Πράκτοράς μου ανακάλυψε τον πιθανότερο τρόπο με τον οποίο ο κ. Ευ. Βενιζέλος θα καλύψει τις φινλανδικές απαιτήσεις για εγγυήσεις. Σημειώνω ότι, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, στο τελευταίο Εurogroup συζητήθηκε το θέμα και αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να εξεταστεί λύση χρηματοοικονομικού χαρακτήρα κοντά σε εκείνη που πρότεινε ο κ. Βενιζέλος. Πέραν της σιβυλλικής αυτής παραδοχής, επικρατεί σκότος. Πώς το αφερέγγυο ελληνικό κράτος θα εγγυηθεί κεφάλαια ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ;

***

Η απάντηση είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα προσφέρει τις εγγυήσεις το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό τον κ. Π. Θωμόπουλο που συστήθηκε για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Κρυμμένο εντός των τροποποιήσεων του Ν. 3864 του 2010 για το Ταμείο βρίσκεται το άρθρο 7 στο οποίο αναφέρεται ότι το Ταμείο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) «μπορούν να προβαίνουν σε παροχή εγγυήσεων προς κράτη…και γενικά κάθε ενέργεια αναγκαία για την εφαρμογή αποφάσεων των οργάνων της ευρωζώνης που αφορούν τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας». Και ο νοών νοείτω…

***

Για πρώτη φορά η γενική διεύθυνση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής ανατέθηκε σε μια προσωπικότητα με τόσο μεγάλο (τηλεοπτικό…) κύρος όσο εκείνο που απολαμβάνει η κυρία Μαριάννα Πυργιώτη. Η ακαδημαϊκός κυρία Κωνσταντίνα Μπότσιου, η οποία μέχρι πρότινος διακονούσε το Ινστιτούτο από τη θέση αυτή, μετακινήθηκε στη θέση της αντιπροέδρου. Είναι περιττό να τονιστεί ότι, όπως λένε οι «σοβαροί καραμανλικοί», μετά την προ ενάμισι έτους αποχώρηση του καθηγητή Κ. Αρβανιτόπουλου για να αναλάβει τη διεύθυνση του πολιτικού γραφείου του κ. Αντ. Σαμαρά , οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες. Δράττομαι της ευκαιρίας να τονίσω ότι από τη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου εργάζεται ο διανοητής κ. Ευ. Μεϊμαράκης . Κοντολογίς, ουδείς αμφιβάλλει ότι μέσα στο γενικό κλίμα εθνικής αυτοπεποίθησης που τα τελευταία χρόνια ανέδειξε την Ελλάδα σε «κόσμημα του ΔΝΤ» το Ινστιτούτο κατόρθωσε να αξιοποιείται από τη Νέα Δημοκρατία για την κάλυψη πολιτικών σκοπιμοτήτων και τη διευθέτηση εξυπηρετήσεων που είναι βέβαιο ότι θα… ενθουσίαζαν τον εθνάρχη.

***

Ως γνωστόν ο κ. Γ. Παπανδρέου θα διακτινιστεί στη Νέα Υόρκη, όχι βεβαίως για να εορτάσει την… επεισοδιακή εξασφάλιση της έκτης δόσης, αλλά για να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΗΕ. Το κρίσιμο ζήτημα πάντως που απασχολεί τους Αμερικανούς δεν είναι τόσο η παραμονή της Ελλάδος στην ευρωζώνη (η οποία θεωρείται εξασφαλισμένη για όσο καιρό το συνολικό ευρωσύστημα παραμένει ετοιμόρροπο…) αλλά η (υπερβολικά θερμή εσχάτως) σχέση της Τουρκίας με το Ισραήλ με αντικείμενο την έναρξη εξορύξεων στο περίφημο «Οικόπεδο 12» στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου. Γι΄ αυτόν τον λόγο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Δ. Χριστόφιας έχει εξασφαλίσει συνάντηση, στο περιθώριο της διάσκεψης, με τον κ. Μπαράκ Ομπάμα . Θα πρόκειται, λένε, για κανονική συνάντηση και όχι για μια τυπική χειραψία για τους φωτογράφους.

