια. 14. Δωρεάν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και καλλιτεχνικούς χώρους. 15. Δωρεάν διόδια. 16. Δωρεάν εισιτήρια, ξενοδοχεία, γεύματα όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό ως μέλη επιτροπών κλπ.....
  geo oxford
  απάντηση57
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Συναινεση και συνεργασια | 22/09/2011 00:26
  Η λυση ειναι μια αλλα ο Αντωνης εχει μουλαρωσει. Θελει ντε και καλα να γινη πρωθυπουργος. Του Αντωνακη/ γιατι εντελει Αντωνακης ειναι/ η κοντρα δεν ειναι με το ΠΑΣΟΚ αλλα με το Μητσοτακεικο.Θελει ντε και καλα να δειξει στον Δρακουμελ οτι εγινε πρωθυπουργος ενω η κορη του οχι και εν μεσω μεγαλης κρισης του κρατους δηλ. Ο Σωτηρας του εθνους της πατριδας κτλ.Μονον που οσοι τον ακουνε και συμφωνουνε μαζι του ειναι ασχετοι και φορουν παρωπιδες.Μονο η συμπνοια η συνεργασια και η συνεναιση ΟΛΩΝ των κομματων θα σωσει την κατασταση. Ακομη και αν συμφωνησουνε να φυγουν απο το Ευρω.Μονον τοτε ο λαος θα κατση στα αυγα του και θα δεχτει την νεα κατασταση / ...καταθλιψη >δημιουργικη προσαρμογη και αλλαγη οπως γραφει ο Ανδρουλακης/ μονον τοτε θα δεχτη να στερηθη να παλεψη και να κανη μια καινουργια αρχη. Οσα λαθη και αν εκανε η κυβερνηση το μεριδιο ευθυνης του ΚΚΕ και της ΝΔ/που μας οδηγησε εδω που ειμαστε/ ειναι μεγαλο και ακομη περισσοτερο ευθυνεται ο Σαμαρας που ενετελει ακομη δεν μας εχει πει πως θα σωσει την χωρα.Και μια ερωτηση στον μαγο Αντωνη: αν καποιος του χρωστουσε θα δεχοταν ο Αντωνης να διαπραγματευτη μαζι του και να του χαρισει τα μισα; Οχι.Τοτε γιατι οι δανειστες μας να διαπραγματευτουν με τον Αντωνη τα χρεη μας και να μας χαρισουν τα μισα;
  Πορτοκαλος
  απάντηση63
   
   
   
  Πολιτική τύφλα; | 21/09/2011 23:50
  Όταν κάποιος διατυπώνει μια άποψη δεν είναι σωστό να του κάνουμε προσωπική επίθεση ,αλλά να κρίνουμε αυτά που λέει ή γράφει.Ένα από τα σημαντικά θέματα ,κατά τη γνώμη μου,που προσθέτει αδιεξοδα είναι οτι με τις περικοπές μισθών των υπαλλήλων στην ουσία το κράτος έχει παραλύσει.Αν μάλιστα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα τότε η λευκή απεργία θα είναι γεγονός σε όλη την κρατική μηχανή.