Ειπώθηκε και γράφτηκε ότι ο Ολυµπιακός στην εντός έδρας ήττα από τη Μαρσέιγ στην πρεµιέρα του Τσάµπιονς Λιγκ πλήρωσε, µεταξύ άλλων, και το ότι δεν είχε δώσει µατς πρωταθλήµατος, καθώς η κληρωτίδα τον είχε φέρει αντίπαλο τις πρώτες δύο αγωνιστικές µε Καβάλα και Ολυµπιακό Βόλου, των οποίων, ως γνωστόν, η συµµετοχή ή όχι στη Σούπερ Λίγκα βολοδέρνει εδώ και καιρό σε δικαστήρια και επιτροπές. Σε κάποιον βαθµό αυτό ισχύει, αλλά το θέµα µε το µπάχαλο του ελληνικού πρωταθλήµατος είναι γενικότερο και αφορά όλη τη διοργάνωση λόγω του κοµφούζιου που έχει δηµιουργηθεί από το γεγονός ότι δεν ξεκαθάρισε εγκαίρως η διαδικασία της κάθαρσης (τουλάχιστον σε επίπεδο Αθλητικής ∆ικαιοσύνης) µε το που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των συµµοριών οι οποίες δρούσαν για να στήνουν µατς αποκοµίζοντας κέρδη από το στοίχηµα.

Ετσι µολονότι οι αρµόδιες εισαγγελικές αρχές άσκησαν ποινικές διώξεις εναντίον 83 ατόµων, µεταξύ των οποίων και µεγαλοπαράγοντες οµάδων Α’ Εθνικής, που ενδεχοµένως να συµπαρασύρουν στο εδώλιο της Αθλητικής ∆ικαιοσύνης και τις αντίστοιχες οµάδες (όπως συνέβη µε τους Μ. Ψωµιάδη – ΠΑΕ Καβάλα και Αχ. Μπέο – ΠΑΕ Ολυµπιακός Βόλου), δεν δροµολογήθηκε άµεσα και τάχιστα η διαδικασία ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αντιθέτως, η διοργανώτρια Σούπερ Λίγκα – µε την ανοχή της θεσµικά υπερκείµενης ΕΠΟ, που γι’ αυτό έχει και την κύρια ευθύνη – αποφάσισε να αρχίσει το πρωτάθληµα και βλέπουµε!..

Ωστόσο, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ο ποδοσφαιρικός χάρτης, τουτέστιν ποιες οµάδες θα µείνουν στην Α’ Εθνική, ποιες θα υποβιβαστούν στη Β’ και ποιες θα πάρουν τη θέση τους, τι περίµεναν; Οτι δεν θα υπήρχαν παρενέργειες; Και δεν εννοούµε του τύπου αν και πόσο στοίχισε στον πρωταθλητή Ολυµπιακό που έκανε ποδαρικό µε ήττα στο «Γ. Καραϊσκάκης» στη φάση των οµίλων του Τσάµπιονς Λιγκ. Παρεµπιπτόντως, έχει καταντήσει µίζερο και βαρετό κάθε φορά που στραβώνει η δουλειά µε την περιλάλητη ευρωπαϊκή υπέρβαση για την οµάδα του Πειραιά οι ιθύνοντες (διοικητική και τεχνική ηγεσία) των Ερυθρολεύκων να… ανακαλύπτουν ότι πρώτος στόχος είναι το ελληνικό πρωτάθληµα.

Ας επανέλθουµε όµως στο µπάχαλο του πρωταθλήµατος Α’ Εθνικής που ξεκίνησε και συνεχίζεται µε κολοβή σύνθεση, καθώς πέραν της αποβολής Καβάλας και Ολυµπιακού Βόλου εκκρεµούν ουκ ολίγες υποθέσεις. Προσέξτε τον… λαβύρινθο των δικαιοδοτικών αθλητικών οργάνων που εξετάζουν τις επίµαχες υποθέσεις (παραγόντων και οµάδων) και βγάλτε συµπέρασµα – πέρα από τυχόν άλλες σκοπιµότητες και κωλυσιεργίες – γιατί η κάθαρση ακολουθεί ρυθµούς χελώνας, αν δεν κόλλησε εντελώς…

Εχουµε και λέµε λοιπόν: πρωτοβάθµια Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας, πρωτοβάθµια Πειθαρχική της ΕΠΟ, δευτεροβάθµια (για αµφότερες) Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, Τακτικό ∆ιαιτητικό ∆ικαστήριο της ΕΠΟ. Επίσης, η πρωτοβάθµια Πειθαρχική της Φούτµπολ Λιγκ για οµάδες Β’ Εθνικής, που όµως εµπλέκονται στο ασανσέρ ανόδου – καθόδου στη Σούπερ Λίγκα. Και πάνω από όλα αυτά, το Ανώτατο ∆ιεθνές ∆ιαιτητικό Αθλητικό ∆ικαστήριο (CAS) της Λωζάννης.

Οχι, δεν τελειώσαµε!.. Υπάρχουν φυσικά και οι προσφυγές στα πολιτικά δικαστήρια (∆ιοικητικό Εφετείο κ.ά.) για έκδοση ασφαλιστικών µέτρων ή αιτήσεις ανάκλησης, ανατροπή αποφάσεων για πλαστές φορολογικές και ασφαλιστικές ενηµερότητες κτλ., που γίνονται ασχέτως λεονταρισµών της ΕΠΟ, καθώς αυτό απαγορεύεται από το καταστατικό της και τον Κανονισµό Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ). Ακόµη, ρόλο και λόγο έχει η διορισµένη από την (εκάστοτε) πολιτική αθλητική ηγεσία Επιτροπή Επαγγελµατικού Αθλητισµού (ΕΕΑ), η οποία θεσπίστηκε για να ελέγχει οικονοµικά τις αθλητικές ΑΕ και τους παράγοντές τους προκειµένου να εκδίδει ή όχι πιστοποιητικό συµµετοχής των οµάδων στα αντίστοιχα πρωταθλήµατα.

Πώς να ξεκαθαρίσει λοιπόν άµεσα το τοπίο µε τόσες εµπλεκόµενες δικαστικές-ελεγκτικές αρχές, αλλά και µε τόσους ενεχοµένους στον κυκεώνα των σκανδάλων της βρώµικης µπάλας;

Εκτός από το µπαράζ προσφυγών των Ολυµπιακού Βόλου, Καβάλας, Ηρακλή, ΟΦΗ, Λάρισας, Πανσερραϊκού, Τρικάλων και πιθανόν ∆όξας ∆ράµας και Λεβαδειακού (εµπλέκεται και στα «στηµένα»), για να µην ξεχνιόµαστε υπενθυµίζω ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες και κατ’ επέκταση οµάδες που περιµένουν την κλήση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα και αν τυχόν τιµωρηθούν θα προκαλέσουν νέο, ανεπανάληπτα µεγαλύτερο µπάχαλο στο ήδη ακρωτηριασµένο πρωτάθληµα της Σούπερ Λίγκας. Ο λόγος για τους Γ. Μποροβήλο και Δ. Μπάκο (Αστέρας Τρίπολης), Γ. Λιµπάντση και Ν. Λυράκη (Κέρκυρα), Ευ. Μαρινάκη και Αβρ. Παπαδόπουλο (Ολυµπιακός), εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις µε βάση το πόρισµα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου για την υπόθεση των «στηµένων». Εν αναµονή για τα χειρότερα λοιπόν και όπερ έδει δείξαι…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