***

Η «βενιζελική εκδοχή» της προσυμφωνημένης διακοπής των διαπραγματεύσεων με την τρόικα δεν έγινε αποδεκτή από όλους τους συναδέλφους του υπουργού Οικονομικών. Κάποιοι μίλησαν για «μπλόφα του Βαγγέλη» που δεν του βγήκε. Η συμπεριφορά αυτή θύμωσε τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος αποφάσισε να τους ψέξει (χωρίς να τους κατονομάσει) με non paper του υπουργείου Οικονομικών. Ποιους εννοούσε; Συνεργάτης μου με ενημερώνει ότι οι δύο υπουργοί που μίλησαν για «μπλόφα» στο (κωμικοτραγικό) Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Κυριακής ήταν ο κ. Αν. Λοβέρδος και ο κ. Ι. Ραγκούσης . «Βαγγέλη, για να πετύχει η μπλόφα πρέπει να έχεις καλό χαρτί» φέρεται να είπε ο κ. Λοβέρδος για να συμπληρώσει ο κ. Ραγκούσης ότι δεν πρέπει οι αντίπαλοι να βλέπουν τα χαρτιά. Συμπέρασμα; Το ΠαΣοΚ του μέλλοντός μας, για να θυμηθώ τη φράση του κ. Κ. Λαλιώτη, προδιαγράφεται ακόμη πιο συναρπαστικό από εκείνο του παρελθόντος μας.

***

Πρόταση-σοκ του κ. Κ. Τασούλα για την Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας που εορτάζεται στις 15 Σεπτεμβρίου, επέτειο της κατάρρευσης της Lehman Βrothers. Σε ομιλία του στη Βουλή ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ πρότεινε κατά την επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος να ενσωματωθεί διάταξη που να κατοχυρώνει την… εκτεταμένη οικογενειοκρατία. Οπως με ενημερώνει συνεργάτης μου, η ρηξικέλευθη πρόταση εδράζεται στην εκτίμηση του πρώην υπουργού ότι η καταστροφή της χώρας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη αφού πολλές ζωτικές μεταρρυθμίσεις προσκρούουν σε συνταγματικές προβλέψεις. Γιατί λοιπόν να μην ολοκληρωθεί το Σύνταγμα με την προσθήκη διάταξης για την κατοχύρωση της οικογενειοκρατίας; Δεν γνωρίζω αν ο αυτοδημιούργητος τέως πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής βρισκόταν εκείνη την ώρα στη Βουλή, αλλά πάντως οι βουλευτές της ΝΔ χειροκρότησαν. Προφανώς εκτίμησαν ότι ο κ. Τασούλας κυριολεκτούσε και έσπευσαν να επικροτήσουν την πρότασή του!

***

Ευγνωμοσύνη θα πρέπει να αισθάνεται η κυρία Λούκα Κατσέλη για τον Γ.Παπανδρέου επειδή την απάλλαξε από τη συμμετοχή στο ταξίδι του κυβερνητικού «Τιτανικού». Η «τελευταία σοσιαλίστρια», την οποία πολλοί υπουργοί κατηγορούν ότι ορμώμενη από σοσιαλιστικές δεισιδαιμονίες καθυστέρησε την υλοποίηση «λυτρωτικών» μεταρρυθμίσεων, όπως είναι η κατάρρευση των μισθών και η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, θα συναντήσει τον κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ αφού είναι προσκεκλημένη στο δείπνο του World Leadership Forum όπου θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός. Η κυρία Κατσέλη δεν θα ταξιδεύσει στις ΗΠΑ μόνο και μόνο για να παρακολουθήσει μια ομιλία του Γιώργου για την ηγεσία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης που την έχει ακούσει από τον ίδιο περίπου 150 φορές (και κυρίως έχει ζήσει την εφαρμογή της τα τελευταία δύο χρόνια…). Θα συναντήσει επίσης τους παλαιούς γνώριμους νομπελίστες Πολ Κρούγκμαν και Τζόζεφ Στίγκλιτς καθώς και τον αντιπρόεδρο του Βrookings Ιnstitution και πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας κ. Κεμάλ Ντερβίς.

