Η 11η Σεπτεμβρίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συνείδηση των αμερικανών μυθιστοριογράφων καθώς παρατηρούμε ότι τα μεγαλύτερα ονόματα από τους αμερικανούς συγγραφείς έγραψαν κάτω από την επιρροή τής μετά Ground Ζero εποχής. Σταχυολογώ ενδεικτικά: στο βιβλίο του Ντον ΝτεΛίλο Ανθρωπος σε πτώση (Εστία) παρακολουθούμε τη ζωή μιας οικογένειας και τις συνέπειες της πτώσης των Δίδυμων Πύργων στην καθημερινότητά τους, τις ξαφνικές εμφανίσεις του performer Ανθρώπου σε Πτώση που κρέμεται από κάθε ψηλό κτίριο δεμένος μόνο σε ελαστικό σκοινί και τις τελευταίες εμπειρίες του Χαμάντ, ενός από τους καμικάζι που έριξε το αεροπλάνο στους Πύργους.

Ο χαρισματικός Τζόναθαν Σάφραν Φόερ στο Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά (Μελάνι) παρακολουθεί ένα εννιάχρονο αγόρι που διασχίζει τη Νέα Υόρκη αναζητώντας την αλήθεια και τη σχέση με τον πατέρα του, ο οποίος έχει χαθεί στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Ενα κλειδί και ένα όνομα που θα βρει τυχαία στα πράγματα του γονιού του είναι η αφορμή για να περιπλανηθεί στο Μανχάταν και να ενηλικιωθεί ξαφνικά, όπως ενηλικιώθηκε ξαφνικά ένα ολόκληρο έθνος.

Ο αδικοχαμένος Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας στη συλλογή διηγημάτων του Αμερικανική λήθη (προσεχώς από τον Κέδρο) γράφει ένα εξαιρετικό μεγάλο διήγημα με τίτλο «Παλιό καλό νέο» για την 11η Σεπτεμβρίου. Ο μεγάλος μυθιστοριογράφος Τζον Απντάικ, αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης την 11η Σεπτεμβρίου, καθώς έτυχε να βρίσκεται καθ΄ οδόν προς συγγενείς του στη Νέα Υόρκη, εμπνεύστηκε το μυθιστόρημα Ο τρομοκράτης (Καστανιώτης) με πρωταγωνιστή τον Αχμέντ, έναν 18χρονο Αμερικανό, γόνο Ιρλανδοαμερικανής και μουσουλμάνου αιγύπτιου μετανάστη, ο οποίος, αηδιασμένος από την παρακμή της αμερικανικής κοινωνίας και επηρεασμένος από έναν φανατικό ιμάμη, αποφασίζει να ζωστεί με εκρηκτικά και να τιναχτεί στον αέρα μέσα στο Χόλαντ Τάνελ που οδηγεί στο Μανχάταν. Τέλος, ο Τζέι Μακ Ινερνι στο Καλή ζωή (Πόλις) περιγράφει το σοκ στον καλό κόσμο του Μανχάταν μετά το χτύπημα των Δίδυμων Πύργων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