Με την απειλή μάλιστα της εφεδρείας η ψυχολογία θα πέσει στο ναδίρ με αποτέλεσμα και αν ακόμη αυτο το δημόσιο κάτι προσέφερε,τώρα δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτε. Οι υπάλληλοι από την ώρα που πάνε στη δουλειά τους μέχρι που να φύγουν ,κάθονται με ένα κομπιουτεράκι στο χέρι και στο ιντερνέτ ,βρίζοντας τους πάντες από ΔΝΤ,Γερμανούς ,Παπανδρέου και λοιπούς πολιτικούς που τους κόβουν τους μισθούς.Οι ιδιώτες ,εργαζόμενοι ,επιχειρηματίες κ.λ.π. είναι στα πρόθυρα της κατάθλιψης.Δάνεια τρέχουν,επιταγές ακάλυπτες,γονείς με παιδιά χωρίς μέλλον,ένας λαός ,με λίγα λόγια,που δεν ξέρει που πηγαίνει και τι θα του ξημερώσει.Δεν ξέρω τι πραγματικά έχουν στο μυαλό τους οι πολιτικοί αρχηγοί ,αλλά απορώ αν έχουν συναίσθηση της κατάστασης στην κοινωνία.Απορώ αν ενώ έχει γίνει ο σεισμός ,βλέπουν το τσουνάμι που έρχεται.Νομίζω πως όχι.Και αυτό είναι το τραγικό.Διαφορετικά δεν μπορώ να εξηγήσω πως ο Βενιζέλος για παράδειγμα αναλαμβάνει να σηκώσει μόνος του (εννοώ ως πασοκ)το βάρος της απόφασης και της εφαρμογής τέτοιων μέτρων .Δεν έχει πολιτικό ένστικτο;Απορώ πως ο σαμαράς αναλαμβάνει να ζητά εκλογές με σκοπό(άκουσον -άκουσον)να ξαναβάλει από την αρχή στο τραπέζι όλες τις συμφωνιες με τα 17 κράτη-κοινοβούλια και την ΕΚΤ και το ΔΝΤ!Αυτό αν δεν είναι λαϊκισμός ,είναι τρέλα!!!Απορώ πως το ΚΚΕ και ο τσίπρας αναλαμβάνουν να βγάλουν τη χώρα από την ΕΕ ,να μην πληρώσουν το χρέος και να απομονώσουν τη χώρα από τον περιγυρό της χωρίς κανένα σύμμαχο και με την Τουρκία στο ζενίθ της!!!Τελικά τρελάθηκαν όλοι;;;Τόσο τυφλοί είναι όλοι τους;Δε βλέπουν οτι χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ;;Πότε θα ξυπνήσουν επιτέλους!!!!
  Μ.Γ.
  απάντηση71
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Κεκτημένη ταχύτητα | 21/09/2011 23:37
  Ο Μίμης ήταν ίσως το πιο σεμνό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία προεκλογική περίοδο του κόμματος. Όταν άλλοι θα κρατικοποιούσαν, υποτίθεται, τα πάντα, εκείνος μιλούσε για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. Τα τελευταία βιβλία του, εδώ και χρόνια, προειδοποιούσαν για μια επερχόμενη καταστροφή. Τα σχόλια των περισσοτέρων εδώ, μόνο ως κεκτημένη ταχύτητα του τύπου "πολιτικός, άρα κλέφτης" μπορώ να τα δικαιολογήσω.
  Βαγγέλης
  απάντηση91
   