***

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του ΔΝΤ δίνουν ακόμα και οι Ουκρανοί. Ο πρόεδρος κ. Βίκτορ Γιανουκόβιτς και o πρωθυπουργός κ. Μίκολα Αζάροφ είπαν στον κ. Π. Ευθυμίου που επισκέφθηκε την Ουκρανία με την ιδιότητα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ ότι και η Ουκρανία είχε την … τύχη να την επισκεφθεί το ΔΝΤ και να της προτείνει το γνωστό πρόγραμμα σταθεροποίησης. Αποτέλεσμα; «Ακολουθήσαμε το αντίθετο σχέδιο και πετύχαμε την ανάκαμψη» είπαν. Με μια μικρή διαφορά: το πρόγραμμα του ΔΝΤ σταμάτησε μαζί με την καταβολή των δόσεων. Εμείς θέλουμε να γίνει το πρώτο, αλλά όχι το δεύτερο…

***

Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι ο κ. Θ. Λυμπερόπουλος είναι βαψομαλλιάς, αλλά υπάρχουν νεότερες πληροφορίες για το χρώμα της κώμης τού «κίτρινου επαναστάτη». Ανεξάρτητος εκτιμητής με διεθνή εμπειρία στην αξιολόγηση της… τρίχας διαβεβαίωσε συνεργάτη μου ότι τα μαλλιά του κ. Λυμπερόπουλου είναι πορτοκαλί, και συγκεκριμένα το χρώμα τους βρίσκεται πολύ κοντά στην απόχρωση των πορτοκαλιών της Αρτας. Δεν υπάρχει δηλαδή, όπως υπογράμμισε, ταυτοχρωμία με τα σαγκουίνια του Αργους, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής των οδηγών ταξί κατάγεται από την κοντινή Κόρινθο.

***

Πληροφοριοδότης μου επιμένει από την αρχή της εβδομάδος ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς ενδέχεται να δεσμευτεί στη ΔΕΘ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Δεν πρόκειται για το «λεφτά υπάρχουν» του Αντώνη. Το εγγυημένο εισόδημα θα περιοριστεί στους ηλικιωμένους φτωχούς. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η ομιλία του κ. Σαμαρά στο Βελλίδειο παραμένει απόρρητη, αλλά είναι βέβαιο ότι η πρόταση περί εγγυημένου εισοδήματος «έπεσε» σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, επικεφαλής της επιτροπής σύνταξης του προγράμματος και ο κ. Ν. Νικολόπουλος . Μάλιστα στη σύσκεψη αυτή ο κ. Νικολόπουλος υπενθύμισε ότι ο όρος «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Δημήτριο Γούναρη πριν από 100 χρόνια, ξεχνώντας φυσικά τον κ. Θ. Τσουκάτο που την επανέφερε πριν από 10 χρόνια. Το καλύτερο όμως είναι ότι ο κ. Νικολόπουλος χαρακτήρισε τον Γούναρη «Πατριάρχη της Παράταξης». Θα προσέθετα ότι ο Γούναρης, πέρα από πατριάρχης της παλαιάς Δεξιάς, ήταν ταυτοχρόνως… «θεμελιωτής της σημερινής Ελλάδας» αφού ήταν πρωθυπουργός κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, η οποία συρρίκνωσε τη χώρα στα σημερινά της σύνορα και οδήγησε τον ίδιο στο Γουδί…

***

Ο υπουργός Μεταφορών κ. Ι. Ραγκούσης επαίρεται για την απελευθέρωση της αγοράς των ταξί και διεκδικεί τίτλο μεταρρυθμιστή για την αλλαγή που επιφέρει στις αστικές μεταφορές. Ωστόσο εύλογα διερωτάται κανείς πώς μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση και απελευθέρωση μιας αγοράς με τις τιμές διοικητικά καθοριζόμενες. Ως γνωστόν, τα κόμιστρα των ταξί ορίζονται με αποφάσεις του υπουργού Μεταφορών και επ΄ αυτού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη αλλαγής. Πώς λοιπόν θα ωφεληθεί το επιβατικό κοινό από την απελευθέρωση των ταξί αν δεν ελευθερωθούν και τα κόμιστρα; Μήπως, αντιθέτως, θα επιβαρυνθούν τα αστικά κέντρα και οι διαβιώντες σε αυτά πολίτες από τον πληθωρισμό των οχημάτων που η απελευθέρωση θα φέρει; Είναι αυτά λογικά ερωτήματα που χρήζουν τεκμηριωμένων απαντήσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