   
  Πασοκοανδρουλακης σιχαμενος. | 21/09/2011 23:01
  Αρκετά ρε Ανδρουλάκη.Είσαι μετριοτατος φιλόσοφος και ακόμα μετριοτερος λογοτέχνης.Είσαι δυσμορφος σωματικά και ψυχικά.Πήγαινε να ψηφίζεις κανένα μνημόνιο και παρατα μας απατεωνα.Τέρμα οι ανωφελες ευπρέπειες.Άραγε ποιο θα είναι το επόμενο κόμμα που θα πας;Περιοδευων θιασε της πολιτικής.
  Antikritikos
  απάντηση015
   
   
   
  One Day I΄ll Fly Away... | 21/09/2011 23:00
  Αγαπητε μου συναγωνιστη και πατριωτη Μιμη, πριν από λίγο μίλησα με τον 86χρονο πατέρα μου στο Ρεθυμνο , συνταξιούχο του ΙΚΑ. Περιμένει πως και πώς να του φέρει ο ταχυδρόμος το μπιλιετάκι με το νέο φόρο ακινήτων, για ένα διαμέρισμα 370 τμ που έχει, και το οποίο αγόρασε στα 45 του έχοντας δουλέψει σκληρά μια ζωή ολόκληρη… από 11 χρονώ παιδί. Ήδη η μάνα μου δηλαδη η Γυναικα του η συντροφισα του δηλαδη η μαμα μου με λιγα λογια έχει σταντ μπαι τα υπογλώσσια του, και έχει ενημερώσει μια καλη γειτόνισσα ,οπως το τραγουδι γιατι καλε γειτονισσα αφου σε τηλεφωνησα, με τον παριο νομιζω η τον τσαουσακη θα σε γελασω, της νοσοκόμα Ρουμανα απο Βουκουρεστι την περιοχη δεν την γνωριζω πανυως Ρουμανις να είναι σε επιφυλακή. Δεν βλέπω να το γλιτώνει το έμφραγμα ο μπαμπάς μου . Το τι βρισίδι έριξε στο Πασόκ, δεν λέγεται. Κι ας έφαγε τη ζωή του ολόκληρη σαν Παπανδρεϊκός πρώτα, Ανδρεϊκός αργότερα,κουτσωγιοργικος,κατσιφαρικος,λαλιωτικος σημιτικος δεν ητανε ποτε ητανε παντα και ειναι μίμη μου ορθοδοξος και από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ το `74… Τι να πω; Ας πρόσεχες ρε μπαμπα . Με αυτά και με αυτά, άρχισαν να μιλάω πλέον με τον εαυτό μου. Κοινώς να βαδιζω και να παραμιλάω. Εμένα δεν μου ήρθε ακόμη η κατραπακιά της έκτακτης εισφοράς. Όμως την περιμένω. Ακίνητο(α) δεν έχω, οπότε εκεί καλά πάμε…Όμως περιμένω πως και πως τη μέρα των εκλογών. Διότι τελικά, καλές οι διαδηλώσεις, καλές και οι διαμαρτυρίες, αλλά δυστυχώς δεν βλέπω να έχουν αποτέλεσμα. Ο ΓΑΠ εκεί, στο στόχο του… δεν καταλαβαίνει Χριστό η βουδα . Αν δεν διαλύσει τη χώρα, και αν δεν ξεπουλήσει τα πάντα, δεν τον κουνάει κανείς. Σαν υπνωτισμένος είναι. Σαν προγραμματισμένος πράκτορας sleeper. Έβαλε κάποιον σκοπό, και δεν θα ησυχάσει αν δεν τον πετύχει. Μιλάμε για αφοσίωση, όχι αστεία. Άραγε ακούει και φωνές μέσα του; Η μόνη λύση λοιπόν είναι η κάλπη. Τίποτα άλλο. Το μόνο όπλο δηλαδή, που μας έμεινε. Αν δεν μας το κόψει κι αυτό ο ΓΑΠ, με τη φόρα που πήρε…γεια σου Μιμη σε φιλω σταυρωτα..
  Μανώλης Κατρουλάκης
  απάντηση112
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ....και η μόνη Λύση είναι να βοηθήσουμε την υπάρχουσα Κυβέρνηση.... | 21/09/2011 22:54
  ..να συμμαζέψει το έλλειμα και να πάμε σε λειτουργία της Οικονομίας με πρωτογενή πλεόνασμα...ώστε με τα χρόνια και με αξιοπρέπεια να πληρώσουμε τα δανεικά και να ζούμε σύμφωνα με την Παραγωγικότητά μας....!! Αντί να λέμε θεωρίες δεν είναι καλύτερο να στρέψουμε τα λιγοστά κεφάλαια του ΕΣΠΑ στις παραγωγικές Δραστηριότητες και να ελεγξουμε λίγο τους ανεγκέφαλους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που μέχρι τώρα όλες οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ είναι σε Δομικά έργα,σε έργα "Πολιτισμού" και ΚΑΜΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ από τις εκατοντάδες που εχουν στην λίστα τους, δεν αναφέρεται σε ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ...???..ακόμη και σήμερα...???... Αν στην Κεντρική Μακεδονία δεν βρήκαν να ενισχύσουν την ΠΑΡΑΓΩΓΗ προιόντων που να προορίζονται για εξαγωγή τότε σε ποια Περιφέρεια θα βρούν...!! Το πρόβλημά μας είναι η ΜΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΩΝ που γνωρίζουν να οδηγήσουν την Χώρα στην Ανάπτυξη...!!...και η ταυτόχρονη ανάδειξη των ανικάνων σε θέσεις Κλειδιά της Οικονομίας....Μας αρέσουν οι" Μαριονέτες"....και η αναξιοκρατία...αυτό είναι το πρόβλημα στη Χώρα...!! Και επειδή τώρα ήρθε η ώρα των ριζικών ανατροπών όλοι οι ανίκανοι διαμαρτύρονται...!!!
  Θεσσαλονικιός
  απάντηση20
   
   
  θα είμαι ωμός γιά να είμαι ......... | 21/09/2011 22:35
  Έχεις προσωπικό πρόβλημα. Δεν κολλάς εκεί μέσα. Ψηφίζεις υπέρ της καταστροφής και της εξαθλίωσης των φτωχότερων και πιό αδύναμων στρωμάτων της Κοινωνίας. Αθροίζεσαι σε μιά πλειοψηφία χωρίς να τολμάς αυτά που τόλμησαν ο Κουρουμπλής, ο Δημαράς, ο Β. Οικονόμου, η Σακοράφα, γιατί είσαι ξένο σώμα και το ξέρεις. Αν τολμήσεις το παραμικρό, θα σου ριχτούν όλοι ότι σε μάζεψαν κι εσύ τους την έφερες. Ένα σου μένει: Φύγε. Μη ρίξεις την Κυβέρνηση. Παραιτήσου να έλθει ο αναπληρωματικός σου. Πόσο θα αντέξεις να πνίγεσαι και να ψηφίζεις; Πρόβλημα επιβίωσης δεν έχεις. Τον Νοέμβριο του 2011 θα κλείσεις τα 60 άρα θα πάρεις σύνταξη βουλευτή, γιατί έχεις πολλά χρόνια θητείας. 20; Κάποιο ραδιόφωνο θα σε απασχολήσει. Θα σε φωνάζουν σε πάνελ να λες την γνώμη σου. Θα έχεις τους θαυμαστές σου γιατί έχεις το χάρισμα του λογου. Θα είσαι ελεύθερος. Ενώ αν παραμείνεις, από την μιά θα ψηφίζεις την καταδίκη 3.000.000 Ελλήνων να ψάχνουν σε σκουπιδοτενεκέδες, να αυτοκτονούν ή να εγκληματούν. Και θα φωνάζεις την μιά "Ε, Πρόεδρε" (κι ο Πρόεδρος θα σε γράφει), ή μ εις την ν γιά να εντυπωσιάζεις ή δεν ξέρω 'γώ τι άλλο θα σκεφτείς. Φύγε δεν έχεις το παραμικρό περιθώριο. Σε βλέπω και μελαγχολώ.
  ......ειλικρινής
  απάντηση145
   
   
  άρτζι μπούρτζι και λουλάς | 21/09/2011 22:26
  όντως έτσι είναι κ. Ανδρουλάκη όπως το διαπιστώνετε "το παράλογο κυριαρχεί εδώ και καιρό στη ζωή της Ελλάδας" αρχής γενομένης από τη στήλη σας.... όσο για την ατμόσφαιρα μέθης μην ανησυχείτε, δεν διαταράσσεται με τέτοιες στήλες...
  ανωνυμος
  απάντηση21
   
   
   
  Ζητημα συντακτικου . | 21/09/2011 21:20
  Δεν γινοταν πιο ακαταλαβιστικο κειμενο , πεφτει το επιπεδο της εφημεριδας , θελει μεταφραση .Προφανως το συντακτικο ειναι απο αλλη γλωσσα , ισως Κρητικα !
  RC
  απάντηση1631
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  περικοκλάδες | 21/09/2011 21:18
  Αλλη μία φορά που ακούμε περικοκλάδες από περισπούδαστους, αλλά τελικά αναποτελεσματικούς και ανίκανους πολιτικούς. Ουσία Μηδέν.
  tmm
  απάντηση2420
   
   
  ΖΗΤΗΜΑ ΑΠΛΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ | 21/09/2011 20:31
  Κύριε Ανδρουλάκη,νομίζω ότι το μείζον προβλημα για την χώρα,είναι η ,(προκλητική ή και εξωφρενική ),απουσία κοινής λογικής.Αν υπήρχε,και έδινε απαντήσεις σε ,(κατ εμέ απλά),διλλήμματα,του τύπου :1). εντός η εκτός ευρωζώνης,2).ναι ή όχι στους όρους του μνημονίου,3).ναι ή όχι εκλογές,4).ύφεση - για 4,5,10 χρόνια -ή χρεοκοπία,5)αλληλεγγύη ή ατομικισμός,6)τυχοδιωκτικός λαικισμός ή ωμή κατάδειξη της κατάστασης,τότε ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσηςθα ήταν πιο εύκολος.Οσο δεν μπορούμε να διαλέξουμε από αυτά τα δίπολα,δεν πρόκειται να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο,όσα ζητήματα δημοκρατικής νομιμοποίησης και να τεθούν.
  Χρ.Δ.Γκολφινόπουλος
  απάντηση274
   
   
  eleos | 21/09/2011 20:29
  Έχει κανείς φιλότιμο στο ΠΑΣΟΚ;
  rania
  απάντηση129
   
   
   
  Στο Γουδι | 21/09/2011 20:07
  Ειδικα δικαστηρια εδω κ τωρα.Η μεγαλυτερη προδοσια μετα τις Θερμοπυλες.Εκει στην εθνικη στατιστικη υπηρεσια ξερουν.
  δικαιοσυνη
  απάντηση1224
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  το ποτήρι στην χώρα μας είναι μισογεμάτο | 21/09/2011 19:34
  αγαπητέ Μίμη δυστυχώς χάσαμε... και το πιο σπουδαίο το οποίο χάσαμε είναι η αξιοπιστία μας , η αξιοπρέπεια της χώρας μαζί με εκείνο το κιτς του δήθεν Ευρωπαίου Πολίτη ... δυστυχώς πιστέψαμε ότι ανήκουμε στην Δύση ψυχή και σώματι. . πάψαμε να πιστεύουμε ότι είμαστε βαλκάνιοι και με το ένα πόδι μας να ανήκει στην ανατολή.. πιστέψαμε ότι η χώρα μας είναι η ΗΠΑ των βαλκανίων και της ανατολής. τώρα απλά πληρώνουμε το λογαριασμό .. οι αγορές έτσι ή αλλιώς είναι μόνο αγορές..λειτουργούν κερδοσκοπικά..έχουν τους δικούς κανόνες μέτρα και σταθμά.. πρέπει να γυρίσουμε πίσω στις ρίζες μας..στην φυλή μας... οι στόχοι μας να γίνουμε καμαριέρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου..δεν είναι και άσχημο από το 18% του αεπ να πάμε στο 30% έτσι θα τροφοδοτήσουμε πολλές θέσεις εργασίας.. να καλλιεργήσουμε ξανά τα χέρσα χωράφια μας με νέες καλλιέργειες όπως ήπια καλλιέργεια βοτάνων στο ομαλό και στα βουνά μας βιολογικό λάδι στο Λασίθι στην Μυτιλήνη.. ιποφαές στην Εύβοια μέλι στην αττική τρούφες μανιτάρια στην Μακεδονία.. ότι τραβάει η ψυχή μας θα βγάλουμε.. να δώσουμε στους αγρότες μας και εργαλεία να κατεβάσουν το κόστος παραγωγής.. χιλιάδες θέσεις εργασίας χρειάζονται ...και απαιτούν χιλιάδες εργάτες γης.. η ναυτιλία μας...η βαριά βιομηχανία της χώρας μπορεί να μας τροφοδοτήσει με το μετρητό που χρειαζόμαστε και μπορούμε να το έχουμε εάν την προσέξουμε... 5% του αεπ μας φέρνει έτσι ανέξοδα μέχρι τώρα χωρίς να ξοδεύουμε σέντς μέχρι τώρα για φαντάσου να την προσέξουμε.. μεθοδευμένα εισαγωγή διπλού νομίσματος στην χώρα...νέας δραχμής και ευρώ παράλληλα τα κλασικά μοντέλα της οικονομίας στα οποία είμαι οπαδός επιβάλουν σε εποχές κρίσης και ύφεσης σε οικονομίες κλειστές ή ανοιχτές παρέμβαση στο διάγραμμα της απεικόνισης της οικονομίας στην καμπύλη του χρήματος ή στην καμπύλη των αγαθών αφού οι οικονομικές θέσεις των κρατών δεν είναι ομογενοποιημένες....όποια μεταβλητή και ένα χρησιμοποίησα στο μοντέλο την γραμμή της παραγωγής δεν την αυξάνει...Mιμη
  dictis economist
  απάντηση111
   
   
  A PE MIMH !! | 21/09/2011 19:27
  Α ρε Μιμη, τωρα το κατάλαβες οτι η ομάδα σου, η δημοκρατική τα έκανε μανταρα ? Οταν έβγαζες τους πυρινους λόγους και στηριζες με τόση θέρμη δεν είχες καταλάβει τι ακριβώς εννοουσε ο ποιητης ? Κατι μεγάλα κεφάλια σαν κι εσένα μας έφεραν σ' αυτην την κατασταση. Με αριστερά μυαλά αλλά δεξιοτατες τσέπες και μεγάλη αγάπη για προβολή. Ζητα τουλάχιστον συγνώμη για την καταστροφή που φέρατε και άσε τα μεγάλα λόγια που κοιτάνε μόνον τις τσεπες μας Χορτάσαμε θεωριες (εσυ βγάζεις χρημα απο αυτές μια και παριστανεις και τον συγγραφέα !). Λυσεις πραγματικές δεν πρόκειται, απο οτι αντιλαμβάνομαι, ουτε εσυ ουτε το συνάφι σου μπορειτε να δώσετε
  ΑΝΤΗΟΝΥ
  απάντηση3215
   
   
   
  Εκτη αισθηση-λυση | 21/09/2011 18:55
  @Νεομπολσεβικο Του Αγιου Πννευματος Ιουνιο δεν πεφτει; Γιατι δεν μας τη λες μηπως κι αναθαρρυσουμε εμεις οι παλαιοι που εχουμε δει θεωριες και εφαρμογες να καταρρεουν σαν τραπουλοχαρτα κι ανθρωπους να δυστυχουν;
  Παλαιομπολσεβικος
  απάντηση102
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων